Εισαγωγή
Η Apple δεν είναι τυχαία ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής Smartphones στον κόσμο. Η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά πώς να σχεδιάζει και να κατασκευάζει συσκευές που να συνδυάζουν όσο το δυνατόν καλύτερες τεχνικές δυνατοτητες (τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια), με ένα επίπεδο ευκολίας χρήσης που είναι σχεδόν αδύνατον να βρει κανείς σε συσκευές του ανταγωνισμού.
Ταυτόχρονα, φροντίζει ώστε κάθε χρόνο περίπου, οι νέες τις προτάσεις να είναι όσο διαφορετικές χρειάζεται, βελτιωμένες πάντα στους κατάλληλους τομείς ώστε να δικαιολογούν την ύπαρξη τους αλλά και να κάνουν τους υποψήφιους αγοραστές να θέλουν να τις αποκτήσουν.
Για μια ακόμα χρονιά λοιπόν, το νεότερο iPhone είναι ταυτόχρονα και το καλύτερο, με τις βελτιώσεις να είναι περισσότερες από ότι μπορεί να δει κανείς με την πρώτη ματιά.
To iPhone 7 μας το παραχώρησε ευγενικά η Cosmote για τις ανάγκες της συγκεκριμένης παρουσίασης. Σαν συσκευή, εκμεταλλεύεται πλήρως τις εντυπωσιακές ταχύτητες έως 375 Mbps του 4G+ δικτύου της εταιρείας.
Σχέδιο Μέγεθος Βάρος.
Η Apple εδώ και χρόνια ακολουθεί μια συγκεκριμένη πολιτική σε ότι αφορά τον σχεδιασμό των συσκευών της, που έχει δημιουργήσει και συγκεκριμένες «απαιτήσεις» στο αγοραστικό κοινό. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εταιρεία μόνη της βρέθηκε σε αυτή την θέση, αφού από την παρουσίαση του πρώτου iPhone πριν αρκετά πλέον χρόνια, φρόντιζε το πολύ κάθε δύο χρόνια να αλλάζει ριζικά την εξωτερική εμφάνιση των συσκευών της.
Αυτό όπως είναι προφανές δεν ισχύει στην περίπτωση του iPhone 7 αφού εξωτερικά δεν είναι τόσο διαφορετικό από το αμέσως προηγούμενο iPhone 6s όσο θα περίμεναν πολλοί «φίλοι» της εταιρείας.
Οι αλλαγές λοιπόν είναι περιορισμένες στο σύνολο τους, χωρίς όμως απαραίτητα να είναι και ασήμαντες. Το iPhone 7 συνεχίζει να είναι κατασκευασμένο από ένα «ενιαίο» κομμάτι αλουμινίου, που αγκαλιάζει την οθόνη του. Οι μοναδικές εμφανείς αλλαγές στον σχεδιασμό του αφορούν τα «χωρίσματα» για τις κεραίες στο πίσω μέρος του, αλλά και την κάμερα στο πάνω μέρος που πλέον προεξέχει ακόμα περισσότερο από ότι στο παρελθόν.
Η συγκεκριμένη… λεπτομέρεια είναι σημαντική, όχι απαραίτητα θετικά, αφού η κάμερα του iPhone 7 προεξέχει σε σημείο που να είναι ενοχλητικό ακόμα και στο μάτι. Προφανώς και η ύπαρξη του Optical Image Stabilization και ο μεγαλύτερος σε μέγεθος αισθητήρας απαιτούν περισσότερο χώρο, είναι σχεδόν σίγουρο όμως ότι ο χρήστης του iPhone 7 θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα προκειμένου να μην γεμίσει το «τζάμι» μπροστα από την κάμερα με γρατζουνιές.
Το αλουμινένιο αυτό πλαίσιο, τουλάχιστον στο μαύρο χρώμα, έχει μια διαφορετική από τις προηγούμενες συσκευές της Apple αίσθηση στην αφή, που είναι αποτέλεσμα της διαφορετικής κατεργασίας που η εταιρεία δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει, αλλά και της ιδιαίτερα εντυπωσιακής σε εμφάνιση μαύρης βαφής. Το σίγουρο είναι ότι το iPhone 7 δίνει στον χρήστη του μια μοναδική αίσθηση πολυτέλειας και «λεπτομέρειας» όταν το κρατάει στα χέρια του, αίσθηση που μέχρι σήμερα όσο και αν δεν μας αρέσει που το παραδεχόμαστε, δεν έχουμε συναντήσει σε συσκευή του ανταγωνισμού.
Στο μπροστινό μέρος τώρα του iPhone 7, ειδικά στην μαύρη έκδοση που είχαμε στα χέρια μας, η εμφάνιση είναι ακόμα περισσότερο «μονότονη» και χωρίς κανένα σχεδόν σχεδιαστικό γνώρισμα ή ιδιαιτερότητα. Ακόμα και οι αισθητήρες για τον εξωτερικό φωτισμό και το proximity sensor, που καταλαβαίνει πότε ο χρήστης πλησιάζει την συσκευή στο πρόσωπο του, είναι καλά κρυμμένες κάτω από την μαύρη επιφάνεια γύρω από την οθόνη. Μόνο η μπροστινή κάμερα είναι ευδιάκριτη, δίπλα στο ακουστικό της συσκευής.
Κάτω από την οθόνη τώρα, το μοναδικό πλήκτρο που έχουν έδω και χρόνια οι συσκευές της Apple, δεν είναι πλεόν…. Πλήκτρο. Στο iPhone 7 και το iPhone 7 Plus, έχει αντικατασταθεί από μια ευαίσθητη στην αφή επιφάνεια που λειτουργεί ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο όπως το touchpad ενός Laptop. Έχοντας ευαισθησία στην αφή, μπορεί να καταλάβει πότε το πιέζει ο χρήστης του, ενώ έχει την δυνατότητα να αντιλαμβάνεται και το επίπεδο της πίεσης αυτής.
Η Apple προσπάθησε να υποκαταστήσει την αίσθηση που αφήνει η πίεση ενός μηχανικού πλήκτρου με την χρήση της δόνησης. Κάθε φορά που ο χρήστης του iPhone 7 πιέζει το πλήκτρο αυτό, η συσκευή «δονείται» με έναν τρόπο που προσπαθεί να προσομοιώσει το «κλίκ» ενός μηχανικού πλήκτρου. Δεν μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα μας άρεσε με τον τρόπο που λειτουργεί, αφού η αίσθηση που τελικά δίνει το iPhone 7 στον χρήστη του είναι ότι απλά… δονείται για να δείξει ότι κατάλαβε το άγγιγμα του.
Η αντοχή στο νερό και την σκόνη.
Το iPhone 7 είναι η πρώτη συσκευή της Αμερικάνικης εταιρείας που προσφέρει αντοχή στην επαφή με το νερό και την σκόνη. Η Apple φροντίζει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις δηλώσεις της σε ότι έχει να κάνει με την συγκεκριμένη προστασία που προσφέρει η συσκευή. Παρόλα αυτά, η πιστοποίηση IP67 που έχει το iPhone 7 μιλάει για μια πραγματικά αδιάβροχη συσκευή ακόμα και αν οι περισσότεροι χρήστες του δεν θα δοκιμάσουν ποτέ τα πραγματικά όρια του μέσα στο νερό.
Είτε το έχουν σαν εργαλείο δουλειάς είτε για «επίδειξη», οι ιδιοκτήτες του θέλουν να διατηρήσουν την εξωτερική του εμφάνιση ακόμα και αν αυτό απαιτεί να μην την βλέπουν ούτε οι ίδιοι. Για αυτούς τους χρήστες, το ότι το iPhone 7 μπορεί να αντέξει σε ένα ατύχημα που περιλαμβάνει νερό, όπως το να πέσει πάνω του ένα ποτήρι, είναι το βασικότερο ζητούμενο, και όχι το να μπορούν να μπουν στην θάλασσα μαζί του.
Συνολικά, η Apple ακόμα και χωρίς να αλλάξει ριζικά την εξωτερική εμφάνιση του iPhone 7 σε σύγκριση με τον προκάτοχο του, φρόντισε ώστε αυτό να είναι αρκετά διαφορετικό ώστε να ξεχωρίζει. Θα μπορούσε επίσης κανείς να πει ότι η εταιρεία κάνει κάτι που σε γενικές γραμμές δεν θέλει να παραδέχεται ότι συμβαίνει. Απλά ακολουθεί τις εταιρείες του ανταγωνισμού, που κατά κανόνα κάθε χρόνο βελτιώνουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο προκειμένου οι συσκευές τους να είναι νέες αλλά ταυτόχρονα και αναγνωρίσιμες σαν δικό τους δημιούργημα. Το iPhone 7 λοιπόν, αντί να αλλάξει το σχέδιο του iPhone 6s, ουσιαστικά το βελτιώνει, κρύβοντας λίγο καλύτερα τις εγκοπές για τις κεραίες και αλλάζοντας την κατεργασία και την τελική υφή στο χέρι της αλουμινένιας επιφάνειας του.
Οθόνη.
Ο μοναδικός τομέας όπου το iPhone 7 δείχνει να αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό είναι αυτός της οθόνης του.
Η διαγώνιος των 4.7 ιντσών είναι γεγονός ότι κάνει την συσκευή εύκολη στην χρήση με το ένα μόνο χέρι, κάτι που με μεγαλύτερη σε μέγεθος οθόνη είναι από δύσκολο έως πρακτικά αδύνατον. Παρόλα αυτά, το 2016 όπου οι περισσότερες συσκευές ακόμα και στην βασική και όχι «μεγάλη» έκδοση τους (όπως είναι το iPhone 7 Plus) προσφέρουν αρκετά μεγαλύτερη οθόνη που μπορεί να αυξάνει μεν το μέγεθος της συσκευής, προσφέρει όμως και σημαντικά μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας και ανάγνωσης.
Αυτό όμως που πραγματικά «υπολείπεται» και δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία, είναι η χαμηλή ανάλυση των 1334 x 750 pixels. Πλέον η ανάλυση αυτή είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από την «τυπική» των 1280 x 720 pixels ή αλλιώς 720p που μπορεί να βρει κανείς σε συσκευές με λιγότερα από 200 ευρώ. Στις 4,7 ίντσες, η ανάλυση αυτή προσφέρει αρκετά καλή λεπτομέρεια απεικόνισης στα 326 Pixels ανά ίντσα που την σημερινή εποχή είναι πολύ λιγότερο εντυπωσιακή από ότι πριν μερικά χρόνια.
Στα θετικά τώρα, η Apple «φημίζεται» για την επιλογή άριστων σε απόδοση LCD οθονών για τις συσκευές της. Το iPhone 7 δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, και η οθόνη του παρότι μικρή και με χαμηλή ανάλυση, έχει τουλάχιστον πολύ καλή χρωματική απόδοση.
Η ζωντάνια της οθόνης είναι απλά εκπληκτική, και διατηρείται ακόμα και στην μέγιστη ένταση του φωτισμού της. Μάλιστα η μέγιστη αυτή ένταση είναι υπερβολική για κλειστούς χώρους, κάνει όμως την οθόνη του iPhone 7 απόλυτα αναγνώσιμη ακόμα και κάτω από έντονο ηλιακό φως. Τα πάντα παρουσιάζονται με πολύ έντονα και ζωντανά χρώματα, ενώ το μικρό της φυσικό μέγεθος κάνει εύκολο για την Apple να «κρύψει» το φαινόμενο αντανάκλασης του φωτισμού στο μαύρο χρώμα.
Οι γωνίες θέασης είναι επίσης κορυφαίες, αφού η αλλοίωση είναι ελάχιστη και μόνο κάτω από υπερβολικά μεγάλη γωνία.
Συνολικά, το iPhone 7 με το μέγεθος της οθόνης του μοιάζει πλέον να επιμένει σε αυτή προκειμένου να έχει λόγο ύπαρξης και το αμέσως μεγαλύτερο iPhone 7 plus (και η κάθε ανάλογη έκδοση κάθε χρόνο).
Σε κάθε περίπτωση, η οθόνη του iPhone 7 είναι απλά καταπληκτική, και μέχρι τουλάχιστον η εταιρεία να κάνει την μετάβαση στην χρήση AMOLED οθονών (αν συμβεί ποτέ αυτό), είναι σίγουρο ότι ο χρήστης του δεν πρόκειται να απογοητευτεί από την απόδοση της.
Κάμερα
Πριν περίπου δύο χρόνια με την παρουσίαση του iPhone 6 η Apple σταμάτησε να προσπαθεί να πείσει τους χρήστες ότι μια κάμερα των 8 Mpixels ήταν αρκετή για τις φωτογραφικές τους ανάγκες. Η ανάλυση της κάμερας αυξήθηκε λοιπόν σε 12 Mpixels και από τότε μέχρι και σήμερα διατηρείται σταθερή με ταυτόχρονες βελτιώσεις στην συνολική λειτουργία της κάμερας σε κάθε νεότερη συσκευή.
Στην περίπτωση του iPhone 7, η σημαντικότερη βελτίωση είναι η ύπαρξη του Optical Image Stabilization, που μέχρι σήμερα η εταιρεία προσέφερε μόνο στις «Plus» εκδόσεις των προηγούμενων iPhone 6 και 6S.
Για μια ακόμα φορά, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει βελτιώσει την συνολική απόδοση της κάμερας του iPhone 7 και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι πραγματικότητα.
Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει η συσκευή σε συνθήκες κανονικού φωτισμού είναι το λιγότερο εντυπωσιακές. Ειδικά σε εξωτερικούς χώρους και κατά την διάρκεια της ημέρας, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Η λεπτομέρεια που περιέχουν οι φωτογραφίες είναι η μέγιστη δυνατή για την κάμερα των 12 Mpixels, ενώ η χρωματική τους πιστότητα είναι απλά αλάνθαστη και όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό που βλέπει ο χρήστης.
Το χρωματικό εύρος είναι με την σειρά του πολύ καλό, με την λειτουργία του HDR πάντως να δημιουργεί φωτογραφίες με λίγο πιο έντονα και ζωντανά χρώματα από ότι θα θέλαμε.
Όταν τώρα ο φωτισμός είναι λιγότερο έντονος, το iPhone 7 ενεργοποιεί αυτόματα (όπως άλλωστε και όλες οι συσκευές του ανταγωνισμού) το Optical Image Stabilization, προκειμένου η κάμερα να μπορεί να «δεί» όσο το δυνατόν περισσότερο φως.
Η λειτουργία του γίνεται εύκολα αντιληπτή, αφού ο χρόνος που χρειάζεται το iPhone 7 για να εστιάσει, αυξάνεται σημαντικά. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει είναι το πόσο φωτεινές αλλά και κοντά στην πραγματικότητα είναι οι φωτογραφίες που τελικά βγάζει η συσκευή.
Η Apple σωστά κατά την γνώμη μας επέλεξε το Optical Image Stabilization να έχει ένα σχετικά «ήπιο» αποτέλεσμα στις φωτογραφίες, χωρίς ο φωτισμός τους να αυξάνεται σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό που βλέπει ο χρήστης του iPhone 7 την ίδια στιγμή.
Ο ψηφιακός θόρυβος είναι πρακτικά ανύπαρκτος, ενώ φαίνεται πως η Apple έχει βρει την τέλεια ισορροπία, ώστε και η λεπτομέρεια των φωτογραφιών να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Το iPhone 7 (και το iOS 10) διατηρεί την όχι απαραίτητα καλή παράδοση, που θέλει την εφαρμογή της κάμερας να διαθέτει μια ιδιαίτερα απλή εμφάνιση αλλά και αντίστοιχα μειωμένη λειτουργικότητα. Ο χρήστης του iPhone 7 μπορεί απλά να διαλέξει αν θέλει να βγάλει φωτογραφία ή βίντεο, καθώς και μερικές ακόμα επιλογές, που στο σύνολο τους απέχουν σημαντικά από αυτές που προσφέρουν όλες πλέον οι συσκευές του ανταγωνισμού.
Η λογική της Apple είναι προφανώς ότι ο χρήστης του iPhone 7 ενδιαφέρεται να βγάλει μια φωτογραφία όσο το δυνατόν ευκολότερα γίνεται και να είναι η καλύτερη δυνατή.
Για όλους τους χρήστες του iPhone 7 τώρα που θέλουν επιπλέον δυνατότητες και ρυθμίσεις, υπάρχουν πολλές εφαρμογές στο App Store της εταιρείας που προσφέρουν ακριβώς αυτό. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι οι καλύτερες από αυτές είναι συνήθως επί πληρωμή.
Λειτουργικό Σύστημα
Όσα χρόνια και αν περάσουν, και όσο περισσότερες δυνατότητες και αν αποκτά κάθε νέα έκδοση του iOS, το λειτουργικό σύστημα της Apple για τις φορητές συσκευές της θα συνεχίσει πιθανότατα να εστιάζει στην απλότητα και την εύκολη χρήση.
Το iOS 10, η έκδοση με την οποία έρχεται το iPhone 7 στην αγορά, όπως και κάθε χρόνο, προσθέτει μερικές ενδιαφέρουσες δυνατότητες στο λειτουργικό της εταιρείας, ενώ αλλάζει και την εμφάνιση και τον τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένων εφαρμογών.
Η συλλογή φωτογραφιών έχει αποκτήσει ακόμα περισσότερες ενδιαφέρουσες δυνατότητες και επιλογές επεξεργασίας φωτογραφιών, ενώ εφαρμογές όπως το ημερολόγιο και το ρολόι διατηρούν την απλότητα και την ευκολία χρήσης τους.
Μια όχι και τόσο «Ευχάριστη» αλλαγή είναι η λειτουργία και ο σχεδιασμός της εφαρμογής «Μουσική». Προφανώς για εμπορικούς λόγους, η εφαρμογή εστιάζει πλέον περισσότερο στις On-line υπηρεσίες της Apple για μουσική και όχι μόνο, και λιγότερο στην ευχρηστία για την αναπαραγωγή μουσικής από την ίδια τη συσκευή.
Στα πλεονεκτήματα του iOS 10 ξεχωρίζει ο διαφορετικός σχεδιασμός των ειδοποιήσεων στην οθόνη κλειδώματος αλλά και ότι για πρώτη φορά σε συσκευή της Apple, ο χρήστης μπορεί να απαντήσει σε ένα μήνυμα από την οθόνη αυτή.
Επίσης, το Today Screen, στο αριστερό μέρος της οθόνης κλειδώματος, μπορεί πλέον να περιέχει πολλές και διαφορετικές ενημερώσεις από τις εφαρμογές που επιλέγει ο χρήστης.
Οι χρήστες του iMessage έχουν πλέον τη δυνατότητα να «εμπλουτίσουν» τα μηνύματα που στέλνουν σε άλλους ιδιοκτήτες iPhone με αρκετά…. εντυπωσιακά εφέ .
Συνολικά, η Apple γνωρίζει ότι πολλοί από τους χρήστες των συσκευών της εκτιμά και τους ενδιαφέρει να μην αλλάξει ο τρόπος που λειτουργούν οι συσκευές της. Κάθε νέα έκδοση του iOS όσο και αν προσθέτει δυνατότητες και εφαρμογές, καταφέρνει να διατηρεί την ίδια «γνώριμη» εικόνα που έχουν συνηθίσει οι χρήστες των iPhone τα τελευταία χρόνια.
Επεξεργαστής Μνήμη.
Όσο και αν η πραγματική απόδοση μιας συσκευής στην πράξη εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, ο επεξεργαστής στο εσωτερικό τους συνεχίζει να παίζει τον βασικότερο ρόλο.
Τα τελευταία χρόνια η Apple φροντίζει ώστε κάθε νέο iPhone να είναι σημαντικά πιο ισχυρό από το προηγούμενο, αλλά και ως ένα βαθμό συμμετέχει «άτυπα» στον αγώνα για την δημιουργία του ισχυρότερου κάθε φορά επεξεργαστή.
Έτσι λοιπόν, και ο Apple A10 “fusion” στο εσωτερικό του iPhone 7 είναι ταυτόχρονα ότι καλύτερο έχει δημιουργήσει η εταιρεία μέχρι σήμερα, αλλά και ο ισχυρότερος επεξεργαστής για Smartphones γενικότερα.
Κατά την παρουσίαση του iPhone 7 η Apple «εξέπληξε» με την ανακοίνωση της ύπαρξης όχι δύο, αλλά συνολικά 4 πυρήνων επεξεργασίας στο εσωτερικό του Α10. Στην συνέχεια η εταιρεία φρόντισε να διατηρήσει αυτή την «έκπληξη» όταν οι δοκιμές των πρώτων συσκευών αποκάλυψαν ότι οι δύο από αυτούς τους πυρήνες επεξεργασίας είναι… καλά κρυμμένοι.
Το λειτουργικό σύστημα και κατ’επέκταση όλες οι εφαρμογές, μπορούν να δουν πρακτικά μόνο δύο πυρήνες επεξεργασίας κάθε φορά. Το ίδιο το iPhone 7 (και ο Α10 στο εσωτερικό του) αποφασίζει ποιοι θα είναι αυτοί με βάση τις απαιτήσεις εκείνη την στιγμή.
Η λογική είναι απλή, αφού οι δύο «μικροί» πυρήνες επεξεργασίας έχουν σχεδιαστεί ώστε να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, ενώ αντίστοιχα οι άλλοι δύο αποτελούν την νεότερη και βελτιωμένη έκδοση των Cyclone πυρήνων του αμέσως προηγούμενου Α9 επεξεργαστή της εταιρείας.
Για τους 2 «ισχυρούς» πυρήνες είναι γνωστή και η μέγιστη συχνότητα λειτουργίας τους, που σε αντίθεση με την μέχρι τώρα παράδοση της Apple, είναι αρκετά υψηλή στα 2.34 GHz. Για τους δύο «οικονομικούς» σε κατανάλωση τώρα, δεν είναι μέχρι σήμερα σχεδόν τίποτα γνωστό, αφού ακόμα και η απόδοση τους δεν μπορεί να μετρηθεί στην πράξη. Κάθε είδους Benchmark αναγνωρίζεται σαν «απαιτητικό» (προφανώς….) από το iPhone 7 και η συσκευή αυτόματα ενεργοποιεί τους 2 ισχυρούς πυρήνες.
Αυτό που όμως πάντα έχει σημασία είναι η απόδοση στην πράξη, και εκεί το iPhone 7 όπως είναι μάλλον αναμενόμενο, προσφέρει εντυπωσιακή ταχύτητα λειτουργίας. Οι εφαρμογές εκκινούν χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, η λειτουργία τους γίνεται χωρίς ενοχλητικά κολλήματα και καθυστερήσεις, ενώ τα 2 GB μνήμης RAM που διαθέτει το iPhone 7 κάνουν άνετη την ταυτόχρονη χρήση και μετάβαση από την μια στην άλλη.
Παρόλα αυτά, η αυξημένη συχνότητα λειτουργίας των δύο τουλάχιστον ισχυρών πυρήνων του A10 στο εσωτερικό του iPhone 7, παράγουν ασυνηθιστα υψηλή θερμοκρασία για συσκευή της Apple. Το iPhone 7 είναι μια από τις λίγες συσκευές της εταιρείας που η θερμοκρασία αυτή γίνεται ενοχλητικά αντιληπτή στο χέρι του χρήστη μετά από αρκετή έστω ώρα έντονης χρήσης.
Στον τομέα των γραφικών τώρα, η Apple διατηρεί τουλάχιστον αρχικά «μυστική» την κάρτα γραφικών στο εσωτερικό των συσκευών της. Ο A10 πιθανότατα χρησιμοποιεί για μια ακόμα φορά κάποια λύση της Imagination technologies, σημαντικά βελτιωμένη σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο Apple A9.
Η απόδοση της κάρτας γραφικών τώρα, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την χαμηλή ανάλυση της οθόνης του iPhone 7. Σε όλα τα διαθέσιμα benchmarks, ο Α10 σχεδόν φτάνει στο όριο των 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο που είναι το όριο της απόδοσης της οθόνης. Προφανώς, η απόδοση αυτή μειώνεται αρκετά σε μεγαλύτερες αναλύσεις που μπορούν να «δοκιμάσουν» διάφορα Benchmarks, όμως δεν έχει την ίδια σημασία αφού πρακτικά η ανάλυση της οθόνης του iPhone 7 είναι αυτή που έχει σημασία και το τι βλέπει ο χρήστης σε αυτή.
Στον τομέα του αποθηκευτικού χώρου τέλος, η Apple έκανε επιτέλους αυτό που έπρεπε να έχει ήδη αποδεχθεί σαν δεδομένο εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Τα 16 GB αποθηκευτικού χώρου της βασικής έκδοσης των iPhone 6 και iPhone 6S ήταν λίγα για την χωρίς προβλήματα χρήση τους, ειδικά με τις αυξημένες δυνατότητες πολυμέσων που είχαν. Στο iPhone 7 λοιπόν, η εταιρεία αποφάσισε επιτέλους να αυξήσει τον ενσωματωμένο χώρο της βασικής έκδοσης σε 32 GB. Από αυτά, περίπου 27 GB είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη και ουσιαστικά αποτελούν την μοναδική επιλογή αφού το iPhone 7 δεν διαθέτει υποδοχή για κάρτες μνήμης.
Μπαταρία
Στην προσπάθεια της να διατηρήσει τις εξωτερικές διαστάσεις αλλά και το βάρος σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα, η Apple επιμένει στην χρήση «ασυνήθιστα» μικρών σε χωρητικότητα μπαταριών στις συσκευές της.
Στην περίπτωση του iPhone 7 η χωρητικότητα αυτή έχει «αυξηθεί» στα 1960 mAh σε σύγκριση με την ακόμα μικρότερη μπαταρία του αμέσως προηγούμενου iPhone 6s.
Αυτό όμως που η εταιρεία κάνει πολύ καλά, είναι να σχεδιάζει το κάθε νέο iPhone έτσι ώστε να έχει την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Έτσι λοιπόν, και το iPhone 7 προσφέρει εντυπωσιακούς χρόνους αναμονής με κριτήριο πάντα την πολύ μικρή σε χωρητικότητα μπαταρία του.
Η εταιρεία έχει κάνει για μια ακόμα φορά πολύ καλή δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα, με αποτέλεσμα η συσκευή να έχει πολύ μικρή κατανάλωση τουλάχιστον όταν βρίσκεται σε αναμονή ή εκτελεί απλές βασικές λειτουργίες.
Ο σκοπός πίσω από αυτή την πολιτική, είναι προφανώς να μπορεί το iPhone 7 να παραμείνει ενεργό για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι πολύ καλοί χρόνοι αναμονής όμως, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την κατανάλωση σε συνθήκες απαιτητικής χρήσης. Μπορεί ο A10 στο εσωτερικό του iPhone 7 να έχει χαμηλή κατανάλωση για τις επιδόσεις που προσφέρει, δεν παύει όμως να είναι «μεγάλη» για την μπαταρία της συσκευής.
Έτσι λοιπόν, όταν ο χρήστης του iPhone 7 το χρησιμοποιεί έντονα, μπορεί σχεδόν να δει το ποσοστό της μπαταρίας του να μειώνεται. Αυτό που «σώζει» την κατάσταση, είναι ότι ακόμα και αν στην συνέχεια σταματήσει να το χρησιμοποιεί έχοντας ένα ποσοστό κοντά στο 30% π.χ. η χαμηλή κατανάλωση σε συνθήκες αναμονής μπορεί να το διατηρήσει ενεργό για αρκετές ακόμα ώρες.
Συμπέρασμα.
Κάθε νέο iPhone πρέπει να είναι ταυτόχρονα διαφορετικό σε σχέδιο και με όσο το δυνατόν καλύτερες και βελτιωμένες δυνατότητες. Στην περίπτωση του iPhone 7 φαίνεται πως η Apple εστίασε τις προσπάθειες της περισσότερο στην πρακτική απόδοση της συσκευής και λιγότερο στην αλλαγή της εξωτερικής του εμφάνισης.
Χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό, το νέο iPhone 7 δεν “δείχνει” τόσο διαφορετικό όσο θέλουν συνήθως οι φίλοι της Apple (κυρίως για να νιώθουν κάθε φορά ότι έχουν κάτι νέο στα χέρια τους). Παρόλα αυτά, είναι όπως κάθε χρόνο, ένα πραγματικά νέο τηλέφωνο σε σχεδόν όλους τους σημαντικούς τομείς.
Η κάμερα του είναι αρκετά βελτιωμένη, ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του είναι απλά εντυπωσιακός σε απόδοση, και συνολικά το iPhone 7 είναι καλύτερο από τον προκάτοχο του.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
2 σχολια
Γεια σας.
Καταρχην πολυ ωραιο review!
Θα ηθελα να σας ρωτησω :1)Πως ειναι η μπαταρια του σε σχεση με το samsung galaxy s6 και γενικα πως ειναι η μπαταρια του
2)ποιες ειναι οι διαφορες με το iphone 7 plus;Οχι με βαση τα specs αλλα στην πραξη.
Ευχαριστω πολυ!
Καλησπέρα !
Η μπαταρία έχει πολύ διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα με το είδος χρήσης. Σε έντονη χρήση, είναι από απλά ίδια έως και λίγο χειρότερη από αυτή του S6. Η μικρή χωρητικότητα της δεν βοηθαέι όταν το χρησιμοποιείς έντονα. Για να κάνεις απλά την δουλειά σου και να χρησιμοποιείς τις εφαρμογές που οι περισσότεροι μας έχουμε στο κινητό μας, όπως Facebook κλπ θα βγάλει θεωρητικά την ημέρα.
Σε σύγκριση με το 7 plus, η διαφορά στην οθόνη δεν είναι αίσθητη σε ποιότητα, μόνο σε μέγεθος. Όμως το 7 Plus είναι ενοχλητικά μεγάλο σε συνολικό μέγεθος και δεν μεταφέρεται εύκολα όυτε χρησιμοποιείται με το ένα χέρι. Είναι όπως είναι λογικό το ίδιο γρήγορα, και η διαφορά από τις δύο κάμερες σε καθημερινή χρήση είναι μάλλον ανύπαρκτη