Είναι γεγονός ότι η Xiaomi έφτασε στη θέση που βρίσκεται σήμερα,προσφέροντας μια εντυπωσιακά μεγάλη γκάμα από Smartphones με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά σε χαμηλότερη από το συνηθισμένο, τιμή πώλησης. Όμως η εταιρεία κάνει ξεκάθαρο τα τελευταία χρόνια ότι είναι το ίδιο ικανή να κατασκευάσει και κορυφαία Premium Smartphones με την ίδια λογική.
Το εντυπωσιακό τεχνικά Mi 11 Ultra ήταν το νεότερο παράδειγμα και η απόδειξη της ικανότητας αυτής για την Xiaomi, μέχρι τουλάχιστον την παρουσίαση της σειράς Xiaomi 12. Η εταιρεία έχει πλέον αφαιρέσει το “Mi” από τις κορυφαίες συσκευές της, σε μια (σωστή) προσπάθεια να τις διαχωρίσει από τα υπόλοιπα μοντέλα της εντυπωσιακά μεγάλης γκάμας της. Στο συγκεκριμένο Review θα δούμε αναλυτικότερα το Xiaomi 12 Pro, το κορυφαίο μέχρι στιγμής τουλάχιστον μοντέλο της σειράς. Τυπικά και θεωρητικά, έρχεται να αντικαταστήσει το Mi 11 Pro που δεν είδαμε ποτέ επίσημα στη χώρα μας.
Στα 1.099 ευρώ που κοστίζει το Xiaomi 12 Pro, είναι ένα σίγουρα όχι οικονομικό Smartphone. Το σύνολο των τεχνικών του χαρακτηριστικών, όπως και το πιο σημαντικό, το πως αυτά μεταφράζονται σε μια κορυφαία Premium εμπειρία χρήσης, είναι αυτό που έχει σημασία.
Σχεδιασμός.
Το Xiaomi 12 Pro, είναι … άξιος συνεχιστής του Mi 11 Ultra σε έναν πολύ σημαντικό τομέα. Σε αυτή την κατηγορία τιμής, ένα Smartphone εκτός από «πλήρες» σε δυνατότητες και τεχνικά χαρακτηριστικά, πρέπει να είναι και αντίστοιχα Premium σε κατασκευή, αλλά και αίσθηση στο χέρι. Εδώ το Xiaomi 12 Pro είναι μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με κάθε προηγούμενο High end Smartphone της εταιρείας, και αυτό είναι άμεσα ορατό και αισθητό μόλις το κρατήσει κανείς στο χέρι του.
Η προσοχή στην λεπτομέρεια στον σχεδιασμό και την συναρμολόγηση του, μέχρι και το «βάρος» του και πως στο χέρι δίνει συνολικά την αίσθηση μιας στιβαρής και πολυτελούς κατασκευής.
Παρότι εδώ και χρόνια τα κορυφαία Smartphones της εταιρείας χρησιμοποιούν τα υλικά που… αρμόζουν στην κατηγορία τιμής τους, πλέον αυτό είναι και ορατό. Το πίσω μέρος του Xiaomi 12 Pro είναι κατασκευασμένο από Gorilla Glass Victus, με μια διαφορετική όμως «ματ» υφή που μοιάζει και είναι πιο πολυτελής.
Στο πρακτικό κομμάτι, είναι μάλλον αναμενόμενο ότι ένα Smartphone με αυτό το μέγεθος οθόνης, δεν μπορεί να είναι συνολικά «μικρό» σε συνολικές διαστάσεις. Όμως το πλαίσιο γύρω από αυτή την οθόνη, και ο τρόπος που αυτή είναι κυρτή όπως και το πίσω μέρος του, το κάνουν να είναι αντίστοιχα και ιδιαίτερα ευχάριστο στο χέρι.
Οθόνη.
Ακόμα και αν η βασική κάμερα του Xiaomi 12 Pro είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του, αφού είναι τεχνικά μοναδική στην αγορά των Smartphones, η οθόνη του είναι αυτή που εντυπωσιάζει και τεχνικά αλλά και στην πράξη.
Στις 6.73 ίντσες είναι μια μεγάλη σε μέγεθος οθόνη, όσο πρέπει για να είναι απολαυστική και για την προβολή ταινιών και βίντεο. Είναι προφανώς ένα Super AMOLED panel, και μάλιστα ένα από τα ελάχιστα με πιστοποίηση για Dolby Vision περιεχόμενο εκτός του συνηθισμένου HDR10.
Έχει ονομαστική ανάλυση 3200×1440 pixels ενώ είναι και το μοναδικό αυτή τη στιγμή Panel του είδους του με 12-bit χρωματικό εύρος που θεωρητικά και πρακτικά μεταφράζεται σε έως περίπου 60… δισεκατομμύρια χρώματα.
Εδώ, έχει ενδιαφέρον να δούμε αναλυτικότερα πως λειτουργεί η προσαρμογή του ρυθμού ανανέωσης της οθόνης του Xiaomi 12 Pro. Αρχικά είναι ένα 120Hz Panel που μπορεί όμως να μειώσει τον ρυθμό ανανέωσης ανάλογα με την περίπτωση.
Μπορεί όμως να το κάνει σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο εύρος και με έναν ιδιαίτερα έξυπνο και αποδοτικό τρόπο. Αρχικά, η οθόνη επιστρέφει στα μόλις 10Hz όταν προβάλει στατικό περιεχόμενο όπως η οθόνη αναμονής, προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.
Το λειτουργικό σύστημα όμως είναι αρκετά έξυπνο ωστε να αλλάζει τον ρυθμό ανανέωσης ανάλογα με την περίπτωση. Σε μια σελίδα στον Chrome θα «πέσει» και πάλι στα 10Hz, όμως αν κινείται κάτι σε αυτή τη σελίδα, θα διατηρηθεί στα 60Hz προκειμένου να το προβάλλει σωστά.
Σε κάθε περίπτωση, με το που ακουμπάει κανείς την οθόνη, αυτή επιστρέφει άμεσα και χωρίς κάποια ορατή καθυστέρηση στα 120Hz προκειμένου να προσφέρει την εμπειρία χρήσης που έχει ο ρυθμός ανανέωσης αυτός.
Μπορεί όμως να προσαρμοστεί διαφορετικά και στην προβολή βίντεο σχεδόν κάθε είδους. Αν μια ταινία στο Netflix για παράδειγμα είναι με «κινηματογραφικό» ρυθμό ανανέωσης στα 24fps η οθόνη θα ρυθμιστεί αντίστοιχα μόνη της στα 24Hz. Θα ανέβει στα 30, 48 και 60 ανάλόγα με το βίντεο και πάλι, ενώ στις σπάνιες περιπτώσεις που ένα τοπικά αποθηκευμένο βίντεο θα είναι στα 120Hz προφανώς και θα προσαρμοστεί και πάλί.
Για την υποστήριξη του Dolby Vision τώρα, υπάρχει συγκεκριμένη χρησιμότητα. Το Netflix και το amazon prime έχουν πλήθος περιεχομένου σε αυτό, με αποτέλεσμα η προβολή μιας ταινίας να είναι μια ακόμα πιο ευχάριστη εμπειρία.
Εδώ τα στρεοφωνικά ηχεία του Xiaomi 12 Pro δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο την χρησιμότητα της ρύθμισης τους από την Harman/Kardon για μια ακόμα φορά.
Όμως η οθόνη του Xiaomi 12 Pro έχει και εντυπωσιακά επίπεδα φωτισμού. Αφήνοντας στην άκρη την θεωρητική τιμή που δηλώνει η εταιρεία, το Panel μπορεί να φτάσει έως και τα 1.000nits σε ολόκληρη την επιφάνεια του, σε εξωτερικούς χώρους και πάντα στην αυτόματη προσαρμογή του φωτισμού.
Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κάτω από το φως του ήλιου, είτε θέλει κάποιος να βγάλει μια φωτογραφία, είτε απλά θέλει να…διαβάσει ένα μήνυμα.
Κάμερες.
Εδώ είναι γεγονός ότι η Xiaomi συνεχίζει να θέλει να αποδείξει ότι ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό της, και το πετυχαίνει με τον καλύτερο τρόπο. Όπως το Xiaomi Mi 10 Pro πριν δύο χρόνια είχε μια κάμερα των 108mp σχεδιασμένη από την Samsung αποκλειστικά για αυτό, έτσι και το Xiaomi 12 Pro έρχεται με μια κάμερα που προς το παρόν τουλάχιστον είναι κάτι μοναδικό σε αυτό.
Ο IMX707 αισθητήρας της Sony, δεν ξεχωρίζει απαραίτητα για την ονομαστική ανάλυση των 50mp. Είναι γνωστό όμως ότι αυτή από μόνη της δεν καθορίζει την τελική φωτογραφία, και είναι πολλά τα τεχνικά χαρακτηριστικά που μπορεί να διαφέρουν.
Ο IMX707 λοιπόν, έχει μεγάλο φυσικό μέγεθος στο 1/1.28” και με εξαίρεση την κάμερα του Mi 11 Ultra, είναι ότι καλύτερο μπορεί να βρει κανείς αυτή τη στιγμή σε ένα Smartphone. Το φυσικό μέγεθος αυτό έχει προφανή πλεονεκτήματα σε καλύτερη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό, αλλά και ένα φυσικό Bokeh φαινόμενο που δεν μπορεί να «αντιγραφεί» σε επίπεδο λογισμικού.
Τα πιο … συνηθισμένα χαρακτηριστικα όπως το OIS και το Dual Pixel Auto focus είναι προφανώς δεδομένα, όπως είναι πλέον και το DOL-HDR που επιτρέπει την ταυτόχρονη λήψη με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης στο φως.
Το αποτέλεσμα είναι μια ιδιαίτερα ικανή τεχνικά κάμερα, που πλέον δεν «χάνεται» από λιγότερο ικανή διαχείριση σε επίπεδο λογισμικού. Το xiaomi 12 Pro ξέρει πολύ καλά πως να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της κάμερας του και αυτό φαίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει.
Εκμεταλλευόμενη το συγκεκριμένο αισθητήρα, αλλά και την απόδοση του Hardware στο εσωτερικό του,η Xiaomi έχει βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο που λειτουργεί και το Night mode.
Το Smartphone αναγνωρίζει αυτόματα πότε πρέπει να το ενεργοποιήσει, και ο ταχύτατος αισθητήρας επιτρέπει να βγούν οι διαδοχικές λήψεις με διαφορετικά επίπεδα φωτισμού σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα.
Πρακτικά λοιπόν, το Xiaomi 12 Pro βγάζει φωτογραφίες με το Night mode εύκολα και γρήγορα χωρίς εμείς να χρειαστεί να του το ζητήσουμε. Αν τώρα κάποιος θέλει το λίγο πιο έντονο φαινόμενο που παράγει το Night mode,μπορεί να το ενεργοποιήσει και χειροκίνητα όπως πάντα. Εδώ οι λήψεις διαρκούν λίγο περισσότερο, και η τελική φωτογραφία είναι αντίστοιχα λίγο διαφορετική.
Από εκεί και πέρα, η xiaomi έχει κάνει συγκεκριμένες επιλογές για τις κάμερες του Smartphone. Αυτή με τον Ultra wide φακό έχει και πάλι ανάλυση 50mp με έναν διαφορετικό όμως αισθητήρα.
Ακόμα και με το μικρότερο φυσικό μέγεθος του, παραμένει μια ικανότατη κάμερα αυτού του είδους, κυρίως επειδή η ανάλυση των 50mp καλύπτει με άνεση τις απαιτήσεις σε λεπτομέρεια που έχει το μεγαλύτερο κάδρο σε κάθε φωτογραφία.
Το Night mode λειτουργεί και με την Ultra wide κάμερα, και βελτιώνει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Μπορεί να ενεργοποιηθεί και εδώ χειροκίνητα αλλά και αυτόματα, με την πρώτη επιλογή να έχει και πάλι μια διαφορά στον χρόνο των συνεχόμενων λήψεων.
Η Τρίτη κάμερα τώρα, είναι ίσως αυτή που μέχρι ένα σημείο απλά δεν ξεχωρίζει στο Xiaomi 12 Pro. ¨Εχει έναν τηλεφακό με μόλις 2Χ οπτικό ζουμ, που αποτελεί παρόλα αυτά συγκεκριμένη επιλογή. Το επίπεδο αυτό, είναι το ιδανικό για φωτογραφίες πορτραίτου, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι φωτογραφίες αυτές με το Xiaomi 12 Pro να είναι ιδιαίτερα ξεχωριστές.
Ακόμα όμως και για κανονικές λήψεις, φέρνει 2 φορές πιο κοντά αυτό που θέλουμε να φωτογραφίσουμε. Ρεαλιστικά αυτό είναι πιο συχνό φαινόμενο από το να θέλει κάποιος να βγάλει φωτογραφία κάτι που είναι… 10 φορές πιο μακρία.
Επιδόσεις / Hardware
Είναι δεδομένο και για την Xiaomi, ότι σε κάθε της κορυφαίο Smartphone θα χρησιμοποιήσει επεξεργαστή της Qualcomm. Είναι όμως πλέον αντίστοιχα δεδομένο, ότι τα τελευταία χρόνια, η Qualcomm αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα με την απόδοση των κορυφαίων επξεργαστών της.
Ο Snapdragon 8gen1 λοιπόν, έχει σίγουρα ενδιαφέρον τεχνικά, για το σύνολο των τριών νέων πυρήνων επεξεργασίας του. Ο X2 είναι η επόμενη γενιά του κορυφαίου σε απόδοση Χ1, και αντίστοιχα οι Α710 αντικαθιστούν τους Α78, με τους Α510 να είναι μετά από χρόνια, μια νεότερη έκδοση των Α55, όλοι τους προφανώς συνεχίζουν να είναι πυρήνες επεξεργασίας σχεδιασμένοι από την ARM.
Όμως φαίνεται ότι και πάλί, η κατανάλωση ενέργειας είναι σε υψηλά επίπεδα, όπως αντίστοιχα είναι και η θερμοκρασία που παράγει ο Snapdragon 8gen1. Ακόμα και αν βρει κανείς Smartphone άλλης εταιρείας που να έχει μια λίγο καλύτερη απόδοση, στο πόση… ώρα θα χρειαστεί, μέχρι να ζεσταθεί υπερβολικά, είναι σίγουρο ότι αυτό κάποια στιγμή θα συμβεί.
Το πρόβλημα είναι περισσότερο αισθητό στο χέρι, και στον τρόπο που αλλάζει την απόδοση του Xiaomi 12 Pro τουλάχιστον σε ότι αφορά την μπαταρία του και το πόσο αυτή θα διαρκέσει. Στον πραγματικό κόσμο, ακόμα και η… μισή απόδοση του Snapdragon 8gen1 είναι περισσότερη από αρκετή για να κάνει τα πάντα το Xiaomi 12 Pro με χαρακτηριστική άνεση. Αυτό όμως δεν αναιρεί το πως ο ιδιοκτήτης του θα το νιώθει ζεστό στο χέρι του.
Το φαινόμενο διαφέρει σημαντικά προφανώς ανάλογα με τη χρήση, αλλά και με το περιβάλλον παραμένει όμως υπαρκτό.
Αντίστοιχα, μπορεί η απόδοση της Adreno 730 GPU να είναι… αστεία υψηλή, και προφανώς αυτό να μπορεί να το μετρήσει κανείς μέσω Benchmarks, έχει όμως και αυτή το ίδιο πρόβλημα και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό.
Ο Snapdragon 8gen1 Μπορεί να καταναλώσει έως και… 13W ενέργειας με την GPU σε πλήρη απόδοση, και είναι προφανές ότι αυτά τα επίπεδα δεν μπορούν να διατηρηθούν με παθητική ψύξη στο εσωτερικό ενός Smartphone.
Όμως ακόμα και εδώ, το αποτέλεσμα είναι μάλλον παρόμοιο. Ακόμα και τα πιο απαιτητικά παιχνίδια που μπορεί να βρει κανείς στο Play Store δεν χρειάζονται περισσότερο από το … 40% της απόδοσης της Adreno 730. Πρακτικά λοιπόν, ακόμα και όταν μειωθεί σημαντικά η απόδοση της, είναι πολύ σπάνιο κάποιο παιχνίδι να εμφανίσει αισθητή καθυστέρηση .
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η υπερβολική αυτή κατανάλωση ενέργειας, δεν έχει και αρνητική απόδοση στη διάρκεια που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς το Xiaomi 12 Pro για Gaming. Η μπαταρία δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερο από 2.5 ώρες συνεχόμενου παιχνιδιού πριν η απόδοση της μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εκτός και αν κανείς έχει το Smartphone του αποκλειστικά μόνο για αυτού του είδους χρήση και δεν τον ενδιαφέρει να το διατηρήσει ενεργό.
Μπαταρία.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η προβληματική απόδοση της μπαταρίας του Xiaomi 12 Pro οφείλεται στην χωρητικότητα της. Όμως ρεαλιστικά η μπαταρία των 4.600mAh είναι λιγότερο από 10% μικρότερη από μπαταρίες των 5.000mAh που μπορεί να βρει κανείς σε συσκευές του ανταγωνισμού του.
Ο Snapdragon 8gen1 είναι εντυπωσιακά απαιτητικός σε ενέργεια, και προφανώς η φωτεινή, υψηλής ανάλυσης οθόνη του Smartphone χωρίς να είναι υπερβολική, έχει και αυτή την δική της κατανάλωση ενέργειας.
Στην πράξη λοιπόν, ανάλογα και με τη χρήση, το Xiaomi 12 Pro είτε θα καταφέρει είτε… όχι, να φτάσει μέχρι το τέλος της ημέρας πριν αδειάσει ακόμα και πλήρως η μπαταρία του.
Βέβαια, το MIUI 13 προσφέρει πλέον εντυπωσιακά πολλές επιλογές διαχείρισης ενέργειας προκειμένου να «βοηθήσει» σε αυτό το πρόβλημα. Ο ιδιοκτήτης του Smartphone μπορεί να αφιερώσει λίγο χρόνο ώστε να περιορίσει το τι κάνουν οι εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες, αλλά να αλλάξει και συνολικά την απόδοση του.
Τώρα για την φόρτιση, δεν υπάρχει ιδιαίτερο νόημα στο να αναρωτηθεί κανείς για τον ακριβή χρόνο φόρτισης του Xiaomi 12 Pro. Στα 120W είναι απόλυτα σίγουρο ότι η φόρτιση αυτή γίνεται πάντα εντυπωσιακά γρήγορα, και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν τη μια φορά διαρκέσει 18 λεπτά και την επόμενη 20 λεπτά.
Μάλιστα, αυτό είναι και πλεονέκτημα της «έξυπνης» φόρτισης όπως την ονομάζει η Xiaomi στο 12 Pro. Το Smartphone αναγνωρίζει τις συνθήκες, την θερμοκρασία αλλά φυσικά και αν το χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα, προκειμένου να προσαρμόζει και να αυξομειώνει τον ρυθμό φόρτισης. Με αυτόν τον τρόπο προφανώς ο στόχος έιναι να φορτίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά ταυτόχρονα και να διατηρήσει την υγεία της μπαταρίας του.
Συμπέρασμα.
Το Xiaomi 12 Pro είναι ένα Smartphone σημαντικά βελτιωμένο σε όλους τους τομείς που έχει σημασία σε άμεση σύγκριση με τον προκάτοχο του. Το «πρόβλημα» είναι ότι ο προκάτοχος του δεν είναι το Mi 11 Ultra, αλλά το «απλό» M11 Και η Pro έκδοση του.
Σε σύγκριση με αυτά λοιπόν, έχει μια σημαντικά καλύτερη οθόνη, μια εντυπωσιακή κάμερα, και μια κατασκευή και εμφάνιση που είναι όσο Premium απαιτεί η κατηγορία τιμής του.
Είναι ένα σύνολο χαρακτηριστικών που και στην πράξη προσφέρουν το επιπλέον που περιμένει κανείς από αυτά, και τελικά μάλλον αυτό είναι το ζητούμενο σε ένα Smartphone της κατηγορίας τιμής του.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας