Μπαταρία
Παρότι είναι το θεωρητικά μικρότερο από τα τρία νέα Smartphones της Apple, το iPhone XR έχει παραδόξως την καλύτερη σε απόδοση μπαταρία στο εσωτερικό του σύμφωνα με την εταιρεία. Στα 2,942 mAh θεωρείται σίγουρα μικρή για τα δεδομένα του 2018, όμως η Apple κάνει πάντα άριστη δουλειά στον τομέα της διαχείρισης ενέργειας.
Η χαμηλότερη ανάλυση της οθόνης είναι η βασικότερη «αιτία» για αυτό, όμως και εδώ σημασία έχουν οι πραγματικοί χρόνοι που μπορεί να πετύχει η συσκευή. Η μια ημέρα ιδιαίτερα έντονης χρήσης είναι μέσα στις δυνατότητες του iPhone XR, και θα πρέπει κάποιος να παίζει παιχνίδια για περισσότερο από δύο ώρες μαζί με την υπόλοιπη κανονική χρήση, για να καταφέρει να την αδειάσει νωρίτερα. Σε κάθε άλλη περίπτωση στο τέλος της ημέρας υπάρχει ένα «ψυχολογικό» όριο ασφαλείας κοντά στο 20% που δεν αρκεί όμως για δεύτερη ημέρα.
Όλα τα Smartphones της Apple φημίζονται για την άριστη διαχείριση ενέργειας που κάνουν σε συνθήκες αναμονής, διαχείριση που επιτρέπει να πετυχαίνουν αυτούς τους πολύ καλούς χρόνους συνολικά. Είναι συχνό φαινόμενο να πηγαίνει κάποιος για υπνο το βράδυ με ένα 60% μπαταρίας στο iPhone XR του και να ξυπνάει 8 ώρες μετά και αυτή να βρίσκεται… στο 57%.
Με αυτόν τον τρόπο οι λιγότερο απαιτητικοί χρήστες πετυχαίνουν χρόνους λειτουργίας των δύο ημερών, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατον για ένα Android Smartphone με μπαταρία ανάλογης χωρητικότητας.
Εκτός από την χρήση του συνηθισμένου πλέον Lightning στο κάτω μέρος του iPhone XR για την φόρτιση του και την σύνδεση με άλλες συσκευές, αυτό που δεν έχει καμία απολύτως λογική είναι ο ενοχλητικά μικρός φορτιστής που η Apple έχει βάλει στην συσκευασία του. Στα μόλις 5W χρειάζεται ενοχλητικά μεγάλο χρονικό διάστημα, κοντά στις τρεις ώρες για να γεμίσει την μπαταρία όταν αυτή είναι σχεδόν πλήρως αποφορτισμένη. Το θετικό είναι ότι το καλώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί… άνετα με φορτιστές άλλων εταιρειών προκειμένου ο χρόνος αυτός να μειωθεί σημαντικά.
Συμπέρασμα.
Η Apple μπορεί από την πλευρά της να θεωρεί ότι το iPhone XR είναι μια οικονομικότερη συσκευή, όμως αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την… οπτική γωνία που το βλέπει και το κρίνει κάποιος.
Σε σύγκριση με τα αδικαιολόγητα ακριβά iPhone XS και πόσο μάλλον το XS Max, μπορεί να πει κάποιος ότι το iPhone XR είναι φθηνότερο με τιμή λίγο κάτω από τα 1.000 ευρώ. Η ουσιαστική παράλειψη όμως στον τομέα της ενοχλητικής LCD οθόνης του, μαζί ίσως με την λιγότερο πολυτελή (όχι όμως και λιγότερο ποιοτική…) κατασκευή του, είναι δύο τομείς που δύσκολα μπορεί κάποιος να δεχθεί σε αυτό το κόστος.
Όπως ήδη αναφέραμε, αυτά είναι «προβλήματα» λιγότερο σημαντικά για αυτούς που θέλουν απλά να αναβαθμίσουν ένα παλαιότερο τους iPhone και περισσότερο για όσους προέρχονται από τον πιο… τεχνολογικά εξοικειωμένο κόσμο του Android. Είναι εμφανές όμως ότι η Apple ενδιαφέρεται κυρίως για το κοινό που έχει ήδη κάποια παλαιότερη συσκευή της, και για αυτό το κοινό το iPhone XR είναι μια πρόταση πολύ κοντά στα όρια του λογικού, αλλά μέσα σε αυτά.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας