Την πρώτη ολοκληρωμένη εφαρμογή NarrowBand–IoT (NB–IoT), η οποία αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και χρησιμοποιεί το δίκτυο της Vodafone, παρουσίασε η Vodafone Ελλάδας στο 19ο Infocom World Congress που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Η πρωτότυπη NB–IoT εφαρμογή, η οποία αναπτύχθηκε από τη θυγατρική της Vodafone Ελλάδας Zelitron, είναι ένας υπερσύγχρονος εξοπλισμός μέτρησης για την παρακολούθηση κυψελών μελισσών από απόσταση.
Η εφαρμογή παρουσιάζει μοναδικές καινοτομίες, που καθιστούν εφικτή την απομακρυσμένη διαχείριση της κυψέλης, προσφέροντας στους μελισσοκόμους όλα τα απαραίτητα εργαλεία και δεδομένα, προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους και χρόνο και να μειώσουν την ανάγκη των μετακινήσεων, εξασφαλίζοντας βελτιωμένη επιχειρηματική λειτουργία και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Μέσω της τεχνολογίας ΝΒ–ΙοΤ και ενός εύχρηστου και πολυχρηστικού web portal, ο χρήστης – παραγωγός μελιού μπορεί να παρακολουθεί από απόσταση την υγρασία, την εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία και του βάρους οποιασδήποτε κυψέλης που έχει στο πεδίο, ελέγχοντας την κατάστασή τους και την παραγωγή μελιού από τις μέλισσες, και να γνωρίζει τις τάσεις παραγωγής.
Επίσης, ο εξοπλισμός μέτρησης παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα ανίχνευσης και εντοπισμού της κυψέλης, ενώ αποστέλλει ειδοποίηση σε περίπτωση που μία κυψέλη μετακινηθεί, ανοιχθεί ή φτάσει το βάρος στο οποίο πρέπει να συλλεχθεί το μέλι.
Ο ΝΒ–ΙοΤ τερματικός εξοπλισμός της κυψέλης έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται πειραματικά. H Vodafone, πιστή την υλοποίηση της στρατηγικής της για την ανάπτυξη και παροχή νέων καινοτόμων εφαρμογών ΙοΤ, επενδύει σε τεχνολογίες ΝΒ–ΙοΤ, οι οποίες παρέχουν νέες δυνατότητες, σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες. H Vodafone Ελλάδας δηλώνει την ετοιμότητά της να προσφέρει NB–IoT υπηρεσίες στους πελάτες της, καλύπτοντας όλες τους τις ανάγκες.
Η κ. Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, καθώς παρουσιάσαμε μία σημαντική καινοτομία, η οποία αναπτύχθηκε στη χώρα μας από τη θυγατρική μας Zelitron και την Vodafone Ελλάδας. Πρόκειται για μία μόνο από τις εφαρμογές που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από την τεχνολογία ΝΒ–ΙοΤ και να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. H Vodafone Ελλάδας επενδύει στις καλύτερες ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες με στόχο να φέρει ένα καλύτερο αύριο για όλους».
To NB-IoT υιοθετείται και υποστηρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Λειτουργεί σε φασματικές περιοχές που εξασφαλίζουν ποιότητα της υπηρεσίας και δυνατότητες, ανθεκτικές στο μέλλον. Πρόκειται για ασύρματη τεχνολογία δικτύου χαμηλής ισχύος (LPWA) που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την διασύνδεση συσκευών με χαμηλές ευρυζωνικές και ενεργειακές απαιτήσεις, ενώ παρέχει ευρύτερη και βαθύτερη κάλυψη δικτύου.
Η τεχνολογία ΝΒ–ΙοΤ θεωρείται πρωτοποριακή, καθώς επιτυγχάνει χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, που συνεπάγεται σημαντικά χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Θεωρείται ιδεώδης για την διαχείριση πόρων, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, από απόσταση και μπορεί να μειώσει το λειτουργικό κόστος μία επιχείρησης και να δημιουργήσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Οι έξυπνοι μετρητές, οι έξυπνοι κάδοι, η περιβαλλοντική παρακολούθηση και η γεωργία ακριβείας είναι λίγες μόνο από τις εφαρμογές του NB–IoT.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας