Εισαγωγή
Έχουν περάσει περισσότερο από δυο χρόνια από τότε που η Samsung παρουσίαζε για πρώτη φορά το αρχικό Note, μια συσκευή που είχε προκαλέσει εντύπωση με το μέγεθος τις δυνατότητες αλλά ταυτόχρονα και απορία στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς για το αν μια συσκευή αυτού του είδους θα μπορούσε να είναι επιτυχημένη.
Η ιστορία απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η κίνηση της Samsung ήταν απόλυτα σωστή. Το αρχικό Note αντικαταστάθηκε ένα χρόνο μετά από το Note II, την σαφώς βελτιωμένη στα σημεία αλλά και τις δυνατότητες δεύτερη συσκευή της σειράς και πλέον ένα ακόμα χρόνο μετά ήρθε η ώρα της παρουσίασης και κυκλοφορίας του Note 3.
Στην τρίτη και καλύτερη εκδοχή του το Galaxy Note 3, είναι μια συσκευή που ενσωματώνει όλες τις δυνατότητες των δυο προηγούμενων μαζί πολλές ακόμα βελτιώσεις και δυνατότητες που με την πάροδο του χρόνου οι μηχανικοί και οι προγραμματιστές της Samsung “εμπνευστήκαν” και δημιούργησαν βασιζόμενοι πάνω στην ιδιαίτερα έξυπνη ιδέα χρήσης της “πένας” που διαθέτουν τα κινητά της σειράς Note.
Στο κείμενο που ακόλουθεί θα γνωρίσουμε μαζί τις βασικότερες από τις δυνατότητες του Note 3, τον τρόπο που μπορεί να κάνει πιο εύκολη την ζωή αυτών που το επιλέγουν, γιατί χρειάζονται μια ανάλογη συσκευή αλλά και αυτών που το επιλέγουν επειδή τους αρέσει και στην συνεχεία διαπιστώνουν ότι τα υπόλοιπα κινητά είναι απλά μικρά!
Ακολουθείστε μας λοιπόν για να δούμε τι είναι αυτό που κάνει το Galaxy Note 3 να ξεχωρίζει από τις προτάσεις του ανταγωνισμού και που δικαιολογεί απόλυτα την επιλογή του παρά το μεγάλο του μέγεθος.
Σχέδιο, μέγεθος και βάρος
Ότι και να πει κάνεις είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει τρόπος να παρουσιάσει το Note 3 σαν τίποτα περισσότερο από ένα μεγάλο σε μέγεθος κινητό με μια όμως επίσης ιδιαίτερα μεγάλη και εντυπωσιακή οθόνη.
Όταν το 2011 είδα για πρώτη φορά από κοντά το αρχικό Note πρέπει να παραδεχτώ ότι ήμουν από αυτούς που δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως ένα τόσο μεγάλο σε διαστάσεις κινητό μπορεί να είναι όχι μόνο χρήσιμο αλλά και πρακτικό στην μεταφορά και την χρήση του. Μετά από μερικούς μήνες συμβίωσης μαζί του άρχισα να διαπιστώνω ότι μου είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσω για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποια άλλη συσκευή και ότι δεν ήταν η οθόνη και το μέγεθος της αυτό που έκανε το Note να γίνεται απαραίτητο στην καθημερινότητα, αλλά ο τρόπος που η συσκευή εκμεταλλεύονταν αυτή ακριβώς την οθόνη.
Στην περίπτωση του Note 3 η Samsung ακλουθώντας πιστά την παράδοση χρησιμοποίησε και πάλι την βασική σχεδιαστική γραμμή της σειράς Galaxy S και έτσι το εμπρόσθιο τμήμα του το Note 3 θυμίζει ένα Galaxy S4. Αυτό δεν είναι απαραίτητα θετικό ούτε αρνητικό αφού η σχεδιαστική αυτή γραμμή υιοθέτει μια απλότητα που συνήθως απλά δεν ενοχλεί στο μάτι.
Αυτό σημαίνει ότι παρά την διαγώνιο της οθόνης που αγγίζει πλέον την “τρομακτική” στα χαρτιά τιμή των 5.7 ιντσών, το πλαίσιο γύρω από αυτή έχει διατηρηθεί στο ελάχιστο δυνατό με αποτέλεσμα το Note 3 να είναι σαφώς μεγαλύτερο από τις περισσότερες συσκευές του ανταγωνισμού χωρίς όμως αυτή η διάφορα να είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Πρακτικά η συσκευή δεν είναι μεγαλύτερη από το Note 2 το όποιο αντικαθιστά προσφέροντας στο ίδιο συνολικό μέγεθος μια μεγαλύτερη οθόνη.
Στο πίσω μέρος του Note 3 η Samsung αλλάζοντας την έως τώρα τακτική της, χρησιμοποίησε στην θέση ενός απλού πλαστικού καλύματος ένα κάλυμα στο όποιο έδωσε την ύφη ραμμένου δέρματος σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσει το Note 3 από τα δυο προηγούμενα και να του προσδώσει μια αίσθηση πολυτελείας που έλλειπε ίσως στο παρελθόν.
Η συγκεκριμένη επιλογή έχει έως τώρα δημιουργήσει αρκετές συζητήσεις και σχόλια. Σίγουρα δεν μπορεί να αναπαράγει με απόλυτη επιτυχία την αίσθηση του τεχνητού δέρματος καταφέρνει όμως να είναι ξεχωριστό.
Με δεδομένο λοιπόν το μεγάλο μέγεθος της συσκευής, η Samsung έκανε ιδιαίτερη προσπάθεια να διατηρήσει το βάρος του σε χαμηλά επίπεδα ώστε να κάνει όσο το δυνατόν ευκολότερη την καθημερινή μεταφορά της συσκευής ή τουλάχιστον για να μην δώσει στον ιδιοκτήτη της κάτι ακόμα να τον απασχολεί περά από το ότι δεν χωράει εύκολα σε μια τσέπη.
Πραγματικά υπήρξαν φορές που μου ήταν δύσκολο να βρω ένα εύκολο τρόπο να μεταφέρω μαζί μου την συσκευή κυρίως όμως λόγω του μεγέθους της με το βάρος να μην προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα.
Η χρήση του Note 3 τώρα γίνεται σχεδόν μονίμως και με τα δυο χεριά, αφού το μέγεθος του καθιστά σχεδόν αδύνατη την χρήση με το ένα ακόμα και για άπλες εργασίες όπως το να απαντήσει κάποιος σε μια εισερχόμενη κλήση.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχει πλέον με πολλά κινητά των οποίων το μέγεθος δυσκολεύει την χρήση με το ένα χέρι, στην περίπτωση του Note 3 όμως υπάρχει μια σημαντική διάφορα. Η συσκευή είναι σχεδιασμένη να χρησιμοποιείται με τα δυο χεριά στις περισσότερες περιπτώσεις αφού ο σκοπός ύπαρξης της είναι η κάλυψη αναγκών που δεν καλύπτουν κινητά με μικρότερες οθόνες και που δεν διαθέτουν την επιπλέον λειτουργικότητα που προσφέρει η πένα του Note 3.
Έτσι, μπορεί αρκετές φορές να δυσκολεύτηκα να απαντήσω μια εισερχόμενη χρήση ή να διαβάσω ένα νέο μήνυμα με το ένα μόνο χέρι, η “ταλαιπωρία” αυτή όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στις επιπλέον δυνατότητες που σου προσφέρει η συσκευή.
Οθόνη
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και σήμερα προσωπικά δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί οι υπόλοιποι κατασκευαστές δεν υιοθετούν τις AMOLED οθόνες για τις κορυφαίες συσκευές τους με ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Αν η οθόνη του Galaxy S4 είναι εντυπωσιακή με την χρωματική της απεικόνιση, την άριστη ορατότητα της κάτω από τον ήλιο αλλά και την υψηλή της ανάλυση των 1920×1080 pixels, αυτή του Note 3 έρχεται να προσθέσει και το μέγεθος της που την κάνει ακόμα καλύτερη αφού προσφέρει ένα ιδιαίτερα άνετο περιβάλλον εργασίας.
Ακολουθώντας την άριστη παράδοση των οθονών αυτής της τεχνολογίας, το Note 3 προσφέρει εντυπωσιακή χρωματική απεικόνιση που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν εμφανίζεται κείμενο σε αυτή, είναι όμως ευχάριστη και βοήθα σημαντικά στην εμπειρία χρήσης όταν προβάλει κάποια φωτογραφία ή κάποιο βίντεο.
Οι γωνίες θέασης πλησιάζουν το όριο των ενενήντα μοιρών ακόμα και υπό γωνία από την όποια δεν είναι πρακτικά δυνατή η χρήση της συσκευής με τα χρώματα και την ποιότητα να παραμένουν αναλλοίωτα.
Σε μια προσωπική νότα, εκτίμησα ιδιαίτερα την δυνατότητα της να παρέχει άριστη ορατότητα κάτω από συνθήκες εντόνου φωτισμού. Ειδικά υπό το φως του ήλιου, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που έχω βρεθεί στο παρελθόν με άλλες συσκευές να προσπαθώ να διαβάσω κείμενο αναζητώντας κάποια σκιά για να διαβάσω πιο άνετα αυτό που θέλω.
Είναι σίγουρο για έμενα τουλάχιστον, ότι 2.5 χρόνια μετά την παρουσίαση του πρώτου Note οι οθόνες αυτού του μεγέθους μπορούν να είναι χρήσιμες στην καθημερινότητα και να αντισταθμίζουν το μειονέκτημα του συνολικού μεγέθους της συσκευής.
Λειτουργικό σύστημα, εφαρμογές
Η Samsung έχει πλέον μια μακρά παράδοση να εξοπλίζει τις συσκευές της και ειδικά τις καλύτερες από αυτές με πολλές επιπλέον εφαρμογές και δυνατότητες κάποιες από τις οποίες πολλές φορές δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το κατά ποσό είναι πραγματικά χρήσιμες.
Στην περίπτωση του Note 3 όμως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική πάντα προς το καλύτερο. Μπορεί η συσκευή να προσφέρει όλα τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Galaxy S4, όπως το να μην σβήνει η οθόνη όταν κοιτάς την συσκευή, να αναγνωρίζει την γωνία που την κοιτάς, να περιστρέφεται ή όχι αναλόγως και πολλά ακόμα ανάλογα τρικ, υπάρχει όμως μια σημαντική διάφορα που δεν είναι άλλη από την ύπαρξη της πένας και των εφαρμογών που την συνοδεύουν.
Το Note 2 ήταν ήδη εξοπλισμένο με πολλές δυνατότητες, όπως η εισαγωγή κειμένου με την χρήση της πένας, το μαρκάρισμα και η επιλογή οποιουδήποτε σημείου της οθόνης και μερικά ακόμα, στην περίπτωση του Note 3 όμως (και του Note 2 με την αναβάθμιση του στην έκδοση 4.3 του Android) οι επιλογές έχουν γίνει ακόμα περισσότερες.
Το Note 3 μπορεί να αναγνωρισει και να μαθει σταδιακά τον γραφικό χαρακτήρα του ιδιοκτήτη του και να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες που αυτός έχει, στοιχειό πολύ χρήσιμο ειδικά για την Ελληνική γλωσσά και το αλφάβητο της.
Προσωπικά μου έκανε εντύπωση η δυνατότητα να αναγνωρίζει η συσκευή την πίεση που ασκείς στην οθόνη της με την πένα και να “γραφεί” αναλόγως με τις γραμμές να γίνονται πιο αχνές όσο λιγότερη πίεση ασκούσες.
Εκεί που τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι με την ύπαρξη του πλήκτρου πάνω στην πένα το πάτημα του οποίου εμφανίζει επιπλέον επιλογές και δυνατότητες.
Σαν να μην έφτανε αυτό, με συνεχές πάτημα υπάρχουν (ω ναι) ακόμα περισσότερες δυνατότητες. Για παράδειγμα σε οποιοδήποτε σημείο και αν βρίσκεται ο χρήστης, με συνεχές πάτημα του πλήκτρου μπορεί να επιλέξει όποιο κομμάτι της οθόνης θέλει και στην συνεχεία το Note 3 θα το μετατρέψει σε μια εικόνα την όποια δίνει την δυνατότητα να την εκμεταλλευτείς με πολλούς τρόπους όπως η αποστολή της σε email, η επεξεργασία της και η τοποθέτηση της σε μια σημείωση μαζί με κείμενο.
Ιδιαίτερης αναφοράς πάντως χρήζει η εφαρμογή Sketch Book for Galaxy, που κάνει την εμφάνιση της για πρώτη φορά σε συσκευή της σειράς Note και προσφέρει πραγματικά άπειρες δυνατότητες. Η εφαρμογή είναι δημιουργία της AutoDesk, της εταιρείας που φημίζεται για την δημιουργία εφαρμογών περιβάλλοντος CAD για υπολογιστές και προσφέρει την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί ο χρήστης την πένα του Note 3 στο έπακρο.
Από την επιλογή του είδους της πένας γραφής ανάμεσα σε μολυβί, στύλο, πένα, μαρκαδόρο μέχρι την διάμετρο του ίχνους που θα αφήνει στην οθόνη και τις δυνατότητες εισαγωγής – τροποποίησης εικόνων. Πραγματικά το Sketc Book for Galaxy με έκανε να αναρωτηθώ ποσό χρόνο θα μπορούσε να αφιερώσει κάποιος στο να δημιουργεί και να “παίζει” με μια εφαρμογή τέτοιου είδους και όπως στην συνεχεία διαπίστωσα αρκετές φορές, η απάντηση είναι, αρκετό!
Η εφαρμογή σε προκαλεί πραγματικά να εξερευνήσεις τις δυνατότητες της αλλά και αυτές της συσκευής σε σημείο που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ποτέ κάτι ανάλογο αν όχι σε κινητό τηλέφωνο, τουλάχιστον σε κάποιο Tablet.
Αφήνοντας στην άκρη για λίγο τις δυνατότητες της πένας του Note 3, είναι σίγουρο ότι σαν ένα high end κινητό προσφέρει και όλες τις υπόλοιπες δυνατότητες που δικαιολογούν την ύπαρξη του αλλά και την μάλλον υψηλή τιμή του.
Η συσκευή την στιγμή που γραφώ αυτό το κείμενο έχει ήδη αναβαθμιστεί στην 4.4.2 έκδοση του Android ενώ σταδιακά τους επόμενους μήνες η συγκεκριμένη αναβάθμιση θα γίνει επίσημα διαθέσιμη και στην Ελλάδα για συσκευές και χρηστές που δεν θέλουν να πειραματίζονται με την συσκευή τους όσο εγώ.
Η αλήθεια είναι ότι η αναβάθμιση του Note 3 έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κυκλοφορία της καινούριας αυτής έκδοσης και πολύ πριν αυτή γίνει διαθέσιμη για οποιοδήποτε άλλο κινητό εκτός από αυτά της σειράς Nexus της Google. Αυτό δείχνει την σημασία που δίνει η Samsung στην συγκεκριμένη συσκευή σεβόμενη την επιλογή των κατόχων αλλά και τα χρήματα που έχουν δώσει για να την αποκτήσουν.
Οι αλλαγές σε σχέση με την έκδοση 4.3 με την όποια ξεκίνησε να πωλείται το Note 3 είναι ελάχιστες αφού η Samsung έτσι και αλλιώς είχε εξοπλίσει την συσκευή με το δικό της περιβάλλον χρηστή και τις αλλαγές που αυτό έχει σε εμφάνιση και λειτουργικότητα.
Ο γράφων θεώρει ότι η δυνατότητα οργάνωσης των εφαρμογών σε φάκελους στο μενού της συσκευής θα έπρεπε να είναι δεδομένη και υπαρκτή στο Android εδώ και χρόνια κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα πραγματικότητα.
Η Samsung ευτυχώς έχει προσθέσει στο γραφικό της περιβάλλον την συγκεκριμένη δυνατότητα κάτι που διευκολύνει ιδιαίτερα την χρήση του Νote 3 αφού με δεδομένο το ότι προσφέρεται για την εγκατάσταση και χρήση αμέτρητων εφαρμογών και παιχνιδιών, είναι κρίμα να πρέπει ο ιδιοκτήτης του να πλοηγείται σε πολλαπλές σελίδες για να βρει αυτό που θέλει.
Πολυμέσα
Η οθόνη αυτού του μεγέθους περά από χρήσιμη για εργασία είναι σίγουρα ιδανική και για προβολή πολυμέσων κάθε είδους όπως την παρακολούθηση ταινιών και video στο Youtube. Η Samsung έχει μια πολύ καλή παράδοση στον συγκεκριμένο τομέα με τις συσκευές της εδώ και μερικά χρόνια να υποστηρίζουν κάθε πιθανή μορφή αρχείων βίντεο και μάλιστα σε συνδυασμό με όλους τους πιθανούς αποκωδικοποιητές ήχου κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν δεδομένο για άλλους κατασκευαστές.
Έτσι το Note 3 μπορεί να αναπαράγει βίντεο σε κάθε κοινά χρησιμοποιούμενη μορφή ανάλυσης μέχρι και 1080p με την δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο ανάλυσης 2160p να περιορίζεται σε αρχεία Mp4.
Το ίδιο ισχύει και για την αναπαραγωγή μουσική με το Note 3 να μην αντιμετωπίζει όπως ήταν αναμενόμενο κανένα πρόβλημα στην αναπαραγωγή αρχείων ήχου ακόμα και όταν αυτά είναι υψηλής ποιότητας και μεγέθους.
Σε συνδυασμό με την άριστη οθόνη της συσκευής, το Note 3 είναι ένας ιδανικός σύντροφος σε μακρινά ταξίδια ή και στην καθημερινότητα ακόμα και όταν ο χρήστης του δεν περιμένει από αυτό να φέρει εις πέρας κάποια επαγγελματική εργασία.
Κάμερα
Μπορεί ο λόγος ύπαρξης του Note 3 να μην είναι η λήψη φωτογραφιών και βίντεο, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει άριστα και σε αυτόν τον τομέα.
Εξοπλισμένο με μια κάμερα των 13Mpixel όσο ακριβώς και αυτή του Galaxy S4, κάθε άλλο παρά έχει κάτι να ζηλέψει από τα υπόλοιπα “φωτογραφικά” κινητά της αγοράς και μάλιστα έχει να προσφέρει και το κάτι παραπάνω.
Η ποιότητα των φωτογραφιών που μπορεί να βγάλει η συσκευή είναι ιδιαίτερα καλή σε όλες τις συνθήκες φωτισμού. Στο φως της ημέρας ή σε συνθήκες φυσιολογικού τεχνητού φωτισμού οι φωτογραφίες έχουν άριστη λεπτομέρεια και σωστή χρωματική απεικόνιση, ενώ σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πως είναι ρυθμισμένο το Note 3.
Όπως και στο Galaxy S4, η εφαρμογή της κάμερας δίνει την δυνατότητα να αναγνωρίζει αυτόματα τις συνθήκες χαμηλού φωτισμού και να ρυθμίζεται αναλόγως. Με την ρύθμιση αυτή ενεργή η συσκευή βγάζει φωτογραφίες περισσότερο “φωτεινές” με κάποια υπαρκτά επίπεδα θορύβου που μπορεί να μην είναι ενοχλητικά είναι όμως εμφανή και υπό συνθήκες, μπορούν να χαλάσουν το συνολικό αποτέλεσμα.
Όταν η ρύθμιση αυτή είναι μην ενεργή οι φωτογραφίες θα βγουν πιο σκοτεινές αλλά ταυτόχρονα το επίπεδο θορύβου παραμένει μηδενικό όπως ακριβώς σε κάθε άλλη περίπτωση. Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά θα προτιμούσα κάτι ενδιάμεσο από την υπερβολική ευαισθησία στην μια περίπτωση και την μηδενική στην άλλη.
Φυσικά διαθέσιμα είναι όλα τα Modes λήψης φωτογραφιών που έκαναν την εμφάνιση τους στο Galaxy S4, αν και προσωπικά δεν έχω βρει ακόμα κάποιο σενάριο λήψης στην καθημερινότητα που θα μπορούσα να είναι πρακτικά χρήσιμο. Το πιο ενδιαφέρον από αυτά είναι η δυνατότητα λήψης κινούμενης φωτογραφίας όπου το Note 3 εστιάζοντας σε ένα αντικείμενο και βγάζοντας συνεχόμενες φωτογραφίες, στην συνεχεία τις ενώνει σε μια παρουσιάζοντας την κίνηση του σε σχέση με το φόντο της φωτογραφίας.
Βίντεο
Το Note 3 είναι το πρώτο κινητό που γίνεται διαθέσιμο στην αγορά και μπορεί να καταγράψει βίντεο ανάλυσης 3840×2160 pixels ή αλλιώς 2160p. Μέχρι και σήμερα δεν είναι διαδεδομένες οι συσκευές που μπορούν να αναπαράγουν βίντεο αυτής της ανάλυσης, με τις ανάλογες τηλεοράσεις να είναι ιδιαίτερα ακριβές και ακόμα και τους υπολογιστές να μπορούν μεν να τα αναπαράγουν αλλά να τους λείπει η επεξεργαστική ισχύς για την επεξεργασία τους.
Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση στην περίπτωση του Note 3 ήταν το μέγεθος των αρχείων που δημιουργούνται με κάθε λεπτό βίντεο να καταλαμβάνει περισσότερα από 300ΜΒ χώρου στην μνήμη της συσκευής!
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και με την ιδιαιτέρα μεγάλη ενσωματωμένη μνήμη του Note 3 η συνεχής εγγραφή βίντεο σε αυτή την ανάλυση θα αναγκάσει σύντομα τον χρηστή να τα μεταφέρει από το κινητό για να ελευθερώσει τον διαθέσιμο χώρο, κάνοντας την επιλογή της λήψης σε ανάλυση 1080p ή και χαμηλότερα ιδανικότερη επιλογή για αποθήκευση τους στο ίδιο το κινητό.
Η ποιότητα της εικόνας τώρα είναι απόλυτα ικανοποιητική με υψηλό Bitrate εικόνας και ήχου με το επίπεδο λεπτομέρειας να παραμένει υψηλό ακόμα και κατά την εγγραφή κινούμενων αντικειμένων. Σε συνδυασμό με την οθόνη της συσκευής η εμπειρία εγγραφής βίντεο είναι απόλυτα ικανοποιητική και έρχεται για άλλη μια φορά να θυμίσει ότι το Note 3 δεν είναι φτιαγμένο αποκλειστικά για εργασία.
Επεξεργαστής, μνήμη
Το Note 3 έρχεται σε δυο εκδόσεις με μονή υπαρκτή διάφορα το ολοκληρωμένο με τον επεξεργαστή που χρησιμοποιεί και τα πρότυπα επικοινωνίας δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Η μια έκδοση διαθέτει τον Exynos 5420 επεξεργαστή της Samsung, την δεύτερη έκδοση που περιέχει 8 διαφορετικούς επεξεργαστές σε δυο ¨ομάδες¨ των τεσσάρων, με του τέσσερις από αυτούς να είναι αρχιτεκτονικής ARM A-15 με ιδιαίτερα υψηλή απόδοση και τους υπόλοιπους τέσσερις αρχιτεκτονικής ARM Α-7 σχεδιασμένους για χαμηλή κατανάλωση.
H συσκευή επιλεγεί ποια “τετράδα” θα χρησιμοποιήσει ανάλογα με την ισχύ που απαιτείται για κάθε εργασία. Παρότι ο γράφων είναι φίλος του συγκεκριμένου επεξεργαστή και θα ήθελε να αφιερώσει ένα ολόκληρο κείμενο στις διαφορές του και τα πλεονεκτήματα του, δυστυχώς εδώ παρουσιάζουμε το Note 3 και θα πρέπει να συγκρατηθεί!
Η δεύτερη έκδοση της συσκευής η όποια είναι και διαθέσιμη στην χωρά μας βασίζεται στον SnapDragon 800 της Qualcomm και διαθέτει υποστήριξη και για LTE δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, τα όποια είναι και ο επίσημος λόγος που η συγκεκριμένη έκδοση της συσκευής είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη.
Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής λοιπόν διαθέτει 4 “μόνο” πυρήνες αρχιτεκτονικής krait στην έκδοση τους με την καθόλου εμπνευσμένη ονομασία “400” χρονισμένους ιδιαίτερα υψηλή στα 2.3 GHz και συνοδεύονται από μια ιδιαίτερα ισχυρή κάρτα γραφικών με την ονομασία Adreno 330. Το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο έχει την εμπορική ονομασία MSM8974 (ακόμα λιγότερο εμπνευσμένη) με το Note 3 να διαθέτει την “βελτιωμένη” έκδοση του με ονομασία MSM8974AB με δυο σημαντικές διαφορές.
Η μια είναι ο υψηλότερος χρονισμός της κάρτας γραφικών του και ο δεύτερος η χρήση γρηγορότερης μνήμης RAM. Αυτή η μνήμη RAM μάλιστα έχει χωρητικότητα 3GB για πρώτη φορά σε κινητό τηλέφωνο, κάνοντας ακόμα πιο άνετη την λειτουργιά της συσκευής.
Στην πράξη το Note 3 είναι πραγματικά εντυπωσιακό, περισσότερο από ότι μπορεί να περιγράψει κάποιος σε μερικές λέξεις. Τα πάντα εκτελούνται σε μηδενικό χρόνο με τις πιο απαιτητικές εφαρμογές που σε άλλες συσκευές απαιτούν υπομονή εδώ να δείχνουν “λίγες” για την ισχύ της συσκευής.
Η πλοήγηση σε μεγάλες και απαιτητικές σελίδες είναι κάτι που πολλές συσκευές πλέον μπορούν να πραγματοποιήσουν με άνεση, το Note 3 όμως θα το κάνει έχοντας πολλές από αυτές ανοιχτές ταυτόχρονα ενώ χωρίς καμία δυσκολία θα μεταβεί σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, θα την εκτελέσει με την ιδία άνεση και στην συνεχεία θα επιστρέψει στον browser δείχνοντας να μην “θεωρεί” ότι έκανε κάτι δύσκολο!
Η “υπερχρονισμένη” Adreno 330 είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών σε ψυχαγωγία άνετα, αφού μέχρι και σήμερα κανένα παιχνίδι διαθέσιμο για Android κινητό δεν είναι αρκετά απαιτητικό ώστε να την φτάσει στα όρια της. Η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών μαζί με την ταχύτατη ενσωματωμένη μνήμη του Note 3 είναι υπεύθυνες και για την δυνατότητα εγγραφής βίντεο σε ανάλυση 2160p.
Το Note 3 διατίθεται σε εκδόσεις των 32GB μνήμης αλλά και των 64GB διαθέτοντας ταυτόχρονα και την δυνατότητα επέκτασης τους μέσω καρτών μνήμης microSD. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω ένα σημαντικό στοιχειό που ανακάλυψα κατά την συμβίωση μου με την συσκευή και δεν είναι άλλο από το πως αυτή συμπεριφέρεται ανάλογα με το είδος της κάρτας μνήμης που έχει τοποθετηθεί σε αυτή.
Οι κάρτες μνήμης έρχονται σε διάφορα μεγέθη αλλά ταυτόχρονα και σε διαφορετικές ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης δεδομένων. Το Note 3 με δεδομένη την απόδοση του σε πολυμέσα και κυρίως εγγραφής αρχείων εικόνας και ήχου είναι ιδιαίτερα απαιτητικό στο κατά ποσό η κάρτα μνήμης που είναι τοποθετημένη σε αυτό είναι γρήγορη ή όχι.
Σε πιο “αργές” κάρτες μνήμης των 8GB που έτυχε να έχω από παλαιότερες συσκευές, η εγγραφή βίντεο για παράδειγμα σε ανάλυση 2160p απαιτούσε την αναμονή για την εγγραφή του σε αυτή μετά το τέλος της λήψης για αρκετά δευτερόλεπτα. Η συσκευή αναγνωρίζει την χαμηλότερη ταχύτητα της και αποθηκεύει προσωρινά το αρχείο στην δική της μνήμη και ξεκινά να το μεταφέρει στην κάρτα μετά το τέλος της λήψης του.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που κάνει το Note 3 είναι να “περιμένει” να χρησιμοποιηθεί με μια κάρτα μνήμης ανάλογη των δικών του δυνατοτήτων κάτι που μπορεί να αυξάνει το κόστος της κάρτας αλλά σίγουρα κάνει το σύνολο πιο αποδοτικό.
Τέλος, η Samsung αναγνωρίζοντας ότι η μεταφορά αρχείων μεγάλου μεγέθους θα είναι μια συχνή διαδικασία για το Note 3, εξόπλισε την συσκευή με μια micro USB
θύρα που υποστηρίζει το πρότυπο USB 3.0.
Πέρα από άλλη μια πρωτιά για την συσκευή, η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι σαφώς καλοδεχούμενη αφού έτσι το Note 3 μπορεί να μεταφέρει με σημαντική διάφορα σε ταχύτητα, αρχεία από και προς έναν υπολογιστή. Φυσικά είναι δυνατή η χρήση και “απλών” micro USB καλωδίων και εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα συμβατότητας με μόνο την ταχύτητα μεταφοράς να μειώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Μπαταρία
Το “περίεργο” με το Note 3 είναι ότι παρά τις αμέτρητες δυνατότητες του και την ατελείωτη ισχύ του καταφέρνει να παρέχει ταυτόχρονα και απόλυτα ικανοποιητικούς χρόνους αναμονής και λειτουργιάς. Σίγουρα σε αυτό βοηθά η μπαταρία χωρητικότητας 3200mAh που διαθέτει η συσκευή αλλά περά από αυτή, είναι εμφανές στην καθημερινότητα ότι το Note 3 είναι ιδιαίτερα αποδοτικό στην διαχείριση της ενεργείας ειδικά σε κατάσταση αναμονής αλλά και “απλής” χρήσης όπως η πραγματοποίηση κλήσεων και ανταλλαγής μηνυμάτων.
Το σύνολο των χαρακτηριστικών του κάνει την έννοια της “καθημερινής” χρήσης να περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την πραγματοποίηση κλήσεων, άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός ύπαρξης της συσκευής. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το Note 3 καταφέρνει να βγάλει την ημέρα έχοντας ακόμα αποθέματα ενεργείας και προσωπικά δεν αντιμετώπισα ποτέ με αυτό την ενοχλητική κατάσταση που η συσκευή πλησιάζει να μείνει από μπαταρία πριν επιστρέψω σπίτι μετά από μια γεμάτη εργασίες ημέρα.
Σε λιγότερο απαιτητική χρήση η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει για σχεδόν δυο ημέρες ενώ αν κάποιος την χρησιμοποιήσει αποκλειστικά για πραγματοποίηση κλήσεων φωνής και αποστολή μηνυμάτων μπορεί εύκολα να πλησιάσει και τις τρεις ημέρες αναμονής.
Συμπέρασμα
Μια τόσο ιδιαίτερη αλλά και ολοκληρωμένη συσκευή δεν αποτυπώνεται εύκολα σε κείμενο ακόμα και αν το κείμενο αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλο και σχετικά αναλυτικό όπως το συγκεκριμένο. Οι δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της είναι πραγματικά δύσκολο να αναφερθούν το κάθε ένα ξεχωριστά και αυτό είναι που κάνει το Note 3 να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό του.
Αυτός ο ανταγωνισμός που πλέον είναι υπαρκτός στην κατηγορία συσκευών με τόσο μεγάλη οθόνη είναι ταυτόχρονα και η καλύτερη απόδειξη ότι το “πείραμα” της Samsung πριν από μερικά χρόνια με την παρουσίαση του πρώτου Note ήταν και συνεχίζει να είναι απόλυτα επιτυχημένο.
Η τρίτη έκδοση της συσκευής είναι και η καλύτερη από αυτές όπως φυσικά είναι αναμενόμενο. Η Samsung όμως προς τιμήν της δεν περιοριστικέ σε αυτό το… αναμενόμενο και έκανε το κάτι παραπάνω ώστε η συσκευή να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο από τον ανταγωνισμό της.
Οι μοναδικές δυνατότητες όπως η ύπαρξη της πένας και των συνοδευτικών εφαρμογών μαζί με την εγγραφή βίντεο ανάλυσης 2160p δείχνουν ότι η Samsung αναγνωρίζει ότι υπάρχει πλέον ανταγωνισμός και ενδιαφέρεται να ξεχωρίσει από αυτόν. Προσωπικά θεωρώ ότι έτσι και αλλιώς το Note 3 βρίσκεται σε μια δική του κατηγορία όσο τουλάχιστον ακόμα οι υπόλοιπες συσκευές σε αυτή την κατηγορία περιορίζονται στο να παρέχουν ανάλογα μεγάλη οθόνη με κάποιες μόνο από αυτές να διαθέτουν και μια πένα η όποια όμως σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει την λειτουργικότητα που έχει αυτή όχι του Note 3 αλλά ούτε των προηγούμενων εκδόσεων της σειράς.
Μπορεί η συσκευή να είναι ιδιαίτερα ακριβή σε τιμή και να απαιτεί και κάποια εξοικείωση λόγω του μεγέθους της, αλλά όπως αποδεικνύεται από την επιτυχία των προηγούμενων εκδόσεων της σειράς και τις πώλησης τους, αυτά τα δυο στοιχειά δεν είναι τόσο αποτρεπτικά όσο θα περίμενε κάνεις.
Όπως είπα και στην αρχή της συγκεκριμένης παρουσίασης, όταν κάποιος συμβιώσει με το Note 3 για ένα χρονικό διάστημα διαπιστώνει στην συνεχεία ότι είναι δύσκολο να επιστρέψει σε μια συσκευή με μικρότερη οθόνη και μέγεθος αλλά ταυτόχρονα και λιγότερων δυνατοτήτων.
Το συμπέρασμα είναι ότι το Note 3 πετυχαίνει απόλυτα τον σκοπό του. Είναι μια συσκευή που προσφέρει ένα σύνολο από εντυπωσιακές δυνατότητες και το συνδυάζει με μια μεγάλη μεν αλλά επίσης εντυπωσιακή οθόνη και όλα αυτά σε ένα πακέτο που είναι όσο το δυνατόν πιο μαζεμένο σε εξωτερικές διαστάσεις και βάρος. Σίγουρα μπορεί κάποιος να βρει πολλές από αυτές τις δυνατότητες και σε σημαντικά φθηνότερες συσκευές αλλά σε καμία περίπτωση καμία άλλη συσκευή που διατίθεται αυτή την στιγμή στην αγορά δεν μπορεί να πλησιάσει τον βαθμό ολοκλήρωσης του Note 3.
[easyreview title=”Galaxy Note 3″ cat1title=”Μπαταρία” cat1detail=”Πολύ καλή” cat1rating=”4″ cat2title=”Οθόνη” cat2detail=”Εξαιρετική” cat2rating=”4.5″ cat3title=”Ταχύτητα” cat3detail=”Εξαιρετική” cat3rating=”4.5″ cat4title=”Μέγεθος” cat4detail=”Πολύ καλό” cat4rating=”3.5″ cat5title=”Σχέση τιμής/απόδοσης” cat5detail=”Πολύ καλή” cat5rating=”4″ summary=”Πολύ καλό” icon=”star3″]
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας