Η προφανής απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι το 4Κ, επειδή είναι … δημοφιλές, είναι εντυπωσιακό και επειδή θεωρητικά και πρακτικά είναι η καλύτερη διαθέσιμη ανάλυση στο Youtube. Το θέμα όμως είναι ότι στα περισσότερα Smartphones, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να βλέπει κανείς βίντεο σε ανάλυση 4K στο Youtube και όχι μόνο.
Ανεξαρτήτως συσκευής, το βίντεο πάντα “παίζει” στην πραγματικότητα σε ανάλυση ίδια ή χαμηλότερη με αυτή που έχει η οθόνη που το προβάλλει. Με τα περισσότερα Smartphones με λογικό κόστος να έχουν μια FullHD+ οθόνη στα 2400×1080 pixels, αυτό που βλέπει κανείς τελικά είναι ένα 1080p βίντεο με … μαύρο πλαίσιο αριστερά και δεξιά από αυτό.
Κορυφαία Smartphones όπως τα Galaxy S22 Ultra, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12S Ultra, Vivo X80 Pro, realme Gt 2 pro, HUAWEI mate 50 pro, HUAWEI P50 pro, έχουν οθόνη με υψηλότερη ανάλυση που παρόλα αυτά και πάλι είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή ενός 4k video. Εδώ παρόλα αυτά, έχει νόημα να επιλέξει κανείς την προβολή σε 1440p όταν και αν αυτή υπάρχει διαθέσιμη σε κάποιο video στο youtube.
Ακόμα και για την Apple, στα iPhone 14, iphone 14 Pro, iphone 14 pro max, iphone 13 pro, iPhone 13 pro max, iPhone 13 αλλά και σε όλες τις γενιές από iPad και iPad Pro, η ονομαστική ανάλυση της οθόνης είναι χαμηλότερη από αυτό που “χρειάζεται” για ένα 4k video.
Δημοφιλείς Smartphones όπως τα Galaxy A53, Galaxy A52s, Galaxy A33, Xiaomi Note 11, Xiaomi Note 11S, Xiaomi Note 11 Pro, Xiaomi Note 10 Pro, Poco F3, Poco X4 Pro, Xiaomi 12T Pro, Xiaomi 11T pro, Realme 9 Pro, Realme 9 Pro Plus, Galaxy A23, Galaxy A72, Galaxy A52, Realme GT 2, Realme GT Neo 2, Realme GT Neo 3, Oneplus 10T, Oneplus 9, έρχονται με FullHD+ οθόνη που είναι απλά… ανίκανη να προβάλλει ένα 4K video στην κανονική του ανάλυση.
Μάλιστα, στην περίπτωση του Netflix, Amazon prime, Disney Plus, αυτό απλά δεν είναι… πρόβλημα. Οι εφαρμογές (και οι εταιρίες που τις έχουν δημιουργήσει) απλά γνωρίζουν ότι δεν έχει νόημα να προβάλλουν βίντεο σε ανάλυση υψηλότερη από αυτή της οθόνης κάθε συσκευής. Επιλέγουν λοιπόν αυτόματα, αν κα όχι πάντα σωστά, την ανάλυση στην οποία θα “παίξει” μια ταινία και κάθε βίντεο ανάλογα με τη συσκευή που χρησιμοποιούμε.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας