Εισαγωγή
Η μεσαία κατηγορία στην αγορά των smartphones είναι εκ φύσεως αρκετά απαιτητική, καθώς υπάρχει πληθώρα αξιόλογων μοντέλων, με αποτέλεσμα ο υποψήφιος αγοραστής να έχει επιλογές για… κάθε γούστο και ανάγκη. Στα πλαίσια αυτά, έχει πάντα ενδιαφέρον να βλέπουμε νέες προτάσεις και μία από αυτές είναι το Lumia 650 από την Microsoft, με το οποίο η αμερικάνικη εταιρεία φιλοδοξεί να κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία της στην εν λόγω κατηγορία.
Μιας και το Lumia 650 είναι μία από τις πρώτες συσκευές που κυκλοφορούν με προεγκατεστημένα τα Windows 10, θέλουμε στο σημείο αυτό να σας θυμίσουμε τα πρόσφατα reviews των Lumia 550, 950 και 950 XL που έχουμε ήδη δημοσιεύσει, τα οποία μπορείτε επίσης να διαβάσετε ώστε να αποκτήσετε μια σφαιρικότερη εικόνα για το OS της Microsoft.
Αρχίζοντας όμως να ασχολούμαστε πιο… εμπεριστατωμένα με το Lumia 650, θα αναφέρουμε αρχικά ότι εκτός των Windows 10, σημεία-κλειδιά είναι η 5ιντση AMOLED οθόνη που διαθέτει, 16GB αποθηκευτικού χώρου, δυνατότητα επέκτασης μνήμης, επιλογή για μονόκαρτο ή δίκαρτο, καθώς και ιδιαίτερα προσεγμένο design και ποιότητα κατασκευής. Μπορούμε να το θεωρήσουμε ως τον «συνεχιστή» του Lumia 640 με το οποίο είχαμε ασχοληθεί πριν από περίπου έναν χρόνο και μας είχε αφήσει θετικές εντυπώσεις. Περισσότερα όμως, στην αναλυτική παρουσίαση που ακολουθεί, την οποία ελπίζουμε να βρείτε ενδιαφέρουσα.
Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος
Ομολογούμε ότι εκπλαγήκαμε πολύ ευχάριστα όταν ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με το Lumia 650, όντας επηρεασμένοι κυρίως από το 950, το οποίο δεν μας είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις αναφορικά με τα υλικά κατασκευής του. Έχοντας στο μυαλό μας, λοιπόν, την – αρκετά ακριβότερη – ναυαρχίδα της Microsoft, δεν περιμέναμε ότι το Lumia 650 θα διέθετε μεταλλικό πλαίσιο, μια επιλογή που βελτιώνει… θεαματικά την αίσθηση που δίνει στο χέρι του χρήστη, καθώς νοιώθει ότι κρατάει μια premium συσκευή.
Χωρίς υπερβολή, το Lumia 650 είναι κατά τη γνώμη μας ένα από τα ομορφότερα μοντέλα που μπορεί να βρει κανείς αυτή την στιγμή στην μεσαία κατηγορία και η όλη του κατασκευή αποπνέει στιβαρότητα, κομψότητα και καλαισθησία. Σε αυτό, συντελεί και ο σχεδιασμός του, ο οποίος θυμίζει αρκετά την σειρά «Α» της Samsung, καθώς οι μοναδικές (ελαφριές) καμπύλες που μπορεί να βρει κανείς, είναι στις γωνίες της συσκευής.
Σε αντίθεση με το μεταλλικό πλαίσιο, το καπάκι της μπαταρίας είναι πλαστικό και,, αντίθετα με την… τάση της εποχής, μπορεί να αφαιρεθεί δίνοντας έτσι πρόσβαση στον χρήστη τόσο στην μπαταρία, όσο και στην υποδοχή για κάρτες μνήμης (έως 200 GB) και, φυσικά στην ή στις SIM του (εφόσον έχει επιλέξει την Dual-SIM έκδοση). Θέλουμε να αναφέρουμε επίσης ότι στην δίκαρτη έκδοση (την οποία και είχαμε στην διάθεσή μας) η υποδοχή για την κάρτα μνήμης είναι ξεχωριστή και, επίσης, ότι η υφή του καπακιού είναι σχετικά «σαγρέ» ώστε να μην είναι ιδιαίτερα… ολισθηρή.
Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στο Lumia 650, πάνω από την οθόνη του θα βρούμε την δευτερεύουσα κάμερά του η οποία είναι της τάξης των 5 MP, ενώ στην δεξιά πλευρά του όπως το κρατάμε είναι τοποθετημένα τόσο το κεντρικό πλήκτρο κλειδώματος, όσο και το ανάλογο πολυπλήκτρο δύο κατευθύνσεων για την αυξομείωση της έντασης ήχου. Πλήκτρο για την κάμερα δεν υπάρχει, ενώ η αριστερή πλευρά είναι εντελώς κενή.
Παράλληλα, στην βάση βρίσκεται η miniUSB θύρα για να συνδέουμε τον φορτιστή και τον Η/Υ μας και, επίσης, στην κορυφή είναι διαθέσιμη η θύρα για τα ακουστικά μας.
Οι διαστάσεις του Lumia 650 κυμαίνονται σε άριστα επίπεδα (142 x 70,9 x 6,9 χιλιοστά), ενώ το βάρος του δεν ξεπερνάει τα 122 γραμμάρια, επίδοση που το κατατάσσει ανάμεσα στις πιο ελαφριές συσκευές με οθόνη 5 ιντσών. Όλα αυτά, έχουν ως αποτέλεσμα η χρήση με το ένα χέρι να είναι πολύ εύκολη και η φορητότητά του απροβλημάτιστη, καθώς τα bezels είναι αρκετά μικρά, μιας και δεν υπάρχουν μηχανικά soft-keys.
Σαν γενικό συμπέρασμα λοιπόν, θα αναφέρουμε ξανά ότι το Lumia 650 κερδίζει με το… καλημέρα πολλούς πόντους τόσο με την εμφάνισή του, όσο και με την ποιότητα κατασκευής και την εργονομία του. Τουτέστιν, εάν είσαστε χρήστης που θέτει τα παραπάνω ως βασικά κριτήρια επιλογής, το νέο μοντέλο της Microsoft έχει αρκετές πιθανότητες να τραβήξει την προσοχή σας.
Οθόνη
Παρόλο που είχαμε ήδη… γλυκαθεί από το 950, η οθόνη του Lumia 650 αποτέλεσε την δεύτερη ευχάριστη έκπληξη για εμάς, καθώς είναι προϊόν της AMOLED τεχνολογίας. Στα πλαίσια αυτά, τα χρώματα είναι αρκετά «ζωντανά», δεν ξεθωριάζουν υπό οποιαδήποτε γωνία θέασης και, φυσικά, το μαύρο χρώμα είναι… μαύρο.
Η ανάλυσή της κυμαίνεται στα 720 x 1280 pixels (720p), η οποία είναι αποδεκτή για οθόνη 5 ιντσών σε αυτή την κατηγορία τιμής, ενώ η πυκνότητα φτάνει τα 297 ppi. Παράλληλα, η ύπαρξη αισθητήρα φωτισμού επιτρέπει την αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητάς της, η οποία κρίνεται ως αρκετά καλή τόσο κατά την διάρκεια της μέρας όσο και σε νυχτερινές συνθήκες. Λόγω της AMOLED τεχνολογίας, ακόμα και με τον ήλιο κόντρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην απεικόνιση των γραφικών και των πληροφοριών.
Οι ανάλογες καρτέλες στις Ρυθμίσεις είναι αρκετά εύχρηστες και μας επιτρέπουν να ρυθμίσουμε την συμπεριφορά της καθώς και το χρωματικό προφίλ, ενώ θέλουμε να αναφέρουμε και την ύπαρξη της γνωστής σε πολλά Lumia μοντέλα δυνατότητας «Οθόνη Γρήγορης Ματιάς», η οποία αναλαμβάνει σε συνθήκες stand-by να δείχνει την ώρα καθώς και τυχόν ειδοποιήσεις.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, είμαστε της άποψης ότι δύσκολα ο χρήστης του Lumia 650 θα έχει κάποιο παράπονο από την οθόνη του. Αντιθέτως, είναι μια από τις καλύτερες στην κατηγορία τιμής της συσκευής και ευχόμαστε και στο μέλλον να βλέπουμε ανάλογες υλοποιήσεις από όλους τους κατασκευαστές.
Λειτουργικό Σύστημα
Είναι αλήθεια ότι τα Windows 10 έχουν αποτελέσει… πονεμένη ιστορία για τους fans της Microsoft, καθώς οι αναβολές και οι καθυστερήσεις… δίνουν και παίρνουν, ιδιαίτερα για κατόχους παλαιότερων μοντέλων οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σήμερα δεν ξέρουν εάν η συσκευή τους θα πάρει και αυτή την πολυπόθητη αναβάθμιση. Παρόλαυτά, η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της αμερικάνικης εταιρείας είναι πράγματι ένα βήμα προς τα εμπρός σε πολλούς τομείς και, όπως ήδη αναφέραμε, το Lumia 650 είναι ένα από τα πρώτα μοντέλα που κυκλοφορούν με αυτήν.
Ως… γνωστόν, τα πάντα στα Windows έχουν να κάνουν με τα Live Tiles, τα οποία στην ουσία είναι «ζωντανές» συντομεύσεις λειτουργιών και εφαρμογών, οι οποίες αναλαμβάνουν τόσο την άμεση εκκίνησή τους, όσο και (ανάλογα με την περίπτωση) την απεικόνιση πληροφοριών και συμβάντων. Έτσι, αυτό που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να αποφασίσει τι θέλει να «καρφιτσώσει» στην οθόνη του από την σχετική λίστα, ενώ στην πορεία μπορεί να μεταφέρει οποιοδήποτε Tile στην θέση που θέλει, καθώς επίσης και να προσδιορίσει το μέγεθός του.
Φυσικά, ο χρήστης μπορεί να διαλέξει το χρώμα που θα έχουν τα Tiles, καθώς επίσης και τον βαθμό διαφάνειάς τους. Εάν αναλογιστούμε ότι υπάρχει ταυτόχρονα η επιλογή να ορίσουμε ταπετσαρία της αρεσκείας μας, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι πρακτικά οι παραγόμενοι συνδυασμοί είναι πραγματικά…. άπειροι.
Φυσικά, η ίδια παραμετροποίηση ισχύει και για την οθόνη κλειδώματος, στην οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε τόσο την ταπετσαρία της αρεσκείας μας, όσο και το ποιες ειδοποιήσεις θα εμφανίζονται. Κάτι αξιοπρόσεκτο επίσης, είναι η δυνατότητα να εμφανίζονται σε αυτήν πληροφορίες από διάφορες εφαρμογές, όπως π.χ. του Καιρού.
Όσον αφορά τον Πίνακα Ειδοποιήσεων, υπάρχει σε «σύμπτυξη» και «ανάπτυξη» όσον αφορά τις συντομεύσεις μας, ανάλογα με το τι μας βολεύει, ενώ μπορούμε να ορίσουμε ποιες επιθυμούμε να έχουμε στην… μίνι εκδοσή του. Παράλληλα, έχουμε την δυνατότητα να ορίσουμε τόσο από ποιες εφαρμογές θα λαμβάνουμε ειδοποιήσεις, όσο και το πότε θα μας… ενοχλούν.
Για να δημιουργήσουμε φακέλους στην αρχική μας οθόνη, απλά μετακινούμε κάποιο Tile σε κάποιο άλλο, ενώ με παρατεταμένη πίεση στην ονομασία μπορούμε να ορίσουμε εμείς το πώς θα λέγεται. Φυσικά, και στους φακέλους έχουμε την δυνατότητα να ορίσουμε τόσο το μέγεθος, όσο και το που θα βρίσκονται.
Ο Πίνακας Ρυθμίσεων είναι χωρισμένος σε κατηγορίες (σε αντίθεση με τα Windows 8.1), ενώ οι εφαρμογές για τις επαφές μας, τις κλήσεις και τα SMS έχουν και αυτές… ανακαινιστεί.
Όπως θα περίμενε κανείς από μια συσκευή της Microsoft υπάρχουν προεγκατεστημένες οι εφαρμογές του Office μαζί με το Ημερολόγιο του Outlook.
Κλείνοντας, μέσω των εφαρμογών «Μουσική Groove» και «Ταινίες και Τηλεόραση» μπορούμε, όπως είναι εμφανές να απολαύσουμε multimedia περιεχόμενο, ενώ στα θετικά του Lumia 650 θα προσθέσουμε και την ύπαρξη Ραδιοφώνου.
Όπως αναφέραμε και πριν, τα Windows 10 είναι όντως ένα εξελικτικό βήμα για την Microsoft και είναι εμφανές ότι έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται τώρα. Ωστόσο, μιας και το παρόν κείμενο επικεντρώνεται στο Lumia 650, θέλουμε να επισημάνουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήσαμε μικροκαθυστερήσεις στους χρόνους απόκρισής του, κάτι που συχνά «εξομαλύνεται» από τα εφέ κίνησης του λειτουργικού. Αυτό οφείλεται στο σχετικά αδύναμο hardware της συσκευής, στο οποίο θα αναφερθούμε εκτενώς στο σχετικό κομμάτι της παρουσίασής μας. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι ο μέσος χρήστης θα… αγκομαχάει στην καθημερινότητά του, ωστόσο οφείλουμε να τονίσουμε ότι σίγουρα το Lumia 650 δεν είναι μια γρήγορη συσκευή.
Κάμερα
Οι Lumia συσκευές έχουν καλή παράδοση στο θέμα της φωτογραφίας και, ευτυχώς, το 650 δεν αποτελεί εξαίρεση. Παρόλο που τα 8 MP της κάμεράς του ακούγονται «λίγα», στην πράξη αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι για καλές επιδόσεις παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο, όπως ο φακός, το software κτλ.
Στην πράξη λοιπόν, οι φωτογραφίες που βγάζει το Lumia 650 είναι παραπάνω από αποδεκτές, τόσο κατά την διάρκεια της μέρας όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ η απόδοση του LED flash είναι και αυτή αρκετά καλή.
Η εφαρμογή της κάμερας είναι εξέλιξη της παλιάς «Lumia Camera» (κληροδότημα της Nokia) και παρέχει εύρος ρυθμίσεων που θα καλύψουν με ευκολία όσους το… ψάχνουν περισσότερο. Παράλληλα, η ανάλυση video φτάνει τα 720p (30 fps).
Επεξεργαστής – Μνήμη
Παρόλα τα πλεονεκτήματα του, την εντυπωσιακή για την κατηγορία του και όχι μόνο κατασκευή και το σημαντικά βελτιωμένο λειτουργικό του σύστημα, το Lumia 650 έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα που δεν είναι άλλο από τον επεξεργαστή που βρίσκεται στο εσωτερικό του.
Ο Snapdragon 212 που έχει επιλέξει η Microsoft, έχει σχεδιαστεί από την Qualcomm να καλύπτει τις βασικές επεξεργαστικές ανάγκες των όσο το δυνατόν οικονομικότερων Smartphones που μπορεί να κατασκευάσει μια εταιρεία. Την εποχή λοιπόν που ο αμέσως “ανώτερος” Snapdragon 410 της Qualcomm βρίσκει την θέση του σε όλο και πιο οικονομικές σε τιμή πώλησης συσκευές (και δυστυχώς ακόμα και σε αρκετά ακριβότερες), η Microsoft επέλεξε τον Snapdragon 212 για μια συσκευή στην οποία όσο πιο ευγενικά μπορεί να το θέσει κανείς, απλά δεν ταιριάζει. Μάλιστα, στην κατηγορία τιμής του Lumia 650 μπορεί κανείς να βρει ακόμα και συσκευές με τον σημαντικά ισχυρότερο και πιο αποδοτικό Snapdragon 615, μιας και τα Windows από τις πρώτες κιόλας εκδόσεις τους έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά με επεξεργαστές της Qualcomm.
Οι συνολικά 4 πυρήνες του Snapdragon 212 είναι της “αρχαίας” πλέον αρχιτεκτονικής Α-7 της ARM, που εξ αρχής, πριν αρκετά πλέον χρόνια είχε σχεδιαστεί απλά για να καλύπτει τις βασικές απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ εκείνης της εποχής. Το 2016 είναι σχεδόν απαράδεκτο από μια εταιρεία σαν την Microsoft να επιλέγει έναν επεξεργαστή με αυτούς στο εσωτερικό του, πόσο μάλλον στην κατηγορία τιμής στην οποία ανήκει η συσκευή. Το “λογικό” επιχείρημα για το ότι τα Windows 10 (όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού) είναι αρκετά ελαφριά στην λειτουργία τους και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, συνεχίζει να “ισχύει” όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση κάνει ακόμα πιο ενοχλητική την χρήση του συγκεκριμένου επεξεργαστή. Ακόμα λοιπόν και με την “εκ φύσεως” γρήγορη λειτουργία των Windows 10, το Lumia 650 παρουσιάζει ενοχλητικές καθυστερήσεις και κολλήματα που σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζουν με την τιμή αλλά και τον χαρακτήρα της συσκευής.
Ακόμα και σε απλή καθημερινή χρήση, η συσκευή παρουσιάζει ανεξήγητες καθυστερήσεις και “κολλήματα” μερικών δευτερολέπτων ακόμα και όταν ο χρήστης θέλει απλά να επιστρέψει στην οθόνη αναμονής από κάποια εφαρμογή, όσο απλή και μη απαιτητική και αν είναι αυτή. Ο βαθμός ενόχλησης από τις καθυστερήσεις αυτές είναι τόσο μεγάλος που είναι πολύ εύκολο για τον χρήστη να πιστέψει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την συσκευή του, αφού είναι μάλλον βέβαιο ότι αποκλείεται να θεωρήσει (αρχικά πάντα) ότι το Lumia 650 στην τιμή που πωλείται και με την εμφάνιση και τον σχεδιασμό που έχει μπορεί όντως να είναι τόσο αργό. Δυστυχώς όμως η αλήθεια είναι ακριβώς αυτή, και ο Snapdragon 212 καταφέρνει μόνος του να “καταστρέψει” σχεδόν την πολύ καλή εικόνα που δίνει το Lumia 650 σε σχεδόν όλους τους υπόλοιπους τομείς.
Μπαταρία
Θα περίμενε κανείς ότι τα 2.000 mAh που διαθέτει η μπαταρία του Lumia 650 να είναι αρκετά ώστε να προσφέρουν αποδεκτούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας, δεδομένου του όχι και τόσο απαιτητικού hardware της συσκευής. Παρόλαυτά, στο διάστημα που είχαμε το νέο μοντέλο της Microsoft στα χέρια μας καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το ασφαλέστερο που μπορούμε να αναφέρουμε είναι ότι είναι σε θέση να «βγάλει» με μέση χρήση μία μέρα προτού χρειαστεί επαναφόρτιση.
Μεγάλο ρόλο παίζει εάν χρησιμοποιείτε την «Οθόνη Γρήγορης Ματιάς» και, παράλληλα, εάν είναι συνέχεια σε λειτουργία, κατά διαστήματα ή όχι. Ταυτόχρονα, λόγω της AMOLED οθόνης, έχει σημασία εάν η ταπετσαρία είναι μαύρη ή πολύχρωμη και, φυσικά, όπως πάντα εάν χρησιμοποιούμε εφαρμογές που από την φύση τους είναι… ενεργοβόρες. Φυσικά, ο μη-απαιτητικός χρήστης που κάνει λίγες κλήσεις και ανταλλάσει εξίσου λίγα SMS θα δει καλύτερες επιδόσεις που μπορεί να φτάσουν και τις δύο μέρες. Παρόλαυτά, είναι γεγονός ότι οι επιδόσεις του Lumia 650 θα μπορούσαν να είναι καλύτερες στον τομέα αυτόν.
Πιθανόν μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού να βελτιώσουν την κατάσταση, πάντως στις Ρυθμίσεις υπάρχει η «Οικονομία Μπαταρίας» μέσω της οποίας μπορούμε μέχρι κάποιο βαθμό να βελτιστοποιήσουμε την συμπεριφορά της συσκευής μας.
Συμπέρασμα
Όπως είπαμε στην αρχή του κειμένου μας, η μεσαία κατηγορία είναι ιδιαίτερα απαιτητική και… κατοικείται από πολλές αξιόλογες συσκευές. Το Lumia 650 θα κληθεί να βρει τον δρόμο του στην «αρένα» έχοντας σαν ατού το πολύ όμορφο design, την AMOLED οθόνη, την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, μια επαρκή κάμερα και, φυσικά, τα Windows 10.
Από την άλλη, αν θέλουμε να αναφέρουμε μειονεκτήματα, θα επικεντρωθούμε στο hardware το οποίο δεν είναι το ισχυρότερο που θα μπορούσε να είναι, καθώς και στην απόδοση της μπαταρίας η οποία επιδέχεται βελτίωσης.
Αναφορικά με τις εφαρμογές, οι κυριότερες και πιο γνωστές υπάρχουν ήδη στο Store (Facebook, Messenger, Viber, Twitter κτλ), ωστόσο τόσο η ποικιλία όσο και η εμπειρία χρήσης προς το παρόν υπολείπεται σε σχέση με το Android ή το iOS, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι ο χρήστης δεν θα κάνει την δουλειά του. Το «χάσμα» που υπήρχε παλαιότερα σίγουρα έχει μικρύνει, ωστόσο απαιτείται χρόνος και δουλειά ακόμα, καθώς πολλές εφαρμογές συνεχίζουν να είναι στην μορφή που ήταν και στα 8.1.
Εν κατακλείδι, το Lumia 650 είναι μια αξιόλογη πρόταση από την Microsoft, η οποία μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει τα Windows 10 ή θέλει για κάποιο λόγο να αλλάξει λειτουργικό σύστημα. Εάν μάλιστα, η ύπαρξή του στα μαγαζιά συνοδευτεί και από κάποια μείωση της τιμής του, μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ για όσους επιθυμούν ένα όμορφο και λειτουργικό smartphone.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
2 σχολια
Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο και επισημαίνεται το θέμα του hardware που εκεί αποδίδω κι εγώ κάποιες καθυστερήσεις στην λειτουργία.
Μία καλή εναλλακτική θα μπορούσε να είναι το 60XL το οποίο έχει πάρει τα win10 και υπερτερεί πλέον σε όλα από το 650 και είναι στην ίδια τιμή (το 3G μοντέλο);
Είδα το 640XL, ή τιμή του είναι εξαιρετική (150€) αλλά με προβληματίζει το τεράστιο μέγεθός του.
Θα ήθελα την γνώμη σας για αυτό το κιν εάν φυσικά το έχετε χρησιμοποιήσει.
Καλησπέρα !
Όλες οι παλαιότερες συσκευές της Microsoft / Nokia στην κατηγορία αυτή, έχουν αντίστοιχα ή και περισσότερο αδύναμο hardware από το 650. Αυτό σημαίνει ότι και αυτές, με τα Windows 10 θα είναι το ίδιο ή σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερο αργές στην καθημερινή τους λειτουργία.
Προσωπικά θεωρώ ότι ακριβώς λόγω της AMOLED οθόνης του και του σχετικά πολυτελούς σχεδιασμού του, το 650 τουλάχιστον προσφέρει ένα “αντάλλαγμα” για την αργή του λειτουργία. Οι προηγούμενες συσκευές της σειράς 6xx της Nokia / Microsoft είναι προϊόντα μιας πολύ διαφορετικής εποχής που πλέον δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα να τα υποστηρίζει. Η αναβάθμιση τους σε Windows 10 πιθανότατα έγινε περισσότερο για “εμπορικούς” λόγους και όχι γιατί σαν συσκευές θα προσφέρουν κάτι περισσότερο σε απόδοση με αυτά 🙂