Λειτουργικό Σύστημα
Το Nokia 8 κυκλοφορεί με την έκδοση 7.1.1 του Android (Nougat), η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την διάθεση της αναβάθμισης σε Android 8.0 Oreo, όμως αυτή γίνεται σταδιακά ανά χώρα, και δεν έχει ακόμα γίνει διαθέσιμη για τα Ελληνικά Nokia 8.
Ως γνωστόν, η Nokia δεν έχει δημιουργήσει το δικό της Περιβάλλον Χρήστη, έτσι η σχετική εμπειρία περιορίζεται σε εκείνην της stock έκδοσης του Android. Υπάρχουν φυσικά ορισμένες αλλαγές στα εικονίδια συστήματος στα οποία πλέον επικρατεί το μπλε χρώμα (μια προφανής παραπομπή στο λογότυπο της φινλανδικής εταιρείας), ωστόσο πρόκειται απλά για αισθητικές επεμβάσεις.
Η διαχείριση των ταπετσαριών και των widgets μας γίνονται με τον γνώριμο τρόπο του Android, ενώ οι διάφορες Οθόνες δημιουργούνται αυτόματα. Για να έχουμε πρόσβαση στο App Drawer απλά σέρνουμε το δάχτυλό μας από την βάση της οθόνης προς τα πάνω και, ταυτόχρονα, παρατεταμένη πίεση στο εικονίδιο κάποιας εφαρμογής θα εμφανίσει ορισμένες επιλογές (ανάλογα με την εφαρμογή, προφανώς).
Ως… φυσική απόρροια του ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση από το stock Android, ο χρήστης θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές της Google για τις φωτογραφίες, την μουσική του κτλ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καθένα. Παράλληλα, θέλουμε να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει Ραδιόφωνο FM, μια προσθήκη που αρκετοί χρήστες επιζητούν. Φυσικά, είναι διαθέσιμη πάντα η δυνατότητα να προσθέσουμε εφαρμογές από το Play Store.
Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων είναι ο γνωστός του Android και υπάρχει η δυνατότητα αναδιάταξης των συντομεύσεών μας.
Οι Ρυθμίσεις χαρακτηρίζονται από σχετική απλότητα και, φυσικά, λείπουν αρκετές επιλογές παραμετροποίησης που συναντάμε στα προσαρμοσμένα UI άλλων κατασκευαστών.
Όπως είναι αναμενόμενο, οι εφαρμογές για την πραγματοποίηση κλήσεων, αποστολής και λήψης μηνυμάτων, διαχείρισης των επαφών μας κτλ είναι εκείνες της Google.
Σε γενικές γραμμές, το ότι έχει επιλεγεί η stock έκδοση του Android έχει το θετικό ότι μελλοντικές αναβαθμίσεις θα είναι διαθέσιμες πιο σύντομα και, φυσικά, το ίδιο το λειτουργικό «τρέχει» άνετα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις για κάποιο λόγο που δεν κατανοούμε εμφανίστηκαν ορισμένα «λαγκαρίσματα», κάτι που λογικά θα λυθεί στο μέλλον.
Από την άλλη πλευρά του νομίσματος βέβαια, λείπει η διαφοροποίηση που οι περισσότεροι κατασκευαστές, για προφανείς λόγους, θέλουν να έχουν και που, σε κάθε περίπτωση, έχει ως αποτέλεσμα η συσκευή να έχει τον δικό της «χαρακτήρα».

Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας

Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας