Εισαγωγή.
Όταν είσαι μια γνωστή εταιρεία που παρόλα αυτά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα «επιβίωσης» στην αγορά των smartphones, όπως η Sony, με τις high end προτάσεις σου να μην τυγχάνουν της αποδοχής από την αγορά που τυχόν τους αξίζει, οι επιλογές που έχεις είναι συνήθως περιορισμένες. Η μια από αυτές, είναι η αμέσως επόμενη καλύτερη πρότασή σου να διαθέτει κάποιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που θα την βοηθήσει να «ξεχωρίσει» από τον ανταγωνισμό της. Σε αυτή την περίπτωση όμως το… ρίσκο της μη αποδοχής από την αγορά είναι μεγαλύτερο από ότι μπορεί να αντέξει πλέον η Sony.
Η «λύση» που φαίνεται να βρήκε η εταιρεία και ακούει στο όνομα Z5 Premium, βρίσκεται κάπου στην μέση. Έχοντας ήδη ουσιαστικά δύο διαφορετικές προτάσεις σε κάθε νεότερη έκδοση των Xperia Z εδώ και μερικά χρόνια, η Sony αποφάσισε πως η συσκευή που θα «εντυπωσιάσει» την αγορά (ή τουλάχιστον θα προσπαθήσει) είναι ασφαλέστερο να αποτελέσει απλά την τρίτη πρόταση στην ίδια σειρά.
Με το Xperia Z5 να προσπαθεί να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της επιτακτικής πλέον ανάγκης για αύξηση των πωλήσεων ( χωρίς να δείχνει ότι το καταφέρνει…) και το Z5 Compact να είναι πάντα μια επιλογή για συγκεκριμένο και περιορισμένο σε μέγεθος αγοραστικό κοινό, το Z5 Premium δεν έχει κανένα άλλο λόγο ύπαρξης πέρα από την ανάγκη της Sony να εντυπωσιάσει και να δείξει ότι μπορεί να δημιουργήσει κάτι το ξεχωριστό.
Στην παρουσίαση που ακολουθεί, θα δοκιμάσουμε να αναλύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα κατά πόσο η 4K οθόνη του Z5 Premium που ουσιαστικά είναι και ο βασικός λόγος ύπαρξής του μπορεί από μόνη της να εντυπωσιάσει αρκετά το αγοραστικό κοινό, αλλά και αν τελικά είναι χρήσιμη σε καθημερινή χρήση.
Σχέδιο Μέγεθος Βάρος
Όσο και αν η Sony θέλει (και λογικό είναι από την πλευρά της) να παρουσιάζει το Z5 Premium σαν μια μεγαλύτερη έκδοση του Z5 που απλά διαθέτει και την 4K οθόνη, η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική. Οι τεχνικοί περιορισμοί στην δημιουργία μιας τέτοιας οθόνης, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν επιτρέπουν την δημιουργία της σε ακόμα μικρότερο μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά το Z5 Premium σχεδιάστηκε γύρω από το μέγεθος της οθόνης που μπορούσε να βρει διαθέσιμο η Sony.
Οι εξωτερικές διαστάσεις των συσκευών της εταιρείας συνήθως είναι μεγαλύτερες από ότι δικαιολογεί το μέγεθος της οθόνης τους και το Z5 Premium δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την «κακή» παράδοσή της. Με διαγώνιο 5,5 ιντσών στην οθόνη του, το Z5 Premium είναι ελάχιστα πιο «στενό» από το Galaxy Note 4 της Samsung, ενώ ταυτόχρονα είναι το ίδιο σε ύψος, με την συσκευή της κορεάτικης εταιρείας να έχει μεγαλύτερη σε φυσικές διαστάσεις οθόνη.
Το πλαίσιο αριστερά και δεξιά από την οθόνη του Z5 Premium είναι αρκετά μικρό, όμως πάνω και κάτω από αυτή, το τηλέφωνο είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι δικαιολογούν το ακουστικό στο πάνω μέρος και τα δύο ηχεία πάνω και κάτω από την οθόνη.
Το πάχος, τέλος, του Z5 Premium είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό του «απλού» Z5, κάτι που με την σειρά του δεν φαίνεται απόλυτα «λογικό» με δεδομένο ότι λόγω της μεγαλύτερης επιφάνειας του δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου στο εσωτερικό του για το hardware και την μπαταρία του.
Συνεχίζοντας με τα υλικά και την ποιότητα κατασκευής, το Z5 Premium είναι ακριβώς αυτό στο οποίο μας έχει συνηθίσει η Sony τα τελευταία χρόνια. Για κάποιο «περίεργο» λόγο, η συσκευή δεν διαθέτει το πιο τετραγωνισμένο αλουμινένιο πλαίσιο στο πλαϊνό της μέρος που έχει το Z5 και ο σχεδιασμός του θυμίζει περισσότερο παλαιότερες συσκευές της εταιρείας.
Αντίστοιχα, αντί της ματ σε εμφάνιση και υφή πλαστικής επιφάνειας στο πίσω μέρος του Z5, το Z5 Premium χρησιμοποιεί την εδώ και χρόνια επίσης γνωστή «γυαλιστερή» επιφάνεια όλων των προηγούμενων συσκευών της σειράς. Η επιφάνεια αυτή είναι αρκετά εύκολο να αποκτήσει γρατζουνιές ακόμα και από προσεκτικούς χρήστες, και η αλλαγή της στο Z5 (όπως και στο Z5 Compact) ήταν ένα από τα θετικά των δύο αυτών συσκευών που δυστυχώς δεν υπάρχει και στο Z5 Premium.
Η ποιότητα συναρμολόγησης είναι κορυφαία όπως άλλωστε σε όλες τις ακριβές συσκευές της εταιρείας και παρά τα υπόλοιπα «μειονεκτήματα» στον σχεδιασμό του Z5 Premium καταφέρνει τουλάχιστον μέχρι ένα βαθμό να δημιουργήσει την πολυτελή εικόνα που πρέπει να έχει μια συσκευή σε αυτή την κατηγορία τιμής.
Το Z5 Premium είναι μια συσκευή που δεν απευθύνεται σε όλους τους χρήστες που αναζητούν μια high end συσκευή, κυρίως λόγω του μεγέθους του. Μπορεί η 4K οθόνη να είναι ένα χαρακτηριστικό που προς το παρόν δεν μπορεί να βρει κανείς σε συσκευή του ανταγωνισμού, όμως από μόνη της δεν δικαιολογεί απαραίτητα το μέγεθος της συσκευής.
Οθόνη.
Δεν υπάρχει εύκολος και «απλός» τρόπος να περιγράψει κανείς την οθόνη του Z5 Premium, χωρίς αυτό να είναι θετικό, ενώ είναι και απόλυτη ευθύνη της Sony. Κατά την παρουσίαση της συσκευής, η εταιρεία (εν μέρει δικαίως) δήλωνε περήφανα ότι το Z5 Premium είναι η πρώτη συσκευή παγκοσμίως με οθόνη ανάλυσης 4k ή αλλιώς 3840 x 2160 pixels.
Αρκετά σύντομα, όμως, μετά από την επίσημη αυτή παρουσίαση, έγινε γνωστό ότι η οθόνη αυτή λειτουργούσε και λειτουργεί με έναν μάλλον περίεργο τρόπο: oι περιορισμοί που θέτει το hardware του Z5 Premium σε ισχύ και κατανάλωση ενέργειας «ανάγκασαν» την Sony να θέσει σημαντικά «ναι μεν, αλλά» στην λειτουργία της.
Η συνεχόμενη λειτουργία της στην «φυσική» της ανάλυση απαιτεί επεξεργαστική ισχύ που βρίσκεται οριακά μέσα στις δυνατότητες του Z5 Premium και ταυτόχρονα αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. Σε σχεδόν όλες τις συνθήκες λειτουργίας, το γραφικό περιβάλλον της συσκευής και οι εφαρμογές «παράγονται» σε ανάλυση 1080p και στην συνέχεια προβάλλονται στην οθόνη της. Η φυσική της ανάλυση των 3840 x 2160 pixels χρησιμοποιείται μόνο κατά την προβολή φωτογραφιών και βίντεο. Με αυτόν τον τρόπο, η Sony μειώνει σημαντικά τις απαιτήσεις σε ισχύ και ενέργεια και ουσιαστικά προσφέρει στον χρήστη του Z5 Premium την πλήρη ανάλυση της οθόνης του μόνο όταν αυτή είναι και πρακτικά χρήσιμη.
Στα πιο «συνηθισμένα» χαρακτηριστικά λειτουργίας της τώρα, η οθόνη του Z5 Premium είναι ακριβώς ότι περιμένει κανείς από μια τόσο ακριβή high end συσκευή σε ποιότητα και «ζωντάνια». Μαζί με το Z5 και το Ζ5 Compact αλλά και το προηγούμενο Z3, η Sony δείχνει να έχει ξεφύγει πλήρως πλέον από την πολύ κακή παράδοση που είχε στον τομέα των οθονών στις κορυφαίες συσκευές της. Ακόμα και σε καθημερινή απλή χρήση και ακόμα και με την παραγωγή γραφικών σε ανάλυση χαμηλότερη από την «φυσική» της, η οθόνη του Z5 Premium εντυπωσιάζει με την ποιότητα απεικόνισης και τα χρώματά της. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τις κορυφαίες για LCD Panel γωνίες θέασης, αποτελεί μια από τις καλύτερες οθόνες που μπορεί να βρει κανείς σε μια συσκευή αυτής της κατηγορίας.
Όταν τώρα ο χρήστης προβάλει στην οθόνη του Z5 Premium μια φωτογραφία ή ένα βίντεο (που κατά προτίμηση δεν έχουν ληφθεί με την κάμερά του….) η οθόνη μεταμορφώνεται σε κάτι πραγματικά το ξεχωριστό. Η πλήρης 4k ανάλυσή της είναι εντυπωσιακή στις 5,5 ίντσες και η πυκνότητά της ξεπερνάει τα 800 pixels ανά ίντσα.
Το Z5 Premium διαθέτει τις επιπλέον επιλογές χρωματικής ρύθμισης που προσφέρουν όλες οι συσκευές της εταιρείας, που αναλαμβάνουν να τονίζουν τα χρώματα και να αυξάνουν την αντίθεση όταν προβάλλεται μια φωτογραφία ή ένα βίντεο. Σε συνδυασμό με την εκπληκτική της ανάλυση, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα κάτι το… ξεχωριστό.
Το «πρόβλημα» με την οθόνη του Z5 Premium είναι ότι δεν μπορεί κανείς να την κρίνει εύκολα με βάση την μοναδική της ανάλυση. Σε όλες τις συνθήκες χρήσης, η ανάλυση αυτή δεν είναι πρακτικά εκμεταλλεύσιμη και ο χρήστης βρίσκεται να βλέπει ένα γραφικό περιβάλλον σχεδιασμένο σε 1080p σε μια οθόνη 5,5 ιντσών. Για πολλούς χρήστες η διαφορά είναι σίγουρα πολύ μικρή έως ανύπαρκτη, όμως δεν παύει να είναι ένα «κόλπο» της Sony που της επιτρέπει να προσφέρει μια τεχνολογική εξέλιξη, πολύ πριν η υπόλοιπη συσκευή είναι έτοιμη για αυτή.
Λειτουργικό σύστημα.
Όσο και αν πολλές από τις συσκευές της Sony έχουν τα δικά τους μειονεκτήματα, αυτό που πάντα ξεχωρίζει για την μοναδικότητά του είναι το γραφικό περιβάλλον που έχει σχεδιάσει η εταιρεία. Στην νεότερη διαθέσιμη έκδοση του, μέχρι την διάθεση του Android 6.0 για τις συσκευές της σειράς, το Z5 Premium δεν διαθέτει κάποια ουσιαστική διαφορά από το «κανονικό» Z5 αλλά και την Compact έκδοσή του.
Λόγω των τεχνικών περιορισμών που αναφέραμε στο κομμάτι της οθόνης, το πολύ όμορφα σχεδιασμένο γραφικό περιβάλλον της Sony «χάνει» μέρος της εμφάνισής του σε μια τόσο μεγάλη οθόνη που δεν εκμεταλλεύεται την υψηλή της ανάλυση.
Οι περισσότερες εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί από την Sony προκειμένου να «αντικαταστήσουν» αυτές που προσφέρει η Stock έκδοση του Android Lollipop 5.1.1 της Google, έρχονται με σημαντικά αναβαθμισμένη λειτουργικότητα αλλά και εμφάνιση.
Ο Music Player της εταιρείας δεν έχει πλέον την ονομασία «Walkman» που έτσι και αλλιώς δεν έχει την ίδια απήχηση στο αγοραστικό κοινό όπως πριν μερικά χρόνια, προσφέρει όμως κορυφαία λειτουργικότητα.
Μάλιστα όπως και στο Z5 (αλλά και στα προηγούμενα Z3 και Z3+) οι επιλογές που προσφέρονται για την ρύθμιση της ποιότητας του ήχου είναι πραγματικά εντυπωσιακές αλλά και χρήσιμες.
Η εφαρμογή αναπαραγωγής βίντεο αναλαμβάνει να παρουσιάσει την εντυπωσιακή σε ανάλυση οθόνη του Z5 Premium (όταν αυτή χρησιμοποιείται…) και μάλιστα μπορεί να αναπαράγει ακόμα και αρχεία βίντεο TS, κάτι που δύσκολα συναντά κανείς σε ένα κινητό τηλέφωνο.
Μια εφαρμογή στην οποία είναι πραγματικά κρίμα που το Z5 Premium δεν εκμεταλλεύεται την οθόνη του είναι ο Chrome. Οι σελίδες προβάλλονται σε ανάλυση 1080p και χάνουν μεγάλο μέρος της λεπτομέρειας που θα μπορούσαν να περιέχουν αλλά και το πόσο περιεχόμενο θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα εμφανές στην οθόνη.
Ακόμα και αν η οθόνη του Z5 Premium δεν είναι αυτό που υπόσχεται, τουλάχιστον όχι σε καθημερινή χρήση, το γραφικό περιβάλλον της ιαπωνικής εταιρείας είναι από μόνο του ικανό να «κερδίσει» τον χρήστη που αναζητά μια πολυτελή συσκευή με αντίστοιχα αυξημένη λειτουργικότητα.
Κάμερα
Το Z5 Premium «μοιράζεται» την ίδια κάμερα με τις άλλες δύο συσκευές της ίδιας σειράς και, όπως είναι μάλλον αναμενόμενο, έχει και την ίδια ακριβώς απόδοση με αυτά.
Η ονομαστική ανάλυση των 23 Mpixels δυστυχώς δεν προσφέρει στην πράξη τα αποτελέσματα που θα περίμενε κανείς από μια συσκευή της κατηγορίας του Z5 Premium και που υπόσχεται η Sony.
Όπως και οι δύο άλλες συσκευές της σειράς Ζ5, το Premium αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με την αλλοίωση των αντικειμένων στις γωνίες της φωτογραφίας, καθώς και όλα τα μειονεκτήματα στην ποιότητα και την ανάλυση τους.
Σε συνθήκες κανονικού φωτισμού, η λεπτομέρεια των φωτογραφιών είναι σίγουρα αποδεκτή, χωρίς όμως να φτάνει το επίπεδο των συσκευών του ανταγωνισμού που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι διαθέτουν κάμερες με χαμηλότερη ονομαστική ανάλυση. Το χρωματικό εύρος είναι σχεδόν άριστο και στις περισσότερες περιπτώσεις οι φωτογραφίες είναι αρκετά ζωντανές και «ευχάριστες» στο μάτι.
Όταν όμως οι συνθήκες φωτισμού δεν είναι ιδανικές και ειδικά σε σκοτεινό περιβάλλον, η κάμερα του Z5 Premium δείχνει έντονα τα προβλήματα που υπάρχουν στην λειτουργία της. Η Sony «επιμένει» στο να μην χρησιμοποιεί Optical Image Stabilization στις συσκευές της και όσο και αν προσπαθεί να το αντικαταστήσει με την απόδοση των αισθητήρων της δυστυχώς δεν το καταφέρνει. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η κάμερα του Z5 Premium αυξάνει σημαντικά την ευαισθησία του φακού στο φως με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να έχουν επίπεδο θορύβου που δεν περιμένει να συναντήσει κάποιος σε συσκευή αυτής της κατηγορίας.
Η εγγραφή βίντεο από την πλευρά της είναι συνολικά αρκετά «καλύτερη». Η μέγιστη ανάλυση εγγραφής είναι το 4k με το Z5 Premium να είναι μια από τις ελάχιστες συσκευές της αγοράς που προσφέρουν την επιλογή χρήσης του H265 HEVC Codec για την εγγραφή των αρχείων. Η χρήση του μειώνει σημαντικά το μέγεθος του κάθε βίντεο και διευκολύνει τον χρήστη στην μεταφορά και την αποθήκευση τους. Μοναδικό μειονέκτημα είναι η μη υποστήριξη τους από δημοφιλής υπηρεσίες όπως το Youtube, με αποτέλεσμα η «κοινοποίησή» τους να είναι πρακτικά αδύνατη.
Τα αρχεία βίντεο περιέχουν πολύ καλό επίπεδο λεπτομέρειας, με το Z5 Premium να ανταποκρίνεται χωρίς πρόβλημα στην γρήγορη κίνηση.
Η εφαρμογή της κάμερας, τέλος, είναι και αυτή που περιορίζει σημαντικά την λειτουργικότητα της κάμερας του Z5 Premium. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συσκευές της σειράς, στα Ζ5 είναι δυνατή η χρήση της μέγιστης ανάλυσης της κάμερας στην αυτόματη λειτουργία λήψης «Superior Auto».
Στην χειροκίνητη ρύθμιση όμως, συνεχίζει να υπάρχει ο περιορισμός που απενεργοποιεί όλες τις διαθέσιμες επιλογές όταν έχει επιλεχθεί η ανάλυση των 23 Mpixels. Η Sony έχει εδώ και μερικούς μήνες πλέον «υποσχεθεί» να διαθέσει μια νέα εφαρμογή χρήσης της κάμερας για τις συσκευές της, που όμως ακόμα δεν έχει γίνει διαθέσιμη.
Επεξεργαστής – Μνήμη
Η Sony, πιθανότατα λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων, σχεδόν «αναγκάστηκε» να χρησιμοποιήσει τον Snapdragon 810 της Qualcomm στις συσκευές της σειράς Z5. Όπως είναι ήδη γνωστό, η υποσχόμενη απόδοση του συγκεκριμένου επεξεργαστή δεν επιτυγχάνεται ποτέ στην πράξη αφού τα προβλήματα με την θερμοκρασία λειτουργίας του και την κατανάλωση ενέργειας δεν έχουν μέχρι και σήμερα λυθεί.
Η Sony χρησιμοποιεί την νεότερη διαθέσιμη έκδοση του Snapdragon 810 στις συσκευές της που μέχρι ένα σημείο έχει μειώσει σημαντικά τα προβλήματα στην λειτουργία του. Η απόδοση στο σύνολο της δεν έχει αυξηθεί ουσιαστικά, και ο Snapdragon 810 δεν μπορεί να πλησιάσει αυτή του Exynos 7420 που βρίσκεται στο εσωτερικό των συσκευών της Samsung. Αυτό που έχει αλλάξει πάντως είναι το πόσο εύκολα αυξάνεται η θερμοκρασία λειτουργίας του. Σε αντίθεση με το μάλλον αστείο Xperia Z3+ που δεν διατέθηκε ευρέως στην αγορά, το Z5 Premium στις περισσότερες συνθήκες χρήσης λειτουργεί χωρίς να αυξάνεται η θερμοκρασία του σε ενοχλητικά επίπεδα. Σε καθημερινή «φυσιολογική» χρήση ο Snapdragon 810 προσφέρει την ταχύτητα που περιμένει κανείς σε μια συσκευή της κατηγορίας του Z5 Premium και μόνο σε παρατεταμένη έντονη χρήση παρουσιάζει τα γνωστά προβλήματα στην λειτουργία του. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Z5 Premium έχει επιτρέψει στην Sony να βελτιώσει την απαγωγή θερμότητας από τον επεξεργαστή του και να διατηρεί την θερμοκρασία λειτουργίας του χαμηλότερα από ότι στο Z5 και το Z5 Compact.
Η Adreno 430 κάρτα γραφικών με την σειρά της επίσης δεν έχει αλλάξει σημαντικά σε απόδοση σε σύγκριση με τις δύο άλλες συσκευές της σειράς. Αυτό φυσικά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι το λειτουργικό σύστημα «παράγει γραφικά» σε 1920 x 1080 pixels οπουδήποτε αλλού εκτός από την προβολή φωτογραφιών και βίντεο, κάνοντας το έργο της σημαντικά ευκολότερο. Σε παρατεταμένη χρήση, όταν ο χρήστης του Z5 Premium π.χ. παίζει κάποιο παιχνίδι, η Adreno 430 αυξάνει και αυτή με την σειρά της την θερμοκρασία λειτουργίας του με αποτέλεσμα η απόδοση της να μειώνεται σημαντικά, με τις επιπτώσεις στην μπαταρία της συσκευής να είναι αντίστοιχα… επίπονες.
Ο αποθηκευτικός χώρος του Z5 Premium στην βασική και μοναδική έκδοσή του είναι 32 GB ονομαστικά, από τα οποία περίπου 24 είναι διαθέσιμα στον χρήστη μετά την πρώτη ενεργοποίησή του. Σε μια συσκευή με δυνατότητα εγγραφής αρχείων βίντεο σε 4k, ακόμα και αυτός ο χώρος, με δεδομένο ότι χρησιμοποιείται και για κάθε άλλη εφαρμογή και δυνατότητα της συσκευής, χωρίς να είναι μικρός μπορεί εύκολα να γεμίσει. Η Sony παρόλα αυτά έχει εξοπλίσει το Z5 Premium με θύρα υποδοχής για κάρτες μνήμης MicroSD επιτρέποντας στον χρήστη την αύξηση του χώρου αυτού.
Μπαταρία.
Στο εσωτερικό του Z5 Premium «κρύβεται» μια αρκετά μεγάλη σε χωρητικότητα μπαταρία των 3.400 mAh. Η μεγάλη ονομαστική της χωρητικότητα έχει να αντιμετωπίσει την αυξημένη κατανάλωση της οθόνης αλλά και του επεξεργαστή της συσκευής, με αποτέλεσμα οι χρόνοι αναμονής και λειτουργίας να είναι απλά… ικανοποιητικοί.
Είναι σίγουρο ότι ο χρήστης που θα επιλέξει μια συσκευή σαν και αυτή, γνωρίζει τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό τι ακριβώς αγοράζει και είναι προετοιμασμένος για την αυξημένη κατανάλωσή της.
Σε σχετικά εντατική χρήση που όμως δεν περιλαμβάνει συχνή προβολή φωτογραφιών και βίντεο που εκμεταλλεύονται την πλήρη ανάλυση της οθόνης, η μπαταρία του Z5 Premium μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του χρήστη του για μια ολόκληρη ημέρα, χωρίς πρόβλημα. Για όσους τώρα ειδικά τον πρώτο καιρό θέλουν να προβάλουν συνεχώς περιεχόμενο που να χρησιμοποιεί την 4k ανάλυση της οθόνης, ο χρόνος αυτός μειώνεται σημαντικά, με το Z5 Premium να μην μπορεί να βγάλει μια ολόκληρη ημέρα λειτουργίας.
Οι επιλογές του Stamina Mode είναι ακριβώς οι ίδιες με τις υπόλοιπες συσκευές της Sony και δίνουν στον χρήστη του Z5 Premium σημαντική ελευθερία στο πώς να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας από την συσκευή του. Οι αλλαγές αυτές έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην κατανάλωση κατά την αναμονή παρά όταν η συσκευή χρησιμοποιείται, μπορούν όμως παρόλα αυτά να αυξήσουν από λίγο έως πολύ την συνολική απόδοση της μπαταρίας.
Συμπέρασμα.
Το Z5 Premium είναι μια ξεχωριστή συσκευή που δεν μπορεί να κριθεί απόλυτα με τα ίδια κριτήρια όπως οι συσκευές του ανταγωνισμού του, συμπεριλαμβανομένου και του «κανονικού» Z5 της Sony. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα πλεονέκτημα, αφού όσο ξεχωριστό και αν είναι – έστω υπό συνθήκες – το Z5 Premium, δεν παύει να είναι μια συσκευή που «ανταγωνίζεται» σε μια κατηγορία που κάθε κατασκευαστής προσφέρει ό,τι καλύτερο έχει τεχνολογικά.
Η οθόνη του είναι σίγουρα ένα τεχνολογικό επίτευγμα, που όμως στην πράξη δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε ώστε να είναι πραγματικά και συνολικά ξεχωριστή και χρήσιμη. Εκτός της οθόνης αυτής, το Z5 Premium είναι απλά μια μεγαλύτερη έκδοση του «κανονικού» Z5 και, δυστυχώς, έχει και το σύνολο των μειονεκτημάτων αυτού. Η απόδοση της κάμερας σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει αυτά που υπόσχεται η αυξημένη ανάλυσή της και η Sony, ενώ και ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του έχει λύσει μεν πολλά από τα προβλήματα του παρελθόντος, χωρίς όμως να τα έχει εξαλείψει.
Με κριτήριο την οθόνη του και μόνο, το Z5 Premium πιθανόν «αξίζει» τα χρήματα του, τουλάχιστον για όσους χρήστες συνειδητά το επιλέξουν με βάση αυτή και μόνο, γνωρίζοντας και τους περιορισμούς στην λειτουργία της. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η σημαντική διαφορά στην τιμή του σε σύγκριση με το «κανονικό» Ζ5 αλλά και με τις παλαιότερες αλλά συνολικά καλύτερες συσκευές του ανταγωνισμού του, το Z5 Premium δεν είναι αυτό που η Sony υπόσχεται ότι είναι.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας