Εισαγωγή
Η Sony είναι μια από τις γνωστότερες εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει αισθητά στην αγορά των smartphones, παρόλες τις ενδιαφέρουσες συσκευές που έχουμε δει κατά καιρούς από αυτήν. Με τα Xperia X και ΧΑ, προσπάθησε να κάνει μια «νέα αρχή» τερματίζοντας τις γνωστέςς σειρές «Ζ» και «Μ» από τις οποίες είχαμε δει μοντέλα όπως π.χ. τα high end Z3 και Z5 ή τα Μ4 και Μ5 που ανήκαν στην μεσαία κατηγορία.
Στα πλαίσια αυτά, στο παρόν κείμενο θα γνωρίσουμε από κοντά το Xperia XA1 το οποίο ανήκει στην μεσαία κατηγορία και θα το βρείτε στα μαγαζιά σε τιμές που προσεγγίζουν τα 300 ευρώ. Ως γνωστόν, η εν λόγω κατηγορία τιμής είναι αρκετά ιδιόμορφη με αρκετές ανταγωνιστικές συσκευές και το Xperia XA1 έχει να προσφέρει οθόνη 5 ιντσών, 3GB RAM / 32GB ROM με δυνατότητα επέκτασης, βασική κάμερα με φακό 23MP και εμπρόσθια 8 MP, ενώ στην «καρδιά» του χτυπάει ο Helio P20 της Mediatek.
Στην αγορά θα το βρείτε τόσο σε μονόκαρτη όσο και σε δίκαρτη έκδοση (εμείς είχαμε την πρώτη) και πριν προχωρήσουμε στα… ενδότερα, θα ευχαριστήσουμε την Sony Mobile, η οποία και μας το παραχώρησε για τις ανάγκες της παρουσίασης.
Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος
Το Xperia XA1 «φωνάζει» από μακριά ότι είναι συσκευή της Sony, καθώς ακολουθεί πιστά τον κλασσικό «τετράγωνο» σχεδιασμό της.
Το συγκεκριμένο design χαρακτηρίζεται από την πλήρη απουσία καμπυλών και για κάποιους χρήστες θεωρείται «κλασσικό» ενώ η άποψη άλλων είναι πως είναι… πολυφορεμένο. Σε κάθε περίπτωση, τα γούστα είναι υποκειμενικά και κατά την άποψη του γράφοντα αν έχει καταφέρει κάτι με αυτή την επιλογή η ιαπωνική εταιρεία, είναι τα μοντέλα της να ξεχωρίζουν έναντι του ανταγωνισμού.
Κάτι άλλο που επίσης χαρακτηρίζει τα μοντέλα της Sony, είναι τα μεγάλα bezels πάνω και κάτω από την οθόνη. Το ΧΑ1 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, με αποτέλεσμα οι διαστάσεις του να φτάνουν τα 145 x 67 x 8 χιλιοστά.
Ωστόσο, αυτό που εύκολα είναι αντιληπτό με την πρώτη ματιά είναι τα σχεδόν ανύπαρκτα περιθώρια στο πλαϊνό μέρος, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα η συσκευή να «κάθεται» πολύ καλά στο χέρι του χρήστη, γεγονός στο οποίο συντελεί η πολύ καλή ποιότητα κατασκευής που βασίζεται σε συνδυασμό μετάλλου και πλαστικού.
Μένοντας στην εμπρόσθια όψη του Xperia XA1, πάνω από την οθόνη συναντάμε την εμπρόσθια κάμερά του, η οποία θυμίζουμε ότι είναι της τάξης των 8MP. Παράλληλα, υπάρχει αισθητήρας φωτισμού καθώς και (πολύχρωμο) LED ειδοποιήσεων. Από την άλλη, η «σχισμή» που θα παρατηρήσετε κάτω από την οθόνη κοντά στην βάση, είναι εντελώς διακοσμητική (όχι, το XA1 δεν διαθέτει στερεοφωνικά ηχεία).
Όπως είναι αναμενόμενο, το XA1 είναι μια «ενιαία» κατασκευή, πράγμα το οποίο σημαίνει δεν υπάρχει πρόσβαση στην μπαταρία της συσκευής. Έτσι, η τοποθέτηση της SIM και της κάρτας μνήμης (εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μία, φυσικά) γίνεται μέσω του καπακιού που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του η οποία κατά τ’άλλα είναι παντελώς κενή.
Στην δεξιά πλευρά τώρα, θα συναντήσουμε το volume rocker, το power button καθώς και το πλήκτρο της κάμερας, σε μια πιο «κλασσική» διάταξη σε σχέση με παλαιότερες συσκευές της Sony.
Ερχόμενοι, τέλος, στην βάση του Xperia XA1, θα βρούμε την Type-C υποδοχή για να συνδέσουμε τον φορτιστή μας ή το καλώδιο για την επικοινωνία με τον H/Y μας. Παράλληλα, δεξιά από αυτήν είναι το ηχείο της συσκευής, ενώ στην κορυφή είναι τοποθετημένη η κλασσική 3.5mm υποδοχή για τα ακουστικά μας.
Κάνοντας έναν απολογισμό στο σημείο αυτό, το Xperia XA1 θα ικανοποιήσει τον αγοραστή με την ποιότητα κατασκευής του. Είναι γεγονός ότι τα bezels είναι μεγάλα, ωστόσο το γεγονός ότι πρόκειται για αρκετά «στενή» και ελαφριά (143 γραμμάρια) συσκευή έχει ως αποτέλεσμα να δίνει μια ιδιαίτερα ευχάριστη αίσθηση κατά την χρήση καθώς επιτρέπει καλό κράτημα.
Έτσι, θεωρούμε ότι ο μέσος χρήστης δεν θα συναντήσει κανένα πρόβλημα στην… καθημερινή συμβίωση μαζί του και θα κάνει την δουλειά του με αρκετή άνεση.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
2 σχολια
ενα τηλέφωνο 1000 προβλήματα
Δυστυχώς στον τομέα της αξιοπιστίας και στην συνέχεια της υποστήριξης από το Service της εταιρείας, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή όσο θα έπρεπε