Είναι γνωστό πλέον ότι η Xiaomi έχει με διαφορά μερικές από τις πλέον αξιόλογες και ανταγωνιστικές προτάσεις στην μεσαία κατηγορία τιμής. Η νεότερη από αυτές που έρχεται επίσημα στη χώρα μας είναι το Redmi 9, και… πέφτει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 200 ευρώ, με την επίσημη τιμή πώλησης του να είναι στα 179 ευρώ. Η Samsung από την πλευρά της έχει πάψει να είναι ανταγωνιστική στην μεσαία κατηγορία τιμής (και όχι μόνο), αφού οι περισσότερες συσκευές της κοστίζουν περισσότερα χρήματα ενώ καταφέρνουν να προσφέρουν και συνολικά λιγότερα. Το Galaxy A21s είναι η νεότερη πρόταση της εταιρείας, αφού το Galaxy A20s παρότι θεωρητικά πωλείται ελάχιστα κάτω από τα 200 ευρώ (στα 199 για την ακρίβεια…), είναι ένα παλαιότερο μοντέλο που απλά ήρθε στη χώρα μας με καθυστέρηση.
Στο συγκεκριμένο βίντεο, βλέπουμε πιο αναλυτικά τις διαφορές ανάμεσα στο Redmi 9 και το Galaxy A21s, διαφορές που σχεδόν στο σύνολο τους είναι υπέρ της συσκευής της Xiaomi παρότι αυτή είναι κατά 50 ευρώ φθηνότερη επίσημα στην Ελληνική αγορά. Ξεκινώντας όπως πάντα από την οθόνη των δύο συσκευών, με μια πρώτη ματιά δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στο μέγεθος της κάθε μιας. Το Redmi 9 έχει οθόνη 6.53 ιντσών, και αυτή του Galaxy A21s είναι στις 6.5 ίντσες… ακριβώς. Η σημαντικότερη όμως διαφορά μεταξύ τους αφορά την ονομαστική ανάλυση της κάθε μιας. Η οθόνη στην συσκευή της Samsung, έχει την απαράδεκτα χαμηλή για την κατηγορία, ανάλυση των 1560×720 pixels, που είναι το αντίστοιχο του 720p για την αναλογία πλευρών 19.5:9. Το Redmi 9 έχει μια συνολικά καλύτερη οθόνη χρωματικά και όχι μόνο, η οποία έχει και υψηλότερη ανάλυση στα 2340×1080 pixels, που πλέον θεωρείται δεδομένη ακόμα και σε Smartphones με αυτό το κόστος.
Στον τομέα της κάμερας, το Galaxy A21s προσπαθεί να “ανακάμψει” με την βασική του κάμερα να έχει υψηλότερη ονομαστική ανάλυση στα 48ΜΡ. Εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι το Galaxy A20s που και αυτό με την σειρά του είναι κατά 20 ευρώ ακριβότερο από το Redmi 9, έρχεται και αυτό με κάμερα των 13ΜΡ όπως και η συσκευή της Xiaomi, έχοντας όμως δραματικές ελλείψεις σε όλους τους υπόλοιπους τομείς. Η δεύτερη κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό είναι πρακτικά ίδια στα Galaxy A21s και Redmi 9, ενώ η τρίτη με τον Macro φακό έχει και εδώ μια σημαντική διαφορά. Αυτή στη συσκευή της Xiaomi έχει υψηλότερη αναλυση στα 5ΜΡ αντί για τα 2ΜΡ στην αντίστοιχη κάμερα στο Galaxy A21s.
Η μεγαλύτερη διαφορά όμως βρίσκεται στον τομέα των επιδόσεων (εντάξει, μετά την οθόνη…), όπου το Redmi 9 είναι από … 100% έως “μόνο” 30% πιο ισχυρό συνολικά ανάλογα με το Benchmark που χρησιμοποιείται. Ο Helio G80 επεξεργαστής της Mediatek στο εσωτερικό του είναι λοιπόν δραματικά πιο αποδοτικός συνολικά σε σύγκριση με τον Exynos 850 επεξεργαστή του Galaxy A21s που σχεδιάζει και κατασκευάζει η ίδια η Samsung. Τα δύο Smartphones έρχονται με 32GB αποθηκευτικού χώρου και 3GB μνήμης RAM, που παρότι θεωρούνται “λίγα” για τα μέσα του 2020, μπορούν να δικαιλογηθούν πιο εύκολα σε ένα Smartphone των 179 ευρώ όπως το Redmi 9 παρά σε ένα των 229 ευρώ όπως το Galaxy A21.
Τέλος, και στον τομέα της μπαταρίας, η διαφορά ανάμεσα στις δύο συσκευές είναι υπερ της συσκευής της Xiaomi. Η χωρητικότητα της είναι στα 5.020 mAh, ξεπερνώντας κατά πολύ αυτή του Galaxy A21s στα 4.000 mAh. Υπάρχει μάλιστα και διαφορά στην ταχεία φόρτιση που υποστηρίζει κάθε συσκευή, με το Redmi 9 να … φτάνει τα 18W και το Galaxy A21s παρόλα αυτά να μην είναι πολύ πίσω στα 15W.
Το περίεργο λοιπόν, είναι πως η Samsung θεωρεί οτι μια κάμερα με υψηλότερη ονομαστική ανάλυση, είναι αρκετή προκειμένου να δικαιολογήσει τις διαφορές σε όλους τους άλλους τομείς, σε σύγκριση με ένα Smartphone του ανταγωνισμού που είναι σημαντικά οικονομικότερο. Μάλιστα εδώ, αν υπολογίσει κανείς ότι στα 230 ευρώ περίπου, η Xiaomi έχει διαθέσιμο το Redmi Note 9, που είναι εντυπωσιακά καλύτερη συσκευή, απορεί ακόμα περισσότερο για τις επιλογές της Κορεάτικης εταιρείας.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας