Εισαγωγή
Όταν είσαι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων κάθε είδους (και όχι μόνο Smartphones…) αλλά και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας γενικότερα, οι απαιτήσεις που έχει το αγοραστικό κοινό είναι πολλές φορές μεγαλύτερες από ότι για τον ανταγωνισμό. Ο ανταγωνισμός αυτός είναι επίσης που περιμένει ένα λάθος βήμα, μια λάθος επιλογή, προκειμένου να το εκμεταλλευτεί προς όφελος του, και γιατί όχι, για να παρουσιάσει το δικό του προϊόν σαν καλύτερο.
Στον τομέα των Smartphones, η Samsung εδώ και 3 χρόνια πλέον διατηρεί την κορυφαία θέση στην κατηγορία των High End συσκευών, όχι μόνο σε πωλήσεις, αλλά και σε τεχνολογική «υπεροχή». Η παρουσίαση του Galaxy S6 ( σε όλες τις εκδόσεις του ) ήταν η αρχή μιας πορείας που μέχρι και σήμερα βλέπει την Samsung να αυξάνει συνεχώς τις πωλήσεις των High end συσκευών της. Το Galaxy Note 7 ήταν προφανώς ένα «Ατύχημα», και όσο και αν δεν… έφταιγε η τεχνολογική του αρτιότητα, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, με την εικόνα της εταιρείας να δέχεται σημαντικό πλήγμα.
Το Galaxy S8 είναι η πρώτη ακριβή, πολυτελής και κορυφαία τεχνολογικά πρόταση της Samsung μετά από αυτή την «άτυχη» στιγμή, και το πρώτο Smartphone που καλείται να πείσει όχι μόνο για την μοναδικότητα του, αλλά και για το ότι η εταιρεία έχει πλέον μάθει από το λάθος της.
Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα γνωρίσουμε μαζί το Galaxy S8, μια συσκευή που παρότι είχαμε την τύχη να κρατάμε στα χέρια μας εδώ και περισσότερο από δύο μήνες (ναι, πριν την έναρξη των πωλήσεων…), έπρεπε να περάσει αρκετός καιρός για να πέσει στα χέρια μας σε μορφή που να μην ντρέπεται τον φωτογραφικό φακό.
Σχέδιο Μέγεθος Βάρος.
Ο εξωτερικός σχεδιασμός του Galaxy S8 καθορίζεται σχεδόν στο σύνολο του από την εντυπωσιακή οθόνη που διαθέτει, μια οθόνη που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχη της σε Smartphone και όχι μόνο.
Όταν σχεδόν ολόκληρη η μπροστινή επιφάνεια καλύπτεται από αυτή την οθόνη, οι σχεδιαστικές επιλογές είναι αρκετά περιορισμένες, όμως θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Samsung έκανε το καλύτερο που μπορούσε με αυτό σαν δεδομένο.
Η πρώτη και σημαντικότερη «αλλαγή» είναι προφανώς η πλήρης απουσία μηχανικών και ευαίσθητων στην αφή πλήκτρων κάτω από την οθόνη του Galaxy S8. Με αρκετή καθυστέρηση, η Samsung πήρε επιτέλους «απόφαση» ότι τα πλήκτρα χειρισμού ανήκουν στο κάτω μέρος της ίδιας της οθόνης, σημείο στο οποίο τα έχει τοποθετήσει η Google και το Android εδώ και αρκετά χρόνια πλέον.
Προκειμένου όμως το Galaxy S8 να είναι ακόμα και σε κάτι τόσο απλό, διαφορετικό και «ξεχωριστό» από τον ανταγωνισμό του, η Samsung φρόντισε ώστε η λειτουργία τους να έχει κάτι το… ασυνήθιστό. Στο σημείο που βρίσκεται το πλήκτρο επιστροφής στο κεντρικό μενού (λέγε με «Home Button» ), η ίδια η οθόνη του Galaxy S8 είναι ευαίσθητη στην πίεση. Με την οθόνη ενεργή αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ο χρήστης μπορεί απλά να πατήσει το Home key και να επιστρέψει στην οθόνη αναμονής. Με το Galaxy S8 σε κατάσταση αναμονής όμως και με την οθόνη του κλειστή, δεν είναι λίγοι οι χρήστες προηγούμενων συσκευών της εταιρείας που έστω και αναγκαστικά (αφού το πλήκτρο υπήρχε έτσι και αλλιώς) είχαν συνηθίσει να ενεργοποιούν την οθόνη του πιέζοντας αυτό. Πιέζοντας λοιπόν απλά την ίδια την οθόνη, το Galaxy S8 αντιδρά και ξυπνάει από την αναμονή, έχοντας καταλάβει την πίεση που ασκείται στην οθόνη του μέσω ενός αισθητήρα πίεσης που βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτή.
Το πάνω μέρος της μπροστινής όψης, όσο μικρό και αν είναι σε μέγεθος, στεγάζει ένα πλήθος από αισθητήρες εκτός φυσικά από το ίδιο το ακουστικό της συσκευής. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η μπροστινή κάμερα, ο αισθητήρας για την αυτόματη ρύθμιση του φωτισμού της οθόνης, οι δύο αισθητήρες που βοηθούν το Galaxy S8 να καταλαβαίνει πότε ο χρήστης του το πλησιάζει στο πρόσωπο του αλλά και οι δύο «κάμερες» για την χρήση του Iris Scanner.
Ο αριθμός των αισθητήρων αυτών, κάνει υποχρεωτική την χρήση του μαύρου χρώματος για την μπροστινή όψη του Galaxy S8 σε όλες τις χρωματικές του εκδόσεις. Το μαύρο χρώμα καλύπτει καλύτερα τις «τρύπες» που χρειάζεται κάθε ένας από αυτούς για την λειτουργία του.
Έτσι λοιπόν, το ασημί σε χρώμα Galaxy S8 που μας παραχώρησε η Samsung Hellas για τις ανάγκες του Review του, είναι ασημί από το σημείο που η οθόνη συναντά το αλουμινένιο πλαίσιο του και φυσικά στο πίσω γυάλινο κομμάτι. Η μοναδικότητα του σχεδιασμού του Galaxy S8 βρίσκεται στον τρόπο που η οθόνη του «τελειώνει» πάνω στο αλουμινένιο πλαίσιο, το οποίο στην συνέχεια μοιάζει να είναι ένα συνεχόμενο κομμάτι με το πίσω τζάμι της συσκευής.
Ακόμα και το να πετύχει κανείς το ασημί αυτό χρώμα στην ίδια ακριβώς απόχρωση σε μια επιφάνεια από αλουμίνιο και ένα Gorilla Glass (5 παρακαλώ και στο πίσω μέρος) είναι κάτι που δείχνει το επίπεδο λεπτομέρειας στο οποίο έχει δοθεί προσοχή από τη Samsung.
Η ίδια η οθόνη τώρα, που αποτελεί και το βασικότερο χαρακτηριστικό του Galaxy S8 έχει και εντυπωσιακά μεγάλο μέγεθος, σε αναλογία με τις συνολικές διαστάσεις του. Ανάλογα με την αγορά που πωλείται, και ανάλογα με την νομοθεσία (ώ ναι…) το Galaxy S8 δηλώνεται σαν μια συσκευή με 5.6 έως 5.8 ίντσες διαγώνιο οθόνης ανάλογα με την περίσταση. Ο λόγος για την απόκλιση αυτή είναι ότι στις τέσσερις άκρες της η οθόνη του έχει μια καμπύλη και όχι την συνηθισμένη γωνία.
Αν λοιπόν η οθόνη είχε κανονικές γωνίες και δεν είχε χαθεί αυτή η μικρή επιφάνεια, η οθόνη του Galaxy S8 θα είχε διαγώνιο 5.78 ίντσες για την ακρίβεια. Σε όσες χώρες η νομοθεσία το απαιτεί, η Samsung δηλώνει τις 5.6 ίντσες σαν την «πραγματική» της διαγώνιο.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η οθόνη του Galaxy S8 είναι η μεγαλύτερη σε πραγματικό μέγεθος που μπορεί να βρει κανείς σε Smartphone με αυτές τις συνολικές διαστάσεις. Σχεδόν όλη η μπροστινή του επιφάνεια καταλαμβάνεται από αυτή την οθόνη, και πρέπει να το κρατήσει κάποιος στα χέρια του για να καταλάβει πόσο διαφορετικό και καλύτερο από το συνηθισμένο κάνει το Galaxy S8 αυτή η διαφορά.
Στο πίσω μέρος τώρα, μπορεί να βρει κανείς την εντυπωσιακή σε απόδοση κάμερα του Galaxy S8, που προεξέχει ακόμα λιγότερο από την ίδια τη συσκευή (όχι όμως και καθόλου) και δίπλα σε αυτή τον εντελώς άστοχα τοποθετημένο αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Οι πληροφορίες θέλουν τη Samsung να είχε από τα τέλη του 2016 πρωτότυπα δείγματα του Galaxy S8 με τον αισθητήρα αυτόν τοποθετημένο κάτω από την οθόνη του. Οι τεχνολογικοί περιορισμοί δεν ήταν αυτοί που «επέβαλαν» την αλλαγή σε μια πιο συμβατική διάταξη, αλλά η αδυναμία παραγωγής σε ποσότητες ικανές να καλύψουν την ζήτηση που θα είχε στην αγορά η συσκευή.
Για τους λίγους τυχερούς που στο σύντομο διάστημα που είδε το φως της δημοσιότητας το Galaxy Note 7 το είχαν κρατήσει στα χέρια τους, ένα συγκεκριμένο στοιχείο ξεχώριζε έντονα στον σχεδιασμό του. Η καμπύλη της οθόνης του είχε ακριβώς την ίδια «γωνία» με την καμπύλη του γυαλιού στο πίσω μέρος, που στην συνέχεια συναντούσαν το αλουμινένιο πλαίσιο δημιουργώντας μια σχεδόν ενιαία επιφάνεια.
Στο χέρι του χρήστη αυτό είχε μοναδική αίσθηση αφού η συνεχόμενη αυτή καμπύλη, ήταν απερίγραπτα ευχάριστη. Στο Galaxy S8 έχει χρησιμοποιηθεί ακριβώς η ίδια τεχνική κατασκευής, με μοναδική διαφορά το μικρότερο πάχος του.
Το Galaxy S8 είναι στο σύνολο του απλά μοναδικό. Η οθόνη των 5.8 ιντσών είναι σχεδόν «απίστευτο» ότι μπορεί να χωράει στην μπροστινή όψη μιας τόσο μικρής σε διαστάσεις συσκευής. Ο τρόπος που αυτή η οθόνη καθορίζει την συνολική του εμφάνιση, και ο σχεδιασμός των υπόλοιπων λεπτομερειών, το κάνει και ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά Smartphones που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά.
Όλα αυτά κάνουν σχεδόν «ασήμαντο» το ότι η Samsung έχει χρησιμοποιήσει στην κατασκευή του τα ίδια κορυφαία υλικά στα οποία μας έχει συνηθίσει. Το αλουμινένιο πλαίσιο γύρω από την οθόνη είναι ταυτόχρονα στιβαρό ώστε να εμποδίζει ατυχή φαινόμενα… λυγίσματος, ενώ το Gorilla Glass 5 προφανώς στην οθόνη αλλά και το πίσω γυάλινο μέρος του προσφέρουν την μέγιστη ασφάλεια που μπορεί να δώσει κάποιος σε μια τόσο ξεχωριστή σχεδίαση.
Οθόνη
Εκεί που νομίζει κανείς ότι έχει εξαντλήσει όλα όσα πρέπει να πει για αυτή την μοναδική οθόνη του Galaxy S8, υπάρχουν ακόμα και οι κάθε άλλο παρά λίγες τεχνικές και όχι μόνο λεπτομέρειες που την αφορούν. Οι λεπτομέρειες αυτές θα μπορούσε να πει κανείς ότι την κάνουν ακόμα πιο μοναδική, αφού κανένα άλλο Smartphone στην αγορά δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει μια SUPER AMOLED, κυρτή, υψηλής ανάλυσης οθόνη με αναλογία πλευρών διαφορετική από το συνηθισμένο. Αναλυτικά κάθε ένα από αυτά λοιπόν χρήζει της δικής του ξεχωριστής αναφοράς.
Η τεχνολογία SUPER AMOLED δεν είναι κάτι το νέο για τις συσκευές της Samsung. Ακόμα και η οικονομικότερη πρόταση της εταιρείας στην αγορά, το Galaxy J1 2016 έχει πλέον μια έστω και χαμηλής ανάλυσης SUPER AMOLED οθόνη. Ακόμα και έτσι όμως, αυτή του Galaxy S8 είναι κάτι το σχεδόν απερίγραπτο. Η δυνατότητα προβολής HDR περιεχομένου που αναφέρει η Samsung στα τεχνικά της χαρακτηριστικά είναι κάτι που έτσι και αλλιώς μπορεί να επιτευχθεί απλά με επέμβαση στο software κάθε συσκευής με οθόνη που διαθέτει τόσο μεγάλο χρωματικό εύρος.
Tο Galaxy S7 μπορεί να δείξει HDR Video μετά την αναβάθμιση σε Android 7.0 Nougat, ακόμα και αν η Samsung δεν το «διαφημίζει». Η Infinity Display όπως ονομάζει η Samsung αυτή του Galaxy S8 (και έχει μεταφραστεί σαν… «οθόνη χωρίς όρια» στη χώρα μας) είναι και πιστοποιημένη για την προβολή περιεχομένου με το προφίλ HDR 10. Κανένα νούμερο και πιστοποίηση όμως δεν μπορεί να περιγράψει την χρωματική της ζωντάνια, το εύρος των χρωμάτων που μπορεί να προβάλει, και το πώς αυτά συμβάλουν στην δημιουργία μιας μοναδικής εμπειρίας χρήσης.
Εδώ έρχεται και το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό που δεν είναι άλλο από την υψηλή ανάλυση της. Λόγω της ασυνήθιστης αναλογίας 18.5:9 της οθόνης, η αύξηση του ύψους της έρχεται με αντίστοιχη αύξηση της κάθετης ανάλυσης της. Έτσι λοιπόν αντί για 2560 x 1440 pixels μιας «συνηθισμένης» 16:9 οθόνης, αυτή του Galaxy S8 έχει ανάλυση 2960 x 1440 pixels. Αυτά τα 500 επιπλέον Pixels σε «ύψος» διασφαλίζουν ότι η οθόνη του Galaxy S8 δεν θα χάσει κάτι από την πυκνότητα της και από την ποιότητα απεικόνισης που πρέπει να έχει μια συσκευή σαν και αυτό.
Η διαφορετική ανάλυση και φυσικό μέγεθος είναι κάτι που έχει τις επιπτώσεις του στον τρόπο που εμφανίζονται στην οθόνη του Galaxy S8 σχεδόν τα πάντα. Ξεκινώντας από τις φωτογραφίες και τα Video, αυτά προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν στο σύνολο της με διαφορετικό επίπεδο επιτυχίας ανάλογα με την περίπτωση. Ένα συνηθισμένο Video ανάλυσης 1080p ή ακόμα και 4k, για να καλύψει ολόκληρο το «πλάτος» της οθόνης, χάνει μέρος του ύψους του. Το Galaxy S8 προσπαθεί να προσαρμόσει αυτόματα το περιεχόμενο που προβάλλεται αναγνωρίζοντας την ανάλυση του.
Στις εφαρμογές η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική, αφού η Samsung έχει φροντίσει να συνεργαστεί με τους δημιουργούς γνωστών εφαρμογών όπως το facebook, η ίδια η Google και οι εφαρμογές της όπως ο Chrome, το Youtube και το Gmail ώστε αυτές να λειτουργούν χωρίς προβλήματα σε ολόκληρη την οθόνη. Για όλες τις υπόλοιπες που μπορεί να εγκαταστήσει ο χρήστης, το Galaxy S8 αφήνει ένα μικρό κενό πάνω και κάτω. Στο μενού των ρυθμίσεων μπορεί ο χρήστης του να βρει μια λίστα με όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές, και να επιλέξει αν θέλει κάποια από αυτές να προβάλλεται σε ολόκληρη την οθόνη του.
Για όσους ακόμα επιμένουν ότι μια AMOLED οθόνη δεν μπορεί να προβάλει όλα τα χρώματα με ακρίβεια (κάτι λάθος, τεχνικά και όχι μόνο), το Galaxy S8 συνεχίζει να προσφέρει ένα πλήθος επιλογών αυτόματης και χειροκίνητης προσαρμογής της χρωματικής απόδοσης της οθόνης του.
Η πιστοποίηση για την υποστήριξη του HDR 10 κάνει το Galaxy S8 ικανό να αναπαράγει HDR περιεχόμενο όχι μόνο τοπικά στην ίδια τη συσκευή αλλά και από Streaming υπηρεσίες όπως το Amazon Prime και το Netflix που λειτουργούν κανονικά και στη χώρα μας. Το «πρόβλημα» είναι ότι προς το παρόν τουλάχιστον, το Netflix αναγνωρίζει την οθόνη του Galaxy S8 και αρνείται να του προσφέρει 4k περιεχόμενο που είναι και το μόνο με HDR χρωματική «παλλέτα»
Στις ρυθμίσεις της οθόνης η Samsung έχει προσπαθήσει να «κρύψει» ή καλύτερα δεν επέλεξε να αναφέρει όπως θα έπρεπε μια νέα ρύθμιση που αφορά την οθόνη του Galaxy S8. Το Grace UX στο Android 7.0 Nougat έχει την δυνατότητα αλλαγής της ανάλυσης της οθόνης από το software, με έναν τρόπο που θυμίζει πολύ την αντίστοιχη δυνατότητα στον κόσμο των υπολογιστών. Το «πρόβλημα» είναι ότι έστω και για τους σωστούς λόγους, το Galaxy S8 έρχεται με προ-επιλεγμένη ανάλυση χαμηλότερη από την μέγιστη δυνατή της οθόνης του.
Τα 2220 x 1080 pixels είναι η ανάλυση στην οποία είναι ρυθμισμένη η οθόνη και αποτελεί το ανάλογο του 1080p με μικρή αύξηση για το επιπλέον «ύψος» που έχει η οθόνη του Galaxy S8. Η επιλογή αυτής της ανάλυσης έχει γίνει προφανώς για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας όταν ο χρήστης του εκτελεί «απλές» καθημερινές εργασίες. Το Galaxy S8 μπορεί να αναγνωρίζει αυτόματα τις συνθήκες και να αυξάνει την ανάλυση της οθόνης στο μέγιστο, όμως δεν το κάνει εκεί που πρέπει. Με το περίπου 1080p επιλεγμένο, η οθόνη δεν αλλάζει αυτόματα σε QHD κατά την προβολή φωτογραφιών, έστω και με την μικρή καθυστέρηση που θα απαιτούνταν για αυτή τη διαδικασία. Πιθανότατα η συνεχής εναλλαγή ανάλυσης είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αξιόπιστα και για αυτό η Samsung επέλεξε να μην την υλοποιήσει.
Η οθόνη ενός Smartphone είναι αυτή που τελικά καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πως ο χρήστης του «ικανοποιείται» από την συμβίωση μαζί του, και αυτή που τον φέρνει σε επαφή με το περιεχόμενο που βρίσκεται μέσα σε αυτό και όχι μόνο. Στην περίπτωση του Galaxy S8 το τεχνολογικό «θαύμα» που είναι η οθόνη του, εκτός από το να καλύπτει όλες τις θεωρητικές σε μεγάλο βαθμό τεχνικές απαιτήσεις που περιμένει κανείς από ένα High End Smartphone της Samsung, καταφέρνει στην πράξη να κάνει ξεχωριστή την χρήση του.
Σημασία έχει άλλωστε το πως ένα κινητό τηλέφωνο κάνει ευκολότερη και έως ένα σημείο πιο… ευχάριστη την καθημερινότητα του ιδιοκτήτη του. Η οθόνη του Galaxy S8 το πετυχαίνει αυτό, κατορθώνοντας ταυτόχρονα να τον κάνει μονίμως να νιώθει ότι έχει στα χέρια του κάτι το ασυνήθιστα μοναδικό.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας