Η γενική χρήση του όρου «Τεχνητή Νοημοσύνη» τουλάχιστον στον τομέα της φωτογραφίας και ειδικότερα στην αγορά των Smartphones είναι κάτι που καλώς ή κακώς έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από ότι θα ήταν πραγματικά απαραίτητο.
Πριν όμως από κάθε άλλη εταιρεία που προσπαθεί να βρει έναν εμπορικό τρόπο να εκμεταλλευτεί την συγκεκριμένη…έννοια, η Huawei αφιέρωσε τον χρόνο, τα χρήματα και την προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου να έχει ένα πραγματικά διαφορετικό αποτέλεσμα, που βασίζεται στις αρχές της «Τεχνητής Νοημοσύνης».
Η συνεργασία της Huawei με την Leica μετράει πλέον τον τέταρτο χρόνο ζωής της, και το νεότερο αποτέλεσμα αυτής είναι ως γνωστό το P20 και το ακόμα πιο εντυπωσιακό P20 Pro της εταιρείας. Στο εσωτερικό τους, και ακόμα πιο «βαθιά» στο εσωτερικό του Kirin 970 επεξεργαστή τους, βρίσκεται μια μονάδα «Neural Processing» ή NPU εν συντομία, η οποία δίνει πραγματική … υπόσταση στον όρο τεχνητή νοημοσύνη. Ο σκοπός ύπαρξης της είναι να αναγνωρίζει συγκεκριμένα «μοντέλα» επεξεργασίας που βοηθούν την συσκευή να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις που έχει η κάμερα και όχι μόνο, και όλα αυτά σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι μπορεί να γίνει θεωρητικά και χωρίς αντίστοιχο Hardware σε άλλες συσκευές.
Στο απόλυτα τεχνικό κομμάτι, η βασική κάμερα του P20 Pro έχει αισθητήρα ανάλυσης 40 Mpixels, σημαντικά μεγαλύτερο από κάθε άλλη συσκευή που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην αγορά. Το διάφραγμα του φακού μπροστά από αυτή είναι στο f/1.8, ενώ η δεύτερη ασπρόμαυρη κάμερα στα 20 Mpixels διαθέτει ένα ακόμα πιο “ανοιχτό” f/1.6. Η τρίτη κάμερα της παρέας, έχει διαφορετικό τηλεφακό μπροστά της, που επιτρέπει το οπτικό ζοομ σε 3X, και παρά την χαμηλότερη ανάλυση των 8 Mpixels, όπως θα δούμε στην συνέχεια, οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του λογισμικού της Huawei αλλά και των δύο άλλων καμερών.
Το P20 Pro μπορεί να αναγνωρίσει περισσότερα από 500 διαφορετικά σκηνικά φωτογραφίας, που χωρίζονται σε υποκατηγορίες, όπως η φωτογράφιση τοπίων, λουλουδιών, κατοικίδιων ζώων, του μπλέ… ουρανού και αρκετών ακόμα. Το εντυπωσιακό είναι ότι σε κάποιες από αυτές τις κατηγορίες, όπως σε αυτή του φαγητού, η τεχνητή νοημοσύνη του P20 Pro μπορεί να ξεχωρίσει και το είδος αυτού, προκειμένου να τονίσει ακόμα περισσότερο την φωτογραφία με τρόπο που να την κάνει ξεχωριστή και σίγουρα πιο… ευχάριστη για τον χρήστη του.
Για να το καταφέρει αυτό, το P20 Pro χρησιμοποιεί την NPU προκειμένου να «αναλύσει» το σκηνικό της φωτογράφισης και να το συγκρίνει με μια μεγάλη βάση δεδομένων που διαθέτει ώστε να αναγνωρίσει ή να «συμπεράνει» τι βλέπει με την κάμερα του και να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Όπως παραδέχονται με νόημα οι υπεύθυνοι της εταιρείας, ο στόχος δεν είναι πάντα η πιο σωστή τεχνικά και θεωρητικά φωτογραφία, αλλά κάποιες φορές και αυτή που είναι πιο «όμορφη» και πιο αποδεκτή από τον χρήστη του Smartphone. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας στην Γερμανία και την Leica, παραδέχθηκαν μάλιστα ότι το υψηλότερο μέχρι στιγμής σκορ του P20 Pro στο DxO Mark είναι στην ουσία η μέση λύση ανάμεσα σε απόλυτα σωστή τεχνικά φωτογραφία και την «φυσική» αίσθηση που θέλει ο χρήστης να έχουν οι φωτογραφίες που τελικά βγάζει με αυτό.
Ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα και λίγο πιο έντονο, κυρίως χρωματικά, αφού τεχνικά και σε λεπτομέρεια, οι φωτογραφίες εκμεταλλεύονται πλήρως την εντυπωσιακή κάμερα του P20 Pro των 40 mpixels.
Η λήψη φωτογραφιών του «Μπλε ουρανού» προφανώς και τονίζει περισσότερο το… μπλε χρώμα, όμως αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός, προκειμένου να ξεχωρίζει στην φωτογραφία.
Αντίστοιχα και η φωτογράφιση λουλουδιών και «πρασινάδας» όπως έχει μεταφραστεί το αντίστοιχο Mode στα Ελληνικά, τονίζει τα χρώματα που θέλει τελικά ο χρήστης να είναι πιο ευδιάκριτα στην φωτογραφία του.
Η εφαρμογή της κάμερας μπορεί όμως να «προτείνει» στον χρήστη του P20 Pro και το πως να βγάλει μια φωτογραφία, ενημερώνοντας τον για παράδειγμα ότι πρέπει να απομακρύνει την συσκευή του από το αντικείμενο της φωτογραφίας σε κοντινές λήψεις.
Είναι σχεδόν αδύνατον να δοκιμάσει κανείς όλες τις διαθέσιμες επιλογές προσαρμογής που έχει το P20 Pro, κυρίως επειδή απλά στην καθημερινότητα του δεν πετυχαίνει το σύνολο αυτών. Είναι όμως αντίστοιχα ευχάριστο να ανακαλύπτει σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, ότι το Smartphone του μπορεί να αναγνωρίσει ένα ακόμα σκηνικό που δεν το… περίμενε και να δείξει και εκεί ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά με τις φωτογραφίες που θα βγάλει.
Τεχνικά όμως, το P20 pro αποτελεί και ένα επίτευγμα για την αγορά των Smartphones, όχι μόνο για τις 3 κάμερες στο πίσω μέρος του, αλλά κυρίως για το πως τις εκμεταλλεύεται στην πράξη. Η ανάλυση των 40 Mpixels για την βασική κάμερα ακούγεται εντυπωσιακά υψηλή, όμως η εταιρεία δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή. Το P20 Pro βγάζει κατά κύριο λόγο φωτογραφίες σε ανάλυση των 10 Mpixels όχι γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, αλλά επειδή με αυτόν τον τρόπο τα δεδομένα από την κάμερα του είναι πιο χρήσιμα πρακτικά.
Χρησιμοποιώντας την τεχνική του Pixel Binning, το P20 Pro «συνδυάζει» τέσσερα Pixel και τις πληροφορίες που βλέπει το καθένα, για την δημιουργία ενός τελικού με την λεπτομέρεια, τον φωτισμό και τα χρώματα από τα τέσσερα αυτά. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φωτογραφία δημιουργείται με πολύ περισσότερες πληροφορίες από ότι μια απλή κάμερα των 10 ή 12 Mpixels, με αντίστοιχα πολύ καλύτερη συνολική ποιότητα.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το P20 Pro δεν μπορεί να βγάλει άριστες φωτογραφίες και στην μέγιστη ανάλυση της κάμερας του, που διατηρούν το μεγάλο χρωματικό εύρος και απλά περιορίζονται στην χρήση μερικών από των επιπλέον δυνατοτήτων του λογισμικού της κάμερας.
Μια ακόμα «μοναδική» δυνατότητα του P20 Pro είναι το Zoom που προσφέρει, και εδώ με έναν έξυπνο τρόπο.
Η βασική κάμερα των 40 Mpixels χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με την δεύτερη των 8 που διαθέτει τον τηλεφακό προκειμένου οι φωτογραφίες σε 3Χ Zoom να έχουν και πάλι ανάλυση 10 Mpixels. Τα δεδομένα από τον τηλεφακό που βλέπει όντως πιο κοντά από την βασική κάμερα, συνδυάζονται με την αυξημένη λεπτομέρεια που μπορεί να δει η βασική κάμερα, και το αποτέλεσμα είναι ένα σχεδόν άριστο οπτικό τριπλό Zoom.
Το Δεύτερο Zoom mode φτάνει το 5Χ και εδώ η ταυτόχρονη λειτουργία των τριών καμερών δείχνει τις δυνατότητες της με τον καλύτερο τρόπο. Η αναμενόμενη απώλεια σε λεπτομέρεια είναι εντυπωσιακά μικρή, και σε κάθε περίπτωση σαφώς μικρότερη από το να κάνει zoom κάποιος ψηφιακά με την κάμερα οποιουδήποτε άλλου Smartphone.
Τέλος, ακόμα και αν όλες οι υπόλοιπες ικανότητες του P20 Pro στον τομέα της φωτογραφίας αρκούν για να το κατατάξουν στην κορυφή του ανταγωνισμού, η Huawei προσφέρει ένα ακόμα Mode, στο οποίο η απόδοση του είναι … αστεία καλύτερη από κάθε άλλη συσκευή της αγοράς.
Το Night mode τεχνικά και πρακτικά δεν μπορεί να το βρει κανείς σε κανένα άλλο Smartphone που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά (και στο μέλλον μόνο αν το αντιγράψει κάποιος από την Huawei…). Εδώ, το AIS (Artificial Intelligence Stabilization) του P20 Pro κάνει κάτι πραγματικά μοναδικό. Όταν ο χρήστης το επιλέξει και πατήσει το Shutter key για να βγάλει μια φωτογραφία, το Smartphone ξεκινά να βγάζει συνεχόμενες φωτογραφίες για 3 έως 7 δευτερόλεπτα, με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης φωτισμού. Το Night Mode λειτουργεί υποχρεωτικά στα 10 Mpixels, και έτσι σε κάθε ένα από αυτά τα δευτερόλεπτα, το P20 Pro βγάζει δύο διαφορετικά επίπεδα έκθεσης αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό.
Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι η Huawei έχει βρει έναν όντως «ευφυή» τρόπο να διατηρεί την κάμερα σταθερή ακόμα και αν οι συνεχόμενες λήψεις για 7 δευτερόλεπτα γίνονται με τον χρήστη να κρατάει το P20 Pro στα χέρια του (προφανώς σταθερό). Συνδυάζοντας τα δεδομένα από τις διαφορετικές λήψεις που έχει βγάλει η κάμερα, και εδώ μαζί με τα δεδομένα από την δεύτερη ασπρόμαυρη κάμερα, το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα είδος φωτογραφίας που δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά σε Smartphone. Οι φωτογραφίες έχουν ένα σωστό συνδυασμό φωτισμού σε όλα τα σημεία τους, κάθε ένα αποτέλεσμα διαφορετικής χρονικής έκθεσης του αισθητήρα, και ένα συνολικό επίπεδο λεπτομέρειας και ανύπαρκτού στην κυριολεξία θορύβου που δεν μπορείς να πετύχεις με μια μόνο φωτογραφία.
Η κάμερα που δεν αναφέρεται το ίδιο συχνά όμως είναι η τρίτη στη σειρά, και πρόκειται για αυτή με τον ασπρόμαυρο αισθητήρα που η Huawei χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια πλέον στις κορυφαίες συσκευές της. Η χρησιμότητα της είναι και πάλι διαφορετική ανάλογα με τις συνθήκες φωτογράφισης, και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από ότι περιμένει κανείς αρχικά με δεδομένο το ότι δεν μπορεί να δει… χρώμα
Το P20 Pro εκμεταλλεύεται τα δεδομένα από την ασπρόμαυρη κάμερα ώστε να τονίζει αλλά και να επιλέγει σωστά την αντίθεση και την οξύτητα, ενώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην δημιουργία φωτογραφιών με τα διαφορετικά Vivid και Smooth Mode που προσομοιώνουν χρωματικά τις φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει μια Leica κάμερα.
Για τους φίλους της ασπρόμαυρης φωτογραφίας όμως, η δεύτερη αυτή κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ξεχωριστά μόνη της, για τη λήψη πιο «καλλιτεχνικών» φωτογραφιών. Μάλιστα το P20 Pro διαθέτει ξεχωριστό Manual Mode στο οποίο ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει επιλογές όπως η ταχύτητα του κλείστρου, και το ISO.
Είναι εύκολο να προσθέσει μια εταιρεία απλά τον «όρο» τεχνητή νοημοσύνη στη συσκευή της και συγκεκριμένα στην κάμερα της. Το δύσκολο όμως, και αυτό που έχει πετύχει η Huawei με τον καλύτερο ίσως τρόπο, είναι ο όρος τεχνητή νοημοσύνη να είναι πραγματικός, και το αποτέλεσμα το καλύτερο δυνατό. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται για μια ακόμα φορά στο έπακρο τη συνεργασία της με την Leica, και έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό σε φωτογραφικές επιδόσεις Smartphone.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας