Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Motorola Moto G review

Motorola Moto G review

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Μπορεί η Motorola να ανήκει πλέον στην Lenovo, κατά την διάρκεια της παραμονής της όμως κάτω από την «σκέπη» της Google η εταιρεία κυκλοφόρησε δυο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συσκευές σε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τιμή.

Η μια από αυτές είναι το Moto G η οικονομικότερη από τις δυο το οποίο πρόκειται πολύ σύντομα να κυκλοφορήσει επίσημα και στην Ελληνική αγορά. Στο review που ακολουθεί θα γνωρίσουμε μαζί το Moto G και θα δούμε αν εκτός από την χαμηλή τιμή πώλησης του έχει και ότι χρειάζεται ώστε να θεωρηθεί… ευκαιρία στα χρήματα αυτά.

1

Σχέδιο, Μέγεθος, Βάρος

Με δεδομένη την χαμηλή τιμή πώλησης του Moto G είναι μάλλον αναμενόμενο να μην υπάρχουν περιθώρια για την χρήση εντυπωσιακών σε ποιότητα υλικών. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η συσκευή δεν είναι άριστα συναρμολογημένη. Το μαύρο πλαστικό κάλυμμα της μπαταρίας «τυλίγει» και το πλαίσιο της συσκευής και ουσιαστικά όταν κάποιος κρατά την συσκευή η αίσθηση της υφής προέρχεται από το κάλυμμα αυτό.

2 3

Η εφαρμογή του στην συσκευή είναι άριστη χωρίς κενά και τριγμούς κάτι που σαφώς δείχνει ότι μπορεί η Motorola να έκανε παραχωρήσεις στο υλικό κατασκευης, δεν έκανε όμως στην συναρμολόγηση του Moto G.

Το μέγεθος του τώρα κυμαίνεται στον μέσο όρο της κατηγορίας των συσκευών με οθόνη 4.5 ιντσών με το πλαίσιο γύρω από αυτή να μην είναι μεγάλο και να παραμένει σε λογικά επίπεδα.

DSC_0236

Δυστυχώς όμως δεν ισχύει το ίδιο και για το πάχος της συσκευής αφού ακόμα και για αυτή την κατηγορία τιμής το πάχος του θεωρείται αυξημένο. Μπορεί στην πράξη να μην δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην χρήση του Moto G, κάνει όμως αισθητή την παρουσία του όταν κρατά κανείς την συσκευή στα χέρια του.

 

4

 

Το βάρος του αγγίζει τα 143 γραμμάρια και μπορεί να θεωρηθεί αυξημένο για μια συσκευή αυτού του μεγέθους, για άλλη μια φορά όμως η χαμηλή τιμή πώλησης του, έρχεται να υπενθυμίσει ότι έπρεπε να γίνουν και παραχωρήσεις.

Οθόνη

Ένας τομέας στον όποιο η χαμηλή τιμή πώλησης δεν επηρεάζει καθόλου το αποτέλεσμα είναι αυτός της οθόνης. Το Moto G διαθέτει μια οθόνη διαγωνίου 4.5 ιντσών με ανάλυση 1280×720 pixels. Πέρα από την αυξημένη ανάλυση της για την κατηγορία αυτή στην όποια κυριαρχούν οι οθόνες ανάλυσης έως και 960×540 pixels, προσφέρει εντυπωσιακή χρωματική απεικόνιση. Οι γωνίες θέασης αγγίζουν το τέλειο με την χρωματική αλλοίωση αλλά και την αντανάκλαση από τον φωτισμό να κάνουν την εμφάνιση τους μόνο υπό γωνία από την όποια έτσι και αλλιώς δεν είναι δυνατή η χρήση του Moto G.

5

Η φωτεινότητα της είναι ο μονός τομέας στον όποιο η οθόνη υπολείπεται αισθητά. Η μεγίστη ρύθμιση του φωτισμού είναι ικανοποιητική για χρήση της συσκευής σε εξωτερικούς χώρους, κάθε άλλη ρύθμιση όμως δεν επαρκεί για άνετη χρήση της συσκευής. Η αυτόματη ρύθμιση δυστυχώς δεν μπορεί να διορθώσει το συγκεκριμένο πρόβλημα αφού υπό έντονο ηλιακό φώς δεν είναι εύκολη η ανάγνωση της. Ο φωτισμός ακόμα και στην μεγίστη ρύθμιση δεν γίνεται ενοχλητικός σε κλειστούς χώρους με χαμηλό φωτισμό κάτι που δείχνει ότι υπολείπεται των υπολοίπων χαρακτηριστικών της οθόνης.

 

DSC_0244

 

Λειτουργικό σύστημα

Σε αυτόν τον τομέα το Moto G  όχι μόνο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον ανταγωνισμό του, αλλά αντιθέτως ο ανταγωνισμός ακόμα και σε συσκευές μεγαλύτερης κατηγορίας τιμής πρέπει να ζηλεύει το Moto G. Την στιγμή που περά από τις συσκευές της σειράς Nexus, είναι ελάχιστες αυτές των υπολοίπων κατασκευαστών που έχουν αναβαθμιστεί ήδη στην 4.4.2 Kit Kat έκδοση του Android, το Moto G έλαβε την συγκεκριμένη αναβάθμιση σχεδόν άμεσα μετά την παρουσίαση του από την Google.

Αυτό οφείλεται στο ότι μέχρι και εκείνη την στιγμή η Motorola ανήκε στην Google με τα πλεονεκτήματα που αυτό της προσέφερε. Ταυτόχρονα οι αλλαγές στον σχεδιασμό του λειτουργικού της Google αλλά και οι προσθήκες σε αυτό παραμένουν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο.

Οι επεμβάσεις στο λειτουργικό σύστημα είναι ελάχιστες με το σύνολο τους να αφορά στην προσθήκη εφαρμογών απο την Motorola, χωρίς όμως να έχει αλλάξει η εμφάνιση και η λογική δομή του μενού της συσκευής.

standby messaging menu

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αλλά και χρήσιμες από αυτές, είναι η δυνατότητα μεταφοράς των αρχείων από κάποια άλλη συσκευή προς το Moto G. Η δυνατότητα αυτή λειτούργει σε συνδυασμό με οποιοδήποτε Android κινητό αλλά και με κάποιο iPhone. Μπορεί να μεταφέρει τα μηνύματα, τον τηλεφωνικό κατάλογο, αλλά και τα αρχεία πολυμέσων από οποιαδήποτε συσκευή. Για χάρη της παρουσίασης δοκιμάσαμε να εκτελέσουμε την συγκεκριμένη μεταφορά από το Galaxy Note 3 στο Moto G και η μεταφορά ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα. Για την χρήση της είναι απλά απαραίτητο το «κατέβασμα» της από το Play Store της  Google στο κινητό «δωρητή» των στοιχείων και στην συνεχεία η διαδικασία ολοκληρώνεται σε δυο απλά βήματα.

merge (1) merge (2)

Η εφαρμογή Assist εκτελεί πρακτικά χρέη αλλαγής προφίλ χρήσης με αρκετές όμως ενδιαφέρουσες προσθήκες. Για παράδειγμα ο χρήστης του Moto G μπορεί να επιλέξει να στέλνει η συσκευή αυτόματα κάποιο ενημερωτικό μήνυμα σε όποιον τον καλεί όταν δεν μπορεί να απαντήσει στην κλήση. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να διαλέξει ο χρήστης, ποιες ώρες της ημέρας θέλει να τον αφήσει να… κοιμηθεί το Moto G, δίνοντας του την επιλογή να διαλέξει από ποιους αριθμούς θα χτυπήσει εάν αυτοί τον καλέσουν.

assist (1) assist (2) assist (3)

Στο σύνολο του λοιπόν το Moto G είναι σχεδιασμένο να προσφέρει την εμπειρία χρήσης που επιθυμεί η Google με ελάχιστες παρεμβάσεις σε αυτό και να περιορίζεται σε εφαρμογές που προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία. Η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αφού δεν αναγκάζει τον χρήστη να προσαρμοστεί σε ένα διαφορετικό σε σχεδίαση και λειτουργικότητα μενού.

Κάμερα

Δυστυχώς εδώ συναντάμε ένα ακόμα χαρακτηριστικό του Moto G το όποιο σχεδιάστηκε με γνώμονα το χαμηλό κόστος του. Η κάμερα του λοιπόν περιορίζεται σε έναν αισθητήρα ανάλυσης μόλις 5 Mpixels, η απόδοση του οποίου υπολείπεται σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η εφαρμογή χρήσης της κάμερας ακολουθεί την λογική του υπόλοιπου τηλέφωνου, με αποτέλεσμα να είναι μεν τροποποιημένη από την Motorola χωρίς όμως να «μπερδεύει» με μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων και επιλογών.

camera (1) camera (2)

Οι φωτογραφίες που μπορεί να «βγάλει» το Moto G έχουν ικανοποιητικό επίπεδο λεπτομέρειας και σωστή χρωματική πιστότητα σε συνθήκες καλού φωτισμού, μια κατάσταση που αλλάζει προς το χειρότερο σε κλειστούς χώρους ειδικά με χαμηλό φωτισμό. Σε αυτή την περίπτωση το επίπεδο του θορύβου αυξάνεται αισθητά και αποτυπώνεται στην φωτογραφία. Η χρήση του ενσωματωμένου φλας δυστυχώς δεν βοηθα στην συγκεκριμένη περίπτωση αφού αλλοιώνει αισθητά τα χρώματα της φωτογραφίας με το αποτέλεσμα να είναι περισσότερο άσπρο από ότι θα έπρεπε.

Η εγγραφή βίντεο τώρα, περιορίζεται σε αρχεία ανάλυσης 720p αφού η επεξεργαστική ισχύς της συσκευής αλλά και η ανάλυση του αισθητήρα της κάμερας δεν επιτρέπουν την λήψη σε ανάλυση 1080p.

Η χρωματική πιστότητα των αρχείων είναι ικανοποιητική και η λεπτομέρεια τους είναι κορυφαία για την συγκεκριμένη κατηγορία. Δυστυχώς ο θόρυβος κάνει και εδώ την εμφάνιση του σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού κάτι όμως μάλλον αναμενόμενο.

Στα θετικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Moto G είναι μια από τις πολύ λίγες συσκευές που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό που δεν «μικραίνουν» το κάδρο της κάμερας κατά την λήψη αρχείων βίντεο σε σχέση με την φωτογραφία. Μπορεί ο φακός του να μην μπορεί να «δει» ιδιαίτερα μεγάλο πλάνο, υπάρχουν όμως πολλές συσκευές με κάμερα ανάλυσης 5 Mpixels που τελικά περιορίζουν ακόμα περισσότερο το εύρος της λήψης κατά την εγγραφή βίντεο.

Επεξεργαστής, μνήμη

Το Moto G κρύβει στο εσωτερικό του έναν Snapdragon 400 επεξεργαστή της Qualcomm και συγκεκριμένα τον MSM8226. Διαθέτει 4 πυρήνες αρχιτεκτονικής ARM Cortex A-7 χρονισμένους στο 1.2 GHz. Μπορεί οι συγκεκριμένοι πυρήνες να είναι εξ αρχής σχεδιασμένοι με την χαμηλή κατανάλωση σαν πρώτο κριτήριο και την απόδοση τους σαν δεύτερο, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το Moto G έχει το παραμικρό πρόβλημα στην απόδοση του. Αυτό όπως είναι λογικό, οφείλεται κυρίως στο ιδιαίτερα «ελαφρύ» λειτουργικό του σύστημα με τις ελάχιστες παρεμβάσεις στην Stock έκδοση του Android. Είναι μάλιστα και η πρώτη συσκευή που αποδεικνύει στην πράξη τον ισχυρισμό της Google, ότι η συγκεκριμένη έκδοση είναι σχεδιασμένη να αποδίδει ιδιαίτερα καλά ακόμα και σε συσκευές με υποδεέστερο hardware.

Σε συνδυασμό με το 1GB μνήμης RAM, το Moto G εκτελεί χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση όλες τις βασικές και καθημερινά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές. Μόνο κάποιες πιο απαιτητικές εφαρμογές ή παιχνίδια θα καταφέρουν να το καθυστερήσουν, με την εκκίνηση τους να απαιτεί μερικά δευτερόλεπτα ενώ στην συνεχεία η συσκευή θα τις εκτελέσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Η σχετικά περιορισμένη μνήμη RAM του Moto G μπορεί να θεωρηθεί σαν μειονέκτημα αφού περιορίζει τον αριθμό των εφαρμογών που εκτελούνται ταυτόχρονα.

bench (1) bench (3) bench (4)

Το Moto G έρχεται σε δυο εκδόσεις αποθηκευτικού χώρου και συγκεκριμένα 8 GΒ ή 16 GB. Η έκδοση με τα 8GΒ που έχουμε στα χέρια μας, έχει διαθέσιμα για τον χρήστη τα 5.52 GΒ από αυτά με τα υπόλοιπα να καταλαμβάνονται από το λειτουργικό σύστημα και τις προεγκατεστημενες εφαρμογές.  Δυστυχώς όμως η συσκευή δεν διαθέτει υποδοχή για κάρτες μνήμης με αποτέλεσμα αυτά τα 5.52 GB να είναι και ο μονός διαθέσιμος χώρος στον χρήστη. Σε κάθε περίπτωση επαρκούν οριακά για την άνετη χρήση της συσκευής αφού μετά την εγκατάσταση εφαρμογών ο χώρος περιορίζεται ακόμα περισσότερο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο χρήστης του Moto G να αναγκάζεται συχνά να «αδειάζει» από το κινητό του φωτογραφίες και βίντεο που έχει καταγράψει ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα.

storage

Είναι βέβαιο ότι ο μικρός αποθηκευτικός χώρος, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας να διατηρηθεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα. Η έλλειψη υποδοχής για κάρτες μνήμης όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ακόμα και με αυτό το κριτήριο.

Μπαταρία

Με χωρητικότητα 2.040 mAh η μπαταρία του Moto G καταφέρνει να του χαρίσει απόλυτα ικανοποιητικούς χρόνους αναμονής και χρήσης. Σε συνδυασμό με το όχι απαιτητικό σε ενεργεία hardware και την οθόνη του, το Moto G παραμένει ενεργό χωρίς κανένα πρόβλημα έως και δυο ημέρες κανονικής χρήσης. Σε περίπτωση που κάποιος τώρα είναι πιο απαιτητικός μαζί του, με συνεχή πρόσβαση στο Internet η μπαταρία θα καταφέρει να το κρατήσει ενεργό για μια ολόκληρη μέρα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση το Moto G δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στον χρήστη του με τους χρόνους λειτουργιάς του.

battery (1) battery (2)

Συμπέρασμα

Η προσπάθεια της Motorola να σχεδιάσει μια οικονομική συσκευή που να μην κάνει όμως παραχωρήσεις σε σημαντικούς τομείς ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα, μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα επιτυχημένη.

Τα υλικά κατασκευής του Moto G μπορεί να δείχνουν ότι έχει γίνει «οικονομία» σε αυτά, όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η ποιότητα τους δεν είναι η καλή.

 

6 7

 

Ταυτόχρονα η οθόνη του αλλά και ο επεξεργαστής του, είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της συγκεκριμένης κατηγορίας και είναι τα δυο στοιχειά που πραγματικά κάνουν το Moto G να ξεχωρίζει.

Συνολικά η συσκευή είναι μια απολύτως «τίμια» πρόταση για την κατηγορία της ενώ είναι βέβαιο ότι όποιος την επιλέξει θα ανακαλύψει πολλούς τομείς στους οποίους τελικά πηρέ περισσότερα από τα όποια πλήρωσε.

Η τιμή πώλησης του θα κυμαίνεται κοντά στα 160€

 

[easyreview title=”Motorola Moto G” cat1title=”Μπαταρία” cat1detail=”Πολύ καλή” cat1rating=”3.5″ cat2title=”Οθόνη” cat2detail=”Πολύ καλή” cat2rating=”3.5″ cat3title=”Ταχύτητα” cat3detail=”Καλή” cat3rating=”3″ cat4title=”Μέγεθος” cat4detail=”Καλό” cat4rating=”3″ cat5title=”Σχέση τιμής απόδοσης” cat5detail=”Εξαιρετική” cat5rating=”4.5″ summary=”Πολύ καλό” icon=”star3″]

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

2 σχολια

Μάνος 10/10/2016 - 19:19

Μόλις κυκλοφόρησε το Smartphone Lenovo Moto G4 Plus Dual Sim 16GB..
Και επειδή είμαι σε φάση ψαξίματος θα ήθελα την άποψή σας μια και έχουμε σύμπραξη lenovo & motorola..
Μέχρι τώρα είχα μόνο samsung… και ήθελα να πάρω το Α5 η το J5 σε δύο κάρτες….
Θα μπορούσατε να μου πείτε σχετικά με τις δύο αυτές συσκευές της samsung και το νέο moto g4 plus με 2 κάρτες?
Σύγκριση σε όλα παρακαλώ, απόδοση, εμφάνιση, μπαταρία, τιμή, οθόνη, φωτογραφίες κλπ
Σας ευχαριστώ πολύ…

Reply
Kostas Gliatiotis 10/10/2016 - 19:47

Καλησπέρα !

Το J5 2016 είναι πολύ πιο “κάτω” από τις άλλες δύο συσκευές, ειδικά από το Α5 2016. Είναι περισσότερο σχεδιασμένο σαν ένα πιο πολυτελές και όμορφο κινητό σαν αντικαταστάτης του προηγούμενου J5.

Το Α5 2016 τώρα, είναι από τις λίγες συσκευές της Samsung που είναι “καλύτερες από τα λεφτα τους” . Η οθόνη του είναι AMOLED 1080p, και αυτό είναι και πλεονέκτημα απέναντι στο G4 Plus, σε χρωματική απόδοση και ζωντάνια. Ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του είναι σίγουρα έστω και λίγο πιο ισχυρός και η κάμερα είναι η μοναδική από τις συσκευές που αναφέρεις που έχει Optical Image Stabilization για τις φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό !

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights