Λειτουργικό Σύστημα
Το Xiaomi Mi Mix 2 ήρθε στα χέρια μας με την έκδοση 7.1.1 (Nougat) του Android και, φυσικά, η εμπειρία χρήσης διέπεται από το γραφικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η ίδια η κινέζικη εταιρεία (MIUI), το οποίο έχει φτάσει στην έκδοση 9.1.2 και είναι αρκετά… μακριά από την stock έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google.
Όπως είναι… ευνόητο, δεν υπάρχει ξεχωριστό Μενού Εφαρμογών (App Drawer), μια πρακτική που ακολουθείται από αρκετούς κατασκευαστές. Έτσι, όλες οι εφαρμογές και τα widgets μας βρίσκονται στις Οθόνες μας, τις οποίες εφαρμογές φυσικά μπορούμε να ταξινομήσουμε σε φακέλους.
Η διάταξη και το πλήθος των Οθονών μας γίνεται αυτόματα από το ίδιο το λειτουργικό, ενώ η διαχείριση των ταπετσαριών και των widgets γίνεται με ευκολία και άνεση. Παράλληλα, θέλουμε να προσθέσουμε και την υποστήριξη Θεμάτων, για όσους θέλουν… ποικιλία.
Κάτι που θα θέλαμε να υπάρχει και δυστυχώς απουσιάζει, είναι το Ραδιόφωνο, μια έλλειψη που παρατηρείται – παραδόξως – σε αρκετές high-end συσκευές στην αγορά. Κατά τα άλλα, η ύπαρξη File Manager είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη, όπως ακριβώς και οι ξεχωριστές εφαρμογές που έχει δημιουργήσει η Xiaomi για τις φωτογραφίες και τα βίντεό μας.
Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων έχει και αυτός την προσωπική… πινελιά της Xiaomi και υπάρχει η δυνατότητα ορισμού και αναδιάταξης των συντομεύσεών μας. Επίσης, για όσους δεν έχουν εμπειρία από τις συσκευές της κινέζικης εταιρείας, θα αναφέρουμε ότι οι χρωματισμοί αλλάζουν κατά την διάρκεια της μέρας.
Ερχόμενοι στον τομέα των Ρυθμίσεων, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι το UI της Xiaomi είναι από τα πιο παραμετροποιήσιμα στον «κόσμο» του Android. Όπως έχουμε ξαναπεί, σε κάποιες περιπτώσεις οι διαθέσιμες επιλογές ίσως θα ήταν καλό να ήταν λιγότερες ώστε οι μη εξοικειωμένοι χρήστες να μην… αποθαρρύνονται να «παίξουν» με την συσκευή τους. Όπως και να έχει πάντως, εάν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που τους αρέσει να πειραματίζονται, τότε θα… αποζημιωθείτε και με το παραπάνω.
Όσον αφορά τον αριθμό των προεγκατεστημένων εφαρμογών, είναι αρκετά… πολυπληθής, καθώς η Xiaomi έχει φροντίσει να δημιουργήσει κυριολεκτικά το δικό της «οικοσύστημα».
Στο ίδιο μοτίβο, δεν θα μπορούσε να λείπει μια εφαρμογή κεντρικής διαχείρισης της συσκευής, η οποία ονομάζεται «Ασφάλεια» και δίνει την δυνατότητα βελτιστοποίησης της λειτουργίας της.
Παράλληλα, οι εφαρμογές για την πραγματοποίηση κλήσεων, αποστολής και λήψης SMS και της διαχείρισης των επαφών μας έχουν και αυτές ανασχεδιαστεί, παρέχοντας ένα όμορφο και καλαίσθητο περιβάλλον.
Γενικά μιλώντας, θα επαναλάβουμε ότι το UI της Xiaomi διακρίνεται για την παραμετροποίηση που προσφέρει και την αρκετά μεγάλη του ευχρηστία. Αν θέλουμε να… παραπονεθούμε για κάτι, θα αναφερθούμε στο ότι προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη η νεώτερη έκδοση του Android (Oreo) και προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πότε θα διατεθεί. Παρόλαυτά, επί της ουσίας, η εμπειρία χρήσης κινείται στα πλαίσια που περιμένει κανείς από ένα σύγχρονο high end smartphone και είναι δεδομένο ότι ο μέσος χρήστης δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στην καθημερινότητά του.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας