Η κατηγορία των foldable smartphones, και πιο συγκεκριμένα αυτών που «ξεδιπλώνουν» για να… αποκαλύψουν μια δεύτερη εσωτερική και μεγαλύτερη οθόνη, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Αρχικά είναι κάτι προφανώς διαφορετικό από το «συνηθισμένο» ακόμα και σε σύγκριση με κορυφαία Smartphones από την ίδια ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Είναι όμως και ένα «είδος» που για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του, τα χρήματα που κοστίζει αλλά και την διαφορετική κατασκευή και το μέγεθος του, πρέπει να προσφέρει κάτι διαφορετικό με τρόπο που να έχει νόημα.
Το να «έχει νόημα» τώρα, μπορεί να έχει με τη σειρά του πολλές διαφορετικές… ερμηνείες. Μπορεί να είναι ένα εργαλείο δουλειάς, με έμφαση στην παραγωγηκότητα αν θέλει να την περιγράψει κανείς έτσι. Μπορεί όμως να είναι και κάτι που απλά … απολαμβάνεις να χρησιμοποιείς με όλα όσα προσφέρει. Το X Fold+ της Vivo ανήκει πιθανότατα στη δεύτερη κατηγορία, όχι γιατί δεν έχει όλα όσα πρέπει για να είναι ικανό για κάθε είδους χρήση. Περισσότερο επειδή τα συνδυάζει με μια ξεχωριστή εξωτερική εμφάνιση, και έμφαση σε δυνατότητες που συνήθως δεν αποτελούν το δυνατό σημείο συσκευών αυτού του είδους.
Παρότι το X Fold+ δεν κυκλοφορεί προς το παρόν επίσημα εκτός Κίνας, η Vivo είχε την καλοσύνη να μας παραχωρήσει μια συσκευή για αρκετές ημέρες, για τις ανάγκες του συγκεκριμένου review. Η συνολική εικόνα είναι προφανώς ιδιαίτερα… θετική, ακόμα και αν σε κάποιους τομείς, το X Fold+ δεν είναι απαραίτητα ακόμα όσο «ολοκληρωμένο» θα μπορούσε να είναι. Παρότι δεν είναι επίσημα διαθέσιμο εκτός Κίνας όμως, είναι άξιο αναφοράς το κόστος του, που είναι σημαντικά χαμηλότερο (αν και αυτό είναι σχετικός όρος…) σε σύγκριση με έναν πολύ συγκεκριμένο ανταγωνιστή του με πιο … ευρεία διάθεση παγκοσμίως, που βρίσκεται πλέον στην τέταρτη γενιά του.
Αν η Vivo μπορεί να προσφέρει όλα αυτά στο X Fold+ σε χαμηλότερη τιμή πώλησης, είναι απορίας άξιο το γιατί δεν θέλει, αφού πιθανότατα μπορεί, να το κάνει και μια ακόμα συγκεκριμένη εταιρεία…
Σχεδιασμός.
Προφανώς και η ικανότητα του X Fold+ να διπλώνει στα δύο, και να αποκαλύπτει όταν είναι ανοιχτό την άκρως εντυπωσιακή οθόνη του, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την εξωτερική του σχεδίαση. Η Vivo όμως εδώ δεν έχει συμβιβαστεί σε αυτό, και έχει φροντίσει με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους να κάνει το X Fold+ όσο πιο… ξεχωριστό μπορεί και στην εξωτερική του εμφάνιση.
Αυτό ξεκινάει από την πίσω όψη του, και το vegan leather που χρησιμοποιεί το X Fold+. Το συγκεκριμένο υλικό, έχει μια προφανώς διαφορετική με ευχάριστο τρόπο, αίσθηση στο χέρι σε σύγκριση με μια γυάλινη επιφάνεια. Έχει μια αίσθηση πολυτέλειας ταυτόχρονα αλλά και εμφάνιση που ταιριάζει σε ένα κορυφαίο τεχνικά αλλά προφανώς και ακριβότερο Smartphone από το συνηθισμένο.
Η προσοχή στην λεπτομέρεια όμως, είναι εμφανής και στην μπροστινή όψη του X Fold+ που καταλαμβάνεται κυρίως από την οθόνη του. Η μικρή καμπύλη που έχει στην δεξιά πλευρά της, στο σημείο που συναντά το πλαίσιο του X Fold+, είναι μια λεπτομέρεια που και στο μάτι είναι ευχάριστη, αλλά είναι και στην αφή και πάλι κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο.
Αν αφήσει κανείς αυτό στην άκρη, και αφού αναγνωρίσει στην εταιρεία ότι έχει φροντίσει να κάνει το X Fold+ και σε εμφάνιση όσο ξεχωριστό πρέπει να είναι, θα πρέπει να «ασχοληθεί» και με το πιο πρακτικό και εργονομικό κομμάτι του σχεδιασμού του. Προφανώς και σε ένα Foldable smartphone, το μέγεθος που αυτό έχει ανοιχτό, καθορίζει περίπου πόσο θα είναι και το… μισό του όταν είναι κλειστό. Σε αυτό το «κλειστό» μισό, πρέπει να βρίσκεται και η εξωτερική του οθόνη, η οποία με το μέγεθος και την αναλογία πλευρών της καθορίζει στην συνέχεια το πώς η επιφάνεια αυτή θα … διπλασιαστεί όταν ανοίξει.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτός είναι ένας… φαύλος κύκλος που δεν έχει σωστή και λάθος επιλογή στο τι είναι «καλύτερο». Για την Vivo, το να έχει το X Fold+ μια φυσιολογική σε μέγεθος και αναλογία πλευρών εξωτερική οθόνη, φαίνεται ότι είναι ο καθοριστικός παράγοντας, και προφανώς έχει τα πλεονεκτήματα του όταν το τηλέφωνο είναι «κλειστό» και το χρησιμοποιεί κανείς με αυτή την εξωτερική του οθόνη. Με αυτόν τον τρόπο, η οθόνη αυτή δεν είναι διαφορετική από ένα συνηθισμένο smartphone με τροπο που να την κάνει λιγότερο «γνώριμη» και ίσως υπό συνθήκες και λιγότερο εύχρηστη ανάλογα πάντα με τις απαιτήσεις που έχει ο καθένας.
Από την άλλη όμως, είναι και αυτή που καθορίζει και το πόσο μεγάλη θα είναι τελικά η οθόνη στο εσωτερικό του, αφού πρέπει να είναι σχεδόν… διπλάσια, και εδώ το X Fold+ είναι ίσως λίγο … υπερβολικό. Όχι γιατί η οθόνη του δεν είναι κορυφαία τεχνικά και σε απόδοση όπως θα δούμε στη συνέχεια, αλλά επειδή το μέγεθος της ειναι κοντά στο μέγιστο του τι μπορεί να θεωρηθεί πρακτικό για χρήση ακόμα και με δύο χέρια. Προφανώς και το να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη έχει τα πλεονεκτήματα του, για μια ακόμα φορά όμως και εδώ, η φορητότητα με την οθόνη αυτή ανοιχτή είναι μια «ισορροπία» που κάθε foldable smartphone πρέπει να κρατήσει.
Τέλος, προφανώς και με αυτή την κατασκευή, μει δύο μεγάλες οθόνες, με μια αντίστοιχα όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μπαταρία στο εσωτερικό του, και το σύνολο του ικανότατου hardware, το X Fold+ είναι ένα μάλλον βαρύ συνολικά τηλέφωνο. Αν και ο όρος ίσως το αδικεί σε μεγάλο βαθμό, είναι πιθανόν κάτι που απαιτεί συνήθεια ενώ πιθανόν και πάλι ποτέ δεν θα πάψει να είναι αισθητό περισσότερο από το συνηθισμένο.
Η πρακτική εξωτερική οθόνη.
Όπως ήδη αναφέραμε, η εξωτερική οθόνη του X Fold+ είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί όπως και σε κάθε άλλο πιο «φυσιολογικό» smartphone, και να μην περιμένει από τον ιδιοκτήτη του να κάνει παραχωρήσεις προκειμένου να είναι μικρότερο σε διαστάσεις. Η διαγώνιος της είναι στις 6.53 ίντσες με αναλογιά πλευρών στο 21:9 που την κάνει ελάχιστα πιο «ψηλή» από το συνηθισμένο.
‘Εχει και λογική ονομαστική ανάλυση στα 2520×1080 pixels που είναι αυτή που «πρέπει» σε ένα fullHD+ panel με αυτή την αναλογία πλευρών. Είναι προφανώς και πάλι ένα OLED Panel με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz που όμως προσαρμόζεται μόνο ανάμεσα σε αυτή την υψηλότερη τιμή και τον «μέσο όρο» στα 60Hz για εξοικονόμηση ενέργειας. Η εταιρεία έχει μάλλον σωστά αναγνωρίσει ότι η εξωτερική αυτή οθόνη δεν είναι τόσο «εργαλείο» όσο η εσωτερική του X Fold+, και χωρίς αυτό να είναι αρνητικό, είναι εμφανές στην λειτουργία της.
Έχει μια έντονη χρωματική απόδοση, που είναι προφανώς προτιμότερη στο κοινό της Ασίας που απευθύνεται η συσκευή. Με τα πιο «δυτικά» δεδομένα, η ζωντανή αυτή απόδοση είναι προφανώς καλοδεχούμενη στην προβολή φωτογραφιών και βίντεο, και λιγότερο ίσως σε πιο απλή καθημερινή χρήση χωρίς όμως και πάλι να ενοχλεί. Μπορεί να ρυθμιστεί από τις επιλογές για τις δύο οθόνες του X Fold+, και η ρύθμιση είναι «εννιαία» για τις δύο οθόνες του σε ότι αφορά την χρωματική τους απόδοση.
Η άκρως εντυπωσιακή εσωτερική οθόνη.
Ακόμα και αν όπως είπαμε ήδη, η εσωτερική οθόνη του X Fold+ είναι αρκετά μεγάλη, κάτι που είναι άμεσα ορατό όταν το … ανοίξει κανείς για πρώτη φορά, είναι και μια οθόνη που εντυπωσιάζει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά, εδώ η vivo δεν έχει κάνει καμία «παραχώρηση» στο τεχνικό κομμάτι, με την οθόνη του X Fold+ να είναι ένα OLED Panel (προφανώς) και πάλι με ρυθμο ανανέωσης στα 120Hz που θεωρητικά προσαρμόζεται ανάμεσα σε αυτή τη μέγιστη τιμή, και το μόλις 1Hz. Στην πράξη αυτό λειτουργεί λίγο διαφορετικά για έναν συγκεκριμένο και λίγο… περίεργο λόγο.
Το λειτουργικό σύστημα δεν φαίνεται να μπορεί να «ξεχωρίσει» την διαφορά στο εύρος προσαρμογής του ρυθμού ανανέωσης ανάμεσα στις δύο οθόνες του X Fold+. Εκτός του ότι προσφέρει τις ίδιες ρυθμίσεις και για τις δύο, συμπεριφέρεται και στην πράξη με έναν παρόμοιο τρόπο. Αν ανοίξει κανείς μια εφαρμογή στην εξωτερική του οθόνη, και στη συνέχεια τη χρησιμοποιήσει στην εσωτερική του, το X Fold+ θα αλλάζει τον ρυθμό ανανέωσης ανάμεσα σε 60 και 120Hz μόνο.
Είναι λίγες οι εφαρμογές και οι περιπτώσεις στις οποίες η εσωτερική οθόνη εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο εύρος προσαρμογής του ρυθμού ανανέωσης, και παρότι αυτός είναι ένας «λογικός» τεχνικός περιορισμός, είναι κάτι που πρέπει να αναφερθεί.
Ακόμα όμως περισσότερο πρέπει να αναφερθεί ο τρόπος που η εταιρεία έχει σχεδιάσει τον μηχανισμό που την διπλώνει, όπως και την ίδια την οθόνη, να έχει μια ελάχιστη και σχεδόν μη ορατή «τσάκιση» στο σημείο αυτό. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να έχει… αποδεχθεί κανείς την ύπαρξη της σε πιο έντονη μορφή σε άλλα foldable smartphones αυτού του είδους, και να έχει ξεχάσει ότι μπορεί να γίνει και με τον τρόπο που το κάνει το X Fold+. Θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει για να δει το σημείο που διπλώνει, όταν η οθόνη είναι αναμμένη, και ακόμα περισσότερο θετικό είναι ότι όταν την κοιτάει, το σημείο αυτό δεν είναι ορατό σε καμία περίπτωση ότι και αν προβάλλει.
Καμερες.
Ο επόμενος τομέας στον οποίο το X Fold+ δείχνει ότι ένα foldable smartphone δεν είναι ανάγκη να κάνει συγκεκριμένες παραχωρήσεις έιναι οι κάμερες που έχει στο πίσω μέρος του. Για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι βέβαια, παρότι οι κάμερες αυτές έχουν σχεδιαστεί και πάλι σε συνεργασία με την zeiss για τους φακούς τους και σε επίπεδο λογισμικού, δεν είναι οι ίδιες κάμερες με το κορυφαίο Χ80 Προ και πλέον Χ90 Προ της εταιρείας.
Η βασική από αυτές έχει έναν διαφορετικό, απόλυτα ικανό παρόλα αυτά αισθητήρα με μικρότερο φυσικό μέγεθος προκειμένου να «χωράει» στο εσωτερικό του X Fold+. Είναι όμως η απόδοση της κάμερας αυτής με την ονομαστική ανάλυση των 50mp που δείχνει και πάλι τι μπορεί να κάνει η εταιρεία.
Οι φωτογραφίες λοιπόν από το X Fold+ έχουν τον «χαρακτήρα» και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κορυφαίων φωτογραφικά συσκευών της εταιρείας. Πρέπει κανείς να… ψάξει και να προσπαθήσει να βρει πολύ συγκεκριμένες και μικρές διαφορές αν έχει το X Fold+ στα χέρια του ταυτόχρονα με ένα X80 pro, X90 Pro (πλέον…). Ακόμα όμως και όταν τις βρει, θα ανακαλύψει ότι δεν είναι σημαντικές, και με κανένα ουσιαστικό τρόπο δεν αλλοιώνουν την συνολικά κορυφαία απόδοση της συγκεκριμένης κάμερας.
Σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού, είναι ίσως και το μοναδικό σημείο που ο διαφορετικός αισθητήρας του X Fold+ έχει μια απόδοση που και πάλι ενώ παραμένει κορυφαία ειδικά για ένα Foldable smartphone, δεν είναι ίδια και πάλι με τα κορυφαία φωτογραφικά μοντέλα της εταιρείας. Οι φωτογραφίες έχουν πάντα πολύ καλά επίπεδα φωτισμού, ρεαλισμό εκεί που πρέπει και «ομορφιά» επίσης εκεί που πρέπει. Είναι μόνο τα επίπεδα λεπτομέρειας που… δείχνουν ότι ο αισθητήρας αυτός έχει μια διαφορετική και λίγο πιο «περιορισμένη» απόδοση.
Το X Fold+ όμως έχει συνολικά… τέσσερις πλήρως ικανές να βγάλουν φωτογραφίες κάμερες στο πίσω μέρος του. Η δεύτερη από αυτές είναι προφανώς η κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό και την ανάλυση της εδώ στα 48mp. Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει είναι περισσότερο διαφορετικές χρωματικά και σε επίπεδα φωτισμού από ότι περιμένει κανείς σε σύγκριση με αυτές της βασικής του κάμερας.
Είναι πολύ καλές σε λεπτομέρεια, με δυναμικό εύρος που είναι κοντά στο μέγιστο δυνατόν με αυτόν τον αισθητήρα και σε κάμερα με ultra wide φακό. Είναι αντίστοιχα και εδώ ρεαλιστικές όταν πρέπει και όμορφες όταν αυτό είναι το ζητούμενο. Είναι τα επίπεδα φωτισμού, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, και η συνολική τους … απόχρωση που είναι διαφορετική από αυτή της βασικής κάμερας με τρόπο που είναι πιο αισθητός από το συνηθισμένο.
Η Τρίτη κάμερα στο πίσω μέρος του X Fold+ έχει έναν φακό με 5Χ οπτικό zoom το οποίο μάλιστα το προσφέρει με τον περισκοπικό μηχανισμό που έχουμε συνηθίσει σε smartphones εδώ και χρόνια. Το να «χωρέσει» μια κάμερα αυτού του είδους στο εσωτερικό ενός Smartphone είναι πραγματικά ασυνήθιστό, και ίσως η επιλογή ενός αισθητήρα των 8ΜΡ να ήταν και η μοναδική «παραχώρηση» που έπρεπε να κάνει η εταιρεία για… χωροταξικούς λόγους.
Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές με δεδομένη την ανάλυση του αισθητήρα της, και με δεδομένο το ότι είναι χρήσιμη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η λεπτομέρεια τους είναι… φυσιολογική, όπως και χρωματικά είναι και πάλι αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη zeiss και τα πλεονεκτήματα που αυτή προσφέρει. Προφανώς εδώ η διαφορά στα επίπεδα φωτισμού είναι δικαιολογήμένη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, και το αποτέλεσμα είναι όπως είπαμε άκρως ικανοποιητικό.
Τέλος, η τέταρτη κάμερα του X Fold+ είναι αυτή με το 2Χ οπτικό zoom, και η ύπαρξη της παρότι αρχικά φαίνεται λιγότερο «λογική», είναι προφανώς γιατί είναι η ιδανική κάμερα σε εύρος πλάνου για φωτογραφίες πορτραίτου. Η απόδοση της είναι και εδώ η καλύτερη δυνατή, με τις φωτογραφίες εκεί που είναι λογικό να τη χρησιμοποιήσει κανείς, να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες.
Επιδόσεις Hardware
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το X Fold+ είναι «τυχερό» σε σύγκριση με το Χ80 Προ της εταιρείας. Η κυκλοφορία του μερικούς μήνες μετά εδωσε στην vivo τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τον Snapdragon 8+ Gen 1 επεξεργαστή της Qualcomm στο εσωτερικό του. Η βελτιωμένη κατανάλωση ενέργειας, και η συμπεριφορά του θερμικά σε έντονη χρήση, είναι πολύ πιο σημαντικές βελτιώσεις από την διαφορά στην απόδοση σε σύγκριση με τον «απλό» Snapdragon 8 Gen 1.
‘Όπως και σε κάθε άλλο Smartphone με αυτόν τον επεξεργαστή στο εσωτερικό του, έτσι και στο X Fold+, οι επιδόσεις που προσφέρει είναι με χαρακτηριστική άνεση υψηλότερες από αυτές που θα χρειαστεί κανείς σε οποιοδήποτε είδος χρήσης. Η έκδοση της συσκευής που είχαμε στα χέρια μας, έρχεται με … 512GB διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου και 12GB RAM, που όπως πάντα ακόμα και αν δεν είναι «απαραίτητα» είναι καλοδεχούμενα και ψυχολογικά σε αυτή την κατηγορία και το είδος συσκευών.
Με τον Snapdragon 8+ Gen 1 στο εσωτερικό του, και την μεγάλη εσωτερική και πάλι οθόνη του, το X Fold+ είναι ένα ιδιαίτερα… ενδιαφέρον smartphone και για gaming χρήση. Οι επιδόσεις του εδώ συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο με την επίσης πολύ καλή απόδοση που έχει η μπαταρία του. Μπορεί μάλιστα να διατηρήσει την απόδοση αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα που είναι και κάτι απαραίτητο για μια «σωστή» gaming εμπειρία.
Μπαταρία.
Η μπαταρία στο εσωτερικό του X Fold+ έχει χωρητικότητα 4.730mAh. Αυτό στην περίπτωση της vivo, την κάνει παρόμοια σε χωρητικότητα με αυτή που χρησιμοποιεί στα «μη αναδιπλούμενα» smartphones της, και η απόδοση της είναι αναμενόμενα… παρόμοια ανάλογα με την περίπτωση.
Προφανώς και η εσωτερική οθόνη του X Fold+ έχει αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, και το πόσο συχνά την χρησιμοποιεί κανείς καθορίζει και την απόδοση της μπαταρίας του. Είναι ένας … περίεργος τομέας σε κάθε foldable smartphone, αφού ακριβώς το ίδιο είδος χρήσης, έχει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το πως μοιράζεται στην εσωτερική και εξωτερική του οθόνη κάθε φορά ή κάθε μέρα.
Σε κάθε περίπτωση, η μπαταρία πάντα θα βγάλει μια ημέρα ακόμα και σχετικά απαιτητικής χρήσης, και αν αυτό είναι το ζητούμενο σε ένα πιο.. φυσιολογικό smartphone, τότε προφανώς καλύπτει και τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει κανείς από το X Fold+.
Συμπέρασμα.
Το X Fold+ είναι σχεδόν… μοναδικό στο είδος του για αρκετούς διαφορετικούς λόγους. Δεν «αρκείται» στο ότι διπλώνει η οθόνη του, δεν αρκείται στο ότι σχεδιαστικά είναι όσο μοναδικό περιμένει κανείς πλέον από την εταιρεία. Δεν αρκείται στο να έχει κάμερες σημαντικά ικανότερες από το συνηθισμένο σε αυτή την κατηγορία και είδος συσκευών. Δεν αρκείται ούτε στο να είναι πιο «οικονομικό» από το συνηθισμένο και πάλι για το είδος του.
Τα συνδυάζει όλα αυτά σε ένα κορυφαίο συνολικά πακέτο, τεχνολογίας, ομορφιάς και πολυτέλειας, ικανοτήτων και τελικά πρακτικότητας με τον τρόπο που αυτή υπάρχει σε ένα Foldable smartphone. Αν μείνει αποκλειστικά διαθέσιμο στην Κινέζικη αγορά ή αν έστω δεν γίνει κάποια επόμενη έκδοση του ευρέως διαθέσιμη θα είναι … κρίμα και πάλι για διαφορετικούς λόγους. Ο ένας είναι επειδή δεν θα μπορεί να δείξει η εταιρεία τι είναι ικανή να σχεδιάσει, και ο δεύτερος είναι επειδή με αυτόν τον τρόπο, μια άλλη συγκεκριμένη εταιρεία και πάλι θα συνεχίσει να είναι «επαναπαυμένη» ότι έχει εμπορική επιτυχία χωρίς απαραίτητα να έχει το καλύτερο foldable smartphone συνολικά.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας