Μια νέα και ενδιαφέρουσα νομοθεσία έθεσε σε ισχύ από την αρχή της νέας χρονιάς η Γερμανία. Σύμφωνα με αυτή, όλα τα κοινωνικά δίκτυα θα πρέπει να ελέγχουν και να διαγράφουν μηνύματα μίσους, απέναντι σε κοινωνικές ομάδες και κάθε είδους ρατσισμό (και όχι μόνο).
Η νομοθεσία έχει ψηφιστεί από τον Οκτώβριο του 2017, υπήρχε όμως μια περίοδος “χάριτος” μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να προσαρμοστεί κάθε εταιρεία στην εφαρμογή του. Αναλυτικότερα, κάθε κοινωνικό δίκτυο όπως το Facebook και το Twitter θα έχει χρονικο περιθώριο 24 ωρών μέχρι να διαγράψει μηνύματα και κάθε είδους ανάρτηση που θεωρείται ότι κρύβει “μηνύματα μίσους”. Το χρονικό όριο αυξάνεται στις 7 ημέρες, σε περίπτωση που είναι …. πολύπλοκη η διαγραφή του, δίνοντας έτσι ένα περιθώριο σε κάθε κοινωνικό δίκτυο να επιλέξει πως ακριβώς θα αντιδράσει σε καταστάσεις που είναι λιγότερο ξεκάθαρες.
Είναι μεγάλη συζήτηση το κατά πόσο μια νομοθεσία σαν και αυτή αλλάζει το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, όμως ειδικά στην Γερμανία, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια υπάρχει μια αυξημένη αυστηρότητα προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστα περιστατικά. Η νομοθεσία ορίζει πρόστιμο έως και 50 εκατομμύρια ευρώ για τις περιπτώσεις που κάποια ανάρτηση δεν διαγραφεί ειδικά μετά από καταγγελία. Κανένα κοινωνικό δίκτυο δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής γνωστό αν έχει προσαρμοστεί στην συγκεκριμένη νομοθεσία κατά την περίοδο χάριτος μέχρι τις αρχές του νέου έτους, αλλά ούτε και για το πως σκοπεύει να διαχωρίζει τα μηνύματα των χρηστών του ώστε να εφαρμόζει την νομοθεσία αυτή.

Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας