Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy Watch Ultra Review: Το πρώτο του είδους του

Samsung Galaxy Watch Ultra Review: Το πρώτο του είδους του

απο Kostas Gliatiotis

Ένα Smartwatch είναι κάτι διαφορετικό για τον καθένα, ανάλογα με τις ανάγκες του, το στυλ του και φυσικά την καθημερινότητα του. Για την Samsung, και για αρκετά χρόνια, όλα τα έξυπνα ρολόγια της είχαν ένα πολύ συγκεκριμένο «χαρακτήρα». Πρακτικά όσο αυτό ήταν δυνατόν με την μέτρια μπαταρία τους, λογικά σε μέγεθος αλλά κυρίως σε κόστος ακόμα και για τα πιο ακριβά από αυτά.

Με το Galaxy Watch Ultra η εταιρεία αναμενόμενα και λογικά, θέλει να μπει και σε μια πιο premium κατηγορία έξυπνων ρολογιών, η οποία τουλάχιστον κατά την άποψη της Samsung … κυριαρχείται από μια συγκεκριμένη εταιρεία.

Το «πρόβλημα» με το Watch Ultra είναι ότι στην προσπάθεια του να είναι καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα έξυπνα ρολόγια της εταιρείας, χάνει τον στόχο του να είναι και όσο το δυνατόν πιο χρήσιμο για όλους.

Σχεδιασμός.

Το Watch Ultra δεν μοίαζει σε εμφάνιση με κανένα προηγούμενο Smartwatch της Samsung. Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι… βολικό, αφού δεν υπάρχει και μέτρο σύγκρισης πάντα όμως από την ίδια την Κορεάτικη εταιρεία.

Η κατασκευή από τιτάνιο στην κάσα του, και μάλιστα κορυφαίας «κατηγορίας ποιότητας» είναι κάτι που θεωρείται δεδομένο σε αυτά τα χρήματα. Δεν είναι όμως το πρώτο Smartwatch της Samsung κατασκευασμένο από αυτό το υλικό, αφού η εταιρεία έχει διαθέσιμο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια πλέον το Galaxy Watch 5 Pro.

Αντίστοιχα και η οθόνη του Watch Ultra προστατεύεται με ζαφείρι, ένα σημαντικά πιο ανθεκτικό υλικό σε χτυπήματα και γρατζουνιές. Είναι και πάλι όμως το δεύτερο ρολόι της εταιρείας με αυτό το υλικό, με το πρώτο και εδώ να είναι το Watch 5 Pro. Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι το Watch Ultra δεν είναι όσο πιο ανθεκτικό δηλώνει η εταιρεία, απλά δεν είναι το πρώτο που στηρίζει εν μέρη έστω την αντοχή αυτή στα υλικά κατασκευής του.

Εκτός αυτού, ο συνδυασμός των υλικών αυτών δεν είναι κάτι νέο στην αγορά των έξυπνων ρολογιών, και σίγουρα όχι κάτι που χρειάζεται να δώσει κανείς τόσα χρήματα για να το αγοράσει.

Η εμφάνιση του Watch Ultra τώρα, είναι πιο υποκειμενικό από το συνηθισμένο και πιθανόν από ότι θα έπρεπε. Γύρω από την στρογγυλή οθόνη του, έχει μια ορθογώνια «κάσα» και για να θυμίζει ένα άλλο πολύ συγκεκριμένο ρολόι, αλλά και για να ξεχωρίζει από κάθε άλλο Smartwatch της Samsung τουλάχιστον.

Ίσως όμως αυτό που έχει το περισσότερο ενδιαφέρον είναι η… συζήτηση για το πόσο χρήσιμη είναι η επιπλέον αντοχή που προσφέρει το Watch Ultra. Η εταιρεία από την πλευρά της υπερήφανα δηλώνει ότι έχει κατασκευάσει ένα ρολόι που μπορεί να αντέξει μέχρι 100 μέτρα βάθους (δεν είναι το μόνο ούτε το πρώτο), και από την άλλη πλευρά σε υψόμετρο υψηλότερο από αυτό του… Έβερεστ.

Τονίζει επίσης τον extreme χαρακτήρα των διαφορετικών ειδών άθλησης που μπορεί να «αντέξει» και να καταγράψει. Όμως ρεαλιστικά, το κοινό που βρίσκεται συχνά σε τόσο ακραίες συνθήκες είναι μικρό εξ ορισμού, πιθανόν έχει ήδη τον εξοπλισμό και το ρολόι που χρειάζεται για αυτά που κάνει, και σίγουρα το Watch Ultra δεν απευθύνεται μόνο σε αυτό. Απλά τονίζει τον χαρακτήρα του αυτόν, γιατί είναι εντυπωσιακός.

Εργονομία.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά θέματα συζήτησης με την εργονομία του Watch Ultra, όχι αρνητικά τουλάχιστον στο σύνολο τους. Το πρώτο από αυτά είναι η επιλογή της εταιρείας να προσθέσει το τρίτο και… πορτοκαλί σε χρώμα πλήκτρο στην δεξιά πλευρά του.

Η «επίσημη» εξήγηση είναι και πάλι … εμπορική, ότι με αυτό το χρώμα είναι πιο εύκολο να το δει κανείς ακόμα και κάτω από το νερό ή σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Βέβαια, αυτοί που και πάλι συχνά βρίσκοντα σε αυτές, έχουν εξοικειωθεί να βρίσκουν εύκολα και άμεσα με την αφή οποιοδήποτε πλήκτρο στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν.

Η πραγματικότητα είναι και πάλι ότι η Samsung δεν θέλει να αποφύγει την σύγκριση με ένα ρολόι του ανταγωνισμού, και παρότι αυτό δεν είναι κακό με κάποιο τρόπο, δεν αρνείται να χρησιμοποιήσει μια δική του έξυπνη ιδέα που κάνει το ρολόι να ξεχωρίζει οπτικά και να δείχνει κάτι… διαφορετικό.

Το πρόβλημα όμως και εδώ είναι η επιμονή της εταιρείας στο τι μπορεί να κάνει το πλήκτρο αυτό. Η προφανής λειτουργικότητα του είναι να ξεκινά την άσκηση μας είτε συγκεκριμένα είτε το μενού με όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες καταγραφής. Αυτό για μια ακόμα φορά τονίζει τον «σπορ» χαρακτήρα ενός ρολογιού που η πλειοψηφία θα το χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα της σε οτιδήποτε άλλο πολύ περισσότερο.

Όμως εκτός της επιλογής αυτής, όλες οι υπόλοιπες είναι σημαντικά περιορισμένες. Δεν μπορεί κάποιος αν θέλει να ρυθμίσει το πορτοκαλί αυτό πλήκτρο να ανοίγει κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή που χρησιμοποιεί συχνά, εκτός αν είναι κάποια από τις πολύ λίγες και όχι τόσο συνηθισμένες που προσφέρει το Watch Ultra στο μενού με τις επιλογές αυτές.

Η δυνατότητα ενεργοποίησης της… σειρήνας σε κατάσταση ανάγκης είναι και πάλι εντυπωσιακή αρχικά, και σίγουρα χρήσιμη σε πολύ συγκεκριμένες και δύσκολες συνθήκες. Για μια ακόμα φορά όμως, είναι ελάχιστοι αυτοί που θα έχουν το Watch Ultra και θα βρεθούν σε κατάσταση ανάγκης, και πόσο μάλλον σε κάποια που ο μοναδικός τρόπος να «ειδοποιήσουν» θα είναι το ρολόι στο χέρι τους.

Αφήνοντας αυτά στην άκρη, το Watch Ultra δεν διαφέρει στον χειρισμό του με κάποιον τρόπο από κάθε άλλο Smartwatch της Samsung. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι αρνητικό, αφού το γραφικό περιβάλλον της εταιρείας πάνω από το WearOS λειτουργικό σύστημα της Google είναι με εντυπωσιακή διαφορά προτιμότερο από αυτό της Google.

Τα λουράκια, και το λάθος σε αυτά.

Το Watch Ultra είναι το πρώτο έξυπνο ρολόι της εταιρείας που δεν χρησιμοποιεί «συνηθισμένα» λουράκια, ίδια με αυτά που έχει και ένα κανονικό ρολόι.

Έχει έναν μηχανισμό… γρήγορης απελευθέρωσης στο ίδιο το ρολόι αλλά και το λουράκι, που θεωρητικά και πάλι κάνουν πιο εύκολο να το βγάλει κάποιος. Όμως και εδώ η θεωρία διαφέρει από την πράξη.

Στην πράξη λοιπόν, δεν υπάρχει καποια «ανάγκη» για τον μηχανισμό αυτό, για να είναι πιο ανθεκτικό το λουράκι και το… κούμπωμα του με το ρολόι. Υπάρχουν πραγματικά πολλά, έξυπνα και μη ρολόγια με κανονικό πείρο στο λουράκι τους που είναι το ίδιο ή και πιο ανθεκτικά.

Αν και είναι μάλλον βέβαιο ότι η επιλογή αυτή της Samsung δεν έγινε για να … πουλήσει τα δικά της λουράκια, σε ένα ρολόι που ρεαλιστικά δεν θα είναι το πιο δημοφιλές της σε πωλήσεις, έχει στην πράξη τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς όποιο λουράκι θέλει.

Τα θετικά είναι και αυτά σημαντικά.

Το Watch Ultra έχει στο εσωτερικό του έναν νέο και σημαντικά ισχυρότερο επεξεργαστή της ίδιας της Samsung. Είναι ακριβώς ο ίδιος βέβαια και στο επίσης νέο Galaxy Watch 7, κάτι που σημαίνει ότι σε απόδοση δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ τους.

Το Watch Ultra όμως είναι με χαρακτηριστική άνεση, σημαντικά πιο γρήγορο και άμεσο από κάθε προηγούμενο Smartwatch της Samsung. Αν και αυτός δεν είναι κάποιος υψηλός… πήχης και μέτρο σύγκρισης, είναι κάτι που αμέσως θα καταλάβει και θα εκτιμήσει όποιος το έχει στο χέρι του.

Δεν χρειάζεται πλέον, αφού νιώσεις τη δόνηση ή ακούσεις ότι έχει μια ειδοποίηση, να γυρίσεις τον καρπό σου και να περιμένεις ενοχλητικά μέχρι τελικά να την δεις. Δεν χρειάζεται να περιμένεις επίσης περισσότερο για να ανοίξει μια εφαρμογή, και λειτουργεί όσο γρήγορα πρέπει, όπως έκανε μέχρι τώρα και ο … ανταγωνισμός της Samsung.

Το Watch Ultra έχει και ένα εντυπωσιακά καλύτερο συνολικά σε ένταση και ποιότητα, ηχείο. Εκτός της… σειρήνας, αυτό είναι πραγματικά χρήσιμο για εκείνες τις φορές που είτε πρέπει είτε απλά θέλουμε να απαντήσουμε σε μια κλήση από το ρολόι μας. Η διαφορά και πάλι σε σύγκριση με κάθε προηγούμενο ρολόι της Samsung (αλλά εδώ και με το Galaxy Watch 7) είναι κάτι πραγματικά σημαντικό και καλοδεχούμενο.

Η μπαταρία στην θεωρία και την πράξη.

Σύμφωνα με την Samsung, το Watch Ultra έχει σημαντικά καλύτερη μπαταρία από κάθε προηγούμενο smartwatch της και πάλι. Σαν… ποσοστό η διαφορά ναι είναι σημαντική, όμως το ποσοστό είναι και πάλι νούμερο και η πράξη είναι κάτι διαφορετικό.

Το Watch Ultra μπορεί με κανονική χρήση, να βγάλει περίπου 2.5 ημέρες λειτουργίας μέχρι να μείνει πλήρως από μπαταρία. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι παρότι αυτή η μισή επιπλέον ημέρα σαν ποσοστό είναι σημαντική, στην πράξη δεν λύνει κάποιο πρόβλημα.

Προκειμένου την Τρίτη ημέρα να μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει, πρέπει το βράδυ της δεύτερης ημέρας να το φορτίσει, όπως ακριβώς θα έκανε και με το Watch 5 Pro, το μοναδικό άλλο ρολόι της εταιρείας που με έστω και λίγη… προσοχή,  είχε μπαταρία με αυτή τη διάρκεια.

Εδώ όμως υπάρχει ένα ακόμα… πρόβλημα με το Watch Ultra και αυτό είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να φορτίσει. Μια πλήρως εξαντλημένη μπαταρία, χρειάζεται περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά για να γεμίσει πλήρως. Ο χρόνος αυτός σε σύγκριση με άλλα έξυπνα ρολόγια και πόσο μάλλον σε αυτή την κατηγορία τιμής, είναι μεγαλύτερος από ότι θα έπρεπε. Εδώ η Samsung για μια ακόμα φορά, έχει σαν μέτρο σύγκρισης ένα άλλο Ultra έξυπνο ρολόι, που όμως δεν είναι και το μοναδικό στην αγορά σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Τι μπορεί να μετρήσει.

Το Watch Ultra έχει όλες τις δυνατότητες καταγραφής της άσκησης και της υγείας μας που περιμένει κανείς, με μερικές επιπλέον προσθήκες. Το … πρόβλημα και εδώ, είναι ότι ακριβώς τις ίδιες έχει και το νέο Galaxy Watch 7, με αποτέλεσμα το καλύτερο και σχεδόν δύο φορές ακριβότερο έξυπνο ρολόι της εταιρείας να μην είναι πιο… έξυπνο.

Προφανώς και εδώ με τις δυνατότητες καταγραφής αυτές, όπως και με τις αντίστοιχες για την κατάσταση της υγείας μας, η μπαταρία του Watch Ultra είναι ο πιο σημαντικός περιοριστικός παράγοντας. Μια πλήρως γεμάτη μπαταρία θα μας επιτρέψει να το χρησιμοποιήσουμε με αυτόν τον τρόπο, και να έχει μπαταρία και για την υπόλοιπη ημέρα.

Μια μπαταρία με ποσοστό περίπου 50% δεν είναι… σίγουρο ότι μετά την άσκηση μας, θα αντέξει μέχρι το τέλος της ημέρας αν διαβάζουμε σε αυτό ειδοποιήσεις, αν τύχει έστω να απαντήσουμε σε μερικές κλήσεις.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικά πιο ακριβές στις μετρήσεις του σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα ρολόγια της Samsung. Ειδικά σε πιο … περίεργες όπως η καταγραφή του ύπνου μας σε διάρκεια και ποιότητα, πλέον είναι και αξιόπιστη και χρήσιμη.

Τι είναι τελικά.

Το Watch Ultra είναι ένα πολύ καλό, πολύ ανθεκτικό, πολύ ακριβό έξυπνο ρολόι από την Samsung. Προσπαθεί και πετυχαίνει έστω και όχι με τον καλύτερο τρόπο να είναι «καλό» σε όλα αυτά.

Θέλει ταυτόχρονα να είναι … αντίπαλο δέος για ένα πολύ συγκεκριμένο ρολόι, που όμως απευθύνεται σε κοινό που δεν μπορεί να επιλέξει το Watch Ultra γιατί απλά δεν λειτουργεί με το Smartphone του. Όπως και το ρολόι αυτό του ανταγωνισμού δεν λειτουργεί όχι μόνο με Samsung αλλά με οποιοδήποτε Android Smartphone.

Η προσπάθεια της Samsung να δημιουργήσει ένα καλύτερο ρολόι από κάθε άλλο προηγούμενο και νεότερο δικό της, είναι στα χαρτιά… επιτυχημένη. Το να δημιουργήσει όμως ένα έξυπνο ρολόι που εκτός από το να «φωνάζει» για συγκεκριμένες όχι καθημερινά απαραίτητες δυνατότητες, θα μπορούσε να το έχει πετύχει καλύτερα.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights