Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί αρκετές φορές ένα θέμα με το ποσοστό που κρατάει η Google από τις αγορές μέσω του Play store αλλά και αντίστοιχα με αυτό που κρατάει η Apple στο δικό της κατάστημα εφαρμογών.
Οι δυο εταιρείες φαίνεται ότι έχουν την ίδια άποψη σε αυτό το θεμα, και κρατάνε το 30% της αξίας της αγοράς, είτε αυτό είναι κάποια εφαρμογή, είτε και κάποια ανανέωση συνδρομής που γίνεται μέσα από το δικό τους σύστημα χρεώσεων.
Τον τελευταίο καιρό όμως έχουν υπάρξει αρκετά γνωστές εταιρείες που έχουν αντιδράσει σε αυτή την πολιτική, για τους δικούς της λόγους η κάθε μια. Στην περίπτωση του Play Store και της Google, η Epic Games, η εταιρεία που έχει δημιουργήσει το γνωστό παιχνίδι Fortnite, το απέσυρε από το κατάστημα εφαρμογών και το διαθέτει αποκλειστικά πλέον μέσω της δίκης της σελίδας.
Ο λόγος για αυτή την αλλαγή ήταν το 30% που κρατούσε η Google από τις πωλήσεις που γίνονταν μέσα στο παιχνίδι, όπου οι παίχτες μπορούν να αγοράζουν εξοπλισμό και εμφανίσεις για τους παίχτες τους.
Αντίστοιχα και στην περίπτωση της Apple, το Netflix εδώ και λίγο καιρό απενεργοποίησε τη δυνατότητα ανανέωσης της συνδρομής του μέσω του iTunes Store , ακριβώς για να αποφύγει και αυτό να δίνει το 30% στην Apple.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, όταν ρωτήθηκε από τους επενδυτές της εταιρείας για το πως πρόκειται να αντιμετωπίσει τα έσοδα που χάνονται από τις εταιρείες αυτές, αρκέστηκε να αναφέρει ότι θεωρεί δίκαιο ποσοστό το 30% για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Play store.
Η επίσημη εξήγηση είναι ότι η λειτουργία του κοστίζει χρήματα στη Google (όπως αντίστοιχα και στην Apple) ενώ προσφέρει και μια σχετική ασφάλεια στους χρήστες για το τι εφαρμογές κατεβάζουν στη συσκευή τους.
Από την πλευρά τους οι εταιρείες όπως η Epic Games και το Netflix είναι δυο γνωστές εταιρείες που δεν χρειάζεται να «πείσουν» τους χρήστες για την ασφάλεια του να δίνουν σε αυτές απευθείας τα χρήματα τους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Google απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το αν έχει σκοπό να αντιδράσει η εταιρεία με κάποιο τρόπο σε περίπτωση που και άλλες εταιρείες ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και αφαιρέσουν τις εφαρμογές τους από το Play store.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας