Βήματα προόδου έγιναν κατά τις σημερινές επαφές του προεδρείου των εργαζόμενων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ – ΟΤΕ) με τη διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση πρότεινε στην ΟΜΕ – ΟΤΕ σειρά βελτιώσεων που καλύπτουν ορισμένα από τα αιτήματά της που δεν είχαν ικανοποιηθεί από τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ).
Οι νέες προτάσεις της διοίκησης
Ειδικότερα, η διοίκηση του ομίλου πρότεινε τα εξής:
– Αύξηση για τους νέους εργαζόμενους (εκείνοι που έχουν προσληφθεί από το 2015 και μετά) στο 9% (5,5% + 3,5%) αντί για 7,5% (5,5% +2%) που ήταν η αρχική της πρόταση. Η θέση της ΟΜΕ – ΟΤΕ ήταν άμεση αύξηση 7% στους συγκεκριμένους εργαζόμενους.
– Για τους παλαιούς εργαζόμενους (όσοι είχαν προσληφθεί πριν το 2015) αύξηση 4,5% από τις αρχές του 2020, επιπλέον αύξηση 3,5% από 31/7/2021, και επαναφορά του 35ωρου (αντί για αυξήσεις 4,5% + 4% με 35ωρο, και επαναφορά του 40ωρου από 31/7/2021 που είχε αρχικά συμφωνηθεί).
– Αναφορά στη νέα ΣΣΕ του προεδρικού διατάγματος 240/2006 που αφορά στη θέσπιση ενός γενικού πλαισίου που καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά το δικαίωμα για ενημέρωση και διαβούλευση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις. Η πρόταση αυτή απαντά ουσιαστικά στο αίτημα της ΟΜΕ – ΟΤΕ για συμμετοχή στις διεργασίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΤΕ.
Από Τετάρτη οι εξελίξεις
Οι προτάσεις του ομίλου ΟΤΕ θα τεθούν στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ – ΟΤΕ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5/2/2020 και θα αποφασιστεί εάν θα γίνουν αποδεκτές, ή εάν θα τεθούν επιπλέον θέματα, με δεδομένο ότι η διοίκηση του ομίλου εξακολουθεί να είναι αρνητική σε θέματα που οι εργαζόμενοι χαρακτηρίσουν ως βασικά (ΣΣΕ με τουλάχιστον διετή διάρκεια, και σε όλες τις θυγατρικές του ομίλου, εξασφάλιση θέσεων εργασίας).
Σημειώνεται ότι η αρχική συμφωνία της διοίκησης με το προεδρείο της ΟΜΕ – ΟΤΕ συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ομοσπονδίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του γ.γ. της ομοσπονδίας, Βασίλη Βάκου, οποίος αντικαταστάθηκε από τον Βασίλη Κατσαρό που είχε ξεκαθαρίσει ότι δε θα συμφωνήσει στο σχέδιο συμφωνίας που είχε υπογραφεί από τον πρόεδρο και τον προηγούμενο γενικό γραμματέα.
Η ασυμφωνία των 2 πλευρών είχε οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου απεργιακή κινητοποίηση στον οργανισμό, διάρκειας τριών εβδομάδων. Ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργιακή κινητοποίηση στη νεώτερη ιστορία του οργανισμού.