Κάμερα.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η επιλογή μιας κάμερας των 8 μόλις Mpixels έχει να κάνει με την τιμή πώλησης του Nokia 3.Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι σε αυτή την τιμή η HMD κατάφερε να προσφέρει μια επισης 8 Mpxiels κάμερα στο μπροστινό του μέρος, κάμερα που μάλιστα έρχεται με Auto Focus, κάτι πραγματικά σπάνιο ακόμα και σε πολύ ακριβότερα Smartphones.
Η απόδοση της κάμερας τώρα, ξεκινώντας από την πίσω πλευρά του Nokia 3 είναι στην καλύτερη περίπτωση απλά αποδεκτή. Η HMD δεν έχει ακόμα την «εμπειρία» που χρειάζεται στην δημιουργία του απαραίτητου Software για την επεξεργασία των δεδομένων από την κάμερα και αυτό φαίνεται στις φωτογραφίες που βγάζει το Nokia 3.
Σε συνθήκες κανονικού φωτισμού η χαμηλή λεπτομέρεια είναι αποτέλεσμα της χαμηλής ανάλυσης, και το χρωματικό εύρος είναι το «στάνταρ» που περιμένει κανείς από μια απλή στο σύνολο της κάμερα. Προφανώς και για λόγους κόστους το Nokia 3 δεν «προσπαθεί» να ξεχωρίσει στον τομέα της φωτογραφίας. Το HDR mode που διαθέτει είναι μάλλον αποτρεπτικό, κυρίως γιατί απαιτεί αρκετά δευτερόλεπτα για την λήψη μιας φωτογραφίας με αυτό ενεργό.
Αντίστοιχα, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού φαίνεται πιο έντονα το (λογικά) χαμηλό κόστος της κάμερας και του αισθητήρα της. Οι φωτογραφίες έχουν εμφανή ψηφιακό θόρυβο, που δεν μειώνεται από το software προκειμένου να μην θυσιαστεί ακόμα περισσότερο το επίπεδο λεπτομέρειας. Ξεχωριστό Night Mode δεν υπάρχει για την έστω και τεχνητά αύξηση της ευαισθησίας του αισθητήρα στο φως, με αποτέλεσμα σε αρκετά σκοτεινές συνθήκες να είναι… άσκοπη η χρήση της κάμερας του Nokia 3.
Η εφαρμογή της κάμερας δείχνει σαν να είναι το πρώτο «βήμα» στον σχεδιασμό μιας διαφορετικής από του Stock Android έκδοσης, που όμως ακόμα χρειάζεται δουλειά. Όλες οι βασικές λειτουργίες είναι άμεσα προσβάσιμες με μεγάλα εικονίδια και εύκολη και λογική διάταξη. Σε γενικές γραμμές τουλάχιστον εργονομικά, το Nokia 3 δεν ενοχλεί τον χρήστη του όταν θέλει να φωτογραφήσει με αυτό.
Επεξεργαστής Μνήμη.
Όσο και αν προσπαθήσει κάποιος να είναι… ευγενικός στον τομέα της απόδοσης του Nokia 3, είναι σχεδόν αδύνατον να το κάνει. Στο εσωτερικό της συσκευής βρίσκεται ο MT6737 επεξεργαστής της Mediatek, η απόδοση του οποίου είναι στην καλύτερη περίπτωση απλά αποδεκτή.
Υπάρχουν συνολικά 4 πυρήνες Α-53 της ARM στο 1.3 GHz, συνοδευόμενοι από 2 GB μνήμης RAM, κάτι μάλλον αποδεκτό για την κατηγορία τιμής.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι το Nokia 3 αποδίδει αισθητά πιο «Αργά» σε καθημερινή χρήση ακόμα και σε σύγκριση με αρκετά παλαιότερες συσκευές του ανταγωνισμού που χρησιμοποιούν επεξεργαστή με αντίστοιχα χαμηλή απόδοση. Ακόμα και η Stock έκδοση του Android 7.0 δεν δείχνει να βοηθάει, με το Nokia 3 να «κολλάει» στιγμιαία κάποιες φορές ακόμα και για να ανοίξει απλές εφαρμογές όπως αυτή των μηνυμάτων.
Είναι επίσης σχεδόν άσκοπο να αναφερθεί κάποιος στον τομέα της παραγωγής γραφικών. Ο MT6737 έχει στο εσωτερικό του μια “αρχαία” πλέον, Mali T720 της ARM και μάλιστα σε έκδοση με 1 Core παραγωγής γραφικών. Ακόμα και για απλά παιχνίδια, η απόδοση της είναι οριακή, και σε κάθε περίπτωση χαμηλότερη από ότι θα περίμενε κανείς ακόμα και για την κατηγορία τιμής που ανήκει το Nokia 3.
Η συνολική αυτή απόδοση κάνει δύσκολο το να περιμένει κάποιος κάτι περισσότερο από απλή βασική χρήση με το Nokia 3. Οι περισσότερες συνηθισμένες, ειδικά Social Media εφαρμογές ή/και αυτές όπως το Whatsapp και το Viber κάνουν την συσκευή να λειτουργεί ακόμα πιο…αργά.
Ο αποθηκευτικός χώρος έχει ονομαστική χωρητικότητα 16 GB από τα οποία περίπου 9.5 είναι διαθέσιμα στον χρήστη μετά την πρώτη ενεργοποίηση του Nokia 3. Ο χώρος μπορεί να επεκταθεί ακόμα περισσότερο όμως με την χρήση καρτών μνήμης MicroSD.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας