Μετά από 13 ολόκληρα χρόνια η Microsoft σταμάτησε από την Τρίτη την υποστήριξη των Windows XP. Το λειτουργικό σύστημα ξεκίνησε να κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του 2001 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 “έτρεχε” ακόμα στο 30% των υπολογιστών παγκοσμίως σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να είναι εγκατεστημένα στο 25% των υπολογιστών, με μόνο τα Windows 7 να κατέχουν μεγαλύτερο ποσοστό και συγκεκριμένα το 47%.
Η Microsoft εκδίδει ενημερώσεις ασφαλείας και αναβαθμίσεις των λειτουργικών της κάθε δεύτερη Τρίτη του μήνα και η Τρίτη που μας πέρασε ήταν και η τελευταία φορά που έγινε διαθέσιμη ενημέρωση οποιουδήποτε είδους για τα Windows XP. Το τέλος της υποστήριξης από τη Microsoft δε σημαίνει φυσικά πως οι υπολογιστές που τα χρησιμοποιούν ακόμα θα σταματήσουν να λειτουργούν. Σημαίνει απλά ότι στο μέλλον οι χρήστες δεν θα μπορούν να “προστατευθούν” από κενά ασφαλείας που τυχόν θα ανακαλύπτει κάποιος στο λειτουργικό σύστημα ή σε εφαρμογές που εκτελούνται σε αυτό. Μάλιστα σύμφωνα με αναλυτές ασφαλείας, είναι πολύ πιθανόν σε δύο εβδομάδες από σήμερα την πρώτη Τρίτη που η Microsoft δεν θα κάνει διαθέσιμη κάποια ενημέρωση ασφαλείας για το λειτουργικό να παρατηρηθούν και οι περισσότερες “επιθέσεις” σε υπολογιστές με Windows XP.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως το γεγονός αυτό έχει σημασία για έναν ακόμα πολύ σημαντικό λόγο. Πέρα από τους οικιακούς και επαγγελματικούς χρήστες, τα Windows XP βρίσκονται εγκατεστημένα και σε περισσότερο από 1.5 εκατομμύριο ATM τραπεζών ανά τον κόσμο, τα οποία είναι πλέον και αυτά “ευάλωτα” σε επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού.
Ταυτόχρονα με τη διακοπή της υποστήριξης για τα Windows XP η Microsoft σταμάτησε και την υποστήριξη για το Office 2003, κάτι που όμως έχει σαφώς μικρότερους κινδύνους ασφαλείας, αφού το Microsoft Office ανανεώνεται αρκετά πιο συχνά από τα ίδια τα Windows και είναι αρκετοί οι χρήστες των Windows XP που έχουν εγκατεστημένη ήδη νεότερη έκδοσή του.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας