Αρχικη ΚΟΣΜΟΣ Microsoft Windows Phone: Παρουσιάστηκε η έκδοση 8.1

Microsoft Windows Phone: Παρουσιάστηκε η έκδοση 8.1

απο Kostas Gliatiotis

Η Microsoft παρουσίασε σήμερα την 8.1 έκδοση του λειτουργικού της συστήματος Windows Phone, με αυτή να περιέχει πολλές και σημαντικές βελτιώσεις.

Η σημαντικότερη από αυτές είναι η… “Cortana”, η ψηφιακή βοηθός των Windows Phone που έρχεται να ανταγωνιστεί το Siri της Apple και το Google Now του Android.  Η Cortana όπως είναι φυσικό λειτουργεί με φωνητικές εντολές και μπορεί να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο σύνολο εργασιών αλλά και να αναζητήσει πληροφορίες στο Internet. Με τη χρήση της φωνής του ο χρήστης μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει μια κλήση, να καταχωρήσει μια υπενθύμιση στο ημερολόγιο, αλλά και να ενημερώσει τον χρήστη για τον καιρό. Η ενεργοποίησή της γίνεται μέσω παρατεταμένης πίεσης του πλήκτρου της αναζήτησης.

windows-phone-8-1-in2mobile-cortana

Αυτό το πλήκτρο της αναζήτησης μας φέρνει στη δεύτερη σημαντική αλλαγή της έκδοσης 8.1 που είναι η χρήση πλέον “εικονικών” πλήκτρων στο κάτω μέρος της οθόνης των συσκευών αντί για τα φυσικά πλήκτρα κάτω από αυτή. Η Microsoft δεν ξεκαθάρισε πάντως αν στις υπάρχουσες συσκευές που διαθέτουν “φυσικά” πλήκτρα θα είναι διαθέσιμα στην εικονική τους μορφή για όσα από αυτά βέβαια αναβαθμιστούν στην έκδοση 8.1

Επόμενη σημαντική προσθήκη είναι το Action Center που παρά τη διαφορετική του ονομασία δεν είναι τίποτα περισσότερο από την οθόνη ειδοποιήσεων που υπάρχει ήδη σε Android και iOS συσκευές. Το Action Center προσφέρει όπως είναι αναμενόμενο συντομεύσεις για τη χρήση συχνά χρησιμοποιούμενων χαρακτηριστικών όπως το Wi-Fi , το Bluetooth και τη ρύθμιση του φωτισμού της οθόνης. Κάτω από τις συντομεύσεις αυτές θα εμφανίζονται ειδοποιήσεις για νέα e-mail, κλήσεις, γραπτά μηνύματα όπως και τυχόν ειδοποιήσεις από εγκατεστημένες εφαρμογές.

windows-phone-8-1-in2mobile-action-center

Η οθόνη κλειδώματος με τη σειρά της απέκτησε τη δυνατότητα αλλαγής από τον χρήστη της εικόνας της, ενώ πλέον μπορούν σε αυτή να παρουσιάζονται live tiles εφαρμογών όπως ακριβώς και στην οθόνη αναμονής. Η οθόνη αναμονής στα Windows Phone δεν προσέφερε τη δυνατότητα προβολής εικόνας πίσω από τα εικονίδια και θα συνεχίσει να μην το… κάνει. Πλέον όμως είναι δυνατή η χρήση μιας εικόνας που θα εμφανίζεται σαν BackGround στα ίδια τα Live Tiles των εφαρμογών. Η συγκεκριμένη δυνατότητα “προσωποποίησης” του λειτουργικού της Microsoft ήταν κάτι που έλειπε μέχρι τώρα και “στερούσε” από τον χρήστη την δυνατότητα να φέρει τη συσκευή στα μέτρα του. Στην έκδοση 8.1 τα ίδια τα Live Tiles της οθόνης αναμονής μπορούν να εμφανίζονται σε δύο ή τρεις στήλες, μια επιλογή που μέχρι σήμερα την έκανε ο κατασκευαστής των συσκευών και όχι ο χρήστης.

windows-phone-8-1-in2mobile-home-screen

Ο Internet Explorer αναβαθμίστηκε στην έκδοση 11 και προσφέρει αρκετές νέες λειτουργίες. Σημαντικότερη από αυτές είναι η διαχείριση των κωδικών πρόσβασης του χρήστη σε σελίδες που πλέον μπορεί να τους συγχρονίζει  ανάμεσα σε διαφορετικές Windows Phone συσκευές. Η “λειτουργία ανάγνωσης” αναγνωρίζει το κείμενο που περιέχεται σε μια σελίδα και εμφανίζει μόνο αυτό για την ευκολότερη ανάγνωσή του. Ο νέος Internet Explorer διαθέτει δυνατότητα ανεβάσματος αρχείων από τη μνήμη της συσκευής προς κάποια σελίδα ενώ υποστηρίζει και την αναπαραγωγή αρχείων βίντεο μορφής HTML 5 κάνοντάς τον συμβατό με τη φορητή έκδοση του YouTube μεταξύ άλλων.

Η λειτουργία “Quiet Hours” λειτουργεί ακριβώς όπως και το Do Not Disturb του iOS και δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας να δέχεται κλήσεις και ειδοποιήσεις μόνο από όσους αυτός επιθυμεί μέσα από μια λίστα που μπορεί να δημιουργήσει για αυτό τον σκοπό.

Τέλος το Keyboard WordFlow λειτουργεί και αυτό με την σειρά του ακριβώς όπως το Swipe στο Android της Google και επιτρέπει την σύνταξη λέξεων χωρίς ο χρήστης να “σηκώνει” το δάχτυλο του από την οθόνη και απλά σέρνοντας το από το ένα γράμμα στο άλλο.

Η Microsoft δήλωσε πως οι πρώτες συσκευές που θα έχουν ενσωματωμένη την έκδοση 8.1 θα κυκλοφορήσουν στην αγορά στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Στην συνέχεια η νέα έκδοση θα γίνει διαθέσιμη για τις υπάρχουσες συσκευές “μέσα στους επόμενους” μήνες χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τον ακριβή χρόνο διάθεσής τους καθώς και για το ποιες συσκευές θα διατεθεί η έκδοση 8.1

Σημείωση Συντάκτη :

Εάν τα περισσότερα χαρακτηριστικά της έκδοσης 8.1 των Windows Phone δε δείχνουν ακριβώς καινούρια είναι επειδή απλά δεν… είναι. Τα περισσότερα από αυτά είναι ήδη διαθέσιμα στο Android της Google αλλά και στο iOS της Apple. Αυτό δεν είναι όμως απαραίτητα μειονέκτημα αφού η ενσωμάτωσή τους δείχνει πως η Microsoft αναγνωρίζει τις ελλείψεις του λειτουργικού της και φροντίζει να τις μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε κάθε νέα έκδοση. Με την έκδοση 8.1 τα Windows Phone έρχονται πιο κοντά από ποτέ στο επίπεδο λειτουργικότητας και ευκολίας που μέχρι σήμερα υπήρχε στο λειτουργικό της Google και σε αυτό της Apple με αποτέλεσμα να κάνουν περισσότερο “ελκυστική” την επιλογή μιας Windows Phone συσκευής.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights