Πολλές φορές, ένα smartphone προσπαθεί να είναι περισσότερα από όσα χρειάζεται κάποιος, απλά επειδή αυτό απαιτεί η αγορά, ειδικά στην υψηλότερη κατηγορία τιμής. Πολλές φορές επίσης προσπαθεί να εντυπωσιάσει με κάποιον τρόπο που δεν προσφέρει κάτι πρακτικά, και πάλι προκειμένου να ξεχωρίσει από το “συνηθισμένο”.
Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει αν μια εταιρεία αποφασίσει να παρουσιάσει κάτι έστω και λίγο πιο ουσιαστικά διαφορετικό, αν αυτό αξίζει τις τυχόν παραχωρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς, και φυσικά αν τελικά αξίζει τα χρήματα που τελικά κοστίζει.
Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα για το Galaxy S25 Edge της Samsung είναι θετική σε όλα, εκτός από την τίμη πώλησης του, τουλάχιστον στις χώρες που κυκλοφορεί επίσημα. Το γιατί, το βλέπουμε στο αναλυτικό του review.
Σχεδιασμός.
Προφανώς και ο λόγος που υπάρχει το Galaxy S25 Edge, είναι σαν μια εναλλακτική με χαμηλότερο βάρος, και άσχετα με τις παραχωρήσεις που πρέπει να γίνουν, και εντυπωσιακά περιορισμένο πάχος.
Ναι, το Galaxy S25 Edge είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό smartphone, και αυτό είναι εύκολο να το εκτιμήσει κάποιος αμέσως μόλις το κρατήσει στο χέρι του. Αντίστοιχα εύκολα θα καταλάβει και ίσως θα εκτιμήσει και το ότι χώρις να είναι εντυπωσιακά ελαφρύ, είναι σίγουρα ελαφρύτερο από το συνηθισμένο.
Παρόλα αυτά, η Samsung έχει επιλέξει να μην διαφοροποίησει τον σχεδιασμό του, και είναι εύκολο οπτικά να καταλάβει κάποιος ότι είναι δικό της. Είναι όμως το ίδιο εύκολο και συνηθισμένο σε όλα τα Smartphones της εταιρείας, να διαπιστώσει ότι δεν ξεχωρίζει με τον σχεδιασμό του, σε μια κατηγορία που αυτό είναι ίσως πιο σημαντικό.
Το Galaxy S25 Edge έχει το ίδιο πλαίσιο στο πλαϊνό του μέρος, που είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο, όπως και το Galaxy S25 Ultra. Εδώ βέβαια, η πολυτέλεια που έχει σαν υλικό, και είναι απαραίτητη στα χρήματα που τελικά κοστίζει, συνδυάζεται με το ότι είναι επίσης απαραίτητη η αντοχή και “ακαμψία” που έχει, ακριβώς επειδή είναι τόσο λεπτό.
Ακόμα και αν με τον σχεδιασμό του σίγουρα ούτε ξεχωρίζει ούτε εντυπωσιάζει, το Galaxy S25 Edge είναι ένα smartphone που απευθύνεται σε όσους θέλουν κάτι τόσο λεπτό και ελαφρύ, και τουλάχιστον αυτό το πετυχαίνει με τον καλύτερο τρόπο.
Κάμερες.
Ακόμα και σε ένα smartphone αυτού του είδους, είναι σχεδόν αδύνατον για οποιαδήποτε εταιρεία, να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στο πόσο “καλές” θα είναι οι κάμερες που έχει. Για τα δεδομένα της Samsung τουλάχιστον, το Galaxy S25 Edge δεν κάνει κάποια ουσιαστική παραχώρηση και εδώ.
Μπορεί οι κάμερες αυτές να είναι δύο, προφανώς λόγω περιορισμένου χώρου στο εσωτερικό του, και παρότι προφανώς δεν διεκδικεί βραβείο φωτογραφικής απόδοσης, είναι σίγουρα απόλυτα ικανοποιητικές και πάλι για το κοινό που απευθύνεται.
Μέχρι ένα σημείο, εδώ δικαιολογείται και περισσότερο η επιλογή της κάμερας των 200mp που η Samsung επιμένει να χρησιμοποιεί στα κορυφαία Ultra μοντέλα της, και όσο η απόδοση της σαφώς δεν καλύπτει τις απαιτήσεις που έχει κάποιος από το Galaxy S25 Ultra, καλύπτει αυτές που είναι λογικό να έχει από το Galaxy S25 Edge.
Η δεύτερη κάμερα με τον Ultrawide φακό, είναι μια περίεργη επιλογή για συγκεκριμένους λόγους. Η ανάλυση της είναι 12mp, ονομαστικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη κάμερα του Galaxy S25 Ultra, έχει όμως έναν τελικά μεγαλύτερο σε φυσικό μέγεθος (για κάθε … pixel) αισθητήρα, που πετυχαίνει ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα.
Ευτυχώς, τουλάχιστον στο Galaxy S25 Edge, η κάμερα αυτή έχει και auto focus, ένα χαρακτηριστικό που αδικαιολόγητα η Samsung συνεχίζει να διατηρεί “αποκλειστικό” και πάλι μόνο στο Ultra μοντέλο της σειράς.
Δύο κάμερες που σε κάθε άλλο smartphone σε αυτή την κατηγορία τιμής θα ήταν οριακά αποδεκτές με την απόδοση τους, στο Galaxy S25 Edge τελικά απλά δεν … ενοχλούν, πάντα με δεδομένο και εδώ ότι το κοινό που απευθύνεται, θέλει μια καλή φωτογραφία και τίποτα περισσότερο.
Οθόνη.
Η οθόνη του Galaxy S25 Edge είναι απλά αυτή του Galaxy S25+ με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που αυτή έχει. Η διαγώνιος στις 6.7 ίντσες την κάνει αρκετά μεγάλη, το πλαίσιο γύρω της είναι εντυπωσιακά μικρό, προκειμένου οι συνολικές διαστάσεις να μην είναι αντίστοιχα ενοχλητικές.
Η ανάλυση της στα 3120×1440 Pixels είναι όσο υψηλή πρέπει και πάλι στα χρήματα αυτά, και ο φωτισμός σε νούμερο, πάντα σε ολόκληρη την επιφάνεια της που έχει σημασία, είναι απόλυτα ικανοποιητικός ακόμα και για χρήση κάτω από τον ήλιο.
Είναι επίσης ένα LTPO AMOLED Panel, που αλλάζει τον ρυθμό ανανέωσης ανάμεσα σε 1 και 120Hz, και το πετυχαίνει με την καλύτερη “ακρίβεια”. Ακόμα και αν είναι… κλειδωμένη με όριο τα 60Hz, μειώνει και πάλι τον ρυθμό ανανέωσης όταν προβάλλει στατικό περιεχόμενο.
Όμως για μια ακόμα φορά, στην προσπάθεια εντυπωσιασμού, η εταιρεία επαναπαύεται σε βραβεία και καλή βαθμολογία για την χρωματική της απόδοση, χωρίς όμως αυτή να είναι χρήσιμη στην πράξη.
Ένα 8-bit Panel πάντα θα έχει σημαντικά περιορισμένο χρωματικό εύρος, και αυτό δεν περιορίζει μόνο την προβολή βίντεο. Είναι μια οθόνη που παρουσιάζει λιγότερες “διαβαθμίσεις” σε κάθε χρώμα, ακόμα και στην εικόνα φόντου στην οθόνη αναμονής.
Είναι όμως αστείο πλέον, ένα smartphone που μπορεί να γράψει HDR video με 10-bit χρωματικό εύρος, να μην μπορεί να προβάλλει στην οθόνη του το βίντεο αυτό με τα “πλήρη” χρώματα που έχει καταγράψει.
Όπως είναι αστεία και η απουσία της υποστήριξης του Dolby Vision HDR για μια ακόμα φορά, σε ένα smartphone που έχει μια τόσο μεγάλη και “βραβευμένη” για την χρωματική της ακρίβεια οθόνη.
Επιδόσεις.
Το Galaxy S25 Edge έχει στο εσωτερικό του τον ίδιο Snapdragon 8 Elite “for galaxy” επεξεργαστή όπως τα άλλα τρία μοντέλα της σειράς. Όμως δεν είναι σχεδιασμένο για την ίδια απαιτητική χρήση και εδώ, και αυτό σε ένα βαθμό και πάλι, δικαιολογεί την διαφορετική συνολική του … συμπεριφορά.
Μαγικά δεν υπάρχουν, και ένα smartphone με τόσο περιορισμένο χώρο στο εσωτερικό του, δεν μπορεί να έχει διαθέσιμη την ίδια επιφάνεια για την διαχείριση της θερμότητας που παράγει ο επεξεργαστής του. Αυτό σημαίνει προφανώς ότι το Galaxy S25 Edge ζεσταίνεται και πιο εύκολα και περισσότερο από το Galaxy S25 Ultra, αλλά και το Galaxy S25+.
Όμως και πάλι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτοί που θα επιλέξουν το Galaxy S25 Edge, δεν θα το χρησιμοποιήσουν με τον ίδιο τρόπο, έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις σε καθημερινή βάση, και πιθανόν έστω θα αντιμετωπίσουν πιο σπάνια και λιγότερο έντονα την αυξημένη αυτή θερμοκρασία λειτουργίας.
Φυσικά, ακόμα και αν δεχθεί κανείς την διαφορετική συμπεριφορά του Galaxy S25 Edge λόγω του πάχους του, δεν μπορεί να δεχθεί ότι στα χρήματα που κοστίζει, έρχεται με 256GΒ διαθέσιμου χώρου στα μέσα πλέον του 2025.
Μπαταρία.
Προφανώς και η πιο σημαντική παραχώρηση, αλλά και το μεγαλύτερο πρόβλημα του Galaxy S25 Edge είναι η μικρή μπαταρία που έχει στο εσωτερικό του. Όχι όμως αναγκαστικά, αφού μπαταρίες με διαφορετικά υλικά κατασκευής, που χρησιμοποιεί πλέον σχεδόν κάθε άλλη εταιρεία, μπορούν στο ίδιο μέγεθος να έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα.
Όμως η Samsung, ακόμα και σε ένα smartphone που κοστίζει τόσα χρήματα, δεν θέλει να αυξήσει το κόστος για την μπαταρία αυτή, και έχει επιλέξει να μην χρησιμοποιήσει μπαταρία αυτού του είδους. Το αποτέλεσμα είναι η μπαταρία που έχει τελικά το Galaxy S25 Edge, με χωρητικότητα 3.900mAh να είναι μικρότερη ακόμα και από αυτή του απλού και μικρότερου σε μέγεθος Galaxy S25.
Ακόμα και αν κάποιος πιστεύει, λανθασμένα, ότι η Samsung έχει κάποια ξεχωριστή ικανότητα να “βγάζει” με δουλειά σε επίπεδο λογισμικού την καλύτερη απόδοση από κάθε μπαταρία, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα του Galaxy S25 Edge.
Με μπαταρία σημαντικά μικρότερη από αυτή του Galaxy S25 Ultra, μια σχεδόν το ίδιο μεγάλη οθόνη, τις ίδιες επιδόσεις και όχι μόνο, η απόδοση της είναι απλά σημαντικά χειρότερη στις ίδιες συνθήκες χρήσης.
Συμπέρασμα.
Το Galaxy S25 Edge απευθύνεται σε αυτούς που δεν θέλουν τις καλύτερες κάμερες, δεν θέλουν έστω μια αποδεκτά καλή μπαταρία, δεν τους ενδιαφέρει η χρωματικά πλήρως ικανή οθόνη, και δεν θέλουν και ένα όμορφο smartphone που να ξεχωρίζει.
Απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν όντως για πρακτικούς λόγους ή απλά θα εντυπωσιαστούν από το πόσο λεπτό είναι, και υπό συνθήκες και το χαμηλότερο βάρος του. Η Samsung είναι βέβαιο ότι γνώριζε τις παραχωρήσεις που πρέπει να κάνει τεχνικά για να δημιουργήσει το Galaxy S25 Edge και προφανώς δεν είχε… πρόβλημα να τις κάνει.
Φαίνεται όμως ότι υπολόγισε αρκετά … λάθος το πόσο μεγάλο είναι το αγοραστικό κοινό που θα ενδιαφερθεί για το Galaxy S25 Edge. Όσο και αν είναι όντως διαφορετικό με τρόπο που τουλάχιστον εν μέρη να δικαιολογεί κάποια από τα μειονεκτήματα του, τελικά είναι λίγοι αυτοί που θα δώσουν τα χρήματα που κοστίζει.
Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η παραγωγή του έχει ήδη μειωθεί σημαντικά, αμέσως μετά την κυκλοφορία του στην αγορά, με την εταιρεία να μην μπορεί να “πείσει” το αγοραστικό κοινό να αγοράσει τα τηλέφωνα που έχει ήδη κατασκευάσει.

Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας