Κάμερα
H Sony περιορίζεται στην εμπορική ονομασία Motion Eye για την κάμερα που έχει δημιουργήσει και εξοπλίσει με αυτή το XZ Premium (και το XZs) όμως η μοναδικότητα της χρίζει σίγουρα τεχνικής αναφοράς.
Ο αισθητήρας με την ονομασία IMX400 που αποτελεί το βασικότερο μέρος της Motion Eye κάμερας της συσκευής, έχει μερικές πολύ συγκεκριμένες και ιδιαίτερες διαφορές σε σύγκριση με τις προηγούμενες της εταιρείας, και όχι μόνο. Αρχικά, η ονομαστικά μειωμένη ανάλυση των 19 Mpixels, σε σύγκριση με τα 23 των προηγούμενων συσκευών της εταιρείας, με την διατήρηση του ίδιου φυσικού μεγέθους, επέτρεψε στην Sony να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση της. Με κάθε ένα από τα Pixels να έχει μεγαλύτερο φυσικό μέγεθος, η ευαισθησία τους στο φως βελτιώνεται σημαντικά, η οποία παρόλα αυτά ακόμα δεν έχει φτάσει στο επίπεδο πολλών προτάσεων του ανταγωνισμού.
Το δεύτερο όμως και εμπορικά πιο «προβεβλημένο» χαρακτηριστικό της Motion Eye κάμερας, είναι η δυνατότητα λήψης Video με… 960 καρέ το δευτερόλεπτο. Τεχνικά αυτό είναι δυνατόν με την τοποθέτηση μιας μικρής μνήμης RAM στον ίδιο τον αισθητήρα της κάμερας, κάτι που επιτρέπει την προσωρινή αποθήκευση πολύ περισσότερων δεδομένων, που κάνουν δυνατή την λήψη των 960 αυτών καρέ σε κάθε δευτερόλεπτο.
Με δεδομένο τώρα ότι η ίδια η Sony προβάλει την δυνατότητα αυτή περισσότερο από κάθε άλλη της κάμερας του XZ Premium, είναι μάλλον λογικό να ασχοληθούμε πρώτα με αυτή.
Υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος περιορισμός στην λήψη των 960 καρέ το δευτερόλεπτο, και αυτός είναι ότι η κάμερα του XZ Premium δεν… μπορεί να το κάνει ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Η μικρή αυτή μνήμη RAM στον αισθητήρα της κάμερας, είναι αρκετή για περίπου 0.2 δευτερόλεπτα λήψης με 960 καρέ το δευτερόλεπτο, και αυτό μόνο σε 720p ανάλυση.
Για να εκμεταλλευτεί τώρα ο χρήστης του XZ Premium τη συγκεκριμένη δυνατότητα, θα πρέπει αρχικά να επιλέξει το Video Mode στην κάμερα, να διαλέξει στην συνέχεια την επιλογή για την λήψη σε αργή κίνηση, να ξεκινήσει την εγγραφή και στην συνέχεια να πατήσει το πλήκτρο στην οθόνη για την λήψη σε αργή κίνηση. Το πρόβλημα με την όλη διαδικασία είναι ότι πρώτον στο σύνολο της δεν επιτρέπει την γρήγορη λήψη του στιγμιότυπου που θέλει ο χρήστης του XZ Premium. Ταυτόχρονα, ο τρόπος που ξεκινά (και σχεδόν αμέσως τελειώνει…) η λήψη σε αργή κίνηση προϋποθέτει αυτός να γνωρίζει τι ακριβώς θέλει να καταγράψει.
Αντίστοιχα, η εύρεση ενός θέματος για την λήψη super slow motion video (όπως το ονομάζει η Sony) για τις ανάγκες του συγκεκριμένου Review είχε σαν αποτέλεσμα να καταφέρουμε να καταγράψουμε μόνο ένα αρχείο που να δειχνει το πως λειτουργεί στην πράξη.
Επιστρέφοντας στην ίδια την κάμερα τώρα, και τις πιο… συνηθισμένες δυνατότητες της, η ποιότητα των φωτογραφιών που βγάζει είναι σίγουρα βελτιωμένη. Αυτό από μόνο του ίσως δεν λέει πολλά, αφού πολλές από τις συσκευές της Sony στο παρελθόν, δεν προσέφεραν στην πράξη αυτά που θεωρητικά υπόσχονταν το τμήμα Marketing της εταιρείας. Στην περίπτωση του XZ Premium όμως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.
Οι φωτογραφίες περιέχουν υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας, για πρώτη φορά σε συσκευή της Sony, αυτά που περιμένει κανείς με δεδομένη την ονομαστική ανάλυση του αισθητήρα. Το εντυπωσιακό όμως, είναι το χρωματικό εύρος που μπορεί να «Δει» o ΙΜΧ400, εύρος σημαντικά μεγαλύτερο από όλες πρακτικά τις συσκευές του ανταγωνισμού του.
Η Sony έχει εδώ και χρόνια δημιουργήσει ένα Mode λειτουργίας της εφαρμογής της κάμερας, που παρά την αδικαιολόγητα «υπεροπτική» ονομασία SUPERIOR MODE, αποδίδει ιδιαίτερα καλά στην πράξη.Το SUPERIOR MODE αναλαμβάνει να αναγνωρίσει αυτόματα τις συνθήκες λήψης και να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις της καμερας ανάλογα. Αν ένα αντικείμενο στην φωτογραφία κινείται με μεγάλη ταχύτητα, η κάμερα του XZ Premium θα προσαρμόσει την ταχύτητα του κλείστρου προκειμένου να το «πετύχει» χωρίς να βγει θολό, ενώ αν υπάρχει έντονη χρωματική διαφορά στο αντικείμενο της φωτογραφίας θα ενεργοποιήσει αυτόματα το HDR.
Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τώρα, δυστυχώς το XZ Premium «τιμωρείται» για μια ακόμα φορά από τις αδικαιολόγητες… εμμονές της Sony. Από την Motion Eye κάμερα συνεχίζει να απουσιάζει το Optical Image Stabilization, ενώ ο αισθητήρας βρίσκεται πίσω από ένα όχι φωτεινό διάφραγμα f/2.0 ανάλογο με αυτό που μπορεί να βρει εύκολα κάποιος σε συσκευές της μεσαίας κατηγορίας τιμής.
Οι δύο αυτοί τεχνικοί περιορισμοί δεν κάνουν καμία «χάρη» στην κάμερα του XZ Premium, και οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού είναι απογοητευτικές, ειδικά για όποιον έχει (επιτέλους) ενθουσιαστεί με την απόδοση της κάμερας την ημέρα.
Σχεδόν ποτέ το αποτέλεσμα δεν είναι κάτι περισσότερο από απλά αποδεκτό. Προκειμένου οι φωτογραφίες να μην είναι «θολές» ή κουνημένες, το υψηλό ISO δημιουργεί ψηφιακό θόρυβο, τον οποίο στην συνέχεια προκειμένου να αφαιρέσει το XZ Premium, ρίχνει την λεπτομέρεια της φωτογραφίας σε ενοχλητικά χαμηλό επίπεδο.
Με τις κατάλληλες συνθήκες, ακόμα και το βράδυ ο χρήστης του XZ Premium θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί την κατά τα άλλα κορυφαία κάμερα του. Είναι όμως κρίμα που ακόμα και στην καλύτερη τεχνολογικά και όχι μόνο συσκευή της, η Sony επιμένει να μην ακολουθεί τις απαιτήσεις που ο ανταγωνισμός έχει πλέον καθεριώσει.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας