Το Spotify, η δημοφιλής υπηρεσία streaming μουσικής, για μια ακόμα φορά, φαίνεται πως δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τις δισκογραφικές εταιρείες, και τα στούντιο παραγωγής.
Συγκεκριμένα, η Universal, πιέζει το Spotify να αλλάξει σημαντικά τους περιορισμούς που αυτό θέτει στους χρήστες που χρησιμοποιούν δωρεάν τις υπηρεσίες του. Μια από τις προτάσεις της universal, είναι να θέσει το Spotify ένα όριο στο πόση δωρεάν μουσική μπορεί να ακούσει κάθε χρήστης ανά μήνα, προκειμένου αυτοί στην συνέχεια να “αναγκαστούν” να επιλέξουν την επί πληρωμή υπηρεσία.
Στο παρελθόν δεν είναι λίγες οι εταιρείες αλλά και οι καλλιτέχνες που έχουν “γκρινιάξει” πως τα έσοδα που έχουν από τη λειτουργία του Spotify είναι λιγότερα από όσα θα ήθελαν, με το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών του να επιλέγουν (όπως είναι φυσικό) την δωρεάν υπηρεσία streaming μουσικής.
Μάλιστα, η Universal φαίνεται να πιστεύει πως το Spotify ευθύνεται για τις σημαντικές μειώσεις πωλήσεων που σημειώνονται σε πιο “παραδοσιακά” on-line καταστήματα μουσικής όπως το itunes.
Το Spotify από την πλευρά του, θεωρεί πως οι δωρεάν χρήστες είναι ένα σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας του, και πως ταυτόχρονα η δωρεάν ακρόαση μουσικής χωρίς ιδιαίτερα ενοχλητικούς περιορισμούς είναι αυτή που προσελκύει “ευγενικά” στη συνέχεια τους χρήστες να επιλέξουν την επί πληρωμή χρήση του. Όπως είναι λογικό, οι χρήστες του θα μειωθούν σημαντικά αν θέσει επιπλέον περιορισμούς στον τρόπο που λειτουργεί το δωρεάν streaming, και αντίστοιχα θα μειωθεί ο αριθμός των υποψήφιων αγοραστών του επί πληρωμή streaming.
Σε κάθε περίπτωση, το spotify είναι σαφώς “φιλικότερο” για τις δισκογραφικές εταιρείες, από εναλλακτικές όπως το youtube της Google, στο οποίο μπορεί κανείς να βρει (και να κατεβάσει με σχετική ευκολία) το ίδιο περιεχόμενο. Σε περιπτώσεις σαν και αυτή, οι δισκογραφικές εταιρείες έχουν σαφώς μικρότερη επιρροή απέναντι στην Google, και είναι σίγουρο πως δεν μπορούν να ασκήσουν σε αυτή την ίδια πίεση.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας