Κάμερα.
Ένας τομέας όπου η Apple δεν μπορεί να ξεχωρίσει πλέον με την ίδια άνεση που μπορούσε να το κάνει πριν μερικά χρόνια, είναι αυτός της φωτογραφίας και των καμερών που διαθέτουν οι συσκευές της.
Για το iPhone Xs Max αλλά και το «μικρότερο» iPhone Xs, η εταιρεία έχει διατηρήσει τη διάταξη με δύο κάμερες στο πίσω μέρος, που όμως τεχνικά αποτελούν διαφορετικούς αισθητήρες με βελτιωμένη απόδοση.
Η ανάλυση έχει παραμένει στα 12 Mpixels και για τις δύο, η βασική έχει όμως μεγαλύτερο φυσικό μέγεθος με 1.4μm για κάθε φωτο-ευαίσθητο στοιχείο, ενώ διατηρεί το f/1.8 διάφραγμα της. Η δεύτερη με το 2Χ οπτικό ζουμ που προσφέρει ο τηλεφακός της είναι μικρότερη σε φυσικές διαστάσεις, έχει επίσης διαφορετικό f/2.4 διάφραγμα όμως η Apple έχει διατηρήσει και το OIS και στις δύο κάμερες.
Παρότι η εταιρεία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα κατά την παρουσίαση των νέων iPhones στον τρόπο που ο επίσης νέος A12 Bionic στο εσωτερικό τους έχει βελτιωμένες δυνατότητες λήψης και επεξεργασίας των φωτογραφιών, αυτές οι βελτιώσεις είναι χρήσιμες περισσότερο σε σύγκριση με παλαιότερα iPhones.
Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το iPhone Xs Max είναι σχεδόν πάντα σωστές από κάθε δυνατή άποψη και με κάθε κριτήριο, χωρίς όμως ποτέ να είναι κάτι το ξεχωριστό. Σε μια εποχή που σχεδόν κάθε εταιρεία του ανταγωνισμού της Apple (ακόμα και η Samsung…) επιλέγει την αυτόματη αναγνώριση σκηνικού και προσαρμογή των ρυθμίσεων της κάμερας αντίστοιχα, το iPhone Xs Max επιμένει σε μια πιο απλή λογική.
Το Smart HDR που έχουν οι νεότερες συσκευές της εταιρείας, υπόσχεται να χρησιμοποιεί διαδοχικές λήψεις προκειμένου να τις συνδυάζει σε μια τελική φωτογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, τα επίπεδα φωτισμού από κάθε διαφορετικό επίπεδο έκθεσης, οι λεπτομέρειες αλλά και το χρωματικό εύρος της φωτογραφίας είναι ένα «σύνολο» των λήψεων αυτών προκειμένου να είναι οι καλύτερες δυνατές.
Προς τιμήν την Apple η λειτουργία του Smart HDR όντως βελτιώνει σημαντικά τις φωτογραφίες στις συνθήκες λήψης που είναι χρήσιμη ή και απαραίτητη η λειτουργία του. Το «μειονέκτημα» είναι ότι ο χρήστης του iPhone Xs Max δεν μπορεί να το έχει μονίμως ενεργό, και η συσκευή αποφασίζει μόνη της πότε είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση του.
Όπως κάθε άλλη συσκευή με δεύτερη κάμερα που χρησιμοποιείται για 2Χ οπτικό ζουμ, έτσι και το iPhone Xs Max αλλάζει από την βασική κάμερα στην δεύτερη με μια απλή επιλογή από την εφαρμογή της κάμερας. Η Apple είναι η εταιρεία που αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο και προσπάθεια ώστε αυτή η δεύτερη κάμερα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο διαφορετική από την βασική σε πραγματική απόδοση.
Με αυτόν τον τρόπο, οι φωτογραφίες με 2Χ οπτικό ζουμ, έχουν το ίδιο χρωματικό εύρος, και αρκετά υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας, ώστε να μην ξεχωρίζουν σαν κάτι το διαφορετικό από αυτό που μπορεί να βγάλει η βασική κάμερα.
Σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού τώρα, το iPhone Xs Max εκμεταλλεύεται το f/1.8 διάφραγμα της κάμερας του, και το OIS που αυτή διαθέτει, δύο χαρακτηριστικά όμως που πλέον δεν αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο σε αυτή τη κατηγορία τιμής και όχι μόνο.
H κάμερα του Galaxy Note 9 για παράδειγμα έχει ακόμα καλύτερη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό χάρη στο πιο «φωτεινό» f/1.5 διάφραγμα της, ενώ δεν τίθεται κάν θέμα σύγκρισης με το Night Mode του P20 Pro της Huawei ή ακόμα και αυτό του «απλού» P20 (πόσο μάλλον με το σύντομα διαθέσιμο Mate 20 Pro…).
Οι φωτογραφίες είναι παρόλα αυτά τόσο φωτεινές όσο πρακτικά βλέπει και ο χρήστης του iPhone Xs Max το θέμα που φωτογραφίζει, ενώ όπως πάντα η περίσσεια επεξεργαστική ισχύς του επιτρέπει την σωστή αφαίρεση του ψηφιακού θορύβου με διατήρηση της λεπτομέρειας σε κορυφαία επίπεδα.
Αυτό που απουσιάζει από το iPhone Xs Max αλλά και όλα τα iPhones της εταιρείας μέχρι και σήμερα, είναι η ύπαρξη ενός Manual Mode Που να επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει αυτός ρυθμίσεις όπως το ISO, η ταχύτητα του κλείστρου και το επίπεδο έκθεσης. Η επιλογή αυτή της Apple δεν είναι τυχαία, αφού οι συσκευές της έχουν το απαραίτητο API προκειμένου μια εφαρμογή να μπορεί να το κάνει αυτό, απλά επιλέγει να αφήσει το Manual Mode σε εφαρμογές τρίτων Developers.
Για την λήψη βίντεο τώρα, το iPhone Xs Max είναι μια από τις συσκευές της εταιρείας που προσφέρουν σχεδόν «τα πάντα» σε δυνατότητες και λεπτομέρεια. Η μέγιστη ανάλυση εγγραφής είναι το 4k με δυνατότητα λήψης όμως με 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Ο τρόπος που έχει στήσει το λειτουργικό αλλά και το Hardware του iPhone Xs Max η εταιρεία, επιτρέπουν την λήψη βίντεο σε αυτή την υψηλή ποιότητα και ανάλυση που είναι καλύτερα από κάθε άλλη συσκευή της αγοράς.
Το μειονέκτημα είναι ότι η εγγραφή σε 4k με 60 fps μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση του νεότερου H265/HEVC για την κωδικοποίηση τους. Η συμβατότητα του H265 είναι ακόμα περιορισμένη σε σύγκριση με το πιο ευρέως διαδεδομένο H264 και υπό συνθήκες περιορίζει την χρήση των βίντεο σε συσκευές εκτός Apple.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας