Με το Google I/O, το συνέδριο της εταιρείας για προγραμματιστές να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, η εταιρεία παρουσίασε ήδη τα βασικότερα από τα χαρακτηριστικά και τις αλλαγές της επόμενης έκδοσης του Android που μέχρι στιγμής είναι γνωστό απλά με την ονομασία Android M.
Δικαιώματα εφαρμογών
Μέχρι σήμερα, κατά την εγκατάσταση μιας εφαρμογής, η Android συσκευή ενημερώνει τον χρήστη για τα δικαιώματα που αυτή θα αποκτήσει στην συσκευή του και τις δυνατότητες της. Η λίστα αυτή με τα δικαιώματα πρόσβασης, τις περισσότερες φορές περιέχει περιγραφές που δεν μπορεί να αναγνωρίσει ο χρήστης, ενώ ακόμα και αν δεν συμφωνεί με αυτές, θα πρέπει να τις δεχθεί προκειμένου να εγκατασταθεί η εφαρμογή.
Ξεκινώντας με το Android M, τα δικαιώματα κάθε εφαρμογής δεν θα παρουσιάζονται σε λίστα κατά την εγκατάσταση της, αλλά θα εμφανίζεται ένα μήνυμα στην οθόνη της συσκευής όταν η εφαρμογή ζητά πρόσβαση σε συγκεκριμένο σημείο της. Η αλλαγή αυτή θα επιτρέψει στους χρήστες να εγκαθιστούν τις εφαρμογές που επιθυμούν και στην συνέχεια να ενημερώνονται για κάθε είδους πρόσβαση που αυτές ζητούν και να αποφασίζουν αν θέλουν να την επιτρέψουν.
Προσαρμοζόμενα Tabs στον Chrome.
Πολλές εφαρμογές χρησιμοποιούν ήδη την δική τους ενσωματωμένη δυνατότητα προβολής σελίδων (όπως το facebook) και άλλες απλά ανοίγουν ένα παράθυρο του Chrome μέσα στην εφαρμογή προκειμένου να προβάλουν το περιεχόμενο κάποιας σελίδας.
Στο Android M, η Google θα δίνει στους Developers την δυνατότητα να προσαρμόζουν την εμφάνιση των Tabs του Chrome, όταν αυτός εκκινείται μέσα από την εφαρμογή, προκειμένου η εμφάνιση και η λειτουργικότητα του να είναι ίδια με αυτή της εφαρμογής που τον χρησιμοποιεί.
Υποστήριξη Αισθητήρων δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Παρά το ότι κατασκευαστές όπως η Samsung και η Huawei προσφέρουν ήδη στην αγορά συσκευές με ενσωματωμένο αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, η ενσωμάτωση τους στο λειτουργικό και η υποστήριξη τους είναι ευθύνη του κάθε κατασκευαστή.
Με το Android M, η Google θα παρέχει πλέον και επίσημα υποστήριξη από το ίδιο το λειτουργικό, κάτι που θεωρητικά τουλάχιστον θα αυξήσει την αξιοπιστία τους και θα κάνει πιο εύκολη την χρήση τους σε ακόμα περισσότερες συσκευές.
Βελτίωση του χρόνου αναμονής και της διαδικασίας φόρτισης.
Οι περισσότερες Android συσκευές που χρησιμοποιούνται από τους χρήστες, έχουν εγκατεστημένες διάφορες εφαρμογές που σε τακτά χρονικά διαστήματα επικοινωνούν μέσω του internet προκειμένου να ανανεώσουν το περιεχόμενο τους και να ειδοποιήσουν τον χρήστη για τυχόν ενημερώσεις.
Με το Project Doze του Android M, η Google σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το σύνολο των αισθητήρων μιας συσκευής προκειμένου να μπορεί αυτή να καταλάβει πότε χρησιμοποιείται και πότε βρίσκεται απλά σε αναμονή πάνω σε ένα γραφείο για παράδειγμα. Σε περίπτωση που η συσκευή βρίσκεται ακίνητη σε ένα σημείο σταθερά για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Project Doze θα αναλαμβάνει να αυξήσει το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ κάθε αυτόματης ενημέρωσης των εφαρμογών, προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση μπαταρίας από αυτές και να αυξήσει τον χρόνο αναμονής.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας