Λειτουργικό Σύστημα
Το Wiko Tommy διατίθεται με την έκδοση 6.0.1 (Marshmallow) του Android της Google και, όπως αναμενόταν, το περιβάλλον χρήστη (UI) είναι αυτό που έχει δημιουργήσει η Wiko.
Η γαλλική εταιρεία έχει ανασχεδιάσει τα εικονίδια συστήματος και τα αποτελέσματα είναι, κατά τη γνώμη μας, αρκετά ευχάριστα στο μάτι του χρήστη. Κάτι όμως, αρκετά… ιδιαίτερο, είναι ότι ενώ υπάρχει Μενού Εφαρμογών το οποίο μάλιστα μπορούμε να μετακινήσουμε οπουδήποτε θέλουμε, ταυτόχρονα οι ίδιες οι εφαρμογές μας βρίσκονται στις «Οθόνες Αναμονής» μας χωρίς να μπορούμε να τις απομακρύνουμε. Βρήκαμε την συγκεκριμένη υλοποίηση τουλάχιστον… ασυνήθιστη και θεωρούμε ότι δυνητικά μπορεί ορισμένους χρήστες να τους μπερδέψει. Παράλληλα, μέσα στο ίδιο το App Drawer δεν υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας και αναδιάταξης των εφαρμογών μας.
Η διαχείριση των ταπετσαριών και των widgets γίνεται με τον γνώριμο τρόπο του Android, οι δε Οθόνες Αναμονής δημιουργούνται αυτόματα από το ίδιο το λειτουργικό, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αναδιάταξής τους.
Κάτι που διαπιστώσαμε, είναι ο μεγάλος αριθμός προεγκατεστημένων εφαρμογών, οι οποίες μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα να διαγραφούν, αλλά απλώς να απενεργοποιηθούν. Ιδιαίτερη μνεία θα κάνουμε στην εφαρμογή «360 Security» η οποία αναλαμβάνει την γενικότερη επόπτευση και διαχείριση της συσκευής, παρόλο που υπάρχει και δεύτερη ανάλογη που έχει φτιάξει η ίδια η Wiko, η «Υποστήριξη Τηλεφώνου».
Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων είναι ο κλασσικός του Android, χωρίς δυνατότητα επεξεργασίας και αναδιάταξης των συντομεύσεών μας. Υπάρχουν επίσης συντομεύσεις του «360 Security», εφόσον έχετε επιλέξει να το διατηρήσετε σε λειτουργία.
Ο dialer, η αποστολή και λήψη SMS καθώς και η διαχείριση των επαφών μας γίνονται με την γνώριμη άνεση του Android.
Οι Ρυθμίσεις είναι αρκετά μαζεμένες και εύχρηστες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα στην κατηγορία «Έξυπνη Ενέργεια» να ενεργοποιήσουμε διάφορες επιπρόσθετες λειτουργίες.
Παράλληλα, αρκετό ενδιαφέρον έχει η λειτουργία «Έξυπνη Κίνηση», η οποία μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα μοτίβο από τα ήδη υπάρχοντα ή ακόμα και να σχεδιάσουμε νέα, μέσω της οποίας μπορούμε να εκτελέσουμε μια εφαρμογή, να καλέσουμε κάποια επαφή ή να στείλουμε μήνυμα.
Κλείνοντας, η ύπαρξη File Manager καθώς και Ραδιοφώνου είναι ευπρόσδεκτες, χρήσιμες και… καλοδεχούμενες.
Γενικά, το UI της Wiko έχει τα δυνατά του στοιχεία (όπως η Έξυπνη Κίνηση), ωστόσο σε προσωπικό επίπεδο θα προτιμούσαμε το bloatware να είχε κρατηθεί σε πιο… χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, ο τρόπος λειτουργίας του App Drawer ενδεχομένως να δυσκολέψει ορισμένους χρήστες στην διαχείριση των εφαρμογών τους, ωστόσο δεν είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται με την πάροδο του χρόνου. Φυσικά, δεν τίθεται θέμα για το εάν ο μέσος χρήστης θα κάνει την δουλειά του, απλά θεωρούμε ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης σε μελλοντικές υλοποιήσεις.
Επεξεργαστής – Μνήμη
Στο εσωτερικό του Wiko Tommy βρίσκεται ο οικονομικότερος επεεργαστής που θα μπορούσε να διαλέξει η εταιρεί προκειμένου να έχει 4G υποστήριξη, ο Snapdragon 210 της Qualcomm.
Oι 4 πυρήνες Α-53 στο εσωτερικό του είναι χρονισμένοι χαμηλά στο 1.3 GHz με την απόδοση τους να καλύπτει απλά τις βασικές ανάγκες της κατηγορίας που ανήκει το Tommy.
Η εκκίνηση εφαρμογών γίνεται με σχετική ευκολία και σε σύντομο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον για τις λιγότερο απαιτητικές από αυτές.
To μόλις 1 GB μνήμης RAM που διαθέτει το Tommy περιορίζει σημαντικά το πόσες εφαρμογές μπορεί να έχει ανοιχτές ταυτόχρονα ο χρήστης του. Ουσιαστικά η μετάβαση από την μια στην άλλη “τερματίζει” αυτή από την οποία φεύγει ο χρήστης, με το φυσικό επακόλουθο της καθυστέρησης στην εκκίνηση της και πάλι την επόμενη φορά.
Στον τομέα των γραφικών, η Adreno 304 του Snapdragon 210 είναι μια ακόμα πιο “ήπια” σε απόδοση κάρτα γραφικών από αυτές που η Qualcomm χρησιμοποιεί σε αυτή την κατηγορία τιμής. Στην 720p οθόνη του Tommy, υπάρχουν στιγμές που η κάρτα γραφικών καθυστερεί να “σχεδιάσει” ακόμα και το γραφικό περιβάλλον, ενώ προφανώς και η gaming χρήση περιορίζεται στα απολύτως βασικά.
Τέλος, ο αποθηκευτικός χώρος έχει μικρό μέγεθος, στα ονομαστικά 8 GB από τα οποία περίπου 3.9 είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη του Tommy. Για την άνετη χρήση του είναι μάλλον απαραίτητη η τοποθέτηση μιας κάρτας μνήμης MicroSD, για την λήψη φωτογραφιών και video.
Μπαταρία
Η μπαταρία του Wiko Tommy διαθέτει χωρητικότητα της τάξεως των 2.500 mAh, βάσει της οποίας και έχοντας υπόψιν το μη… «διψασμένο» hardware της συσκευής, θα περίμενε κανείς πραγματικά καλούς χρόνους αυτονομίας και λειτουργίας. Ωστόσο, κατά την διάρκεια που το χρησιμοποιήσαμε δεν μπορούμε να πούμε ότι επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες μας, καθώς το Tommy δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερη από μια μέρα λειτουργίας, με σχετικά «έντονη» χρήση (κλήσεις, μηνύματα, εφαρμογές IM καθώς και κοινωνικής δικτύωσης κτλ).
Η όχι και τόσο καλή απόδοση της μπαταρίας πιθανόν να μπορεί να βελτιωθεί με κάποια αναβάθμιση του λογισμικού ή να ευθύνεται για αυτήν το bloatware της συσκευής. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι είναι ένας τομέας τον οποίο η Wiko θα ήταν προτιμότερο να τον επανεξετάσει.
Τέλος, ως είθισται, στις Ρυθμίσεις θα βρούμε τις σχετικές επιλογές βελτιστοποίησης τις οποίες και θα σας προτρέψουμε να… σκαλίσετε.
Συμπέρασμα
Είμαστε πάντα της άποψης ότι το να υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές, είναι πάντα εις όφελος του καταναλωτή και η επίσημη πλέον παρουσία της Wiko στην χώρα μας προσθέτει ακόμα έναν «παίχτη» στην αγορά, την πορεία του οποίου θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον στο μέλλον.
Το Tommy αποτέλεσε τον πρώτο εκπρόσωπο της γαλλικής εταιρείας που έπεσε στα χέρια μας και ομολογούμε ότι μας άφησε ανάμικτες εντυπώσεις. Ο όμορφος και πολύχρωμος σχεδιασμός καθώς και η αξιοπρεπής οθόνη είναι τα δύο κυριότερα ατού του. Από την άλλη όμως, είμαστε της άποψης ότι το hardware θα μπορούσε να είναι καλύτερο βάσει της τιμής πώλησής του, ιδιαίτερα όταν απευθύνεται στο νεανικό κοινό, το οποίο συχνά έχει πιο αυξημένες απαιτήσεις σε σχέση με μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Το σίγουρο είναι ότι η Wiko ήρθε για να… μείνει και εμείς από την μεριά μας σύντομα θα σας παρουσιάσουμε και τα υπόλοιπα μοντέλα της τα οποία σε πρώτη φάση θα κυκλοφορήσουν στην χώρα μας. Άλλωστε όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια εταιρεία με δυναμική που θα συνεχίσει να μας απασχολεί στο μέλλον.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας