Η διαμάχη της Αμερικάνικης κυβέρνησης με τον κόσμο της πληροφορικής και συγκεκριμένα με τις εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους προσωπικά δεδομένα χρηστών έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια πλέον, με την απαίτηση της να έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.
Ενώ αρχικά η Αμερικάνικη κυβέρνηση είχε (και σε μεγάλο βαθμό έχει ακόμα) την δυνατότητα να παίρνει τα δεδομένα αυτά εν αγνοία των ίδιων των χρηστών. πλέον η αύξηση του αριθμού των Smartphones και κάθε ανάλογης συσκευής, έχει κάνει την συγκεκριμένη διαδικασία πιο δύσκολη και χρονοβόρα.
Η λύση που έχει βρει η Αμερικάνικη κυβέρνηση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι να ζητά από τις ίδιες της εταιρείες που έχουν κατασκευάσει συσκευές όπως το iPhone της Apple και οι Android συσκευές με το λειτουργικό της Google, να της παρέχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών.
Η Apple βρισκόταν εδώ και αρκετό καιρό σε δικαστική διαμάχη με την κυβέρνηση, η οποία ζητούσε από την εταιρεία να της βρει τρόπο να ανακτήσει τα δεδομένα από την συσκευή ενός κατηγορούμενου για τρομοκρατική επίθεση. Η θέση της Apple ήταν (και παραμένει) ότι δεν έχει πλέον την δυνατότητα αυτή, αφού έχει σχεδιάσει τις τελευταίες εκδόσεις του iOS με τέτοιο τρόπο που να μην έχει ούτε η ίδια πρόσβαση στα δεδομένα του χρήστη.
Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά υπέρ της κυβέρνησης και ζητά πλέον από την Apple να δημιουργήσει μια “ειδική” έκδοση του iOS για την συγκεκριμένη συσκευή, η οποία να επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα που θέλει να πάρει.
Η Apple προς τιμήν της αρνείται να συμμορφωθεί με την συγκεκριμένη απόφαση, και πριν μερικές ώρες εξέδωσε μια ανακοίνωση του ίδιου του Tim Cook που εξηγεί τους προφανείς λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αυτό.
Το επιχείρημα της Apple είναι απόλυτα λογικό, αφού η δημιουργία πρόσβασης στο iOS είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει για μια συσκευή μόνο, αφού αρχικά απαιτεί αλλαγές σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα. Η έκδοση αυτή όμως θα μπορεί στην συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από την Αμερικάνικη κυβέρνηση και σε άλλες συσκευές, όταν αυτή το επιθυμεί, με την Apple να μην μπορεί να διασφαλίσει το πως και σε ποιες περιπτώσεις θα γίνεται αυτό.
Έχοντας ήδη αφιερώσει πολύ χρόνο και χρήματα στο να κάνει όσο το δυνατόν πιο ασφαλές το iOS, η Apple δεν έχει προφανώς καμία πρόθεση να διακινδυνεύσει την ασφάλεια του λειτουργικού της συστήματος, που εκτός των άλλων χρησιμοποιείται και σε εκατομμύρια συσκευές που βρίσκονται εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και στις οποίες τουλάχιστον νόμιμα δεν πρέπει να έχει πρόσβαση η κυβέρνηση της χώρας.
Η απαίτηση όμως της Αμερικάνικης κυβέρνησης και συγκεκριμένα του FBI είναι ακόμα πιο… παράλογη αφού ζητάει από την Apple να δημιουργήσει επίτηδες κενά ασφαλείας στο λειτουργικό της σύστημα, σε όλες τις συσκευές που πουλάει, ώστε να είναι πιο εύκολο να αποκτήσει τα δεδομένα από αυτές τις συσκευές. Η απαίτηση αυτή έχει σαν απώτερο σκοπό να δώσει στο FBI την δυνατότητα να έχει πρόσβαση στις συσκευές που θέλει χωρίς να χρειάζεται την Apple και τους δικούς της προγραμματιστές ή ακόμα και να το κάνει χωρίς αυτή να το γνωρίζει.
Η απάντηση του Tim Cook μέσω της ανοιχτής επιστολής που δημοσίευσε η Apple ξεκαθαρίζει εκτός των άλλων ότι η εταιρεία δεν έχει σκοπό να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου, τουλάχιστον προσωρινά.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας