Η Αμερικάνικη νομοθεσία και συγκεκριμένα αυτή που έχει να κάνει με την καταπόλεμηση κάθε είδους εγκλήματος (όλα στο όνομα της τρομοκρατίας) υποχρεώνει τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας κάθε είδους να παρέχουν στις υπηρεσίες “εφαρμογής του νόμου” απρόσκοπτη πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών τους όταν αυτό τους ζητηθεί. Πολλές απο αυτές τις εταιρείες όμως όπως η Google, η Apple και η Microsoft προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Για την ευκολότερη παροχή των υπηρεσιών τους αλλά και τη γρηγορότερη πρόσβαση σε αυτές, οι περισσότερες εταιρείες λειτουργούν εγκαταστάσεις και στον υπόλοιπο κόσμο, για παράδειγμα στην Ευρώπη και την Ασία. Η Αμερικάνικη νομοθεσία όμως πιθανότατα εσκεμμένα δεν διαχωρίζει από ποιες εγκαταστάσεις των εταιρείων αυτών έχει δικαίωμα να ζητήσει στοιχεία χρηστών, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στις αρχές της χώρας να ζητούν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη κατάσταση έχει δημιουργήσει αρκετές νομικές επιπλοκές με την Ευρωπαική Ένωση να έχει πολλές φορές προσπαθήσει να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών που βρίσκονται στη Γηραιά Ήπειρο.
Η Microsoft με τη σειρά της έκανε γνωστό πως ζήτησε από Αμερικάνικο δικαστήριο να της δώσει το δικαίωμα να αρνηθεί τη πρόσβαση σε δεδομένα απο e-mail λογαριασμούς που είναι αποθηκευμένα στην Ιρλανδία. Η Αμερικάνικη κυβέρνηση ζητά πρόσβαση για τη χρήση τους σε υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών. Παρότι πρόκειται για υπόθεση εγκλήματος, η Microsoft φαίνεται να βρήκε ευκαίρια να καταπολεμήσει τη συγκεκριμένη νομοθεσία, βασιζόμενη στο ότι ο χρήστης των λογαριασμών αυτών το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βρισκόταν εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Αμερικάνικη κυβέρνηση απο τη πλευρά της, θέλοντας προφανώς να επιρρεάσει το δικαστή στη συγκεκριμένη διαμάχη “προειδοποίησε” πως αν το αίτημα της Microsoft γίνει αποδεκτό, θα δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις Αμερικάνικες εταιρείες να αποθηκεύουν τα δεδομένα που δεν θέλουν να μοιραστούν στις εγκαταστάσεις τους εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός στερείται λογικής αφού οι εταιρείες αυτές έχουν “μοιράσει” τη κίνηση των υπηρεσιών τους ανά ήπειρου και περιοχή ακριβώς για να συμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία σε κάθε περίπτωση.
Οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών για τον τρόπο που πολλές απο αυτές τις εταιρείες μοιράζονταν τα δεδομένα των χρηστών τους με την Αμερικάνικη κυβέρνηση έχει προκαλέσει διαφόρων ειδών προβλήματα. Όπως ήδη αναφέραμε η Ευρωπαική Ένωση ερευνά τον τρόπο που λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της κάθε εταιρείας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα φαίνεται να υπάρχει σημαντική μείωση στη χρήση των υπηρεσιών Αμερικάνικων εταιρείων σε Ευρώπη και Ασία με ανάλογα σημαντική πτώση των εσόδων για τις εταιρείες.
Φαίνεται πως η Microsoft λοιπόν πέρα απο τη κατασκευή περισσότερων εγκαταστάσεων εκτός Ηνωμένων Πολιτειών για την αποθήκευση δεδομένων απο χρήστες άλλων χωρών, αποφάσισε να ξεκινήσει τη δικαστική διαμάχη που θα της δώσει τη δυνατότητα να αρνείται τις πολλές φορές παράλογες απαιτήσεις των Αμερικάνικων Αρχών.
Το μόνο που δεν είναι γνωστό είναι το κίνητρο της Microsoft και κατά πόσο αυτή της η προσπάθεια βασίζεται σε ενδιαφέρον για τη προστασία των χρηστών και όχι στη πιθανή επιπλέον μείωση των εσόδων απο τη χρήση των υπηρεσιών της.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας