Μπορεί εδώ και αρκετά χρόνια η Samsung να κατασκευάζει τους δικούς της επεξεργαστές για κινητά τηλέφωνα, μέχρι σήμερα όμως πολλές από τις συσκευές της χρησιμοποιούν λύσεις άλλων εταιρειών όπως η Qualcomm, κυρίως επειδή η Samsung είχε εστιάσει μόνο στην δημιουργία επεξεργαστών για High End συσκευές αλλά και μέχρι πριν λίγο καιρό οι δυνατότητες παραγωγής της ήταν περιορισμένες.
Η εταιρεία φαίνεται καθαρά πλέον πως έχει σκοπό να μειώσει την “εξάρτηση” της από τρίτες εταιρείες όπως η Qualcomm, και σχεδιάζει τους δικούς της Exynos επεξεργαστές και για συσκευές της μεσαίας κατηγορίας. Μετά τον Exynos 7580 και τον λιγότερο γνωστό 3470 (στο εσωτερικό του Galaxy S5 mini), η εταιρεία παρουσίασε και επίσημα τον νέο Exynos 7870 που απευθύνεται στην μεσαία κατηγορία τιμής.
Ο Exynos 7870 χρησιμοποιεί στο εσωτερικό του και πάλι 8 συνολικά πυρήνες επεξεργασίας, αρχιτεκτονικής Α-53 της ARM που έχουν όμως ελάχιστα αυξημένη συχνότητα στο 1.7 GHz. Η σημαντικότερη διαφορά όμως είναι στην τεχνική κατασκευής του στα 14 nm, μια αλλαγή που προσφέρει ουσιαστικά πλεονεκτήματα. Το βασικότερο από αυτά είναι η μειωμένη κατανάλωση ενέργειας που φτάνει το 30 % σε σύγκριση με έναν αντίστοιχο επεξεργαστή κατασκευασμένο στα 28 nm. Η μικρότερη κατανάλωση ενέργειας έχει σαν φυσικό αποτέλεσμα και την μειωμένη παραγωγή θερμότητας, ενώ ο Exynos 7870 έχει και συνολικά μικρότερες συνολικές διαστάσεις επιτρέποντας την χρήση του σε συσκευές με αντίστοιχα μειωμένες διαστάσεις.
Νέα είναι επίσης και η κάρτα γραφικών στο εσωτερικό του Exynos 7870 που πλέον είναι η νεότερη Mali T830 της ARM αντί για την Mali T720 που αποτελούσε πρακτικά και το μοναδικό “Αδύναμο” σημείο του προηγούμενου Exynos 7580.
Ο Exynos 7870 διαθέτει και ενσωματωμένο Modem που υποστηρίζει δίκτυα LTE κατηγορίας 9, με μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων τα 300 mbps.
Η παρουσίαση του νέου Exynos 7870 είναι σημαντική από μόνη της, σημαντικότερο όμως είναι το ότι η εταιρεία σκοπεύει πλέον να στηρίζεται στην δική της τεχνολογία ακόμα και για τις συσκευές της μεσαίας κατηγορίας. Έχοντας ήδη κατασκευάσει τον εντυπωσιακό Exynos 7420 για το Galaxy S6, η επιλογή της τεχνικής των 14 nm για τον Exynos 7870 δείχνει την αποφασιστικότητα της εταιρείας ακόμα και σε μια κατηγορία συσκευών που δεν έχει αντίστοιχα μεγάλο οικονομικό κέρδος.
Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι εκτός του Exynos 7870 η Samsung έχει έναν ακόμα επεξεργαστή με μόνο 4 πυρήνες Α-53 στο εσωτερικό του, που χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή έκδοση του νέου Galaxy A3 2016. Ελπίζουμε κάποια στιγμή η εταιρεία να κάνει γνωστή την ύπαρξη του και να ενημερώσει και για τα δικά του τεχνικά χαρακτηριστικά.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας