Εισαγωγή
Η «συνταγή» της Apple στην αγορά των Smartphones είναι… απλή και πλέον μετά από τόσα χρόνια δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι είναι ταυτόχρονα και επιτυχημένη. Ο εξωτερικός σχεδιασμός ανανεώνεται κάθε δύο περίπου χρόνια, και στο ενδιάμεσο η εταιρεία προσφέρει μια ανανέωση στο hardware που ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να είναι από «απλή» μέχρι σημαντική.
Αυτή τη φορά βρισκόμαστε στην «μεταβατική» περίοδο που ο εξωτερικός σχεδιασμός βρίσκεται στο μέσο της ζωής του και το Hardware στο εσωτερικό του νέου iPhone είναι αυτό που αναλαμβάνει να κάνει την διαφορά και να συνεχίσει την ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία του στην αγορά. Η συσκευή στην οποία αναφερόμαστε είναι φυσικά το νέο iPhone 6s που πριν μερικές ημέρες κυκλοφόρησε και επίσημα στην χώρα μας και θα αποτελέσει το αντικείμενο της συγκεκριμένης παρουσίασης.
Σχέδιο Μέγεθος Βάρος
Ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του iPhone 6, στον εξωτερικό σχεδιασμό του iPhone 6s δεν έχει αλλάξει στην ουσία τίποτα, αλλά η ιστορία έχει δείξει πως το αγοραστικό κοινό της εταιρεία δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με αυτή την επιλογή της Apple.
Οι συσκευές της εταιρείας, ειδικά από το iPhone 5 και μετά ξεχωρίζουν για την πολυτελή τους εμφάνιση που προσφέρει ότι καλύτερο μπορεί να βρει κανείς σε υλικά κατασκευής αλλά και ποιότητα συναρμολόγησης. Το iPhone 6s διατηρεί λοιπόν την εξωτερική εμφάνιση του προκατόχου του και συνδυάζει για μια ακόμα φορά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αλουμίνιο με το γυαλί δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σύνολο.
Ακόμα και στο μαύρο χρώμα της συσκευής που είχαμε στα χέρια μας για τις ανάγκες της παρουσίασης είναι πολύ δύσκολο να μην εκτιμήσει κανείς την αίσθηση πολυτέλειας που αφήνει ακόμα και όταν απλά το κοιτάει κανείς.
Το αλουμινένιο πλαίσιο του iPhone 6s «τυλίγει» το πλαϊνό του κομμάτι και φυσικά δεν επιτρέπει την αφαίρεση της μπαταρίας του. Παρά το συγκεκριμένο «μειονέκτημα» που πλέον σχεδόν έχει καθιερωθεί από πολλούς ανταγωνιστές του στο στρατόπεδο του Android, η στιβαρότητα που προσφέρει στην συσκευή η συγκεκριμένη επιλογή της Apple είναι κορυφαία.
Λόγο της σχεδιαστικής αυτής επιλογής, όταν ο χρήστης κρατάει το iPhone 6s στα χέρια του έχει την μοναδική είναι η αλήθεια αίσθηση του μετάλλου που είναι και ένας από τους λόγους που το κάνουν τόσο μοναδικό. Η αλήθεια είναι βέβαια πως η πλειοψηφία των χρηστών κάθε iPhone επιλέγει να το «προστατεύει» με κάποια θήκη προκειμένου να διατηρήσει την εμφάνιση και την πολυτέλεια του ακόμα και αν τελικά δεν την… απολαμβάνει σε καθημερινή βάση.
Στο «καθιερωμένο» κομμάτι του σχολιασμού της φορητότητας και της ευκολίας στην χρήση για μια ακόμα φορά δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα σε σύγκριση με το προηγούμενο iPhone 6. Η Apple συνεχίζει να θεωρεί πως το μέγεθος της οθόνης έχει ένα όριο προκειμένου η χρήση ενός Smartphone να είναι άνετη με ένα μόνο χέρι, αν και η εταιρεία αναγνωρίζει πλέον πως υπάρχει κοινό που είναι διατεθειμένο να κάνει την θυσία αυτή προκειμένου να έχει μεγαλύτερη οθόνη. Για αυτούς τους χρήστες υπάρχει φυσικά το iPhone 6s Plus πλέον, στο κανονικό iPhone 6s όμως το μέγεθος της οθόνης παραμένει στις 4,7 ίντσες και βοηθά την συσκευή να διατηρήσει τις σχετικά μικρές εξωτερικές της διαστάσεις.
Εδώ πάντως για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να αναφέρουμε πως το πλαίσιο γύρω από την οθόνη δεν είναι το μικρότερο δυνατό, και στην αγορά υπάρχουν συσκευές με οθόνη αυτού του μεγέθους με συνολικά μικρότερες διαστάσεις. Η σύγκριση για παράδειγμα με το (επίσης High End) Galaxy S6 Edge της Samsung δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορεί μια συσκευή να έχει μεγαλύτερη οθόνη χωρίς να είναι απαραίτητα ενοχλητικά μεγαλύτερη σε διαστάσεις.
Το iPhone 6s παραμένει μια συσκευή που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την πολυτέλεια στο σχέδιο του με την φορητότητα που προσφέρει στον χρήστη και η αλήθεια είναι πως τα δύο αυτά πλεονεκτήματα αποτελούν βασικό κριτήριο για μεγάλο κομμάτι του αγοραστικού κοινού που άλλωστε προτιμά και τις συσκευές της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.
Οθόνη
Αναφερθήκαμε ήδη στην «επιμονή» της Apple στο μικρό μέγεθος της οθόνης των iPhone που μπορεί να μην είναι πλέον… ενοχλητικά μικρή όπως αυτή των iPhone 5 και 5s, παραμένει όμως συγκριτικά μικρότερη από αυτή των περισσότερων συσκευών του ανταγωνισμού.
Η οθόνη του iPhone 6s λοιπόν διατηρεί την διαγώνιο στις 4.7 ίντσες όπως ακριβώς και ο προκάτοχος του, και ενώ αυτό δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα, η ανάλυση της πλέον θεωρείται μάλλον «λίγη» για το είδος της συσκευής. Στα 1334 x 750 pixels η οθόνη του iPhone 6s είναι τουλάχιστον στα χαρτιά (με την απόδοση της θα ασχοληθούμε στην συνέχεια) ελάχιστα ανώτερη από μια 1280 x 720 pixels ή αλλιώς 720p οθόνη που μπορεί να βρει κανείς πλέον σε συσκευές που κοστίζουν λιγότερο από τα μισά χρήματα.
Η επιλογή της ανάλυσης αυτής έχει γίνει φυσικά για διευκόλυνση των δημιουργών εφαρμογών, και θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στην Apple ότι σέβεται αυτούς που βοηθούν στην επιτυχία του λειτουργικού της συστήματος με τις εφαρμογές τους πολύ περισσότερο από ότι κάνει αντίστοιχα η Google με το Android.
Η απόδοση τώρα της οθόνης του iPhone 6s παρά την σχετικά χαμηλή της ανάλυση είναι όπως είναι αναμενόμενο, κορυφαία. Πάντα για τα δεδομένα ενός LCD Panel, η χρωματική απόδοση αλλά και η «ζωντάνια» της οθόνης είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Η Apple έχει σχεδιάσει σωστά και το γραφικό περιβάλλον των συσκευών της ώστε να τονίζει τα πλεονεκτήματα των οθονών αυτών και αντίστοιχα να «κρύβει» όσο είναι δυνατόν τις ατέλειες τους, όπως για παράδειγμα το εντελώς μαύρο χρώμα και την αντανάκλαση του φωτισμού σε αυτό που έχουν οι LCD οθόνες.
Επιλέγοντας να μείνει όσο πιο μακριά γίνεται από την «μάχη» που επικρατεί στον κόσμο του Android στον τομέα της ανάλυσης αλλά και του μεγέθους της οθόνης, η Apple επιλέγει να προσφέρει αυτό που η ίδια θεωρεί (και σε μεγάλο βαθμό έχει δίκιο) ότι συνδυάζει όσο το δυνατόν καλύτερα την άνετη χρήση της ίδιας της οθόνης με την επίσης άνετη χρήση ολόκληρης της συσκευής.
Λειτουργικό σύστημα.
Έχοντας ξεπεράσει το στάδιο της αναγκαίας βελτίωσης της εμφάνισης αλλά και της λειτουργικότητας του iOS που ζητούσαν οι χρήστες για αρκετά χρόνια, η νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple εστιάζει περισσότερο στην πρακτική βελτίωση των δυνατοτήτων που προσφέρει.
Η βασικότερη από αυτές ή τουλάχιστον αυτή που θέλει να «δείξει» περισσότερο η ίδια η Apple αφορά το λειτουργικό αλλά και το ίδιο το iPhone 6s αφού εκμεταλλεύεται μια νέα δυνατότητα της οθόνης του. Πρόκειται φυσικά για το 3D touch, την δυνατότητα δηλαδή της οθόνης του iPhone 6s και του λειτουργικού συστήματος να καταλαβαίνουν το πόση πίεση ασκεί με το δάκτυλο του ο χρήστης. Στην πράξη η οθόνη του iPhone 6s μπορεί απλά να καταλάβει πότε ο χρήστης την πιέζει απλά περισσότερο από το κανονικό, και αντιδρά προσφέροντας επιπλέον επιλογές ή συντομεύσεις για τις περισσότερες προ-εγκατεστημένες εφαρμογές.
Μια ακόμα «χρήσιμη» προσθήκη που μέχρι τώρα υπήρχε μόνο στο iPhone 6 Plus είναι η δυνατότητα του γραφικού περιβάλλοντος να «κατεβαίνει» προς τα κάτω προσφέροντας μεγαλύτερη ευκολία στην χρήση με το ένα χέρι. Μαζί με αυτή υπάρχει πλέον και η δυνατότητα επιλογής του μεγέθους προβολής του “μενού” που επίσημης μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμη στο iPhone 6 Plus (και πλέον το iPhone 6s Plus)
Η Apple συνεχίζει να θεωρεί πως το βασικότερο στην χρήση ενός Smartphone είναι η ευκολία στον χειρισμό του, και το iOS 9 στο σύνολο του προχωράει ένα βήμα πιο μακριά την λογική αυτή, προσφέροντας όμως πλέον και στους χρήστες που το επιθυμούν, μεγαλύτερα περιθώρια «παραμετροποίησης» της συσκευής τους.
Κάμερα.
Το iPhone 6s αποτελεί «ορόσημο» για την Apple αφού μετά από σχεδόν 5 χρόνια και το πρώτο iPhone 4 η εταιρεία αποφάσισε να αυξήσει την ανάλυση του αισθητήρα της κάμερας. Από την πολιτική βελτίωσης σε κάθε νέο iPhone της απόδοσης μιας κάμερας των 8 Mpixels ήρθε η ώρα που και η Apple «αποδέχθηκε» πως η κάμερα αυτή ήταν πλέον… απαράδεκτη για μια συσκευή που κυκλοφορεί στο τέλος του 2015.
Από τα 8 στα 12 Mpixels λοιπόν, μπορεί η Apple να δηλώνει πως η κάμερα του iPhone 6s «έχει 50% περισσότερα Pixels» εκμεταλλευόμενη στο Marketing την απλά τεχνική διαφορά στην ανάλυση, το ζητούμενο είναι όμως το πώς αυτή αποδίδει στην πράξη.
Η Apple θεωρεί σαν δεδομένο ότι οι περισσότεροι χρήστες διατηρούν στην συσκευή τους τις φωτογραφίες που βγάζουν ή τις «μοιράζονται» με φίλους και γνωστούς μέσω των διάφορων κοινωνικών δικτύων. Στις δύο αυτές περιπτώσεις η ανάλυση των 12 Mpixels είναι περισσότερο από αρκετή αφού αρχικά η οθόνη του iPhone 6s δεν έχει την δυνατότητα να προβάλει με ευκρίνεια φωτογραφίες μεγαλύτερης ανάλυσης ενώ το σύνολο των κοινωνικών δικτύων έτσι και αλλιώς μειώνει σημαντικά τις διαστάσεις και την ποιότητα των φωτογραφιών ακόμα και από συσκευές με σημαντικά μεγαλύτερη ανάλυση στην κάμερα.
Με αυτό σαν κριτήριο, το iPhone 6s εστιάζει για μια ακόμα φορά στην απόδοση και την ποιότητα των φωτογραφιών στην πράξη και λιγότερο στο μέγεθος τους και η αλήθεια είναι πως για μια ακόμα φορά η συγκεκριμένη επιλογή είναι τουλάχιστον εν μέρει προς τον σωστό δρόμο.
Σε συνθήκες κανονικού φωτισμού η κάμερα του iPhone 6s εντυπωσιάζει με την ποιότητα των φωτογραφιών που μπορεί να βγάλει. Η χρωματική τους πιστότητα είναι κορυφαία, ενώ ακόμα και στην περίπτωση που το θέμα της φωτογραφίας έχει έντονες χρωματικές αντιθέσεις, η λειτουργία του HDR είναι άριστη. Εντύπωση προκαλεί επίσης το ότι παρά τον σχετικά μικρό φακό μπροστά από τον αισθητήρα (και την μικρή σε συνολικό μέγεθος κάμερα) οι φωτογραφίες δεν έχουν την παραμικρή αλλοίωση αντικειμένων.
Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τώρα, οι επιλογές της Apple στο iPhone 6s δημιουργούν «ανάμεικτές» εντυπώσεις. Η εταιρεία έχει επιλέξει να προσφέρει Optical Image stabilization μόνο στο iPhone 6 Plus και πλέον το iPhone 6s Plus αφήνοντας το iPhone 6s να στηρίζεται στην ψηφιακή επεξεργασία προκειμένου να βγάλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Στην πράξη η κάμερα του iPhone 6s κάνει ότι καλύτερο μπορεί και για να είμαστε δίκαιοι είναι και ότι καλύτερο μπορεί να βρει κανείς σε συσκευή χωρίς Optical Image Stabilization και αυτό είναι κάτι για το οποίο η Apple σίγουρα αξίζει συγχαρητήρια. Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι αυτό που προσφέρουν συσκευές του ανταγωνισμού που διαθέτουν την δυνατότητα μηχανικής υποβοήθησης μέσω του Optical Image Stabilization. Οι φωτογραφίες προσφέρουν τον καλύτερο συνδυασμό φωτισμού και ελάχιστου ψηφιακού θορύβου χωρίς όμως ο φωτισμός να είναι ο μέγιστος δυνατός.
Η εγγραφή βίντεο τώρα με την σειρά της προσφέρει και αυτή κάτι νέο για την Apple που δεν είναι άλλο από την δυνατότητα εγγραφής αρχείων σε ανάλυση 4k. Αρκετά χρόνια μετά τις πρώτες συσκευές του ανταγωνισμού με την δυνατότητα αυτή η Apple «μπαίνει» στο συγκεκριμένο παιχνίδι αφού πλέον και η ίδια θεωρεί ότι η αγορά είναι αρκετά ώριμη ώστε να έχει νόημα η χρήση video αυτής της ανάλυσης. Για πρώτη φορά όμως η εταιρεία επιτρέπει και την επιλογή της ανάλυσης στην οποία θα γίνεται η εγγραφή των video, αφού εξ’ορισμού τα αρχεία ανάλυσης 4k είναι σημαντικά μεγαλύτερα σε μέγεθος από το 1080p.
Η ποιότητα των αρχείων είναι εντυπωσιακή και η λεπτομέρεια τους πλησιάζει το μέγιστο δυνατό που μπορεί να πετύχει κάποιος σε συσκευή που δεν είναι φωτογραφική μηχανή. Η χρήση του αισθητήρα των 12 Mpixels κάνει εύκολη την επεξεργασία των δεδομένων για την δημιουργία των αρχείων αυτό όμως δεν μειώνει το πόσο καλό είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Έστω και όταν η ίδια θεώρησε (με αρκετή καθυστέρηση) ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει την απαρχαιωμένη κάμερα των 8 Mpixels που πλέον δεν είχε άλλα περιθώρια βελτίωσης, η Apple προσφέρει πλέον καλύτερη κάμερα στις συσκευές της. Φρόντισε όμως για μια ακόμα φορά η αλλαγή αυτή να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το iPhone 6s να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις επιπλέον δυνατότητες που αυτή προσφέρει στην ποιότητα των φωτογραφιών.
Η εφαρμογή της κάμερας προσφέρει τέλος και μια νέα σχετικά ενδιαφέρουσα δυνατότητα με την ονομασία “Live Images”. Στην ουσία όταν ο χρήστης βγάζει μια φωτογραφία με αυτή ενεργοποιημένη, το iPhone 6s καταγράφει ένα μικρό αρχείο βίντεο 1.5 δευτερόλεπτο πριν και 1.5 δευτερόλεπτο μετά την λήψη της φωτογραφίας προκειμένου αυτός να είναι σίγουρος ότι έχει καταγράψει ακριβώς το στιγμιότυπο που επιθυμούσε.
Επεξεργαστής Μνήμη.
Η Apple έχει επιλέξει να μην ανακοινώνει επίσημα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των επεξεργαστών που χρησιμοποιεί στις συσκευές της και αντί αυτού να παρουσιάζει απλά μια «σύγκριση» με την αμέσως προηγούμενη έκδοση προκειμένου να δείχνει τις βελτιώσεις σε κάθε νέα έκδοση.
Ο A9 που βρίσκεται στο εσωτερικό του iPhone 6s δεν αποτελεί εξαίρεση από τον «κανόνα» αυτό, όμως αυτό δεν σημαίνει πως έστω και ανεπίσημα δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το τι ακριβώς βρίσκεται στο εσωτερικό του. Το μεγαλύτερο… μυστήριο είναι η αρχιτεκτονική των δύο πυρήνων επεξεργασίας που διαθέτει, με την Apple να μην δηλώνει επίσημα ούτε τον χρονισμό λειτουργίας τους. Μέσω διαφόρων εφαρμογών που μπορεί να εγκαταστήσει ο χρήστης αποκαλύπτεται πως η συχνότητα αυτή έχει «ανέβει» αρκετά σε σύγκριση με τον A8 του iPhone 6 και πλέον φτάνει το 1.8 περίπου GHz. Η επιλογή της Apple στην χρήση δύο μόνο πυρήνων επεξεργασίας δικαιώνει για μια ακόμα φορά την εταιρεία αφού η απόδοση του iPhone 6s στην πράξη είναι το λιγότερο εντυπωσιακή. Οι δύο πυρήνες επεξεργασίας του αποτελούν μια νεότερη και βελτιωμένη έκδοση των “Typhoon” του προηγούμενου Α8 και δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι ένα Smartphone δεν χρειάζεται 8 ή και περισσότερους πλέον σε κάποιες συσκευές «πυρήνες» προκειμένου να λειτουργεί χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Η λειτουργία του iPhone 6s στην πράξη είναι εντυπωσιακή από κάθε πλευρά ενώ ειδικά για τους χρήστες ακόμα και του αμέσως προηγούμενου iPhone 6 υπάρχει αισθητή διαφορά στην ταχύτητα απόκρισης και εκτέλεσης των εφαρμογών.
Μια ακόμα όμως σημαντική αλλαγή συναντάμε και στον τομέα της μνήμης RAM που για πρώτη φορά σε Smartphone της εταιρείας έχει αυξηθεί (στην ουσία διπλασιαστεί) και φτάνει πλέον τα 2 GB. Το iOS παραμένει το λειτουργικό σύστημα για Smartphone με την καλύτερη δυνατότητα διαχείρισης της μνήμης του συστήματος, η Apple όμως φαίνεται να κατάλαβε ότι πλέον η αύξηση αυτή ήταν απαραίτητη ώστε οι χρήστες του iPhone 6s να μπορούν να διατηρούν περισσότερες εφαρμογές ενεργές χωρίς να υπάρχει το ενοχλητικό φαινόμενο της έστω και μικρής καθυστέρησης στην εναλλαγή μεταξύ τους που υπήρχε ακόμα και στο προηγούμενο iPhone 6.
Η κάρτα γραφικών τέλος σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν (με την Apple να συνεχίζει και εδώ να μην αποκαλύπτει επίσημα κάτι) είναι η PowerVR GT7600 της Imagination Technologies. Το iPhone 6s συνεχίζει την πολύ καλή παράδοση της εταιρείας στον συγκεκριμένο τομέα, και φροντίζει η απόδοση της κάρτας γραφικών του να επιτρέπει την χωρίς προβλήματα εκτέλεση κάθε είδους εφαρμογής. Το σημαντικότερο όμως είναι ο τρόπος που η συσκευή μπορεί να «παίξει» τα πολλά και εντυπωσιακά παιχνίδια που είναι διαθέσιμα για το iOS.
Στο σύνολο του το Hardware του iPhone 6s αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως η απόδοση στην πράξη σε καθημερινή απλή αλλά και περισσότερο απαιτητική χρήση είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί χωρίς «υπερβολές» αλλά με σωστό σχεδιασμό. Είναι σίγουρο πως η εταιρεία εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο την δυνατότητα που έχει να σχεδιάζει (αλλά όχι και να κατασκευάζει…) η ίδια τους επεξεργαστές που χρησιμοποιεί στις συσκευές της, κάτι που της επιτρέπει να αποφασίζει αυτή το τι απόδοση θα έχουν στην πράξη.
Ο αποθηκευτικός χώρος τώρα είναι ίσως ο μοναδικός τομέας στον οποίο το iPhone 6s απογοητεύει και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό που εμποδίζει την άνετη χρήση του. Η βασική έκδοση της συσκευής παραμένει για μια ακόμα χρονιά στα 16 GB από τα οποία πρακτικά διαθέσιμα είναι στον χρήστη λίγο περισσότερα από 11 GB. Ο χώρος αυτός πλέον θεωρείται πολύ μικρός για μια συσκευή με τις δυνατότητες του και περιορίζει σημαντικά το πώς μπορεί να τις εκμεταλλευτεί ο χρήστης του. Η εγγραφή αρχείων βίντεο σε ανάλυση 4k για παράδειγμα δημιουργεί αρχεία που μπορούν να ξεπεράσουν εύκολα το 1GB σε μέγεθος με διάρκεια μικρότερη από 4 λεπτά. Με δεδομένο ότι ο αποθηκευτικός χώρος μοιράζεται στο σύνολο των εφαρμογών του iOS με μερικές από αυτές να απαιτούν μεγάλο μέρος του, όπως η εφαρμογή των μηνυμάτων μετά από μερικές εβδομάδες χρήσης, είναι πολύ πιθανόν ο χρήστης του iPhone 6s να χρειαστεί αρκετές φορές να το «αδειάσει» από φωτογραφίες και βίντεο στον υπολογιστή του ή ακόμα και να διαγράψει αρχεία από αυτό προκειμένου να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί.
Με την Apple να αρνείται (πιθανότατα δικαίως όμως) να επιτρέπει την χρήση καρτών μνήμης στις συσκευές της, η βασική έκδοση των 16 GB απευθύνεται σε όσους χρήστες δεν είναι απαιτητικοί με τις Multimedia δυνατότητες του. Η αμέσως επόμενη έκδοση είναι πλέον αυτή των 64 GB με την «ενδιάμεση» των 32 να μην προσφέρεται σαν επιλογή. Αυτό σημαίνει πως ο χρήστης που επιθυμεί μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο θα πρέπει να διαθέσει περισσότερα χρήματα ώστε να αποκτήσει αυτή την έκδοση και να μην αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα προβλήματα.
Μπαταρία.
Επιστρέφοντας στα θετικά του iPhone 6s όπως και των προηγούμενων συσκευών της σειράς της Apple, ο τομέας της μπαταρίας είναι αυτός στον οποίο για μια ακόμα φορά η εταιρεία δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως μπορεί να συνδυάσει κορυφαία απόδοση με επίσης πολύ καλή αυτονομία.
Με μια μπαταρία χωρητικότητας μόλις 1715 mAh, το iPhone 6s καταφέρνει να πετύχει χρόνους αναμονής αλλά κυρίως λειτουργίας που ακόμα και συσκευές με σχεδόν διπλάσια χωρητικότητα μπαταρίας θα ζήλευαν. Σε καθημερινή χρήση το λειτουργικό σύστημα της Apple αλλά και το hardware στο εσωτερικό της συσκευής (παρά την σημαντική αύξηση στην απόδοση του) καταφέρνουν να κάνουν άριστη διαχείριση της διαθέσιμης ενέργειας από την μπαταρία με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην νοιάζεται στην ουσία για το πόσο θα το χρησιμοποιήσει.
Το βασικό είναι ότι το iPhone 6s μπορεί να βγάλει μια ολόκληρη ημέρα εντατικής χρήσης χωρίς να «μείνει» από μπαταρία μέσα σε αυτή ακόμα και αν ο χρήστης του εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες του. Με δεδομένη την χωρητικότητα της μπαταρίας το αποτέλεσμα αυτό είναι το λιγότερο εντυπωσιακό και αποτελεί ένα από τα πιο θετικά χαρακτηριστικά του iPhone 6s.
Σε πλήρη αντίθεση όμως με την μέχρι τώρα πολιτική της, η Apple αποφάσισε στο iOS 9 να προσθέσει την αρκετά χρήσιμη δυνατότητα με την ονομασία «Λειτουργία χαμηλής ισχύος» που περιορίζει σημαντικά τις… έξτρα δυνατότητες του iPhone 6s όπως την λειτουργία του Siri και την λειτουργία των εφαρμογών στο background προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας. Η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι φυσικά περισσότερο χρήσιμη όταν η στάθμη της μπαταρίας του iPhone 6s είναι αρκετά χαμηλά και ο χρήστης του γνωρίζει ότι δεν θα έχει την δυνατότητα να το φορτίσει για αρκετές ακόμα ώρες. Αυτό που δυστυχώς ακόμα απουσιάζει από το iOS 9 είναι η δυνατότητα αυτόματης ενεργοποίησης της δυνατότητας αυτής όταν το ποσοστό της μπαταρίας είναι χαμηλό.
Συμπέρασμα.
Έχοντας την άνεση που της προσφέρει η θέση που κατέχει στην αγορά η Apple θα μπορούσε να επεκτείνει ακόμα περισσότερο το χρονικό διάστημα που κρατάει κάθε συσκευή της στην αγορά μέχρι την παρουσίαση της επόμενης. Η εταιρεία έχει επιλέξει την λύση της διατήρησης του σχεδίου και της κατασκευής για δύο συνεχόμενες γενιές που συνήθως σημαίνει και περίπου δύο χρόνια, με την ανανέωση του hardware στο εσωτερικό να προσφέρει την «επέκταση» στην διάρκεια ζωής του κάθε iPhone. Η πολιτική αυτή μπορεί να αφήνει τους χρήστες του iPhone 6 να νιώθουν ότι έχουν μια «λιγότερη» συσκευή όμως ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία αυτού, το iPhone 6s διαθέτει όλες εκείνες τις βελτιώσεις που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει την πολύ επιτυχημένη πορεία του προκατόχου του. Ταυτόχρονα οι βελτιώσεις αυτές καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις των χρηστών και άμεσα όπως η αυξημένη ανάλυση της κάμερας αλλά και χωρίς να είναι άμεσα αντιληπτές όπως αυτές που έχουν γίνει στο ανανεωμένο hardware και τις βελτιώσεις της νεότερης έκδοσης του iOS.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
12 σχολια
Καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω την προσωπικη σασ γνωμη για το λειτουργικο ios,ειναι τοσο καλυτερο απο το android?και αν ναι για ποιο λογο?εχω να χρησιμοποιησω i phone απο το i phone 4 κ δν ειχα εντυπωσιαστει τοσο πολυ…συγκριτικα με τα κορυφαια android smartphones galaxy s6 lg g4 ειναι αισθητα πιο γρηγορο?επισης συγκριτικα με την οθονη του galaxy s6 ειναι στο ιδιο επιπεδο κ ας εχει χαμηλοτερη αναλυση?
Καλησπέρα !
Δεν θεωρώ το iOS καλύτερο από το Android αλλά ούτε και το αντίθετο. Τα δύο λειτουργικά συστήματα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και έχουν σχεδιαστεί με διαφορετική λογική. Το iOS εστιάζει περισσότερο στην ευκολία χρήσης, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σε “εμποδίζει” από το να πειράζεις πολλά πράγματα στην συσκευή σου που σε αφήνει ένα Android Smartphone. Από την άλλη, ακριβώς αυτή η ευκολία χρήσης είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημα του, αφού ουσιαστικά μπορεί να κάνει ότι και μια Android συσκευή με απλά διαφορετικό τρόπο.
Το Android από την πλευρά του είναι πιο “ελεύθερο”. Από το τι μπορείς να κάνεις με την συσκευή, το τι εφαρμογές μπορείς να εγκαταστήσεις, μέχρι και το πόσο εύκολα μπορείς να μεταφέρεις σε αυτό φωτογραφίες, βίντεο και μουσική. Έχει σχεδιαστεί να μπορεί να “τρέξει” σε κάθε είδους συσκευή ακόμα και με πολύ χαμηλά χαρακτηριστικά και ένα λάθος που γίνεται πολλές φορές είναι η σύγκριση του iPhone με Android συσκευές που είναι σημαντικά φθηνότερες από αυτό και αντίστοιχα χειρότερες.
Η άποψη μου είναι ότι η σύγκριση είναι δίκαιη ανάμεσα στο iPhone 6 και τα Android που αναφέρεις, αφού το iPhone 6s είναι σημαντικά νεότερο από αυτά και σε κάποια πράγματα είναι έστω και λίγο καλύτερο. Σε καθημερινή χρήση και τα δύο iPhone είναι το ίδιο γρήγορα με τα κορυφαία Android τηλέφωνα, το αξιόλογο όμως είναι ότι το καταφέρνουν με επεξεργαστές που στα χαρτιά φαίνονται χωρίς να είναι, χειρότεροι.
Σε ότι έχει να κάνει με την οθόνη, αυτή του iPhone 6s είναι μια από τις καλύτερες LCD οθόνες που μπορεί να βρει κανείς σε χρωματική απόδοση και χαρακτηριστικά. Η ανάλυση της είναι αδικαιολόγητα χαμηλή για μια τόσο ακριβή συσκευή, όσο και αν η Apple ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται να είναι μεγαλύτερη. Σύγκριση με την οθόνη του Galaxy S6 δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση. Η SUPER AMOLED οθόνη του S6 έχει μεγαλύτερη ανάλυση που είναι άμεσα ορατή σε καθημερινή χρήση. Έχει όμως και ασύγκριτα καλύτερη χρωματική απόδοση, με τα χρώματα να είναι εντυπωσιακά ζωντανά, τρομερή φωτεινότητα στην μέγιστη ρύθμιση της που δεν αλλοιώνει τα χρώματα της και γωνίες θέασης που δεν μπορεί να πετύχει καμία LCD οθόνη.
Θα μπορουσε λοιπον η apple αφου καταφερνει με διπυρηνουσ επεξεργαστες και με μικροτερη αναλυση να χει παρομοια αποδοση να φτιαξει ενα τετραπυρηνο με full hd οθονη κ 3000 mah κ να διαλυσει τον ανταγωνισμο ετσι δεν ειναι?δεν το κανει ομως οποτε τι μας ενδιαφερει αν πετυχαινει την ιδια αποδοση με διπυρηνο επεξεργαστη αλλα η τιμη ειναι στα υψη..θα ηθελα να σασ ρωτησω και κατι αλλο μια κ ειστε κ απ τουσ λιγουσ που απαντατε σε ολα τα σχολια κ μαλιστα τοσο αναλυτικη.. καταρχην γιατι τοσα παραπονα ακομα για το touchwiz της σαμσουνγκ ειναι ακομα βαρυ?κ οταν λεμε βαρυ τι εννουμε οτι εχει λαγκ κ καθυστερουν να ανοιξουν οι εφαρμογες,οταν λεμε touchwiz εννοουμε τα εικονιδια τον launcher η και κατι αλλο?κ επισης bloatware ειναι οι προεγκατεστημενεσ εφαρμογες μονο η και οι διαφορεσ υπηρεσιεσ που τρεχουν στοbackground?
Σε ότι αφορά την επεξεργαστικη ισχύ των iPhone η άποψη μου είναι ότι έτσι και αλλιώς είναι αρκετή για να μην χρειάζεται να την αυξήσουν. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουν και πολύ καλή απόδοση από μια αρκετά μικρή σε χωρητικότητα μπαταρία κάτι που δύσκολα μπορεί να πετύχει ένα Android τηλέφωνο.
Σε ότι έχει να κάνει με το touch wizz στις τελευταίες του εκδόσεις υπάρχει τεράστια διαφορά στην ταχύτητα λειτουργίας και στα προβλήματα. Ειδικά σε συσκευές σαν το S6 σχεδόν δεν υπάρχουν προβλήματα. Όμως υπάρχει και μια σημαντική διαφορά εδώ. Σε όλα τα Android τηλέφωνα μπορεί να εγκαταστήσει ο καθένας κάθε είδους εφαρμογή ακόμα και κάποιες που είναι απαράδεκτες στην λειτουργία τους. Αυτές με τη σειρά τους καλώς ή κακώς μπορούν να επιβαρύνουν ακόμα και συσκευές σαν το S6 όχι γιατί δεν είναι καλό αλλά επειδή είναι αυτές απαράδεκτα γραμμένες. Η διαφορά καλώς ή κακώς του iOS είναι ότι υπάρχει πολύ καλύτερος έλεγχος απο την Apple στο τι εφαρμογές υπάρχουν στο Appstore. Από την άλλη αυτό δεν είναι απαραίτητα κατόρθωμα της εταιρείας αφού έχει έτσι και αλλιώς να κάνει με λίγες περιορισμένες συσκευές. Το play store της Google δεν μπορεί να έχει αντίστοιχο έλεγχο γιατί κανείς δεν μπορεί να δοκιμάσει αν μια εφαρμογή λειτουργεί σωστά σε όλες τις διαθέσιμες συσκευές .
Η κατάσταση αυτή είναι ταυτόχρονα μειονέκτημα αλλά και πλεονέκτημα. Μειονέκτημα είναι γιατί προκαλεί τέτοια προβλήματα είναι όμως πλεονέκτημα γιατί οι χρήστες που θέλουν και γνωρίζουν έχουν πολύ μεγαλύτερη ελευθερία με την συσκευή τους
Γειά σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω πιό έχει καλύτερη μπαταρία για βαριά χρήση. Iphone 6s ή iphone 6. Και θα καλυτερευσουν οι μπαταρίες με το ios 10?
Καλησπέρα !
Το 6s έχει λίγο μεγαλύτερη κατανάλωση, είναι όμως και σημαντικά πιο γρήγορο σε κάθε είδους χρήση. Ειδικά με το iOS 10, η διαφορά είναι πιο αισθητή. Πιθανόν με κριτήριο την μπαταρία το iPhone 6 να είναι καλύτερη επιλογή, όμως η διαφορά είναι μικρή και το 6s σίγουρα είναι πιο καλό, γρήγορο και θα “βγάλει” και ένα χρόνο περισσότερο με μελλοντικές αναβαθμίσεις !
Εχω το samsung galaxy s6 και σκεφτομαι να παω στο iphone 6s,ομως με προβληματιζει η μπαταρια παρα πολυ.
Στο τωρινο κινητο η μπαταρια ειναι αθλια.Με φουλ χρηση στο youtube αντεχει μονο 5 ωρες.Το iphone 6s εχει παρομοια μπαταρια?καλυτερη?ποσο καλυτερη?Θα με βοηθουσατε πραγματικα.Ευχαριστω πολυ!
Καλησπέρα !
Για την μπαταρία του, δεν θα επέλεγα μόνο για αυτή το Iphone 6s αντί του Galaxy S6. Η φουλ χρήση που αναφέρεις, δεν είναι κάτι απλό που δεν θα έπρεπε να καταναλώνει μπαταρία. Αντιθέτως, η προβολή ενός video και ειδικά ενός που γίνεται εκείνη την στιγμή stream στη συσκευή, όπως από το Youtube και δεν είναι αποθηκευμένο τοπικά στην μνήμη κάθε κινητού είναι από τις πιο ενεργοβόρες ενέργειες που μπορεί να κάνει κάποιος εκτός από το να παίζει παιχνίδια και να χρησιμοποιεί την κάμερα .
Οι 5 ώρες λειτουργίας στις συγκεκριμένες συνθήκες είναι κάτι περισσότερο από απλά καλή απόδοση της μπαταρίας, το τονίζω πάντα για την συγκεκριμένη χρήση που περιγράφεις. Η οθόνη του Galaxy S6 έχει λίγο περισσότερο από 4 φορές μεγαλύτερη “εφικτή” ανάλυση από αυτή του iPhone 6s, είναι πιο ζωντανή σε χρώμα και πιο φωτεινή, με αποτέλεσμα για την ίδια προβολή του ίδιου αρχείου να χρειάζεται για τηνοθόνη και μόνο σημαντικά ποσά ενέργειας.
Στην πολύ χαμηλότερης ανάλυσης και αρκετά πιο φτωχή σε χρώματα οθόνη του iPhone 6s για την ίδια χρήση προβολής video από το Youtube, η μπαταρία θα βγάλει περισσότερο, κοντά στις 6 ώρες ή και λίγο πιο πάνω. Το ζητούμενο όμως είναι ότι θα βλέπεις το ίδιο περιεχόμενο σε μια σημαντικά κατώτερη οθόνη προκειμένου να κρατάει η μπαταρία περισσότερο.
Οι συσκευές έχουν πολλές ακόμα διαφορές μεταξύ τους, εγώ εστίασα σε αυτό που μου ανέφερες σαν κριτήριο επιλογής 🙂
Ναι σαφως και το galaxy s6 εχει καλυτερα χαρακτηριστικα σε καποια πραγματα,αλλα αυτες οι 6 ωρες που ανεφερα ειναι στη καλυτερη των περιπτωσεων.Μπορει και με πολυ νορμαλ χρηση να πεσει απο 100 στο 50%.Και δεν εχω τιποτα μεσα.Εχω διαγραψει και εφαρμογες που καταναλωνουν μπαταρια πχ. facebook .Με λιγα λογια αγορασα το τελειο κινητο αλλα δεν μπορω να το <>.Και αυτο το πραγμα μου αλλαξε τελειως τη γνωμη για τα κινητα.Δεν με νοιαζει πια η οθονη καμερα κλπ.Η ερωτηση που σας θετω ειναι με χρηση facebook messenger instagram snapchat γενικα wifi και κανενα παιχνιδι ειναι καλο το iphone 6s?Παντα με βαση τη μπαταρια 😛 .Ευχαριστω πολυ
Σε αυτή την περίπτωση, ναι η μπαταρία του iphone 6s είναι πολύ καλύτερη σε συνολική αναμονή και απόδοση σε σύγκριση με αυτή του Galaxy S6 !
Γεια σας θα ηθελα να σας ρωτησω ποια ειναι η διαφορα του iphone 6s,iphone se και galaxy s6 στην καμερα(μπροστινη και πισω).Ευχαριστω πολυ!
Καλησπέρα ! Από τις τρεις συσκευές σε μπροστινή κάμερα αυτό που “υστερεί” είναι το iPhone SE . Στην πίσω κάμερα τώρα το galaxy s6 υπερέχει κυρίως γιατί έχει optical image stabilization που λείπει από τις άλλες δυο συσκευές και οι φωτογραφίες στο σκοτάδι είναι σημαντικά καλύτερε σε φωτισμό και λεπτομέρεια.
Σε κανονικό φωτισμό και πάλι απλά περιέχουν λίγο περισσότερη λεπτομέρεια. Παρόλα αυτά σε κανονικό φωτισμό το iPhone 6s και το galaxy s6 είναι πρακτικά ίδια