Η αγορά του ποιοτικού ήχου σε υπολογιστές συνήθως αποτελείται από εξειδικευμένες λύσεις, σε κάρτες ήχου που βρίσκονται στο εσωτερικό σταθερών υπολογιστών ή σε κάποιες πιο σπάνιες (και ακριβές…) Περιπτώσεις ακόμα και σε φορητούς υπολογιστές.
Για όσους όμως αναζητούν μια λύση για υψηλή ηχητική απόδοση που να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συσκευές αλλά και ανάγκες, η creative έχει δημιουργήσει μια σειρά από κάρτες ήχου που συνδυάζουν την απόδοση αυτή με τη φορητότητα μιας USB συσκευής. Στο review που ακολουθεί θα γνωρίσουμε την SoundblasterX G5, την μεσαία από άποψη κόστους πρόταση της εταιρείας που πρακτικά απευθύνεται και σε μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού.
Σχεδιασμός, λειτουργία.
Το σκεπτικό της SoundblasterX G5 είναι σχετικα “απλο” αφού προσφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης μέσω USB θύρας σε οποιοδήποτε είδους υπολογιστή (και όχι μόνο) από την οποία γίνεται και η τροφοδοσία της με ρεύμα. Στην συνέχεια ο χρήστης μπορεί να συνδέσει High end ακουστικά η το σετ ηχείων που διαθέτει στην ίδια τη κάρτα ήχου η οποία αναλαμβάνει να βελτιώσει σημαντικά την ηχητική απόδοση αλλά και την μέγιστη ένταση χωρίς φυσικά ενοχλητικές αλλοιώσεις.
Μάλιστα, ειδικά για φορητούς υπολογιστές που κατά κανόνα διαθέτουν περιορισμένο αριθμό USB θυρών επικοινωνίας, η Creative έχει φροντίσει ώστε η SoundblasterX G5 να έχει μια δική της USB θύρα και να λειτουργεί ως pass through συσκευή. Με αυτόν τον τρόπο ο υπολογιστής μπορεί να “δει” και οποία συσκευή συνδέσει ο χρήστης πάνω στην ίδια τη κάρτα ήχου. Μοναδική προϋπόθεση σε αυτή την περίπτωση είναι η κατανάλωση ρεύματος, αφού με την ίδια τη κάρτα ήχου να απαιτεί μέρος της ενέργειας που παίρνει από τη USB θύρα, είναι πιθανόν κάποιες συσκευές όπως εξωτερικοί σκληροί δίσκοι να μην λειτουργούν το ίδιο αποδοτικά.
Τα χειριστήρια λειτουργίας τώρα της ίδιας της κάρτας περιλαμβάνονται φυσικά την ρύθμιση της έντασης, μέσω ενός μεγάλου σε μέγεθος και άνετου στη χρήση roller και πλήκτρα που αλλάζουν την ηχητική απόδοση ανάλογα με το είδος του ήχου που αναπαράγεται και φυσικά τις… Προτιμήσεις του χρήστη.
Στην περίπτωση των Windows 10 μάλιστα, θετική εικόνα μας άφησε η δυνατότητα αυτόματης αναγνώρισης από το λειτουργικό χωρίς την χρήση επιπλέον drivers, κάτι που σημαίνει ότι η SoundblasterX G5 είναι ουσιαστικά plug n play ακριβώς όπως και ένα USB stick για παράδειγμα. Η κάρτα ήχου υποστηρίζει κανονικά την σουίτα BlasterX Acoustic Engine Pro της εταιρείας, που διαθέτει ένα εντυπωσιακό σετ ρυθμίσεων και ηχητικών προφίλ που ρυθμίζονται με βάση τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη αλλά και το είδος της συσκευής που έχει συνδεθεί.
Η κάρτα ήχου υποστηρίζει σύμφωνα με την εταιρεία και συνδεσιμότητα σε PlayStation 4 της Sony,και ζητάει και σε αυτή τη περίπτωση απλά μια USB θύρα εποκοινωνιας. Σε σύγκριση με τις επιλογές που προσφέρει το ίδιο το PlayStation 4, η SoundblasterX G5 είναι σαφώς πιο βολική και προσφέρει καλύτερη ενίσχυση ήχουν είτε για Gaming ακουστικά, είτε για τη χρήση ηχείων.
Ηχητική αποδοση.
Παρά την USB συνδεσιμότητα της, η SoundblasterX G5 δεν έχει κάποια διαφορά τεχνικά από αντίστοιχης ποιότητας και κοστους κάρτα ήχου της Creative. Μάλιστα η εταιρεία έχει φροντίσει ώστε η μεταλλική κατασκευή της αλλά και η συναρμολόγηση στο εσωτερικό να προσφέρουν την απαραίτητη “μονωση” από εξωτερικές παρεμβολές, γνωρίζοντας τις διαφορές σε σύγκριση με μια ενσωματωμένη κάρτα ηχου. Η Creative έχει κατασκευάζει έναν επεξεργαστή ήχου που σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του μπορεί να επεξεργαστεί διαφορετικά ηχητικά εφφέ σε πραγματικό χρόνο, και η ίδια η SoundblasterX G5 μπορεί να αποθηκεύσει έως και τρία διαφορετικά προφίλ ήχου.
Ειδικά με τη χρήση ακουστικών, η ένταση του ήχου που μπορεί να παράγει η SoundblasterX G5 είναι εντυπωσιακά υψηλότερη από αυτή που μπορεί να “αντεξει” κάποιος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα μπορεί με χαρακτηριστική άνεση να “οδηγησει” ακουστικά με υψηλοτερη αντίσταση και λεπτομέρεια ήχου, κάτι που είναι αρκετά συνηθισμένο σε ακριβά Gaming headsets, και μια απαιτήση που οι τυπικά ενσωματωμένες κάρτες ήχου σε έναν υπολογιστή συνήθως δεν μπορούν να καλύψουν. Μάλιστα, το Scout Mode που έχει δημιουργήσει η Creative τονίζει τους ήχους που είναι πιο “χρήσιμοι” σε ένα παιχνίδι, όπως τα… βήματα των αντιπάλων και ήχοι από τον περιβάλλοντα χώρο, προκειμένου να μπορεί ο ιδιοκτήτης της να αντιληφθεί ευκολότερα τις “απειλές”.
Αντίστοιχα και στην περίπτωση των εξωτερικών ηχείων, η μέγιστη ένταση φτάνει σε επίπεδα που δεν παρατηρείται αλλοίωση σε καμία συχνότητα , πάντα από την ίδια τη κάρτα ήχου. Είναι μάλιστα πιο πιθανό τα ίδια τα ηχεία να φτάσουν στο οριο τους, πολύ πριν από την ίδια τη SoundblasterX G5. Η υποστήριξη πολυκάναλου ήχου 7.1 σαφώς και είναι χρήσιμη, ειδικά στην περίπτωση σύνδεσης σε Playstation 4 της Sony αλλά και σε φορητούς υπολογιστές, αφού απλοποιεί σημαντικά την συνδεσιμότητα που απαιτείται.
Πρακτικότητα.
Η creative έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στο να κάνει τη SoundblasterΧ G5 όσο το δυνατόν πιο εύκολη και απλή στη σύνδεση και τη χρήση της. Σαν κάρτα ήχου υποστηρίζει ένα σύνολο από διαφορετικές ρυθμίσεις που μπορεί να επιλέξει κάποιος από τον υπολογιστή του, έχει σχεδιαστεί όμως ώστε να μπορεί απλά να βελτιώσει ηχητικά το συνολικό setup ακόμα και με μερικές απλές κινήσεις.
Θεωρητικά, η κάρτα ήχου μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και με high end smartphones, που υποστηρίζουν USB host συνδεσιμότητα όμως στις δοκιμές μας διαπιστώσαμε ότι από την πλευρά των ίδιων των Smartphones υπάρχει σημαντικό πρόβλημα συμβατότητας ακόμα και από συσκευές εταιρειών που θεωρητικά θα περίμενε κανείς ότι θα έχουν κάνει την απαραίτητη “δουλεια”.
Συμπέρασμα.
Η Creative έχει εδώ και χρόνια πλέον αποδείξει ότι δίνει σημασία στις ανάγκες των φίλων του ήχου ακόμα και όταν δεν πρόκειται για την απόλυτα στενή έννοια του όρου μιας κάρτας ήχου για υπολογιστές. Η SoundblasterX G5 είναι μια πολύ καλή απόδειξη αυτής της πολιτικής, αφού προσφέρει αισθητή αύξηση της έντασης αλλά και της ποιότητας του ήχου περισσότερο σε φορητούς υπολογιστές αλλά και σταθερά μηχανήματα που αναβαθμίζονται με αυτή πιο εύκολα και γρήγορα από την τοποθέτηση μιας κάρτας ήχου στο εσωτερικό τους.
Η τιμή πώλησης της δεν την κατηγοριοποιεί απαραίτητα στα προϊόντα που θα αγοράσει ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού, όμως η εταιρεία γνωρίζει ότι το κοινό στο οποίο απευθύνεται θα εκτιμήσει ιδιαίτερα τις δυνατότητες που προσφέρει στα χρήματα που ζητάει για την απόκτηση της SoundblasterX G5.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας