Αρχικη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Νέος επεξεργαστής από την ARM
arm

Νέος επεξεργαστής από την ARM

απο Kostas Gliatiotis

Την παρουσίαση του επόμενου κορυφαίου πυρήνα επεξεργασίας της έκανε σήμερα η ARM, που έρχεται να αντικαταστήσει τον ιδιαίτερα αποδοτικό Α-76. Η ονομασία του αντικαταστάτη του είναι αναμενόμενα … Α-77 και έρχεται με αρκετές και σημαντικές αλλαγές. Η βασικότερη από αυτές είναι ότι προσφέρει 20% καλύτερη απόδοση στην ίδια συχνότητα λειτουργίας σε σύγκριση με τον προκάτοχο του, ενώ έχει σημαντικά βελτιωμένη απόδοση και στην κρυπτογράφηση δεδομένων.

Ο νέος πυρήνας όμως έρχεται με βελτιώσεις που αυξάνουν την απόδοση του σε εργασίες “τεχνητής νοημοσύνης” που κατά κανόνα απαιτούν ξεχωριστή NPU μονάδα, όπως στους Kirin επεξεργαστές της Huawei. Ο Α-77 είναι κατά 60% πιο αποδοτικός σε αυτό το είδος επεξεργασίας, κάτι που τον κάνει καλύτερο από τον προκάτοχο του, όχι όμως ισχυρότερο από μια ξεχωριστή μονάδα τεχνητής νοημοσύνης. Η ARM βελτίωσε ταυτόχρονα και την πλατφόρμα που της επιτρέπει να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τον επεξεργαστή και τη κάρτα γραφικών προκειμένου να εκτελεί εργασίες αυτού του είδους.

Μαζί με τον A-77 η ΑRM παρουσίασε και μια νεά κάρτα γραφικών με την ονομασία Mali G77, που αποτελεί συνολικά μια νέα αρχιτεκτνονική σε σύγκριση με την Mali G76 που αντικαθιστά. Σύμφωνα με την ARM η Mai G77 είναι 1.4 φορές πιο ισχυρή από τον προκάτοχο της, με 30% καλύτερη απόδοση και ταυτόχρονα επίσης 30% μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Λόγω της σημαντικά καλύτερης απόδοσης, είναι πιθανό οι περισσότεροι κατασκευαστές να εκμεταλλευτούν την Mali G77 στον σχεδιασμό της με λιγότερες μονάδες παραγωγής γραφικών, αφού ανάλογα με τις απαιτήσεις, κάθε μια από αυτές μπορεί να είναι έως και δύο φορές πιο ισχυρή από αυτή της Mali G76.

Όπως πάντα, κάθε νέα γενιά πυρήνων επεξεργασίας αλλά και κάρτας γραφικών της ARM χρειάζεται λίγο καιρό μέχρι να φτάσει όντως στην αγορά. Με την Huawei, την Samsung και την Qualcomm να έχουν ήδη παρουσιάσει τους επεξεργαστές τους για το 2019, το νωρίτερο που μπορεί να δούμε την επόμενη πρόταση με τον Α-77 στο εσωτερικό της, είναι από τον Οκτωβριο και μετά, στον επόμενο Kirin  επεξεργαστή της Huawei.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights