Όταν υπάρχει απώλεια αρχείων, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι τα ‘’χαμένα’’ δεδομένα δεν εξαφανίζονται αμέσως από μια μονάδα δίσκου, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αντικαθίστανται από το λειτουργικό σύστημα. Με τα σωστά εργαλεία, αυτά τα διαγραμμένα δεδομένα μπορούν να ανακτηθούν αρκετά εύκολα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποκατάσταση στοιχείων από μη εξειδικευμένο τεχνικό δεν συνιστάται. Τις περισσότερες φορές, οι προσπάθειες ανάκτησης έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ζημίας και συχνά έχουν ως αποτέλεσμα μη ανακτήσιμα δεδομένα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή αλλά με δική σας ευθύνη στο ρίσκο που θα πάρετε.
Πριν διαβάσετε περαιτέρω, όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι η χρήση ενός λογισμικού για την αλλαγή των ομάδων αρχείων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια δεδομένων. Λόγω αυτού του κινδύνου, θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε έναν σκληρό δίσκο ή μια μονάδα flash USB. Αν θέλετε φυσικά να διατηρήσετε τα δεδομένα σας.
Τελευταία προειδοποίηση
Δεν συνιστούμε να προσπαθείτε να ανακτήσετε οι ίδιοι τα πραγματικά χαμένα αρχεία χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές, καθώς υπάρχουν πολλοί, πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάκτηση, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης ή της παρουσίας πολλών αρχείων. Η πρόθεση αυτής της δημοσίευσης είναι καθαρά εκπαιδευτική. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, προτείνουμε να επικοινωνήσετε με ειδικούς τεχνικούς για ανάκτηση δεδομένων, ώστε να σχηματίσετε ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.
Ας δούμε τώρα παρακάτω τις σημαντικές παραμέτρους που πρέπει να τσεκάρετε :
Αν είστε επίμονοι στο να προσπαθήσετε να ανακτήσετε τα διαγραμμένα αρχεία από τη μονάδα δίσκου NTFS, θα χρειαστείτε τα εξής:
1.Την μονάδα δίσκου που περιέχει τα διαγραμμένα δεδομένα. Να θυμάστε ότι αυτό πρέπει να είναι μια μονάδα δίσκου με δεδομένα που μπορούν να χαθούν. Θα συνιστούσαμε να χρησιμοποιήσετε μια μονάδα flash USB με ένα μόνο διαγραμμένο αρχείο σε αυτό.
Ένας υπολογιστής για την εκτέλεση της διαδικασίας ανάκτησης αρχείων
Ένα hex editor (συνιστούμε το WinHex)
Μια δεύτερη μονάδα δίσκου για την αντιγραφή των ανακτηθέντων δεδομένων
Το όνομα του διαγραμμένου αρχείου
Συνδέστε τις δύο μονάδες δίσκου στον υπολογιστή σας, ενεργοποιήστε τον hex editor και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.
Αρχικά βήματα
Υπάρχουν τρία βήματα στη διαδικασία ανάκτησης δεδομένων χρησιμοποιώντας hex editors:
1.Σάρωση του δίσκου για αναγνώριση των διαγραμμένων αρχείων (ή εγγραφών)
2.Προσδιορισμός της αλυσίδας συμπλεγμάτων για το διαγραμμένο αρχείο ενδιαφέροντος
3. Ανάκτηση των συμπλεγμάτων που περιέχουν το διαγραμμένο αρχείο
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι δυνατή η ανάκτηση όλων των αρχείων. Αν οι ομάδες που περιέχουν τα διαγραμμένα αρχεία σας έχουν αντικατασταθεί, τα δεδομένα σας σχεδόν σίγουρα έχουν εξαφανιστεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε πάντα τη διακοπή της χρήσης μιας συσκευής με απώλεια δεδομένων, καθώς οποιαδήποτε δραστηριότητα μετά την απώλεια δεδομένων μπορεί να προκαλέσει την αντικατάσταση αυτών των ομάδων.
Αξίζει?
Αν και είναι δυνατόν, είναι προφανές ότι η ανάκτηση δεδομένων με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ χρονοβόρα και μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω απώλεια δεδομένων. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί και παραλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία ή την αποτυχία μιας ανάκτησης δεδομένων. Αυτή η θέση, και πάλι, προορίζεται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας