Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Pixel 6a Review: Ένα smartphone δεν είναι μόνο η κάμερα του.

Pixel 6a Review: Ένα smartphone δεν είναι μόνο η κάμερα του.

απο Kostas Gliatiotis

Είναι προφανές ότι κάθε εταιρεία, έχει όφελος με την καλή έννοια ή και όχι, να εστιάζει στα δυνατά σημεία κάθε προίόντος της. Στην αγορά των Smartphones ειδικότερα, αυτή είναι και μια «εύκολη» λύση για να καλύψει κανείς τυχόν αδυναμίες ενός τηλεφώνου σε άλλους τομείς. Χωρίς η Google να το κάνει αυτό απαραίτητα στο pixel 6a εν γνώση της, παραμένει γεγονός ότι το ενδιαφέρον που έχει η κάμερα του, είναι περισσότερο από ότι θα έπρεπε με δεδομένο το τι προσφέρει συνολικά σαν συσκευή.

Στη χώρα μας, με δεδομένο το ότι δεν εισάγεται επίσημα, όπως και κανένα άλλο τηλέφωνο της εταιρίας, αποτελεί περιορισμό η απουσία λειτουργίας σε 5G δίκτυα, όπως και η μη λειτουργία υπηρεσιών όπως το VoLTE, Wifi Calling αλλά και η απουσία υποστήριξης σε περίπτωση προβλήματος εντός και εκτός εγγύησης. Ακόμα και αυτή η ίδια η εγγύηση είναι κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο όπως πρέπει να είναι, αφού αλλάζει ανάλογα με τον τρόπο και το κατάστημα που θα επιλέξει κανείς να προμηθευθεί το pixel 6a.

Αφήνοντας όμως όλα αυτά προς το παρόν στην άκρη, το pixel 6a είναι ένα Smartphone που στα 360 ευρώ περίπου που μπορεί να το βρει κανείς στη χώρα μας, είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή τουλάχιστον φαινομενικά. Στη συνέχεια του συγκεκριμένου review θα δούμε λίγο πιο αναλυτικά αν αυτό ισχύει και στην πράξη.

Σχεδιασμός.

Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στην Google είναι ότι έχει φροντίσει ώστε οι συσκευές της να ξεχωρίζουν σχεδιαστικά από σχεδόν κάθε άλλη πρόταση και μάλιστα ανεξαρτήτως κατηγορίας τιμής. Αυτό σε ένα σύγχρονο smartphone είναι περισσότερο «εύκολο» να γίνει στο πίσω μέρος του, αφού η οθόνη καταλαμβάνει πρακτικά το σύνολο της επιφάνειας στην μπροστινή πλευρά.

Είτε συμπαθεί είτε όχι το πίσω μέρος του pixel 6a κανείς, παραμένει διαφορετικό από το συνηθισμένο, όσο πρέπει για να ξεχωρίζει ότι είναι κατασκευασμένο από την εταιρεία. Ακόμα και αν χρησιμοποιεί την διαφορετική σχεδίαση του πλαισίου για τις κάμερες σε σύγκριση με τα νεότερα pixel 7, pixel 7 pro, είναι μια αλλαγή που είναι σπάνια σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Εδώ, οι μικρότερες σε μέγεθος (και διαφορετικές σε απόδοση) κάμερες στο pixel 6a επιτρέπουν στο πλαίσιο αυτό να προεξέχει και λιγότερο από τις υπόλοιπες συσκευές της εταιρίας, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα για όσους προτιμούν αυτή τη διάταξη. Οι χρωματικές επιλογές της Google για το pixel 6a περιλαμβάνουν το όσο σοβαρό πρέπει μαύρο χρώμα, ένα σχεδόν λευκό που είναι ίσως πιο «ήπιο» και το πράσινο σχεδόν και πάλι χρώμα που αναλαμβάνει να τραβάει και περισσότερο οπτικά την προσοχή.

Στο κατασκευαστικό κομμάτι, το pixel 6a δεν προσπαθεί να ξεχωρίσει στην κατηγορία του. Το πίσω μέρος του είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, ένα υλικό που θεωρείται δυστυχώς συνηθισμενο στα χρήματα αυτά. Παρόλα αυτά, κάνει τη διαφορά με την χρήση αλουμινίου στο πλαίσιο του. Το υλικό αυτό εκτός από την διαφορετική και πιο «στιβαρή» αίσθηση που έχει στο χέρι σε σύγκριση με το πλαστικό, είναι και αυτό που προσφέρει αισθητικά και πρακτικά βελτιωμένη ακαμψία που είναι και πρακτικά χρήσιμη.

Τέλος, η αντοχή στο νερό και τη σκόνη, είναι χρήσιμη και πάντα καλοδεχούμενη πόσο μάλλον σε μια κατηγορία τιμής που δεν θεωρείται δεδομένη με εξαίρεση τις συσκευές της Samsung. Ακόμα και αν το ΙΡ67 επιτρέπει την «βύθιση» σε 1 μέτρο αντί για 1.5 για έως και μισή ώρα, αυτό που έχει σημασία είναι η προστασία από ατυχήματα και χρήση σε περιβάλλον με νερό ή απλά πολλή υγρασία.

Οθόνη.

Αν υπάρχει ένας τομέας όπου το pixel 6a δεν μπορεί να σταθεί ούτε καν κοντά στον ανταγωνισμό του σε αυτά τα χρήματα, είναι η οθόνη του. Είναι και ο τομέας που είναι πιο ορατή η προσπάθεια της εταιρίας να μειώσει το κόστος του προκειμένου να πετύχει την συγκεκριμένη τιμη πώλησης. Το τεχνικό κομμάτι από μόνο του δείχνει σαν μοναδικό μειονέκτημα τον ρυθμό ανανέωσης στα 60hz. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Μια οθόνη στα 60hz είναι από μόνη της απλά συγκριτικά «χειρότερη» από σχεδόν κάθε άλλο τηλέφωνο σε αυτή την κατηγορία τιμής. Μια οθόνη όμως που δεν μπορεί να διατηρήσει σταθερά μονίμως ακόμα και αυτά τα 60hz είναι απλά ενοχλητική. Υπάρχουν πολλές, και αρκετά έντονες σε αίσθηση στιγμές, όπου η οθόνη του pixel 6a πέφτει κάτω από τα 60Hz αυτά. Είτε παράγει απλά τα animations του γραφικού περιβάλλοντος, είτε «προχωράει» κανείς προς τα κάτω αυτό που διαβάζει.

Ο τρόπος που η οθόνη αυτή χάνει την περιορισμένη έτσι και αλλιώς ομαλότητα που πρέπει να έχει, είναι ενοχλητικός ακομα και αν κάποιος έρθει στο pixel 6a από κάποια συσκευή που είχε επίσης οθόνη με αυτόν τον ρυθμό ανανέωσης.

Όμως δεν είναι και το μοναδικό πρόβλημα της συγκεκριμένης οθόνης. Ένα AMOLED Panel «φημίζεται» για τις γωνίες θεάσης του, και εδώ και πάλι το pixel 6a απογοητεύει με τρόπο που δεν θα έπρεπε. Η οθόνη του εμφανίζει ένα φαινόμενο «αντανάκλασης» που αλλάζει την χρωματική της απόδοση υπό γωνία, φαινόμενο πολύ πιο εμφανές και ενοχλητικό ακόμα και σε σύγκριση με σημαντικά οικονομικότερες συσκευές άλλων εταιρειών με οθόνη αυτού του είδους.

Ακόμα και αν χρωματικά είναι απόλυτα ικανοποιητική, και με υποστήριξη για προβολή HRD περιεχομένου, η οθόνη του pixel 6a δεν ταιριάζει στην κατηγορία τιμής που ανήκει η συσκευή.

Εδώ, ο αισθητήρας αποτυπωμάτων που είναι ενσωματωμένος σε αυτή, και που αποτελούσε πρόβλημα στα pixel 6 και pixel 6 pro είναι αν μη τι άλλο λιγότερο ενοχλητικός. Όχι γιατί είναι πιο γρήγορος και αξιόπιστος, που δεν είναι, αλλά επειδή απλά σε αυτή την κατηγορία τιμής, οι ελάχιστες συσκευές που τον έχουν επίσης ενσωματωμένο στην οθόνη τους, είναι κατά κανόνα ακόμα πιο ενοχλητικές στην λειτουργία του.

Κάμερες.

Είναι δεδομένο ότι η βασική τουλάχιστον κάμερα του pixel 6a είναι αν μη τι άλλο στην κορυφή της κατηγορία του, έστω και αν μοιράζεται αυτή την κορυφή και με άλλες συσκευές του ανταγωνισμού όταν την κρίνει κανείς για την συνολική της απόδοση και συμπεριλάβει και την εγγραφή βίντεο σε αυτή.

Όμως πραγματικά, ο τρόπος που το hardware στο εσωτερικό του pixel 6a, και η δουλειά που έχει κάνει η εταιρεία σε επίπεδο λογισμικού, είναι ένας εντυπωσιακός συνδυασμός στο αποτέλεσμα που πετυχαίνουν. Ακόμα και με μια κάμερα που υπάρχει απλά επειδή μετά από τόσα χρόνια το κόστος κατασκευής της είναι μηδαμινό για την Google και την Sony που είναι ο προμηθευτής της.

Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει κατά τη διάρκεια της ημέρας το pixel 6a είναι ικανοποιητικές με όποιον τρόπο και αν τις κρίνει κανείς. Η λεπτομέρεια τους είναι η μέγιστη που μπορεί να πετύχει ένας αισθητήρας των 12.2ΜΡ, και χρωματικά είναι πάντα ρεαλιστικές ακόμα και αν η χρήση του HDR είναι υπερβολική σε κάποιες περιπτώσεις. Το δυναμικό εύρος είναι επίσης εντυπωσιακό, αν και εδώ είναι εμφανές ότι το pixel 6a το πετυχαίνει αυτό σε επίπεδο λογισμικού. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχουν φορές που οι φωτογραφίες χρειάζονται μερικά δευτερόλεπτα επεξεργασίας για να είναι «ετοιμες».

 

Το βράδυ, η κάμερα κάνει επίσης ότι καλύτερο μπορεί με δεδομένους τους περιορισμούς του αισθητήρα. Εδώ η επέμβαση σε επίπεδο λογισμικού είναι ορατή στον τρόπο που το pixel 6a χρειάζεται εντυπωσιακά μεγάλο χρονικό διάστημα που πρέπει να το κρατήσεις σταθερό για να βγάλει τις συνεχόμενες λήψεις που θα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει την τελική φωτογραφία. Ακόμα όμως και έτσι, ακόμα και με την λήψη σημαντικά περισσότερων «καρέ» σε σύγκριση με κάθε άλλο τηλέφωνο στην κατηγορία του, το pixel 6a θα βγάλει μια πραγματικά καλή φωτογραφία.

Η δεύτερη κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, διατηρεί την ίδια ακριβώς ονομαστική ανάλυση, με διαφορά όμως στην τελική απόδοση αφού χρησιμοποιεί έναν διαφορετικό αισθητήρα. Παρόλα αυτά, και εδώ οι φωτογραφίες είναι άκρως ικανοποιητικές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ανάλυση των 12ΜΡ είναι ικανοποιητική προκειμένου το μεγαλύτερο πλάνο να έχει αποδεκτή έως και καλή λεπτομέρεια σε κάθε φωτογραφία, ενώ και χρωματικά είναι πάντα κοντά σε αυτές της βασικής κάμερας.

Το βράδυ, το night sight όπως ονομάζει η Google τo night mode, μπορεί να πετύχει ένα επίσης πολύ καλό αποτέλεσμα με διαφορετικό και πιο «δύσκολο» τρόπο όμως. Επειδή η δεύτερη αυτή κάμερα δεν έχει μηχανική σταθεροποίηση στον φακό της, είναι σημαντικά πιο δύσκολο να την κρατήσει κανείς σταθερή για να βγάλει τη φωτογραφία που θέλει. Οι φωτογραφίες θα είναι και πάλι όμως ιδιαίτερα ικανοποιητικές και σημαντικά καλύτερες από το συνηθισμένο σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Επιδόσεις hardware.

Πριν ασχοληθούμε με το τεχνικό κομμάτι του Google Tensor επεξεργαστή της εταιρίας, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε μερικά πολύ συγκεκριμένα «ζητήματα». Η εμφαση που δίνει η εταιρεία στο πως η μονάδα τεχνητής νοημοσύνης στο εσωτερικό του είναι ικανή να διαχειριστεί την επεξεργασία φωνής είναι κάτι μη χρήσιμο με κάποιο τρόπο στη χώρα μας. Όλες οι δυνατότητες που είναι όντως έξυπνες και χρήσιμες, δεν υποστηρίζουν την Ελληνική γλώσσα, και κάνουν όλη αυτή την «εξυπνάδα» του pixel 6a ασήμαντη για τον Έλληνα χρήστη.

Αντίστοιχα, κάποιες ακόμα δυνατότητες όπως η αφαίρεση αντικειμένων από φωτογραφίες, δεν είναι κάτι αποκλειστικό στις συσκευές της εταιρίας, και υπάρχει σε πολλά τηλέφωνα άλλων εταιρειών στην ίδια κατηγορία τιμής. Ακόμα και σε τηλέφωνα με λιγότερο ισχυρό επεξεργαστή στο εσωτερικό τους και κάποιον που δεν έχει καν μια αντίστοιχη μονάδα τεχνητής νοημοσύνης.

Αν αφήσει κανείς αυτό στην άκρη τώρα, προφανώς και ο Google tensor είναι σημαντικά ισχυρότερος από κάθε άλλη πρόταση σε αυτή την κατηγορία τιμής. Οι επιδόσεις του είναι ικανές να διατηρήσουν το pixel 6a το ίδιο αποδοτικό για τα επόμενα χρόνια χωρίς κανένα περιορισμό στην απόκριση και την ταχύτητα που ο ιδιοκτήτης του θα κάνει αυτό που θέλει.

Ακόμα και η έκδοση με 6GB RAM που είναι και η μοναδική διαθέσιμη αυτή τη στιγμή, είναι ικανή τουλάχιστον προς το παρόν να κάνει τα πάντα χωρίς να κλείνει εφαρμογές συχνά και με ενοχλητικό τρόπο.

Όμως η απόδοση αυτή δεν έρχεται χωρίς προβήματα. Ο Google tensor και η κατασκευή του από την Samsung LSI φέρνει τα ίδια προβλήματα με κατανάλωση ενέργειας και παραγωγή θερμοκρασίας όπως και ο αντίστοιχος χρονολογικά snapdragon 8 gen 1, Snapdragon 888, Exynos 2100, Exynos 2200. Το pixel 6a ζεσταίνεται αισθητά όταν κάποιος είναι απαιτητικός με αυτό, και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να το αποφύγει αν θέλει την απόδοση αυτή.

Επίσης, η μονάδα παραγωγής γραφικών στο εσωτερικό του, δεν έχει την σταθερότητα που πρέπει στην απόδοση της για συνεχόμενη απαιτητική χρήση. Πολλά από τα πιο απαιτητικά παιχνίδια, έτσι και αλλιώς εχουν περιορισμένη υποστήριξη για Mali κάρτες γραφικών, και εδώ η αύξηση της θερμοκρασίας που μειώνει την απόδοση της, κάνουν το pixel 6a ένα μη ικανοποιητικό Smartphone για gaming χρήση. Παρά την θεωρητική και εδώ «υπεροχή» του σε σύγκριση με συσκευές με παρομοιο κόστος.

Μπαταρία.

Ένας ακόμα τομέας όπου το pixel 6a δεν μπορεί να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό του, είναι η μπαταρία στο εσωτερικό του. Με χωρητικότητα 4.410mAh είναι μικρότερη από το συνηθισμένο στην κατηγορία, και σε συνδυασμό με έναν επεξεργαστή που έχει αντίστοιχα σημαντικά υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας προφανώς και το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό.

Με απλή καθημερινή χρήση, η μπαταρία του pixel 6a θα φτάσει στο τέλος της ημέρας αυτής με ένα 20% ακόμα διαθέσιμο που είναι συνήθως αρκετό σαν περιθώριο ασφαλείας. Όμως σε πιο απαιτητική χρήση, ακόμα και όταν κανείς απλά χρησιμοποιεί περισσότερο τις κάμερες που είναι και το πλεονέκτημα του, η μπαταρία αυτή εύκολα και συχνά θα «αδειάσει» πριν το τέλος της ημέρας.

 

Αυτό θα ήταν μικρότερο πρόβλημα αν η φόρτιση της δεν ήταν επίσης ενοχλητικά αργή. Στα 18W το pixel 6a χρειάζεται περίπου 1.5 ώρα για να την φορτίσει πλήρως. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αν κάποιος το φορτίσει για περίπου μισή ώρα μέχρι να το χρειαστεί και πάλι, το ποσοστό μπαταρίας που θα έχει ανακτήσει το pixel 6a δεν είναι σχεδόν ποτέ αρκετό για την υπόλοιπη ημέρα.

Συμπέρασμα.

Το pixel 6a είναι ένα συνολο συμβιβασμών παραχωρήσεων και χαρακτηριστικών που δεν ξεχωρίζουν ακόμα και στην κατηγορία τιμής που ανήκει. Όλα αυτά σαν «θυσίες» για μια ομολογουμένως πολύ καλή βασική κάμερα, και μια δεύτερη ultra wide κάμερα που έχει επίσης καλή απόδοση.

Το ζητούμενο όμως είναι τι ακριβώς θέλει και περιμένει κανείς από μια συσκευή σαν και αυτό. Αν εν γνώση του θέλει να εστιάσει στις κάμερες του σαφώς και έχει δικαίωμα να το κάνει, και να το επιλέξει παρά τους υπόλοιπους περιορισμούς του.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights