Εισαγωγή
H Samsung σε μεγάλο βαθμό βασίζει την «εμπορική» της επιτυχία στη δημιουργία εντυπωσιακών σε χαρακτηριστικά συσκευών της High End κατηγορίας, που το καθένα με τη σειρά του στην πάροδο των χρόνων αναλαμβάνει να δείξει τι μπορεί να κάνει η εταιρεία στη συγκεκριμένη κατηγορία. Όπως όμως μπορούν πολλοί άλλοι κατασκευαστές να βεβαιώσουν, έχοντας… πικρή εμπειρία στο παρελθόν, μια μόνο κατηγορία συσκευών δεν μπορεί να διατηρήσει μια εταιρεία κερδοφόρα και το κυριότερο ανταγωνιστική στη σημερινή αγορά. Έτσι λοιπόν η Samsung, έχοντας κατά πάσα πιθανότητα πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες παραγωγής από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων, φροντίζει να διαθέτει στην αγορά και ένα εντυπωσιακά μεγάλο πλήθος οικονομικών Smartphones σε διαφορετικές κατηγορίες χαρακτηριστικών και τιμής. Ο αριθμός των συσκευών αυτών είναι πολλές φορές ακόμα και μεγαλύτερος από ότι θα έπρεπε, με την εταιρεία να δείχνει ότι προσπαθεί να καλύψει και την τελευταία υπό-κατηγορία χρηστών προσφέροντας τους όλες τις δυνατές επιλογές.
Στη παρουσίαση που ακολουθεί θα γνωρίσουμε μαζί μια από αυτές τις συσκευές, το Galaxy Ace 4, τη συσκευή της εταιρείας που προσπαθεί να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα των δικτύων LTE κινητής τηλεφωνίας, με αυτά των οθονών SUPER AMOLED σε ένα σύνολο με όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή πώλησης.
Σχέδιο Μέγεθος Βάρος.
Το Galaxy Ace 4 ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά σαν συσκευή σχεδιασμένη και κατασκευασμένη από τη Samsung με ότι θετικά και αρνητικά αυτό περιλαμβάνει. Η εταιρεία δεν έχει χρησιμοποιήσει ακριβώς την ίδια σχεδιαστική «φιλοσοφία» με τις νεότερες High End συσκευές της όπως το Galaxy Note 4 και το Galaxy Alpha, με το Galaxy Ace 4 να θυμίζει περισσότερο παλαιότερες προτάσεις της.
Ουσιαστικά το σχέδιο της συσκευής είναι ένας… συνδυασμός παλαιότερων γνώριμων χαρακτηριστικών των συσκευών της εταιρείας με ελάχιστες αλλαγές που προσπαθούν να δώσουν έναν νέο «αέρα».
Το σήμα κατατεθέν της εταιρείας μέχρι και σήμερα είναι το μηχανικό πλήκτρο που βρίσκεται κάτω από την οθόνη του Galaxy Ace 4 όπως και τα δύο πλήκτρα αφής αριστερά και δεξιά από αυτό. Το ευαίσθητο στην αφή αριστερό πλήκτρο από το Galaxy S5 δεν εμφανίζει πλέον το μενού επιλογών όπως στις παλαιότερες συσκευές της εταιρείας, αλλά εκτελεί χρέη «task manager» εμφανίζοντας μια λίστα με τις πιο πρόσφατα χρησιμοποιημένες εφαρμογές.
Σε καθημερινή χρήση, η αλλαγή αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε όσους χρησιμοποιούν πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα, κάτι που στο παρελθόν για να πραγματοποιηθεί απαιτούσε την παρατεταμένη πίεση του κεντρικού μηχανικού πλήκτρου, μια διαδικασία που ακόμα και στον γράφων που είναι «φίλος» των συσκευών της εταιρείας δεν φαινόταν καθόλου πρακτική.
Το κατασκευασμένο από πλαστικό αλλά με μεταλλική εμφάνιση πλαίσιο γύρω από την οθόνη του Galaxy Ace 4 είναι ίσως το χαρακτηριστικό που «φωνάζει» περισσότερο πως πρόκειται για συσκευή κατασκευασμένη από τη Samsung, και ένα χαρακτηριστικό που ευτυχώς έχει αρχίσει να εξαφανίζεται από τις συσκευές της εταιρείας.
Σε ότι αφορά τα υλικά κατασκευής, το Galaxy Ace 4 συνεχίζει την παράδοση της εταιρείας που τη θέλει να κάνει χρήση πλαστικών με ιδιαίτερα καλή ποιότητα κατασκευής, έστω και αν αυτή πολλές φορές δεν είναι άμεσα αντιληπτή όταν ο χρήστης κρατά τη συσκευή στα χέρια του. Οι συνολικές διαστάσεις του Galaxy Ace 4 είναι αρκετά περιορισμένες κυρίως χάρη στην μικρής διαγωνίου (μόλις 4.3 ιντσών) οθόνη του, ενώ και το βάρος του παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα δημιουργώντας ένα σύνολο πολύ εύκολο στη μεταφορά του.
Οθόνη
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των συσκευών της Samsung που τις κάνει να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό τους είναι η χρήση των οθονών τεχνολογίας SUPER AMOLED τουλάχιστον στις High End συσκευές. Στην προσπάθεια της να διαχωρίσει το Galaxy Ace 4 από τον ανταγωνισμό του, η Samsung επέλεξε να χρησιμοποιήσει και σε αυτό μια οθόνη αυτής της τεχνολογίας, η οποία όμως έχει σημαντικά χαμηλότερη ανάλυση από ότι συνήθως ώστε να διατηρηθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερα η τιμή πώλησης του.
Με ανάλυση λοιπόν μόλις 800 x 480 pixels, η οθόνη του Galaxy Ace 4 δεν εντυπωσιάζει με αυτή, καταφέρνει όμως να είναι ξεχωριστή χάρη στη χρωματική της απόδοση. Τα χρώματα εμφανίζονται ζωντανά και έντονα όπως θα περίμενε κανείς από μια AMOLED οθόνη, ενώ παρά τη χαμηλή τιμή πώλησης του Galaxy Ace 4 η εταιρεία επέλεξε πολύ σωστά να του προσθέσει τη δυνατότητα αυτόματης προσαρμογής της οθόνης ανάλογα με το περιεχόμενο που αυτή εμφανίζει. Τα ζωντανά και περισσότερο από το φυσικό έντονα χρώματα του μενού του Galaxy Ace 4 δίνουν τη θέση τους σε μια πολύ πιο «φυσιολογική» χρωματική παλέτα όταν η οθόνη εμφανίζει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο, με την προσαρμογή να γίνεται αυτόματα.
Το μοναδικό σημαντικό μειονέκτημα είναι η απουσία αισθητήρα φωτός από τη συσκευή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού που επικρατούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο χρήστης να αναγκάζεται πολλές φορές να αυξάνει τη φωτεινότητα χειροκίνητα όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας, και στη συνέχεια να πρέπει και πάλι να τη μειώσει ώστε να μην είναι κουραστική σε εσωτερικούς χώρους.
Συνολικά, η οθόνη του Galaxy Ace 4 καταφέρνει να πετύχει σχεδόν τέλεια το σκοπό της, που δεν είναι άλλος από το να διαχωρίσει τη συσκευή από τον ανταγωνισμό της σε αυτή την ιδιαίτερα πολυπληθή κατηγορία, ακόμα και αν τα τεχνικά της χαρακτηριστικά δεν είναι ίδια με τις κορυφαίες συσκευές της εταιρείας.
Λειτουργικό σύστημα
Λόγω της σχετικά χαμηλής κατηγορίας τιμής στην οποία ανήκει το Galaxy Ace 4, το γραφικό περιβάλλον της συσκευής είναι ένα «περίεργο» σύνολο από βελτιώσεις των νεότερων συσκευών της εταιρείας, ανανεωμένη εμφάνιση αλλά και απουσία μερικών δυνατοτήτων.
Στα «χαρτιά» το Galaxy Ace 4 βασίζεται στην 4.4.4 KitKat έκδοση του Android, χωρίς λόγω της κατηγορίας του να είναι βέβαιο ότι θα αναβαθμιστεί έστω και με καθυστέρηση σε Android Lollipop κάποια στιγμή στο μέλλον.
Η εμφάνιση του μενού θυμίζει αυτή των νεότερων συσκευών της εταιρείας όπως το Galaxy S5 και το Galaxy Alpha, με τη διάταξη σε κάποιες περιπτώσεις όπως το μενού των ρυθμίσεων και οι συντομεύσεις στην οθόνη ειδοποιήσεων να παραπέμπουν σε παλαιότερες συσκευές.
Από το μενού της συσκευής απουσιάζουν οι δυνατότητες που δεν υποστηρίζονται από το hardware, όπως η μέτρηση καρδιακών παλμών και της γενικότερης άθλησης του ιδιοκτήτη του, είτε είναι χρήσιμες είτε όχι. Οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας περιορίζονται στην ύπαρξη του Ultra Power Saving Mode που περιορίζει σημαντικά τη λειτουργικότητα του Galaxy Ace 4 ώστε να παρέχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο λειτουργίας, με την «απλή» εξοικονόμηση ενέργειας να απουσιάζει χωρίς κάποιο προφανή λόγο.
Χάρη στο σχετικά ισχυρό για την κατηγορία του Hardware, το Galaxy Ace 4 προσφέρει όπως και οι περισσότερες συσκευές της Samsung έναν αρκετά ικανό Video Player με υποστήριξη για πολλούς διαφορετικούς τύπους αρχείων.
Συνολικά το galaxy Ace 4 προσφέρει το γνώριμο σε χρήστες συσκευών της εταιρείας γραφικό περιβάλλον με τα όποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτό περιλαμβάνει.
Κάμερα
Στην προσπάθεια της Samsung να διατηρήσει την τιμή του Galaxy Ace 4 όσο το δυνατόν χαμηλότερα, και με τη χρήση της SUPER AMOLED οθόνης, η κάμερα φαίνεται πως ήταν ο τομέας στον οποίο έπρεπε να γίνει η μεγαλύτερη παραχώρηση ώστε να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.
Με αισθητήρα ανάλυσης μόλις 5 Mpixels, η κάμερα του Galaxy Ace 4 έχει οριακά ικανοποιητική απόδοση, δυστυχώς χειρότερη από αυτή που μπορεί να βρει κανείς σε αρκετές προτάσεις του ανταγωνισμού. Σε συνθήκες κανονικού φωτισμού, οι φωτογραφίες περιέχουν τη λεπτομέρεια που επιτρέπει η χαμηλή ανάλυση του αισθητήρα και αρκετά καλή χρωματική απόδοση. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τώρα, ακόμα και όταν πρόκειται απλά για εσωτερικό χώρο χωρίς έντονο φωτισμό, η κάμερα του Galaxy Ace 4 έχει σημαντικά χειρότερη απόδοση από ότι θα περίμενε κανείς. Αρχικά, η διαδικασία εστίασης απαιτεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η άμεση λήψη μιας φωτογραφίας, ενώ και το τελικό αποτέλεσμα θυσιάζει σε μεγάλο βαθμό τη φωτεινότητα προκειμένου να κρατήσει χαμηλά το επίπεδο του ψηφιακού θορύβου.
Σε ότι έχει να κάνει με την εγγραφή βίντεο, παρότι το Hardware του Galaxy Ace 4 επιτρέπει την εγγραφή αρχείων ανάλυσης 1080p, η συσκευή περιορίζεται σε αρχεία 720p με μοναδικό προφανή λόγο για αυτή την επιλογή τη χαμηλή ανάλυση του αισθητήρα της κάμερας. Όπως ακριβώς και στη περίπτωση των φωτογραφιών, η κάμερα του Galaxy Ace 4 οριακά καλύπτει τις απαιτήσεις ποιότητας ακόμα και για τη συγκεκριμένη κατηγορία όταν η εγγραφή βίντεο γίνεται σε συνθήκες καλού φωτισμού, με το αποτέλεσμα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού να είναι και εδώ περισσότερο σκοτεινό από ότι θα έπρεπε.
Η εφαρμογή της κάμερας όπως και το γραφικό περιβάλλον της υπόλοιπης συσκευής, δανείζεται την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα των ακριβότερων συσκευών της εταιρείας, χωρίς όμως να διαθέτει τις ρυθμίσεις και τις δυνατότητες λήψης αυτών, κάτι μάλλον αναμενόμενο.
Επεξεργαστής Μνήμη
Το πιο «ενδιαφέρον» χαρακτηριστικό του Galaxy Ace 4 είναι ο επεξεργαστής που κρύβει στο εσωτερικό του, για δύο διαφορετικούς μεταξύ τους λόγους. Ο πρώτος είναι η αρχιτεκτονική 64bit των τεσσάρων A-53 της ARM πυρήνων επεξεργασίας του, χαρακτηριστικό ουσιαστικά χρήσιμο όταν μελλοντικά η συσκευή αναβαθμιστεί σε Android Lollipop. Ο δεύτερος είναι η υποστήριξη LTE / 4G δικτύων κινητής τηλεφωνίας που είναι ουσιαστικά και ο λόγος επιλογής του. Στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής υπάρχει σχετική «ανάγκη» από πλευράς κατασκευαστών αλλά κυρίως των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, για ύπαρξη οικονομικών συσκευών με υποστήριξη για 4G με σκοπό την μεγαλύτερη υιοθέτηση τους από τους χρήστες / συνδρομητές.
Ο Snapdragon 410 της Qualcomm λοιπόν, είναι ουσιαστικά η μοναδική λύση που μπορεί να προσφέρει αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, αφού ο Exynos 3470 που βρίσκεται στο εσωτερικό του Galaxy S5 mini δεν διαθέτει υποστήριξη για λειτουργικό σύστημα των 64bit ενώ πιθανότατα έχει και μεγαλύτερο κόστος κατασκευής. Με τους τέσσερις A-53 πυρήνες χρονισμένους στο 1.2 GHz, η απόδοση του galaxy Ace 4 είναι απόλυτα ικανοποιητική για τα δεδομένα της κατηγορίας του. Η εκκίνηση όλων των εφαρμογών γίνεται χωρίς ενοχλητικές καθυστερήσεις, ενώ η πλοήγηση στο μενού της συσκευής και η πραγματοποίηση όλων των καθημερινών εργασιών γίνεται με χαρακτηριστική ευκολία.
Η Adreno 306 κάρτα γραφικών του SnapDragon 410 έχει σχετικά «εύκολο» έργο χάρη στη χαμηλή ανάλυση της οθόνης του Galaxy Ace 4 με αποτέλεσμα ακόμα και σχετικά απαιτητικά παιχνίδια να «παίζουν» χωρίς σχεδόν κανένα πρόβλημα απόδοσης.
Ο αποθηκευτικός χώρος της συσκευής ανέρχεται σε 8 GB ονομαστικά, από τα οποία περίπου 5 GB είναι διαθέσιμα πρακτικά στον χρήστη. Όπως σχεδόν όλες οι συσκευές της εταιρείας, έτσι και το galaxy Ace 4 διαθέτει υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD.
Μπαταρία
Με ονομαστική χωρητικότητα 1.900 mAh, η μπαταρία του Galaxy Ace 4 είναι αρκετά «μεγάλη» για να προσφέρει στη συσκευή ικανοποιητικούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας.
Σε καθημερινή χρήση της συσκευής στον βαθμό για τον οποίο προορίζεται, ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει χωρίς δυσκολία τις σχεδόν τρεις ημέρες, χρόνος που πολλές ακριβότερες συσκευές σίγουρα θα «ζήλευαν».
Η λειτουργία Ultra Power Saving Mode είναι λιγότερο χρήσιμη στο Galaxy Ace 4 από ότι σε ακριβότερες συσκευές της εταιρείας, αφού το οικονομικό σε κατανάλωση Hardware της συσκευής σε συνδυασμό με τη SUPER AMOLED οθόνη του φροντίζουν για τους έτσι και αλλιώς απόλυτα ικανοποιητικούς χρόνους αναμονής που αναφέραμε.
Συμπέρασμα
Το Galaxy Ace 4 είναι ακριβώς η συσκευή που σχεδιάστηκε να είναι, ένα σύνολο δυνατοτήτων με όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή πώλησης που να προσφέρει υποστήριξη για 4G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Σε αυτό το σύνολο η Samsung προσέθεσε την SUPER AMOLED οθόνη ώστε να διαχωρίσει τη συσκευή από τον ανταγωνισμό της όσο αυτό είναι δυνατόν, κάτι που το Galaxy Ace 4 καταφέρνει με σχετική επιτυχία.
Ο τομέας της κάμερας είναι δυστυχώς αυτός που θα πρέπει να θυσιάσει ο υποψήφιος αγοραστής προκειμένου να έχει τη συγκεκριμένη οθόνη και τον επεξεργαστή με την πολύ καλή για τη κατηγορία απόδοση. Ταυτόχρονα ο σχεδιασμός και η κατασκευή του Galaxy Ace 4 υπενθυμίζουν ότι πρόκειται για συσκευή κατασκευασμένη από τη Samsung, μια συσκευή όμως που και πάλι για λόγους κόστους δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές προς το καλύτερο που διαθέτουν συσκευές όπως το Galaxy Alpha.
Με τις απαιτήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία να είναι λιγότερο «αυστηρές», το Galaxy Ace 4 πετυχαίνει το στόχο του να είναι η φθηνότερη συσκευή της εταιρείας χωρίς σημαντικές παραχωρήσεις στα χαρακτηριστικά της, και είναι μάλλον βέβαιο πως θα βρει τη θέση της στα χέρια αρκετών υποψήφιων αγοραστών.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας