Επεξεργαστής Μνήμη
Η επιλογή του Snapdragon 625 της Qualcomm για το Mi A1 είναι ταυτόχρονα και αναμενόμενη αλλά και ιδανική για την κατηγορία και τον χαρακτήρα του. Ένας από τους καλύτερους επεξεργαστές για την μεσαία κατηγορία τιμής, προσφέρει την απόδοση που πρέπει να έχει η συσκευή, ενώ ταυτόχρονα η κατασκευή στα 14 nm τον κάνει και ιδιαίτερα οικονομικό σε κατανάλωση ενέργειας, με αντίστοιχα οφέλη στην απόδοση της μπαταρίας.
Οι συνολικά 8 πυρήνες επεξεργασίας στο εσωτερικό του έχουν όλοι σαν μέγιστο χρονισμό τα 2.0 GHz. Το «εντυπωσιακό» για επεξεργαστή της Qualcomm, είναι ότι ο Snapdragon 625 μπορεί να… διαλέξει όσους από τους 8 πυρήνες χρειάζεται για να εκτελέσει μια εργασία, ενώ συνήθως επιλέγεται η συχνότητα που θα το κάνει πιο γρήγορα. Η κατασκευή στα 14 nm βοηθάει σημαντικά και στον περιορισμό της θερμοκρασίας λειτουργίας, με το Mi A1 να μην ζεσταίνεται αισθητά ακόμα και σε έντονη χρήση.
Στο πρακτικό κομμάτι τώρα, με δεδομένο το Stock Android που «τρέχει» το Mi A1, και τα 4 GB μνήμης RAM που έχει η έκδοση που έρχεται επίσημα στη χώρα μας, τα πάντα εκτελούνται με μια εντυπωσιακή άνεση και ταχύτητα.
Όλες οι εφαρμογές ξεκινούν πολύ γρήγορα, και στην συνέχεια τρέχουν χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις. Η εναλλαγή μεταξύ τους γίνεται επίσης εντυπωσιακά άνετα, με δεδομένο και εδώ το ελαφρύ σε γραφικό περιβάλλον και απαιτήσεις Stock Android.
Στον τομέα των γραφικών, η Adreno 506 έχει ελάχιστα βελτιωμένη απόδοση σε σύγκριση με την 505 των Snapdragon 430 και 435. Η σημαντικότερη διαφορά της είναι η δυνατότητα εγγραφής και αναπαραγωγής video σε 4k, αλλά και η ελάχιστα καλύτερη απόδοση σε οθόνες 1080p σαν και αυτή του Mi A1.
Σχεδόν όλα τα παιχνίδια που μπορεί να βρει κανείς στο Play Store της Google θα παίξουν χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένει μια κάρτα γραφικών σχεδιασμένη για την μεσαία κατηγορία.
Για τον αποθηκευτικό χώρο, η InfoQuest αποφάσισε να «εντυπωσιάσει» και στα 299 ευρώ της τιμής του Mi A1 προσφέρει την έκδοση με τα ονομαστικά 64 GB. Από αυτά, περίπου 54 είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη, μέγεθος που είναι περισσότερο από αρκετό για σχεδόν κάθε είδους χρήση.
Για όσους παρόλα αυτά χρειάζονται περισσότερο χώρο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα επέκτασης με μια microSD που όμως καταλαμβάνει τον χώρο για την δεύτερη κάρτα SIM.
Λειτουργικό Σύστημα
Ο λόγος ύπαρξης του Mi A1 είναι το ότι έρχεται με μια Stock έκδοση του Android της Google. Η Xiaomi θεωρεί ότι η αγορά των AndroidOne συσκευών μπορεί να επεκταθεί και εκτός αναπτυσσόμενων αγορών, αν οι διαθέσιμες συσκευές είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και ανταγωνιστικές. Στην περίπτωση του Mi A1 αυτό είναι μάλλον δεδομένο, αφού στην κατηγορία τιμής του, οι συσκευές με Stock Android είναι ελάχιστες, και πολλές από αυτές δεν είναι επίσημα διαθέσιμες στη χώρα μας.
Το γραφικό περιβάλλον που έχει σχεδιάσει η Google, επιμένει καλώς ή κακώς να είναι σημαντικά πιο απλό σε εμφάνιση από όλες σχεδόν τις υλοποιήσεις των κατασκευαστών που το χρησιμοποιούν (και τροποποιούν) συμπεριλαμβανόμενης και της ίδιας της Xiaomi.
Οι επιλογές που προσφέρει τώρα, είναι αντίστοιχα περιορισμένες σε λίγο περισσότερες από τις βασικές, για κάθε είδους χρήση εκτός από αυτή που μπορεί να γίνει με κάποια από τις εφαρμογές και υπηρεσίες της Google.
Ως συνήθως, κάποιες από αυτές τις εφαρμογές όπως το Google Photos εστιάζουν περισσότερο στο να «πείσουν» τον χρήστη του Mi A1 να χρησιμοποιήσει και την αντίστοιχη Cloud υπηρεσία αποθήκευσης της Google και λιγότερο στη σωστή σχεδίαση και παροχή επιλογών και δυνατοτήτων.
Είναι δεδομένο ότι ο χρήστης του Mi A1 θα πρέπει να εγκαταστήσει αρκετές ακόμα εφαρμογές από το Play Store προκειμένου να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες της συσκευής του. Παρόλα αυτά, είναι επίσης δεδομένο ότι τουλάχιστον αυτό δεν είναι ευθύνη της Xiaomi αλλά της ίδιας της Google. Η Xiaomi από την πλευρά της έχει απλά εγκαταστήσει μια πολύ εύχρηστη εφαρμογή για την λειτουργία του Mi A1 σαν… τηλεκοντρόλ αφού στην κορυφή του υπάρχει μια θύρα υπερύθρων.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας