Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Galaxy S5 mini Review: Ο ικανός μικρός “αδερφός”
galaxy-s5-mini-in2mobile-featured-image

Galaxy S5 mini Review: Ο ικανός μικρός “αδερφός”

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Με την αγορά των “mini” εκδόσεων της κορυφαίας πρότασης κάθε κατασκευαστή να γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία τον τελευταίο καιρό, η Samsung που έτσι και αλλιώς είχε την «ιδέα» δημιουργίας της συγκεκριμένης κατηγορίας, παρουσίασε πριν λίγο καιρό το Galaxy S5 mini. Όπως δηλώνει ξεκάθαρα και η ονομασία της συσκευής, το S5 mini αποτελεί τη μικρότερη σε διαστάσεις έκδοση του Galaxy S5 έχοντας ταυτόχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα της κατηγορίας στην οποία απευθύνεται. Στη παρουσίαση που ακολουθεί θα γνωρίσουμε μαζί τη νέα πρόταση της Samsung σε μια κατηγορία συσκευών που αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς και το πώς αυτή καταφέρνει να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά του Galaxy S5 σε ένα μικρότερο σε διαστάσεις σύνολο.

Σχέδιο μέγεθος Βάρος

Η Samsung αλλά και οι περισσότεροι κατασκευαστές πλέον, επιλέγουν να παρουσιάζουν μια «καινούρια» σχεδιαστική φιλοσοφία με τη παρουσίαση της κάθε νέας τους κορυφαίας πρότασης και στη συνέχεια να βασίζουν σε αυτή και τις υπόλοιπες συσκευές τους. Ακόμα περισσότερο οι «mini» εκδόσεις των κορυφαίων συσκευών, βασίζονται κυρίως στο σχέδιο τους για να προσελκύσουν τους υποψήφιους αγοραστές που δεν θέλουν ή δεν διαθέτουν τα χρήματα που κοστίζει η εκάστοτε κορυφαία συσκευή. Στη περίπτωση του Galaxy S5 mini λοιπόν η Samsung επέλεξε μάλλον σωστά να χρησιμοποιήσει ακριβώς το σχέδιο του Galaxy S5 σε μικρότερο μέγεθος, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο η συσκευή θα είναι άμεσα αναγνωρίσιμη.

galaxy-s5-mini-in2mobile-two-galaxies

Ακόμα και αν κάποιος δεν αναγνωρίσει με τη πρώτη ματιά τη συσκευή σαν Galaxy S5 mini, το σίγουρο είναι πως το σχέδιο της κάνει ξεκάθαρο πως πρόκειται για συσκευή της Samsung. Η σχεδιαστική γραμμή που ακολουθεί η εταιρεία από το Galaxy S5 και μετά σίγουρα έχει δικαίως κάποιες φορές χαρακτηριστεί ως «κουραστική» αφού στην ουσία παραμένει ίδια εδώ και αρκετά χρόνια. Στη περίπτωση του Galaxy S5 mini πάντως, το μεταλλικό σε υφή πλαίσιο στα πλάγια της συσκευής και η χρήση του ιδιαίτερου σε υφή υλικού για το καπάκι της μπαταρίας, κάνουν τη συσκευή να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό της.

galaxy-s5-mini-in2mobile-back-full

Οι εξωτερικές διαστάσεις του Galaxy S5 mini είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με το «κανονικό» Galaxy S5, αφού η συσκευή διαθέτει αισθητά μικρότερη οθόνη. Για να είμαστε ειλικρινείς σε καθημερινή χρήση, οι συσκευές αυτού του μεγέθους είναι σε πολλές περιπτώσεις ευκολότερες στη μεταφορά και στο να τις κρατά κανείς στο χέρι, χαρακτηριστικά που πιθανότατα συμβάλουν και στην ιδιαίτερη επιτυχία τους.

galaxy-s5-mini-in2mobile-size-comparison-3

Το πάχος του Galaxy S5 mini είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό του Galaxy S5 αν και η διαφορά είναι αισθητή μόνο σε όσους έχουν συνηθίσει να κρατούν στα χέρια τους το «μεγάλο» του αδερφό.

galaxy-s5-mini-in2mobile-thickness

Η επιλογή της εταιρείας να χρησιμοποιήσει ακριβώς την ίδια σχεδιαστική γραμμή με το Galaxy S5 όπως ήδη αναφέραμε οφείλεται σε  συγκεκριμένους λόγους και σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη και τη χαμηλότερη τιμή πώλησης, το Galaxy S5 mini σίγουρα δεν απογοητεύει με την εμφάνιση και τη ποιότητα κατασκευής του. Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε πως η Samsung διατήρησε και την αδιαβροχοποίηση στο Galaxy S5 mini, ένα χαρακτηριστικό που του δίνει σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό του. Η μοναδική αντίστοιχη πρόταση από τη Sony, το Xperia Z1 Compact (και σύντομα το Xperia Z3 Compact) που προσφέρεται έτσι και αλλιώς σε σημαντικά υψηλότερη τιμή πώλησης και το κάνει να ξεφεύγει από τα όρια της κατηγορίας.

Οθόνη

Το Galaxy S5 mini είναι συσκευή κατασκευασμένη από τη Samsung, και δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιεί κάτι άλλο εκτός από μια οθόνη τεχνολογίας SUPER AMOLED.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτή έχει διαγώνιο 4.5 ιντσών και ανάλυση που μπορεί να περιορίζεται σε 1280 x 720 pixels, παραμένει όμως απόλυτα αποδεκτή για τη συγκεκριμένη κατηγορία και σε κάθε περίπτωση μέσα στα όρια του ανταγωνισμού. Πέρα από το πλεονέκτημα των μικρών εξωτερικών διαστάσεων της συσκευής που προσφέρει η συγκεκριμένη οθόνη με τη σχετικά μικρή της διαγώνιο, η απόδοση της είναι ακριβώς αυτή που περιμένει κανείς από μια οθόνη της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

galaxy-s5-mini-in2mobile-finger-print-scanner

Τα χρώματα της έχουν την ίδια ζωντάνια με τις ακριβότερες συσκευές της εταιρείας, δείχνοντας πως δεν έχει γίνει καμία παραχώρηση στη ποιότητα της, ενώ οι γωνίες θέασης όπως είναι αναμενόμενο πλησιάζουν το μέγιστο των 90 μοιρών με το φωτισμό και τα χρώματα να  μην παρουσιάζουν τη παραμικρή αλλοίωση.

galaxy-s5-mini-in2mobile-screen-1

Η Samsung αναγνωρίζει πως τα χαρακτηριστικά απόδοσης των SUPER AMOLED οθονών δεν «αρέσουν» σε όλους τους χρήστες και έχει εδώ και αρκετό καιρό πλέον προσθέσει στις συσκευές της τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την απόδοση της στα μέτρα τους, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και η επιλογή να αναγνωρίζει η συσκευή αυτόματα το περιεχόμενο που προβάλλεται στην οθόνη και να προσαρμόζει τη χρωματική της απόδοση αναλόγως. Σε αυτή τη περίπτωση βέβαια, το Galaxy S5 mini επιλέγει να παρουσιάζει όσο το δυνατόν πιο ζωντανά και έντονα χρώματα όταν προβάλει αρχεία πολυμέσων κάθε είδους. Παρόλα αυτά, συγκεκριμένα για τη προβολή φωτογραφιών, όπως και ο «μεγάλος» του αδερφός το Galaxy S5, διαθέτει ρύθμιση «επαγγελματικής» φωτογραφίας που προσπαθεί όσο είναι δυνατόν να προσαρμόσει τη SUPER AMOLED οθόνη πιο κοντά στο φυσικό χρώμα των φωτογραφιών.

galaxy-s5-mini-in2mobile-screen-settings-1 galaxy-s5-mini-in2mobile-screen-settings-2 galaxy-s5-mini-in2mobile-screen-settings-3

Συνολικά η οθόνη του Galaxy S5 mini, ικανοποιεί απόλυτα με την ανάλυση της αφού συνδυάζεται και με σχετικά μικρή διαγώνιο, ενώ κάθε άλλο της χαρακτηριστικό εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει η χρήση της τεχνολογίας SUPER AMOLED.

Λειτουργικό σύστημα

Το Galaxy S5 mini «επιβεβαιώνει» πως η εταιρεία δεν θέλησε να στερήσει από αυτό περισσότερα από όσο ήταν απαραίτητα και στον τομέα του λειτουργικού του συστήματος καθώς και των δυνατοτήτων που αυτό προσφέρει. Η συσκευή θα κυκλοφορήσει στην αγορά με τη 4.4.2 έκδοση του Android της Google, ενώ πάνω σε αυτή συναντάμε το γνώριμο από το Galaxy S5 και αρκετά ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον της εταιρείας.

galaxy-s5-mini-in2mobile-user-interface-3 galaxy-s5-mini-in2mobile-user-interface-5 galaxy-s5-mini-in2mobile-user-interface-7

Στη καθημερινότητα το Galaxy S5 mini δεν δείχνει με κανέναν τρόπο «διαφορετικό» από τον μεγάλο του αδερφό σε ότι έχει να κάνει με τις δυνατότητες που προσφέρει, αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί. Πολλές από τις δυνατότητες του Galaxy S5, με την ύπαρξη τους στο Galaxy S5 mini θα είναι προσβάσιμες πλέον από μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, γεγονός μάλλον θετικό.

galaxy-s5-mini-in2mobile-user-interface-1 galaxy-s5-mini-in2mobile-user-interface-2 galaxy-s5-mini-in2mobile-user-interface-6

Για παράδειγμα, το Galaxy S5 mini διαθέτει θύρα υπερύθρων και την αντίστοιχη εφαρμογή που επιτρέπει στο χρήστη να το χρησιμοποιήσει για να ελέγχει μέσω αυτού συσκευές όπως η τηλεόραση και το Home Cinema του.

galaxy-s5-mini-in2mobile-remote-control-2 galaxy-s5-mini-in2mobile-remote-control-3 galaxy-s5-mini-in2mobile-remote-control-8

Με τη Samsung να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην άσκηση και τη φυσική κατάσταση των ιδιοκτητών των συσκευών της (προσφέροντας ταυτόχρονα και τη σειρά των Galaxy Gear) το Galaxy S5 Mini υποστηρίζει ολόκληρο το «σετ» δυνατοτήτων και επιλογών συνδεσιμότητας του μεγάλου του αδερφού μέσω της εφαρμογής S-Health.

galaxy-s5-mini-in2mobile-s-health-1 galaxy-s5-mini-in2mobile-s-health-7 galaxy-s5-mini-in2mobile-s-health-8

Ταυτόχρονα στο πίσω μέρος της συσκευής ακριβώς κάτω από τη κάμερα υπάρχει και ο αισθητήρας μέτρησης καρδιακών παλμών ακριβώς όπως και στο Galaxy S5. Μπορεί η ύπαρξη του σε κινητό τηλέφωνο να είναι έτσι και αλλιώς λιγότερο χρήσιμη από ότι είναι στα δύο νέα Galaxy Gear και το Gear Fit, επιβεβαιώνει όμως τη θέληση της εταιρείας να προσφέρει στη «μίνι» έκδοση όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του κανονικού Galaxy S5.

galaxy-s5-mini-in2mobile-heart-rate-1 galaxy-s5-mini-in2mobile-heart-rate-2 galaxy-s5-mini-in2mobile-heart-rate-3

Η συσκευή διαθέτει και τον αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων του Galaxy S5 ενώ η λειτουργία του συνδυάζεται και εδώ με το “Private Mode”  που επιτρέπει ουσιαστικά στον χρήστη να «κρύβει» το περιεχόμενο συγκεκριμένων εφαρμογών με αυτό να είναι προσβάσιμο μόνο από τον ίδιο με τη χρήση του δακτυλικού του αποτυπώματος.

galaxy-s5-mini-in2mobile-finger-print-scanner-1 galaxy-s5-mini-in2mobile-private-mode-1 galaxy-s5-mini-in2mobile-private-mode-4

Αντίστοιχα υπάρχει και το “Kids Mode” που δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να επιλέξει συγκεκριμένες εφαρμογές και περιεχόμενο που θα είναι προσβάσιμα μέσω ενός αρκετά διαφορετικού και «Χαρούμενου» γραφικού περιβάλλοντος με σκοπό τη χρήση της συσκευής από κάποιο μικρό παιδί. Η συγκεκριμένη εφαρμογή προσφέρει πέρα από τη προστασία περιεχομένου από τη προβολή του σε παιδιά και την επιπλέον ασφάλεια του να μη διαγραφούν κατά λάθος πολύτιμα δεδομένα από τη συσκευή.

galaxy-s5-mini-in2mobile-kids-mode-1 galaxy-s5-mini-in2mobile-kids-mode-2 galaxy-s5-mini-in2mobile-kids-mode-3

Συνολικά η ύπαρξη όλων των δυνατοτήτων του Galaxy S5 στο Galaxy S5 mini δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα κατάσταση. Δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι αγοραστές της συσκευής που αναζητούν μια πρόταση με περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις, δεν αναζητούν κορυφαίες επιδόσεις αλλά ταυτόχρονα επιθυμούν να μπορούν να εκμεταλλευτούν ένα αρκετά μεγάλο σύνολο δυνατοτήτων.

Κάμερα

Δυστυχώς στον τομέα της κάμερας η Samsung επέλεξε να μη προσφέρει τίποτα περισσότερο από ότι είναι αναμενόμενο για τη συγκεκριμένη κατηγορία και έτσι το Galaxy S5 mini περιορίζεται στη χρήση κάμερας με αισθητήρα των 8 Mpixels. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η απόδοση της δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς από μια συσκευή του είδους, ενώ η Samsung επέλεξε σωστά να προσφέρει όλες τις δυνατότητες και επιλογές που διαθέτει και το GalaxyS5. Η σημαντική διαφορά είναι πως ενώ η κάμερα του Galaxy S5 μπορεί να βγάλει φωτογραφίες σε αναλογία 16:9 χρησιμοποιώντας το σύνολο του αισθητήρα της, αυτή του Galaxy S5 mini μπορεί να βγάλει φωτογραφίες των 8 Mpixels σε αναλογία 4:3 ενώ σε 16:9 η ανάλυση τους περιορίζεται στα 6 Mpixels.

galaxy-s5-mini-in2mobile-heart-rate-sensor

Η εφαρμογή της κάμερας είναι ακριβώς ίδια σε εμφάνιση και λειτουργικότητα με αυτή του Galaxy S5, κάτι που αποτελεί σε κάθε περίπτωση θετικό στοιχείο για το Galaxy S5 mini. Οι επιλογές και δυνατότητες της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι πραγματικά εντυπωσιακές, με το γραφικό της περιβάλλον να είναι ταυτόχρονα σωστά σχεδιασμένο ώστε να επιτρέπει την εύκολη χρήση της.

galaxy-s5-mini-in2mobile-camera-1 galaxy-s5-mini-in2mobile-camera-2

Η ποιότητα των φωτογραφιών, εντυπωσιάζει με το επίπεδο λεπτομέρειας που περιέχουν σε συνθήκες κανονικού και έντονου φωτισμού, με τη λειτουργία HDR να διευκολύνει σημαντικά τη λήψη σε συνθήκες έντονου φωτισμού αλλά και σε αυτές που υπάρχει μεγάλη χρωματική αντίθεση σε αντικείμενα. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η ενεργοποίηση του «σταθεροποιητή εικόνας» μπορεί να συμβάλει στη λήψη πιο φωτεινών φωτογραφιών, με την ευαισθησία της κάμερας στη κίνηση του χεριού να βοηθά στη λήψη αρκετά σταθερών φωτογραφιών. Μοναδικό μειονέκτημα σε αυτή τη περίπτωση είναι το ότι χρειάζεται να κρατήσει ο χρήστης σχετικά σταθερή τη συσκευή για αρκετά δευτερόλεπτα ώστε να καταφέρει να βγάλει τη φωτογραφία.

Η εγγραφή βίντεο τώρα, περιορίζεται σε αρχεία ανάλυσης 1080p αν και για να είμαστε αντικειμενικοί, η εγγραφή αρχείων 4k είναι κάτι που μέχρι στιγμής διατίθεται μόνο σε αρκετά ακριβότερες συσκευές. Η ποιότητα των αρχείων τώρα είναι εντυπωσιακή, με τη λεπτομέρεια τους να είναι κορυφαία και τη κάμερα του Galaxy S5 mini να ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα στις αλλαγές φωτισμού αλλά και τη γρήγορη κίνηση.

galaxy-s5-mini-in2mobile-camera-5 galaxy-s5-mini-in2mobile-camera-6

Μπορεί η κάμερα των 8 Mpixels να μην προσφέρει το κάτι παραπάνω σε ανάλυση, το σύνολο των δυνατοτήτων της κάμερας του Galaxy S5 mini όμως είναι στην ουσία το ίδιο με αυτό του μεγάλου του αδερφού.

Επεξεργαστής Μνήμη

Ο γράφων όπως έχει ήδη δηλώσει αρκετές φορές στο παρελθόν είναι «φίλος» των επεξεργαστών της σειράς Exynos της Samsung, κατά κύριο λόγο γιατί στο παρελθόν που χρησιμοποιούνταν σε πολλές συσκευές της εταιρείας προσέφεραν σε αυτές κάτι το διαφορετικό από τον ανταγωνισμό τους, ακόμα και στις περιπτώσεις που η απόδοση τους δεν ήταν κορυφαία. Με την ανάγκη για υποστήριξη δικτύων LTE σε πολλές από τις συσκευές της η Samsung «αναγκάστηκε» για μια χρονική περίοδο να βασιστεί σε λύσεις της Qualcomm, που μπορεί να προσέφεραν εντυπωσιακές επιδόσεις πολλές φορές, στερούσαν όμως από τις συσκευές αυτή τους τη διαφορετικότητα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Με τη κυκλοφορία του Galaxy Note 3 Neo, και των δύο Galaxy Tab S, η Samsung δείχνει να μπορεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες σε παραγωγή των δικών της επεξεργαστών αλλά και να παρέχει ταυτόχρονα την απαραίτητη πλέον υποστήριξη LTE δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Επιστρέφοντας στο Galaxy S5 mini, στο εσωτερικό του συναντάμε τον Exynos 3470, έναν επεξεργαστή του οποίου την ύπαρξη δεν γνώριζε κανείς επίσημα μέχρι την ανακοίνωση της συσκευής. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής διαθέτει τέσσερις πυρήνες αρχιτεκτονικής ARM A-7, της μέχρι στιγμής «οικονομικότερης» σε κατανάλωση ενέργειας που είναι διαθέσιμη από την ARM, με την απόδοση τους να είναι παραπλήσια με αυτή των παλαιότερων ARM A-9 που χρησιμοποιούνταν στις κορυφαίες συσκευές των περισσότερων κατασκευαστών πριν από δύο χρόνια. Η ευχάριστη έκπληξη πάντως είναι πως σε μετρήσιμη απόδοση οι τέσσερις πυρήνες του Exynos 3470, χρονισμένοι στο 1.4 GHz είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή των τεσσάρων ARM A-9 του Exynos 4412 που βρισκόταν στο εσωτερικό του Galaxy S3, της κορυφαίας συσκευής της εταιρείας πριν δύο χρόνια. Σε συνδυασμό με το 1.5 GB μνήμης RAM του Galaxy S5 mini, η απόδοση που προσφέρει ο Exynos 3470 στη συσκευή είναι απόλυτα ικανοποιητική σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων.

galaxy-s5-mini-in2mobile-antutu galaxy-s5-mini-in2mobile-cpuz galaxy-s5-mini-in2mobile-quadrant

Για να διαπιστώσει ο χρήστης καθυστέρηση στην απόκριση της συσκευής θα πρέπει να προσπαθήσει συνειδητά και θα το καταφέρει μόνο στους χρόνους εκκίνησης «απαιτητικών» εφαρμογών όπως για παράδειγμα το Photoshop της Adobe. Η χρήση της Mali 400 κάρτας γραφικών μπορεί να θεωρείται «ελλιπής» για την εκτέλεση απαιτητικών σε γραφικά παιχνιδιών, δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε πως το Galaxy S5 mini δεν σχεδιάστηκε με γνώμονα τη κορυφαία απόδοση που έτσι και αλλιώς συνήθως δεν αναζητά κάποιος στη συγκεκριμένη κατηγορία. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της οθόνης του Galaxy S5 mini χωρίς πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα ο Exynos 3470 διαθέτει το απαραίτητο Hardware που του επιτρέπει χωρίς πρόβλημα την αναπαραγωγή αρχείων βίντεο σε ανάλυση 1080p ακόμα και όταν αυτά διαθέτουν αρκετά υψηλό bitrate.

Σε καθαρά μετρήσιμη απόδοση ο Exynos 3470 είναι είτε ανάλογος είτε ελάχιστα καλύτερος σε απόδοση από τους επεξεργαστές της σειράς SnapDragon 400 της Qualcomm, σειρά την οποία και η Samsung ήθελε να αντικαταστήσει με τη χρήση του δικού της επεξεργαστή.

Ο αποθηκευτικός χώρος του Galaxy S5 mini σε αντίθεση με τις περισσότερες προτάσεις της κατηγορίας που προσφέρουν μόνο 8 GB ανέρχεται σε 16 GB, από τα οποία περίπου 12 GB είναι διαθέσιμα στο χρήστη. Φυσικά ακολουθώντας την έτσι και αλλιώς καλή παράδοση της Samsung σε αυτόν τον τομέα, το Galaxy S5 mini διαθέτει υποδοχή για κάρτες μνήμης MicroSD.

Μπαταρία

Το Galaxy S5 mini διαθέτει μια μπαταρία χωρητικότητας 2.100 mAh ικανής να προσφέρει στη συσκευή απόλυτα ικανοποιητικούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας. Σε συνδυασμό με το «περιορισμένων» δυνατοτήτων Hardware της συσκευής, η μπαταρία μπορεί να κρατήσει το Galaxy S5 mini ενεργό για σχεδόν δύο ημέρες χρήσης όλων των δυνατοτήτων του. Ο συγκεκριμένος χρόνος μπορεί να αυξηθεί σε περίπτωση που ο χρήστης του είναι λιγότερο απαιτητικός από αυτό και το χρησιμοποιεί περισσότερο για καθημερινή χρήση των απλών λειτουργιών του.

Σε κάθε περίπτωση, το Galaxy S5 mini δεν θα «δυσκολέψει» τον ιδιοκτήτη του, αφού οι συγκεκριμένοι χρόνοι λειτουργίας σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν μικροί.

Συμπέρασμα

Το Galaxy S5 mini αποτελεί τη πρώτη συσκευή της κατηγορίας του από τη Samsung που δεν «θυσιάζει» κανένα από τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του «μεγάλου» του αδερφού όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τα Galaxy SIII mini και Galaxy S4 mini αντίστοιχα. Ο χαρακτηρισμός του σαν «mini» έχει να κάνει κυρίως με τις μικρότερες εξωτερικές του διαστάσεις και λιγότερο με τα «χειρότερα» τεχνικά του χαρακτηριστικά που έτσι και αλλιώς είναι λογικό να διαφέρουν με δεδομένη και τη χαμηλότερη τιμή πώλησης.

Ο σχεδιασμός του αντιγράφει πλήρως το Galaxy S5 με όσα θετικά και αρνητικά στοιχεία αυτό επιφέρει, με τη συσκευή όμως σε κάθε περίπτωση να μην απογοητεύει με τη ποιότητα κατασκευής, και το τελικό αποτέλεσμα.

galaxy-s5-mini-in2mobile-size-comparison-1

Σε καθημερινή χρήση, το Galaxy S5 mini είναι σίγουρα «ευκολότερο» από το Galaxy S5 αφού οι μειωμένες εξωτερικές διαστάσεις κάνουν ευκολότερη τη μεταφορά του αλλά και τη χρήση με το ένα χέρι. Με τις λειτουργίες που προσφέρει αλλά και το γραφικό περιβάλλον να είναι ίδιο με του κανονικού Galaxy S5, η συσκευή μπορεί εύκολα για πολύ κόσμο να θεωρηθεί καλύτερη επιλογή ακριβώς επειδή είναι ευκολότερη σε καθημερινή χρήση.

Με δεδομένο το ότι η τιμή πώλησης του Galaxy S5 mini θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από του μεγάλου του αδερφού, η συσκευή καλύπτει απόλυτα τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα τύχει καλής πορείας στην αγορά.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

14 σχολια

Panos 44 09/11/2015 - 15:53

Γεις σας , το s5 mini ειναι αδιάβροχο ?
Κολλάει ? όταν αναβαθμιστεί σε lollipop θα κολλάει ?
Η κάμερα σε νυχτερινές λήψεις ειναι ικανοποιητική ?
Ραδιόφωνο δεν πρεπει να εχει

Ευχαριστώ

Reply
Kostas Gliatiotis 09/11/2015 - 21:16

Καλησπέρα !

Το S5 Mini είναι αδιάβροχο όπως και το κανονικό S5 (και πλέον και το S5 Neo) με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι σωστά κλεισμένο το καπάκι της μπαταρίας.

Η απόδοση του είναι αυτή που έχουν όλες οι συσκευές της κατηγορίας του, δεν κολλάει σε φυσιολογική χρήση, αλλά όπως δηλώνει και η ονομασία mini δεν είναι ίδιο σε ταχύτητα με το κανονικό S5. Η αναβάθμιση σε Android Lollipop δεν έχει γίνει ακόμα διαθέσιμη στην χώρα μας. Η Samsung επιλέγει να κάνει τις αναβαθμίσεις διαθέσιμες όταν έχει βεβαιωθεί πως αυτές δεν προκαλούν προβλήματα απόδοσης στην συσκευή. Θεωρητικά πάντα, και αν γίνει σωστά η αναβάθμιση σε Android Lollipop το S5 mini δεν θα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στην λειτουργία του 🙂

Η κάμερα του σε νυχτερινή λήψη δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυνατότητα όπως αυτή του κανονικού S5 ή ακόμα περισσότερο του S6. Οι φωτογραφίες που βγάζει είναι αποδεκτές σε ποιότητα και έχουν καλό φωτισμό στα όρια της κάμερας των 8 Mpixels που έχει η συσκευή.

Δυστυχώς όπως και το κανονικό S5 δεν έχει ραδιόφωνο, ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει μόνο στο S5 Neo !

Reply
Panos 44 09/11/2015 - 20:41

Καλύτερο ειναι το samsung a5 ή το s5 mini

Reply
Kostas Gliatiotis 09/11/2015 - 21:20

Το A5 έχει καλύτερη κάμερα, μεγαλύτερη οθόνη και είναι σημαντικά πιο εμφανίσιμο με τη μεταλλική κατασκευή του.

Το S5 Mini προσφέρει μόνο την αντοχή στο νερό και την σκόνη, αλλά σαν συσκευή είναι κατώτερη σε χαρακτηριστικά και είναι και σημαντικά παλαιότερη.

Το A5 έχει ήδη αναβαθμιστεί σε Android Lollipop κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει και για το S5 Mini.

Προσωπική μου άποψη είναι πως πλέον το S5 mini είναι αρκετά “παλιό” σαν συσκευή και το A5 αποτελεί μια συνολικά καλύτερη συσκευή

Reply
Panos 44 11/11/2015 - 14:59

Ευχαριστώ πολύ !!
Τι κινητό θα μου προτείνατε ? μέχρι 250€

Reply
Kostas Gliatiotis 12/11/2015 - 10:12

H επιλογή συσκευής είναι αρκετά υποκειμενικό θέμα.

Μέχρι το ποσό των 250 ευρώ θεωρώ ότι οι πιο ενδιαφέρουσες συσκευές είναι το G4c της LG, το P8 Lite της Huawei και το J5 της Samsung 🙂

Reply
Iason 29/12/2015 - 16:36

Θεωρειται οτι η συσκευη της samsung J5 ειναι πιο δυνατη απο το S5 mini?

Reply
Kostas Gliatiotis 29/12/2015 - 16:46

Καλησπέρα !

Το J5 είναι σχεδόν δύο χρόνια πλέον νεότερη συσκευή από το S5 mini. Θεωρητικά και πρακτικά είναι από λίγο έως αρκετά πιο ισχυρό ανάλογα με την περίπτωση. Σε επεξεργαστική ισχύ η διαφορά είναι σημαντική υπέρ του J5. Η διαφορά στην παραγωγη γραφικών μόνο για την οθόνη είναι ελάχιστη μεταξύ των δύο συσκευών. Με δεδομένο το ότι το J5 “τρέχει” και νεότερη έκδοση του Android στην οποία δεν θα αναβαθμιστεί το S5 mini υπάρχει επιπλέον διαφορά στην απόδοση λόγω των αλλαγών που έχει κάνει η Google στο λειτουργικό !

Reply
Iason 29/12/2015 - 18:10

Ευχαριστω για την αμεση απαντηση σας.

Reply
Kostas Gliatiotis 29/12/2015 - 21:10

Παρακαλώ και χαίρομαι που βοήθησα 🙂

Reply
Despina 21/01/2016 - 21:04

Η παραπάνω ανάλυση είναι εξαιρετική και πάρα πολύ χρήσιμη να κατανοήσεις πάρα πολλά πράγματα. Μια ερώτηση : ποιά είναι η καλύτερη πρακτική για να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τη μπαταρία? Πρώτη χρήση/ φόρτιση?
Επίσης, να μετανιώσω που πήρα το S5 mini τώρα? Το βασικό μου θέμαι είναι ότι δεν θέλω να ανέβω σε ίντσες και προσπαθώ να μείνω στα “μικρά” όσο κι αν παύουν πλέον να κυκλοφορούν.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Reply
Kostas Gliatiotis 21/01/2016 - 21:27

Καλησπέρα !

Αρχικά σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια !

Σε ότι αφορά την μπαταρία, το μόνο που μπορείς να κάνεις ώστε να διασφαλίσεις όσο είναι δυνατόν την καλή της λειτουργία είναι να την φορτίζεις χωρίς να αδειάσει εντελώς και να κλείσει η συσκευή. Το ιδανικό είναι όταν σε ενημερώσει ότι δεν έχει μπαταρία, να το βάλεις στην πρίζα και αντίστοιχα ιδανικά να το αφήσεις να γεμίσει μέχρι τουλάχιστον το 60%. Η πρώτη φόρτιση δεν έχει καμία διαφορά, η λογική του να αφήσεις πολλές ώρες την συσκευή στην πρίζα δεν ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια πλέον 🙂 Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν το αφήσεις περισσότερη ώρα, με το που θα γεμίσει η μπαταρία, η συσκευή σταματάει να “τραβάει” ρεύμα από τον φοριστή οπότε δεν έχει κάποια διαφορά με το να την αφήσεις συνδεδεμένη.

Η αγορά μιας συσκευής σαν το S5 Mini δεν είναι ποτέ “λάθος” με απόλυτα κριτήρια. Μέχρι και σήμερα συνεχίζει να είναι μια πολύ ικανή συσκευή για φυσιολογική καθημερινή χρήση. Το βασικό του πλεονέκτημα όμως είναι ότι είναι και μια από τις μικρότερες διαθέσιμες συσκευές που προσφέρει κάποιου είδους προστασία στην επαφή με το νερό και την σκόνη, κάτι που δεν μπορείς να βρεις σχεδόν σε καμία άλλη συσκευή της αγοράς.
Στην κατηγορία των Smartphones με σχετικά μικρό μέγεθος οθόνης, η Samsung έχει και αρκετές άλλες επιλογές, σε αρκετές επίσης κατηγορίες τιμής. Η διαφορά του S5 Mini είναι ακριβώς η “αδιαβροχοποίηση” που προσφέρει αλλά και το κατά την γνώμη μου ιδανικό μέγεθος και βάρος 🙂

Reply
Despina 21/01/2016 - 22:41

Για ακόμα μια φορά άψογος!
Ευχαριστώ πάρα πολύ!
(και το χρωματάκι -> gold που πήρα είναι πανέμορφο )

Reply
Kostas Gliatiotis 21/01/2016 - 22:57

Η αλήθεια είναι ότι το χρυσό χρώμα “ταιριάζει” στο S5 Mini πολύ περισσότερο από ότι στο κανονικό S5 !

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights