Εισαγωγή
Η πορεία της HTC στην αγορά εδώ και περίπου δύο χρόνια δεν είναι η καλύτερη δυνατή, με την εταιρεία να χάνει συνεχώς μερίδιο αγοράς. Παρά την παρουσίαση και κυκλοφορία αξιόλογων συσκευών όπως το HTC One M8, η εταιρεία μέχρι και σήμερα προσπαθεί να ανακάμψει και να αποκτήσει το μερίδιο αγοράς που είχε πριν μερικά χρόνια, αλλά και την εικόνα και το κύρος ενός κορυφαίου κατασκευαστή.
Στη προσπάθεια της αυτή, η HTC προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους κατασκευαστές Android συσκευών, παρουσιάζοντας τις δικές τις προτάσεις με ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Μια από αυτές τις συσκευές είναι και το HTC Desire Eye, το οποίο και θα “γνωρίσουμε” μαζί στην παρουσίαση που ακολουθεί.
Σχέδιο Μέγεθος Βάρος
Το HTC Desire Eye είναι μια συσκευή που με τη πρώτη ματιά “ξενίζει” τουλάχιστον τους χρήστες άλλων συσκευών της εταιρείας. Αυτό οφείλεται στον σημαντικά διαφορετικό σχεδιασμό του αλλά και τα υλικά κατασκευής, με το πλαστικό να κυριαρχεί και το μέγεθος του HTC Desire Eye να είναι μεγαλύτερο από τις περισσότερες συσκευές του ανταγωνισμού. Η διαφορά στο σχέδιο και στα υλικά κατασκευής έχουν όμως ένα σημαντικό λόγο ύπαρξης και αυτός είναι για να προσφέρουν στο HTC Desire Eye, για πρώτη φορά σε συσκευή της HTC, αντοχή στο νερό και τη σκόνη.
Το HTC Desire Eye είναι μια σίγουρα μεγαλύτερη σε εξωτερικές διαστάσεις συσκευή από ότι μας έχει συνηθίσει η εταιρεία. Με τον ανταγωνισμό να προσφέρει τις δικές του προτάσεις που παρέχουν την ίδια αντοχή στην επαφή με το νερό, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν δικαιολογεί απόλυτα τις αυξημένες διαστάσεις του.
Η κατασκευή από πλαστικό στο πίσω μέρος και στο πλαϊνό τμήμα του HTC Desire Eye έχει επιλεχθεί για τους ίδιους λόγους, και παρά τη χρήση πλαστικού πολύ καλής ποιότητας, δεν δίνει στη συσκευή την αίσθηση πολυτέλειας στην οποία μας έχει συνηθίσει η εταιρεία μέχρι σήμερα. Στα θετικά θα πρέπει να αναφέρουμε πως η υφή του συγκεκριμένου πλαστικού μπορεί να είναι «περίεργη» αρχικά, αφού είναι περισσότερο ματ από ότι θα θέλαμε, βοηθά όμως σημαντικά στο να μη γλιστρά η συσκευή από τα χέρια του χρήστη.
Παρά τα “ασυνήθιστα” για την HTC υλικά κατασκευής, η ποιότητα συναρμολόγησης είναι κορυφαία όπως άλλωστε σε όλες τις συσκευές της εταιρείας. Μια «μικρή» αλλά σημαντική λεπτομέρεια είναι η τοποθέτηση του πλήκτρου ενεργοποίησης που πλέον βρίσκεται στο δεξί μέρος του HTC Desire Eye και όχι πάνω από την οθόνη. Η συγκεκριμένη διάταξη με δεδομένες και τις αυξημένες του διαστάσεις κάνουν σημαντικά ευκολότερη τη χρήση με το ένα χέρι σε σύγκριση με το HTC One M8 στο οποίο ήταν πρακτικά αδύνατο να “ξεκλειδώσει” κανείς τη συσκευή με το ένα μόνο χέρι.
Οι συνολικές διαστάσεις, αλλά και το σχετικά αυξημένο του βάρος, κάνουν το HTC Desire Eye μια περισσότερο δύσκολη συσκευή από ότι θα έπρεπε στη μεταφορά του. Θα πρέπει πάντως να αναγνωρίσουμε στην HTC ότι δεν έχει την εμπειρία της Sony για παράδειγμα στην κατασκευή αδιάβροχων συσκευών, με αποτέλεσμα η πρώτη της “προσπάθεια” στην κατηγορία να δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό.
Οθόνη
Το HTC Desire Eye συνεχίζει την πολύ καλή παράδοση της εταιρείας που την θέλει να εξοπλίζει τις κορυφαίες της συσκευές με οθόνες πολύ καλής ποιότητας και απόδοσης. Με διαγώνιο 5.2 ιντσών και ανάλυση 1920 x 1080 pixels, η συγκεκριμένη οθόνη ταιριάζει απόλυτα με το χαρακτήρα της συσκευής σαν μια high end πρόταση με ξεχωριστά χαρακτηριστικά.
Η χρωματική της απόδοση είναι κορυφαία, και προσφέρεται για την θέαση αρχείων πολυμέσων όπως φωτογραφίες και βίντεο. Οι γωνίες θέασης είναι ελαφρώς “χειρότερες” από αυτές του HTC One m8, με τη χρωματική αλλοίωση να εμφανίζεται σε μικρότερη γωνία, χωρίς όμως και πάλι να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στη χρήση του HTC Desire Eye.
Σίγουρα με δεδομένη και την αρκετά υψηλή τιμή πώλησης, η HTC θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει μια οθόνη υψηλότερης ανάλυσης, κάτι που όμως δεν ταιριάζει με τον “περιπετειώδη” χαρακτήρα του, και είναι ένα χαρακτηριστικό που η εταιρεία μάλλον κρατάει για την επόμενη κορυφαία της συσκευή που θα αντικαταστήσει το HTC One M8.
Λειτουργικό Σύστημα
Η HTC έχει επιλέξει να σχεδιάσει και να δημιουργήσει ένα γραφικό περιβάλλον αρκετά διαφορετικό από αυτό των ανταγωνιστών της, που διαφέρει επίσης σημαντικά και από αυτό που σχεδιάζει η ίδια η Google για το Android. Κάτω από αυτό πάντως κρύβεται προς το παρόν η 4.4.4 Kitkat έκδοση του Android ενώ θεωρείται μάλλον βέβαιο πως το HTC Desire Eye θα αναβαθμιστεί σύντομα και σε Android Lollipop.
Με δεδομένο το ότι η συσκευή σχεδιάστηκε με έμφαση στον “ανθεκτικό” της χαρακτήρα και την ύπαρξη της μπροστινής κάμερας με τον μεγαλύτερο από ότι συνήθως αισθητήρα (με την οποία και θα ασχοληθούμε στη συνέχεια) οι λειτουργίες και οι δυνατότητες του HTC Desire Eye δεν διαφέρουν στο σύνολο τους από αυτές του HTC One M8.
Στα θετικά του HTC Desire Eye θα πρέπει να αναφέρουμε την ύπαρξη ραδιοφώνου. Οι δυνατότητες αναπαραγωγής μουσικής δυστυχώς δεν έχουν μεταφερθεί «αυτούσιες» από το HTC One M8 με την εντυπωσιακή του απόδοση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η συσκευή δεν μπορεί να ικανοποιήσει το μέσο χρήστη.
Συνολικά, το γραφικό περιβάλλον της HTC απαιτεί περισσότερο χρόνο εξοικείωσης μαζί του από ότι των περισσότερων ανταγωνιστών, κυρίως λόγω της διαφορετικής του εμφάνισης αλλά και του διαφορετικού τρόπου που παρουσιάζονται σε αυτό πολλές ρυθμίσεις και επιλογές.
Κάμερα
Ο ουσιαστικός λόγος ύπαρξης του HTC Desire Eye είναι η μπροστινή του κάμερα με την αρκετά υψηλότερη ανάλυση από ότι συνήθως, των 13 Mpixels. Ευτυχώς, η HTC αποφάσισε ταυτόχρονα να «αναβαθμίσει» και την κάμερα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του HTC Desire Eye, αλλάζοντας την αμφιλεγόμενης χρησιμότητας ULTRA pixel κάμερας των 4 Mpixels του HTC One M8 για μια “φυσιολογική” των 13 Mpixels.
Η μπροστινή κάμερα του HTC Desire Eye «χρήζει» ξεχωριστής αναφοράς, αφού η ανάλυση του αισθητήρα της την κάνει θεωρητικά το ίδιο ικανή με αυτή που βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής. Μάλιστα δίπλα από αυτή, υπάρχει και ένα πλήρως λειτουργικό LED φλας που θεωρητικά και πάλι βοηθά στη καλύτερη λήψη φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Στην πραγματικότητα όμως, η HTC θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει έναν αισθητήρα με αρκετά χαμηλότερη ανάλυση, αφού εξ’ορισμού η μπροστινή κάμερα χρησιμοποιείται για την λήψη φωτογραφιών σε πολύ μικρότερο «κάδρο» ή αν θέλετε πλάνο, με αποτέλεσμα να μην είναι πρακτικά εκμεταλλεύσιμη η ανάλυση των 13 Mpixels.
Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει η συγκεκριμένη κάμερα είναι σαφώς ανώτερες από αυτές των περισσότερων συσκευών του ανταγωνισμού είτε αυτές είναι “σχεδιασμένες” για τη λήψη Selfies είτε όχι. Σε ότι έχει να κάνει με τη χρήση του φλας τώρα, αυτό είναι μάλλον μια περιττή πολυτέλεια που στην πράξη δεν βελτιώνει το αποτέλεσμα, αφού για μια ακόμα φορά, η χρήση της μπροστινής κάμερας σε μικρή απόσταση από τον χρήστη έχει σαν αποτέλεσμα η φωτογραφία να είναι περισσότερο φωτεινή αλλά και “άσπρη” από ότι θα έπρεπε. Είναι σίγουρο ότι για ένα πολύ μικρό ποσοστό χρηστών του HTC Desire Eye και οποιασδήποτε άλλης συσκευής που έχει (και για κάποιο λόγο χρησιμοποιεί) κάποιο … “selfie stick” ώστε να κρατά τη συσκευή σε μεγαλύτερη απόσταση από αυτόν, η ανάλυση της κάμερας αλλά και η χρήση του φλας μπορεί να φανεί και πάλι υπό συνθήκες χρήσιμη. Στα θετικά πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε πως η κάμερα διαθέτει auto-focus, άλλο ένα χαρακτηριστικό που δεν συναντά κανείς σε μπροστινή κάμερα.
Η “κανονική” πίσω κάμερα του HTC Desire Eye τώρα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό σε High end συσκευή της εταιρείας προσφέρει ανάλυση που μπορεί να δώσει φωτογραφίες με αξιοπρεπή ανάλυση και λεπτομέρεια, κάτι που απουσιάζει ενοχλητικά από το HTC One M8 και τον προκάτοχο του. Μπορεί ο ανταγωνισμός να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερους αισθητήρες και στις περισσότερες περιπτώσεις και καλύτερο τελικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον όμως το HTC Desire Eye δεν χρειάζεται πλέον να προσπαθήσει να «πείσει» για τη χρησιμότητα της κάμερας του με κάποιο ελάχιστα χρήσιμο, περίεργο χαρακτηριστικό της.
Η εφαρμογή της κάμερας τώρα προσφέρει πλήθος επιλογών ρύθμισης για τη λήψη φωτογραφιών, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τις δύο κάμερες. Αν και ο γράφων δεν μπορεί να φανταστεί κάποιο σενάριο φωτογράφισης στο οποίο θα είναι απαραίτητη η χειροκίνητη ρύθμιση της μπροστινής κάμερας ενός κινητού τηλεφώνου, πιθανόν σε κάποιους χρήστες να φανεί χρήσιμη η συγκεκριμένη δυνατότητα.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που έχει προστεθεί περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού είναι η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και με τις δύο κάμερες ταυτόχρονα. Παρά το ότι δεν πρόκειται για κάτι απαραίτητα νέο, αφού σαν επιλογή υπάρχει σε πολλές συσκευές της Samsung για παράδειγμα, στο HTC Desire Eye το «κάδρο» της φωτογραφίας χωρίζεται στη μέση, με τις δύο κάμερες να καταλαμβάνουν το μισό κάδρο της τελικής φωτογραφίας. Το παράδοξο είναι ότι στο συγκεκριμένο mode φωτογράφισης, το auto focus αλλά και το φλας για τη μπροστινή κάμερα δεν λειτουργούν, περιορίζοντας τη χρησιμότητα αυτής της λειτουργίας .
Σε ότι αφορά την εγγραφή αρχείων βίντεο, το HTC Desire Eye περιορίζεται σε αρχεία ανάλυσης 1080p παρά το ότι το Hardware του επιτρέπει θεωρητικά την λήψη αρχείων 4k. Μπορεί στο HTC One M8 η εγγραφή στη συγκεκριμένη ανάλυση να ήταν σχεδόν αδύνατη με δεδομένη τη χαμηλή ανάλυση της κάμερας του, στο HTC Desire Eye η κάμερα των 13 Mpixels θα επέτρεπε την λήψη τους χωρίς πρόβλημα και είναι κρίμα που απουσιάζει από τη συσκευή.
Η χρήση ενός αισθητήρα των 13 Mpixels στη μπροστινή όψη του HTC Desire Eye φαίνεται να έχει επιλεχθεί περισσότερο σαν μέσο «εντυπωσιασμού» από την εταιρεία και λιγότερο για την πρακτική του χρησιμότητα. Σε κάθε περίπτωση το έστω και «από σπόντα» θετικό είναι ότι η HTC μάλλον αναγκαστικά χρησιμοποίησε έναν αισθητήρα αντίστοιχης ανάλυσης και στο πίσω μέρος της συσκευής.
Επεξεργαστής Μνήμη
Το HTC Desire Eye “δανείζεται” σε μεγάλο βαθμό και το Hardware που βρίσκεται στο εσωτερικό του HTC One M8. Αυτό σαν γεγονός μόνο θετικό μπορεί να θεωρηθεί, αφού μέχρι και σήμερα ο SnapDragon 801 που βρίσκεται στο εσωτερικό και των δύο συσκευών θεωρείται από τους ισχυρότερους επεξεργαστές της αγοράς.
Οι τέσσερις Krait 400 πυρήνες του SnapDragon 801 είναι χρονισμένοι στα 2.3 GHz στην περίπτωση του HTC Desire Eye, με την Adreno 330 κάρτα γραφικών να αγγίζει το μέγιστο δυνατό χρονισμό της στα 578 MHz. Η μνήμη RAM με τη σειρά της ανέρχεται σε 2 GB, με τις συσκευές που διαθέτουν 3 GB να είναι έτσι και αλλιώς περιορισμένες.
Σε ότι έχει να κάνει με την απόδοση του στην πράξη, το HTC Desire Eye είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από μια συσκευή με τον συγκεκριμένο επεξεργαστή. Η εκκίνηση των εφαρμογών γίνεται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, η λειτουργία τους είναι απροβλημάτιστη ακόμα και για τις πιο απαιτητικές από αυτές, ενώ τα 2 GB μνήμης RAM είναι αρκετά για την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών από αυτών και την εναλλαγή μεταξύ τους χωρίς καθυστερήσεις.
Ο αποθηκευτικός χώρος ανέρχεται σε 16 GB ονομαστικά, από τα οποία μόλις 9 GB περίπου είναι διαθέσιμα στο χρήστη. Το HTC Desire Eye διαθέτει υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD επιτρέποντας την αύξηση της χωρητικότητας με κάρτες έως 128 GB.
Συμπέρασμα.
Το HTC Desire Eye είναι αναμφίβολα μια ξεχωριστή και διαφορετική συσκευή από αυτές που μας έχει συνηθίσει η HTC τα τελευταία χρόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σαν διαφορετική είναι και ενδιαφέρουσα για τον μέσο χρήστη που αναζητά ένα κινητό τηλέφωνο στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής.
Αρχικά, οι συσκευές που δίνουν έμφαση στη λήψη Selfies συνήθως απευθύνονται στο νεανικό κοινό, που κατά κανόνα δεν έχει ή δεν είναι διατεθειμένο να ξοδέψει τα χρήματα που κοστίζει το HTC Desire Eye. Ο αδιάβροχος χαρακτήρας του δίνει την εντύπωση ότι η συσκευή έχει σχεδιαστεί για τους λάτρεις των Extreme Sports, μια υπαρκτή αλλά αρκετά μικρή κατηγορία χρηστών για να ελπίζει μόνο σε αυτούς ώστε να σημειώσει αξιόλογες πωλήσεις.
Κάθε ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του HTC Desire Eye φαίνονται ενδιαφέροντα στα χαρτιά, με το σύνολο όμως να μην είναι το ίδιο στη πράξη. Η συσκευή είναι μεγαλύτερη σε διαστάσεις από ότι θα περίμενε κανείς με αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα εύκολη στη μεταφορά της, ένα σοβαρό μειονέκτημα για μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού στο οποίο απευθύνεται.
Στη προσπάθεια της να ξεχωρίσει, η HTC δημιούργησε ένα σίγουρα αξιόλογο σύνολο που όμως είναι πολύ δύσκολο να κατατάξει κανείς σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία, ένα πρόβλημα που σίγουρα θα «δυσκολέψει» τη συσκευή στην πορεία της στην αγορά.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας