Αρχικη ΚΟΣΜΟΣ Qualcomm: Ετοιμάζει την κυκλοφορία του Snapdragon 820
snapdragon-820-in2mobile-featured-image

Qualcomm: Ετοιμάζει την κυκλοφορία του Snapdragon 820

απο Kostas Gliatiotis

Είναι κοινό μυστικό πλέον πως ο νεότερος και θεωρητικά καλύτερος επεξεργαστής της Qualcomm μέχρι στιγμής, ο Snapdragon 810, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του που τον εμποδίζουν να έχει και την απόδοση που αρχικά είχε υποσχεθεί η εταιρεία.

Με τα προβλήματα υπερθέρμανσης του Snapdragon 810 να περιορίζουν σημαντικά την ταχύτητα λειτουργίας του και αντίστοιχα την απόδοση του, οι κατασκευαστές που “αναγκαστικά” τον επέλεξαν για τις συσκευές του, υποχρεώθηκαν στην έκδοση αναβάθμισης για τις συσκευές που τον χρησιμοποιούν προκειμένου να μειώσουν ακόμα περισσότερο την απόδοση του ώστε να μειωθούν και τα προβλήματα θερμοκρασίας.

Αυτό όμως είχε σαν φυσικό αποτέλεσμα την ακόμα χειρότερη απόδοση των συσκευών αυτών, που σε πολλές περιπτώσεις έχει από μικρή έως μηδενική διαφορά από τις επιδόσεις του αμέσως προηγούμενου Snapdragon 805 της Qualcomm. Αντίστοιχα, οι συσκευές που τον χρησιμοποιούν, δεν μπορούν να πλησιάσουν τα επίπεδα απόδοσης του Exynos 7420 της Samsung, δίνοντας στα Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην High End κατηγορία.

Φαίνεται λοιπόν πως οι μειωμένες πωλήσεις του Snapdragon 820 για την Qualcomm, και οι αντίστοιχα χαμηλές πωλήσεις των συσκευών που τον χρησιμοποιούν, ανάγκασαν την εταιρεία να “επισπεύσει” την διάθεση του αντικαταστάτη του στους κατασκευαστές προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να σχεδιάσουν τις επόμενες συσκευές τους.

Ο Snapdragon 820 θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τους A-53 και A-57 πυρήνες επεξεργασίας της ARM και θα επιστρέψει σε αρχιτεκτονική της ίδιας της Qualcomm που θα βασίζεται σε αυτή της ARM και έχει την ονομασία Kryo. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές πληροφορίες και χαρακτηριστικά του Kryo, πέρα από το ότι θα είναι σύμφωνα με την Qualcomm τουλάχιστον, καλύτερος σε απόδοση από τον A-57 της ARM πλησιάζοντας αυτή του νεότερου A-72.

Μέχρι στιγμής η Qualcomm δεν έχει ανακοινώσει πόσους Kryo πυρήνες θα διαθέτει ο Snapdragon 820, κάτι που πιθανότατα έχει γίνει εν γνώση της εταιρείας. Με δεδομένο το ότι πρόκειται για ένα μόνο σχέδιο που αντικαθιστά τους A-57 είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εταιρεία δεν έχει έτοιμη κάποια δική της λύση αντίστοιχη των A-53 κάτι που σημαίνει πως ο Kryo δεν θα λειτουργεί σε διάταξη big.LITTLE της ARM. Αυτό αντίστοιχα σημαίνει πως είναι σχεδόν αδύνατον για την Qualcomm να “χωρέσει” 8 Kryo πυρήνες στο εσωτερικό του Snapdragon 820. Αν η απόδοση τους είναι έστω και λίγο χαμηλότερη από αυτή που υπόσχεται η εταιρεία, ακόμα και 4 Kryo πυρήνες θα μπορούν θεωρητικά να προσφέρουν κορυφαία απόδοση. Μένει όμως να δούμε τι τελικά θα επιλέξει η εταιρεία προκειμένου να καλύψει και την “εμπορική” ζήτηση για επεξεργαστές με περισσότερους από 4 πυρήνες.

Η Qualcomm τέλος φαίνεται να επέλεξε και την Samsung για την κατασκευή του Snapdragon 820 και την τεχνική FinFET στα 14nm, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα αυτής και να αποφύγει τα ίδια προβλήματα. Οι πληροφορίες θέλουν την Qualcomm να έχει στείλει ήδη δείγματα του Snapdragon 820 σε τουλάχιστον έναν κατασκευαστή Smartphones προκειμένου να ετοιμάσει μια συσκευή βασισμένη σε αυτόν. Με δεδομένο το ότι σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές εκτός της Samsung έχουν “ανάγκη” μια λύση στο πρόβλημα του Snapdragon 810 είναι δεδομένο ότι οι συσκευές με τον Snapdragon 820 στο εσωτερικό τους θα φτάσουν στην αγορά όσο το δυνατόν γρηγορότερα προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει. Αυτό όμως σημαίνει πως οι χρήστες που επέλεξαν μια συσκευή με τον Snapdragon 810 στο εσωτερικό της θα βρεθούν να έχουν μια συσκευή που θα παραμείνει έστω στα χαρτιά κορυφαία για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights