To Antutu BenchMark είναι πλέον γνωστό σε όλους τους χρήστες που θέλουν να έχουν μια εικόνα της ισχύς που κρύβει η συσκευή τους. Τον τελευταίο καιρό όμως φαίνεται ότι το συγκεκριμένο Benchmark προτιμάται από τους ίδιους τους κατασκευαστές επεξεργαστών και συσκευών για την μέτρηση των πρωτοτύπων τους.
Σε αυτό έκαναν λοιπόν την εμφάνιση τους και οι δύο νέοι επεξεργαστές της Nvidia με την κωδική ονομασία Tegra K1.
Τα αποτελέσματα και των δύο εκδόσεων είναι το λιγότερο εντυπωσιακά, ξεπερνώντας με χαρακτηριστική άνεση ακόμα και τον SnapDragon 805 της Qualcomm που μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακόμα δει στο εσωτερικό κάποιας συσκευής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των χαρακτηριστικών της έκδοσης του Tegra K1 με δύο πυρήνες. Ο χρονισμός τους αγγίζει το εντυπωσιακό νούμερο των 3GHz, συχνότητα λειτουργίας σημαντικά υψηλότερη από τους επεξεργαστές που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά τους σαν πυρήνες αρχιτεκτονικής 64-bit, κάτι που μέχρι αυτή την στιγμή υπάρχει μόνο στους πυρήνες Cyclone του A7 της Apple.
Η έκδοση με τους τέσσερις πυρήνες δεν είναι γνωστό αν έχει τον ίδιο εντυπωσιακό χρονισμό ούτε αν είναι επίσης αρχιτεκτονικής 64-bit. Με δεδομένη τη σίγουρα υψηλή παραγωγή θερμότητας από ένα τέτοιο σύνολο, είναι πιθανόν η “τετραπύρηνη” έκδοση να είναι χρονισμένη αρκετά χαμηλότερα, κάτι εμφανές και από την μικρή διαφορά στο συνολικό σκορ σε σύγκριση με την έκδοση των δύο πυρήνων.
Η απόδοση της κάρτας γραφικών του Tegra K1 δεν είναι εμφανής στο συγκεκριμένο Benchmark αφού η διαρροή παρουσιάζει μόνο το συνολικό σκορ. Είναι όμως βέβαιο ότι και αυτή θα είναι το ίδιο υψηλή. Στα “ψηλά” γράμματα τώρα αν είναι κανείς ιδιαίτερα παρατηρητικός θα διαπιστώσει ότι ο Tegra K1 υποστηρίζει την OpenGL 3.1, μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τον Tegra 4 που περιορίζονταν σε υποστήριξη του OpenGL 2.0
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα του Antutu βασίζεται σε κάποια δοκιμαστική συσκευή που έχει σαν σκοπό ύπαρξής της τη δοκιμή του νέου Hardware. Αυτό σημαίνει ότι ένα ευρύ σύνολο επιλογών και ρυθμίσεων μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από μελλοντικές συσκευές παραγωγής. Σε συσκευές σαν και αυτή, οι επιδόσεις του hardware δοκιμάζονται χωρίς η κατανάλωση ενέργειας και η αυτονομία σαν αποτέλεσμα να αποτελούν κριτήριο ρύθμισης, με την κατανάλωση να μετριέται μόνο κατά την διάρκεια των δοκιμών.
Στο παρελθόν πολλοί επεξεργαστές της Qualcomm έχουν παρουσιάσει στο στάδιο των δοκιμών αποτελέσματα σημαντικά υψηλότερα από ότι οι τελικές συσκευές παραγωγής. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα συμβεί και με τον Tegra K1, μένει όμως να το δούμε και στην πράξη.
Η πράξη αυτή προϋποθέτει και σημαντικές αλλαγές πολιτικής από την ίδια την εταιρεία. Στην περίπτωση των Tegra 3 και Tegra 4 η Nvidia δεν έκανε στους κατασκευαστές συσκευών διαθέσιμους τους απαραίτητους drivers για την βελτιστοποίηση της απόδοσής τους, με την ίδια να διατηρεί πλήρως τον έλεγχό τους. Μάλιστα η συγκεκριμένη πολιτική ήταν και ο βασικός λόγος που οι λίγες συσκευές βασισμένες στον Tegra 3 καθυστέρησαν σημαντικά να αναβαθμιστούν σε νεότερες εκδόσεις του Android από αυτές με τις οποίες είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας