Επεξεργαστής Μνήμη
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και με τα δύο iPhone Xs, η Apple παρουσιάζει και τον επόμενο και καλύτερο επεξεργαστή που η ίδια σχεδιάζει για τις συσκευές της. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, αυτός ο επεξεργαστής είναι συνολικά «αστεία» πιο ισχυρός από κάθε πρόταση που μπορεί να βρει κανείς στο χώρο του Android, ακόμα και σε σύγκριση με Custom λύσεις όπως ο Exynos 9810 της Samsung.
Οι συνολικά 6 πυρήνες επεξεργασίας χωρίζονται σε δύο υψηλής απόδοσης που έχουν την ονομασία…Vortex και τέσσερις πιο οικονομικούς με την ονομασία Tempest (η Apple βρίσκει πάντα ευφυείς ονομασίες). Η συχνότητα λειτουργίας φτάνει τα 2.49 GHZ για τους μεγάλους Vortex, όμως η Apple τονίζει ότι έχουν κατά 40% μικρότερη κατανάλωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο A11 Bionic. Αντίστοιχα και οι μικροί Tempest έχουν επίσης κατά 50% μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
Αυτό που όμως έχει σημασία δεν είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά ο τρόπος που στην πραγματική χρήση το iPhone Xs Max είναι απερίγραπτα γρήγορο σε ότι και αν του ζητήσει ο ιδιοκτήτης του.
Το iOS 12 έχει βελτιώσει σημαντικά τους χρόνους εκκίνησης εφαρμογών ακόμα και σε παλαιότερες συσκευές, και στην περίπτωση του iPhone Xs Max η βελτίωση αυτή απλά «προστίθεται» στην γρηγορότερη λειτουργία του.
Τα 4 GB μνήμης RAM που πλέον και η Apple προσφέρει στα δύο νέα iPhone Xs είναι περισσότερο «αρκετά» από ότι σε Android Smartphones. Το iOS της Apple διαφέρει σημαντικά στον τρόπο και τη λογική λειτουργίας του, και περιορίζει σημαντικά το πόσο σπάταλες μπορούν να είναι οι εφαρμογές με τη RAM που χρησιμοποιούν όταν δεν υπάρχει λόγος. Ο αυστηρός έλεγχος που η Apple επιβάλει στους δημιουργούς εφαρμογών επίσης, διασφαλίζει ότι σχεδόν πάντα αυτές θα είναι πιο αποδοτικές συνολικά σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκδόσεις τους για Android συσκευές.
Για την παραγωγή γραφικών τώρα, ο A12 Bionic έχει στο εσωτερικό του μια κάρτα γραφικών σχεδιασμένη από την Apple και εδώ, και σε σύγκριση με τον προηγούμενο A11 έχει πλέον 4 «πυρήνες» παραγωγής αντί για 3. Η εταιρεία δηλώνει απόδοση αυξημένη κατά 50% από την έτσι και αλλιώς υπερβολικά υψηλή απόδοση της κάρτας γραφικών του Α11 Bionic που παραμένει κορυφαία μέχρι και σήμερα.
Για κάθε είδους εφαρμογή αλλά και παιχνίδι, το iPhone Xs Max είναι περισσότερο από ικανό να καλύψει όλες τις απαιτήσεις του χρήστη του. Συνήθως οι Developers παιχνιδιών για το iOS «τερματίζουν» τις επιδόσεις των συσκευών που είναι περίπου 2 γενιές παλαιότερες. Αυτό σημαίνει ότι τα παιχνίδια που μπορεί να βρει κανείς τώρα στο App Store ( με εξαίρεση ίσως το PUBG ) είναι στο όριο της απόδοσης του iPhone 7 και 7 Plus, κάτι που σημαίνει ότι το iPhone Xs Max έχει ακόμα πολύ μεγάλα περιθώρια μέχρι να αρχίσει να… ζορίζεται.
Για τον αποθηκευτικό χώρο τέλος, η Apple δυστυχώς φημίζεται να αρνείται να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της εποχής της ή τουλάχιστον θέλει να το κάνει με τρόπο που να απαιτεί από τον χρήστη να αγοράσει μια ακριβότερη έκδοση των συσκευών της. Έτσι ακόμα και για το iPhone Xs Max που στη χώρα μας κοστίζει περίπου 1.300 ευρώ, αλλά δεν είναι φθηνό σχεδόν πουθενά στον κόσμο, η βασική έκδοση έχει 64 GB ονομαστικά, και περίπου 53 GB πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη του.
Από την στιγμή που προφανώς δεν υπάρχει υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD αλλά και οι Cloud υπηρεσίες της Apple προσφέρουν μόλις 5 GB δωρεάν χώρου, η βασική έκδοση του iPhone Xs Max στα 64 GB είναι σημαντικά περιορισμένη. Ο ιδιοκτήτης του είναι πιθανόν να μεταφέρει συχνά φωτογραφίες και ειδικά βίντεο στον υπολογιστή του προκειμένου να μην «γεμίσει» ο διαθέσιμος χώρος. Σαν… εναλλακτική, το Google Photos προσφέρει τον ίδιο δωρεάν απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο και σε συσκευές της Apple αρκεί ο χρήστης τους να δημιουργήσει ένα Google account (Μια έτσι και αλλιώς δεδομένη προϋπόθεση και για Android smartphones).
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας