Είναι αναμενόμενο, και μέχρι ένα σημείο τουλάχιστον, λογικό για κάθε εταιρεία να φροντίζει να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές, προκειμένου να μπορεί ο καθένας να επιλέξει αυτή που ταιριάζει στις δικές του ανάγκες, αλλά και στα χρήματα που θέλει να διαθέσει.
Όμως υπάρχει και ένα… όριο στο πόσο όμοιες μπορούν να είναι αυτές μεταξύ τους, και ακόμα περισσότερο στο πόσο παρόμοια τιμή πώλησης μπορούν να έχουν. Για την Realme, το κορυφαίο GT 2 pro και το ιδιαίτερα ικανό GT 2 είναι δύο Smartphones που «συμπληρώνουν» το ένα το άλλο, σε χαρακτηριστικά και τιμή, αλλά και ικανή απόδοση στην πράξη.
Είναι περίεργο λοιπόν, όταν ένα ακόμα μοντέλο από την ίδια εταιρεία, εμφανίζεται στην αγορά, με κόστος που το τοποθετεί ανάμεσα σε δύο τόσο ικανά Smartphones, χωρίς απαραίτητα να ξεχωρίζει με κάποιο… ουσιαστικό τρόπο.
Μπορεί το Realme GT Neo 3 να… φορτίζει με 150W, και αυτό να είναι όντως «εντυπωσιακό» θεωρητικά αλλά και πρακτικά, δεν είναι όμως ικανό από μόνο του να το διαφοροποιήσει από το «απλό Realme GT 2 και πόσο μάλλον να δικαιολογήσει έστω ένα λίγο υψηλότερο κόστος από αυτό.
Σχεδιασμός.
Είναι δεδομένο ότι η Realme γνωρίζει πολύ καλά πως να σχεδιάσει ένα ξεχωριστό σε εμφάνιση Smartphone, ακόμα και με τρόπο που διαφέρει από το συνηθισμένο.
Αν λοιπόν το μεταλλικό μπλέ χρώμα (ή και το δεύτερο διαθέσιμο άσπρο του πάγου…) είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό από μόνο του, οι δύο λωρίδες που δηλώνουν την… ταχύτητα, είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Οπτικά και μόνο προφανώς, αλλά αυτό ίσως για κάποιους να είναι αρκετό.
Αναμενόμενα, με την Realme να έχει λύσει τα πρακτικά θέματα εργονομίας εδώ και πολύ καιρό σχεδόν σε όλα της τα Smartphones, δεν υπάρχει κάτι άλλο να… σχολιάσει κανείς για τον σχεδιασμό του Realme GT Neo 3 εκτός από δύο μάλλον σημαντικές «λεπτομέρειες».
Η πρώτη είναι θετική, και αφορά το συνολικό του μέγεθος, που είναι ιδιαίτερα… περιορισμένο για ένα Smartphone με οθόνη 6.7 ιντσών. Σε σημείο που πρέπει κανείς να … επιβεβαιώσει το πόσο μεγάλη οθόνη έχει, αφού στο χέρι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, όπως και εύκολο στη μεταφορά του.
Η δεύτερη παρόλα αυτά δεν είναι απαραίτητα τόσο καλοδεχούμενη, και αφορά την για μια ακόμα φορά διαφορετική… ανάλογα με την περίπτωση τοποθέτηση του αισθητήρα αποτυπωμάτων.
Αυτός βρίσκεται αναμενόμενα ενσωματωμένος στο Super AMOLED Panel της οθόνης του Realme GT Neo 3, και λειτουργεί όσο άμεσα και αξιόπιστα μας έχει συνηθίσει η εταιρεία.
Όμως για μια ακόμα φορά είναι τοποθετημένος χαμηλότερα από το ιδανικό, σε ένα σημείο που κάνει δύσκολη την πρόσβαση του με το ένα χέρι μόνο.
Τέλος, το Realme GT Neo 3 βρίσκεται σε μια κατηγορία τιμής, που ο ανταγωνισμός του προσφέρει πλέον αρκετές επιλογές με προστασία από το νερό και τη σκόνη και την αντίστοιχη πιστοποίηση. Η απουσία της στο Smartphone δεν είναι τόσο «ενοχλητική» όσο στο Realme GT 2 Pro, παραμένει όμως κάτι που σίγουρα πρέπει να βελτιώσει η εταιρεία στο άμεσο μέλλον.
Οθόνη.
Για την οθόνη του Realme GT Neo 3, η εταιρεία αναμενόμενα έχει επιλέξει αυτό που θεωρείται πλέον δεδομένο τεχνικά, και με την απόδοση που μας έχει… συνηθίσει.
Το Super AMOLED Panel έχει διαγώνιο 6.7 ιντσών όπως ήδη αναφέραμε, και ονομαστική ανάλυση 2412×1080 pixels. Ένα FullHD+ Panel αυτού του είδους, είναι αναμενόμενα ικανοποιητικό και ρεαλιστικά κανείς δεν «χρειάζεται» κάτι διαφορετικό στην καθημερινότητα του.
Έχει φυσικά και ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz, που μπορεί να προσαρμοστεί αυτόματα προκειμένου να βελτιωθεί η κατανάλωση ενέργειας ανάλογα με την περίπτωση.
Έχει όμως περιορισμένο… εύρος προσαρμογής ανάμεσα σε δύο «τιμές», στα 120 και στα 60Hz. Όταν η οθόνη προβάλει στατικό περιεχόμενο ή κάτι που δεν έχει νόημα να προβληθεί στα 120Hz,όπως ένα βίντεο για παράδειγμα, επιστρέφει αυτόματα στα 60Hz. Η εναλλαγή γίνεται άμεσα και χωρίς καμία αντιληπτη καθυστέρηση, κάτι που πάντα είναι σημαντικό και βελτιώνει την εμπειρία χρήσης.
Για κάποιο λόγο τώρα, το Panel δεν έχει τα επίπεδα φωτισμού που μας έχει «συνηθίσει» η Realme, και εκτός του θεωρητικού μέγιστου των 800nits, είναι και λιγότερο φωτεινό από το ιδανικό στην πράξη.
Χρωματικά, η Realme συνεχίζει επίσης να έχει μια πιο… συντηριτική πολιτική κάτι που ανάλογα με την περίπτωση είναι καλοδεχούμενο ή… όχι. Η οθόνη του Realme GT Neo 3 δεν προσπαθεί να είναι ιδιαίτερα ζωντανή χρωματικά, ακόμα και όταν αυτό είναι το ζητούμενο, όπως σε προβολή ταινιών.
Ειδικά για αυτό το είδος χρήσης, το ότι υποστηρίζει HDR περιεχόμενο, αλλά όχι το πιο «χρήσιμο» HDR10 ή το Dolby Vision πρότυπο, είναι ίσως αναμενόμενο αλλά περιοριστικό παρόλα αυτά.
Κάμερες
Στον τομέα της φωτογραφίας αλλά και του βίντεο, το Realme GT Neo 3 ακολουθεί μια «λογική» που υπάρχει και δυστυχώς είναι πλέον… αποδεκτή σε χαμηλότερες κατηγορίες τιμής. Έχει μια ιδιαίτερα ικανή βασική κάμερα, και δύο ακόμα η απόδοση των οποίων είναι από απλά ικανοποιητική μέχρι… αδιάφορη.
Για την βασική του κάμερα λοιπόν, το Realme GT Neo 3 χρησιμοποιεί τον αποδεδειγμένα ιδιαίτερα ικανό IMX766 αισθητήρα της Sony των 50mp. Με Dual Pixel Auto focus, OIS και μεγάλο σχετικά φυσικό μέγεθος στο 1/1.56”, θεωρητικά έχει όλα όσα πρέπει για να μπορεί να βγάλει πραγματικά καλές φωτογραφίες.
Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και στην πράξη, με έναν διαφορετικό τρόπο όπως σε σύγκριση με τα Realme GT 2 Pro και GT2 που χρησιμοποιούν τον ίδιο τεχνικά αισθητήρα στην βασική τους κάμερα.
Το διαφορετικό ISP που έρχεται με το συνολικά διαφορετικό Hardware του Realme GT Neo 3, αλλάζει την αποτύπωση χρωματικά και όχι μόνο. Οι φωτογραφίες είναι παρόλα αυτά απλά διαφορετικές χωρίς σε καμία περίπτωση να είναι λιγότερο «καλές».
Είναι όμως και σημαντικά πιο έντονες χρωματικά και πιο «όμορφες» προκειμένου να είναι και πιο ευχάριστες τελικά. Στο κοινό που απευθύνεται το Realme GT Neo 3 αυτό είναι συνήθως και το ζητούμενο, αφού σπάνια κάποιος ενδιαφέρεται να κρίνει μια φωτογραφία με «τεχνικούς» όρους που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία όταν κάποιος θέλει να αποτυπώσει … ομορφα αυτό που βλέπει και θέλει να φωτογραφίσει.
Αντίστοιχα, και σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού, η κάμερα του Realme GT Neo 3 μπορεί να πετύχει ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα. Για μια ακόμα φορά, η διαφορά στο Hardware στο εσωτερικό του, αλλάζει την απόδοση χωρίς όμως να δημιουργείται πρόβλημα.
Θα μπορούσε να πει κανείς μάλιστα, ότι προσπαθεί λιγότερο να.. φωτίσει τα πάντα προκειμένου να εντυπωσιάσει, ειδικά σε σύγκριση με το Realme GT 2 Pro. Η λεπτομέρεια είναι αναμενόμενα πολύ καλή με δεδομένες τις ικανότητες του IMX766 και το Realme GT Neo 3 δεν φαίνεται να χάνει κάτι λόγω του διαφορετικού ISP που αναφέραμε ήδη.
Όμως, αφήνοντας την βασική κάμερα του Smartphone Στην άκρη προς το παρόν, οι άλλες δύο δημιουργούν … απορίες για την ύπαρξη τους.
Αυτή με τον Ultra wide φακό για φωτογραφίες με μεγαλύτερο πλάνο, συνεχίζει να χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα των 8mp μόλις, που σαφώς δεν ταιριάζει σε αυτή την κατηγορία τιμής.
Η ανάλυση αυτή είναι σημαντικά χαμηλότερη από το ιδανικό για να αποτυπώσει σωστά ένα μεγαλύτερο πλάνο, και το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλο τρόπο που μπορεί να κρίνει κάποιος μια φωτογραφία.
Από το περιορισμένο δυναμικό εύρος, την διαφορετική έστω και λίγο χρωματική αποτύπωση αλλά και το γεγονός ότι η απόδοση της διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού αλλά και το «πλάνο» της φωτογραφίας.
Παρότι το Realme GT Neo 3 έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το Night mode και με αυτή την κάμερα, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να «ξεπεράσει» τους περιορισμούς του αισθητήρα αυτού.
Οι φωτογραφίες θα έχουν αναμενόμενα ένα μεγαλύτερο πλάνο, θα είναι όμως σημαντικά πιο σκοτεινές από αυτές της βασικής κάμερας.
Επειδή προφανώς (και αναμενόμενα) η κάμερα αυτή δεν έχει OIS, θα πρέπει να έχει κανείς ιδιαίτερα σταθερό το Realme GT Neo 3 προκειμένου το Night mode να βγάλει μια φωτογραφία που να μην είναι… κουνημένη.
Η Τρίτη κάμερα είναι αμφίβολο και το αν αξίζει να την αναφέρει κανείς. Προφανώς και μια Macro κάμερα έχει την χρησιμότητα της για φωτογραφίες από μικρή απόσταση, όχι ομως όπως η συγκεκριμένη, με τον αισθητήρα των 2mp και χωρις Auto Focus.
Ένα είδος κάμερας που μπορεί να βρει κανείς σε Smartphones της Realme και όχι μόνο, που κοστίζουν λιγότερα από τα μισά χρήματα σε σύγκριση με το Realme GT Neo 3.
Επιδόσεις / Hardware
Το Realme GT Neo 3 είναι ένα από τα ελάχιστα Smartphones που έρχονται στην Ευρώπη και τη χώρα μας με ισχυρό Hardware σχεδιασμένο από την Mediatek. Ο Dimensity 8100 είναι ένας «νέος» επεξεργαστής στον οποίο η Mediatek έχει κάνει σχεδόν όλες τις σωστές επιλογές.
Όπως πάντα, υπάρχουν συνολικά 8 πυρήνες επεξεργασίας, και οι 4 από αυτούς είναι οι μέχρι και σήμερα ιδιαίτερα ισχυροί Α-78 της ARΜ. Η συχνότητα λειτουργίας τους είναι στα 2.85GHz και μάλιστα έχουν έναν ιδιαίτερα ενδιαφέρον… χαρακτηριστικό.
Επειδή δεν υπάρχει ένας ακόμα ισχυρότερος X-1 μαζί τους όπως συνήθως, έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ταυτόχρονα στην μέγιστη απόδοση τους χωρίς περιορισμούς σε ενέργεια και θερμοκρασία.
Αυτός είναι και ο λόγος που αν δοκιμάσει κανείς να μετρήσει την απόδοση του Dimensity 8100 ειδικά μέσω του GeekBench, θα πετύχει ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Στην πράξη, αυτό που έχει σημασία, είναι ότι το Realme GT Neo 3 μπορεί να προσφέρει την απόδοση αυτή, χωρίς να περιορίζεται θερμικά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά και με αντίστοιχα λογική κατανάλωση ενέργειας.
Η μια και μοναδική έκδοση που είναι διαθέσιμη στη χώρα μας, με 12GB RAM προσφέρει και την «άνεση» ότι τώρα αλλά και στο μέλλον, δεν θα υπάρχει κάποιου είδους εφαρμογή που να μπορεί να περιορίσει την απόδοση αυτή αλλά και το πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονα με το Realme GT Neo 3.
Σε ότι αφορά την απόδοση της Mali G610 GPU τώρα, η συζήτηση είναι λίγο διαφορετική. Παρότι σε επεξεργαστική ισχύ ο Dimensity 8100 είναι στα ίδια επίπεδα με τον Snapdragon 888 της Qualcomm, όπως ακριβώς θα ήθελε δηλαδή η Mediatek, δεν ισχύει ακριβώς το ίδιο και σε ότι αφορά την παραγωγή γραφικών.
Εδώ η Mali G610 έχει πολύ καλή απόδοση μεν, που όμως δεν φτάνει στα ίδια ακριβώς επίπεδα με μια διαφορά της τάξης του 20% η οποία είναι μικρή θεωρητικά αλλά ουσιαστική στην πράξη.
Παρότι είναι γνωστό ότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποιο παιχνίδι που να μπορεί να φτάσει στα … όρια της την Adreno 650 του Snapdragon 888, δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο και για τον Dimensity 8100.
Προφανώς και δεν υπάρχει παιχνίδι που να το φτάσει… στα όρια του, τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή και όχι σε ένα Smartphone με FullHD+ οθόνη. Όμως σε βάθος χρόνου δεν είναι αντίστοιχα… εγγυημένο αυτό.
Επίσης υπάρχει πάντα το σημαντικό «ζήτημα» της περιορισμένης υποστήριξης των GPU της Mali / ARM σε σύγκριση με αυτές της Qualcomm, που έχει εκτός των άλλων επιπτώσεις στο ότι η απόδοση της έρχεται με τίμημα αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και κάποιους περιορισμούς σε γραφικά σε συγκεκριμένα παιχνίδια.
Μπαταρία.
Το Realme GT Neo 3 έχει περισσότερο ενδιαφέρον για το πόσο… γρήγορα μπορεί να φορτίσει την μπαταρία του παρά για το τι αυτή προσφέρει στην πράξη.
Παρόλα αυτά, παραμένει γεγονός ότι έχει μάλλον τεχνικά «αναγκαστικά» λίγο μικρότερη χωρητικότητα στα 4.500mAh σε σύγκριση με τα περισσότερα Smartphones της Realme και όχι μόνο.
Αυτό έχει μια μικρή επίπτωση στην απόδοση της, που παρόλα αυτά δεν είναι αισθητή σε καθημερινή χρήση.
Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι ένα Smartphone πρέπει να μπορεί να αντέξει μια ημέρα σχετικά απαιτητικής χρήσης, και το Realme GT Neo 3 μπορεί να το κάνει αυτό μάλλον εύκολα.
Απλά στο τέλος της ημέρας αυτής, θα έχει λίγο κάτω από 20% ακόμα διαθέσιμο σαν περιθώριο «ασφαλείας» μέχρι να το φορτίσουμε.
Αν υπάρχει κάτι που ίσως αλλάζει, είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να βγάλει δύο ημέρες χρήσης, όπου θα πρέπει να είναι λίγο πιο… προσεκτικός ο ιδιοκτήτης του.
Η λανθασμένη … εστιάση στη φόρτιση.
Είναι γεγονός ότι τεχνικά το να μπορεί να φορτίσει με 150W ένα Smartphone, είναι σίγουρα ενδιαφέρον. Είναι όμως η λογική του ότι όσο… πιέζεις κάτι, αυτό που παίρνεις επιπλέον είναι όλο και μικρότερο / λιγότερο.
Από το να μπορεί να φορτίσει ένα Smartphone σε 18 λεπτά με 120W στο να μπορεί να φορτίσει σε 12 λεπτά στα 150W υπάρχει θεωρητικά μια διαφορά που σε ποσοστό είναι περίπου 30%. Παραμένει όμως το ερώτημα του κατά πόσο είναι σημαντικό να γλυτώσει κανείς αυτά τα 6 λεπτά από έναν χρόνο φόρτισης που έτσι και αλλιώς είναι εντυπωσιακά μικρός.
Όπως και το αν κατά πόσο έχει νόημα να περιοριστεί σε έναν μόνο φορτιστή για να το πάρει αυτό, και μάλιστα και σε συγκεκριμένο … καλώδιο που αν πάθει κάτι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο «απλό» για το ίδιο γρήγορη φόρτιση.
Τέλος, ο χρόνος των 12 λεπτών που δηλώνει η Realme είναι πάντα υπό ιδανικές συνθήκες και με συγκεκριμένους περιορισμούς. Προφανώς και αν η θερμοκρασία της συσκευής αυξηθεί, ο ρυθμός φόρτισης θα μειωθεί, και σε μια χώρα όπως η Ελλάδα αυτό δεν είναι κάτι… σπάνιο.
Όπως επίσης θα ξεκινήσει έτσι και αλλιώς σημαντικά πιο αργά, όταν το Realme GT Neo 3 είναι ήδη… ζεστό από τη χρήση, και θα συνεχίσει πιο αργά αν το χρησιμοποιούμε ενώ φορτίζει.
Προφανώς τώρα, όλα αυτά θα αλλάξουν τον χρόνο φόρτισης σε λίγο πάνω από 20 λεπτά στην «χειρότερη» περίπτωση.
Παραμένει όμως το ερώτημα του κατά πόσο η φόρτιση με 150W μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό που από μόνο του αρκεί να κάνει ένα Smartphone να ξεχωρίσει, και κατά πόσο έχει νόημα μια εταιρεία να… ξεκαθαρίζει ότι οι ιδανικοί χρόνοι που δηλώνει έρχονται με περιορισμούς.
Συμπέρασμα.
Ένα Smartphone σαφώς και μπορεί να κοστίζει 700 ευρώ με δεδομένο και το τι προσφέρει. Ένα Smartphone όμως σαν το Realme GT Neo 3 δεν θα έπρεπε να κοστίζει 700 ευρώ για αρκετούς διαφορετικούς λόγους.
Ο βασικότερος είναι απλά ότι η φόρτιση με 150W δεν είναι αρκετή για να το κάνει πιο «ακριβό» από ένα Realme GT 2, ένα Smartphone που είναι στην κυριολεξία το ίδιο ικανό σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το πόσο.. γρήγορα φορτίζει.
Είναι επίσης μια μικρότερη διαφορά από το ιδανικό, σε σύγκριση με το κορυφαίο Realme GT 2 Pro Smartphone της εταιρείας, που είναι ένα εντυπωσιακό τεχνικά σύνολο με αντίστοιχη απόδοση και στην πράξη.
Όμως εκτός όλων αυτών, το Realme GT Neo 3 βρίσκεται σε μια κατηγορία τιμής όπου ο ανταγωνισμός του μπορεί να προσφέρει χαρακτηριστικά που είναι σαφώς πιο χρήσιμα ρεαλιστικά. Από την καλύτερη απόδοση, την καλύτερη οθόνη και τις συνολικά καλύτερες κάμερες του Galaxy S21 FE της Samsung (με … μπόνους την αντοχή στο νερό και τη σκόνη…), μέχρι και επιλογές όπως το Xiaomi 12X με καλύτερη οθόνη, μπαταρία και κάμερες και διαφορά σε επιδόσεις που δεν έχει καμία σημασία στην πράξη.
Βέβαια, όπως και σχεδόν κάθε άλλο Smartphone ανεξαρτήτως εταιρείας, η τιμή του Realme GT Neo 3 αναμενόμενα θα μειωθεί σε βάθος χρόνου. Είναι όμως από τις ελάχιστες συσκευές της Realme τα τελευταία χρόνια, που δεν είναι εξ αρχής μια άριστη επιλογή με την κυκλοφορία του και στο αρχικό του κόστος.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας