H φωτογράφιση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού είναι ένας ακόμα τομέας όπου η διαφορά μεταξύ των δύο συσκευών είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Το Α80 είναι από τις συσκευές της Samsung που έχει (επιτέλους) ξεχωριστό Night Mode για την λήψη φωτογραφίων. Το P30 από την πλευρά του, συνεχίζει την πολύ καλή παράδοση της Huawei στο συγκεκριμένο τομέα, και απλά βγάζει τις καλύτερες φωτογραφίες με διαφορά.
Παρότι οι φωτογραφίες αυτές παράγονται από συνδυασμό πολλών διαφορετικών λήψεων από την κάμερα, οι φωτογραφίες του Α80 έχουν σε κάποιες περιπτώσεις ενοχλητικά επίπεδα ψηφιακού θορύβου. Μάλιστα σε μερικά από τα δείγματα, ο θόρυβος είναι σε επίπεδα που δύσκολα θα μπορούσε να δικαιολογήσει κάποιος ακόμα και σε Smartphone που κοστίζει τα μισά χρήματα.
Tα δύο Smartphones έχουν μια δεύτερη κάμερα με υπερ ευρυγώνιο φακό. Εδώ η διαφορά είναι «αστεία» υπερ του P30, όχι μόνο σε τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και σε πραγματική απόδοση. Στο τεχνικό κομμάτι, το Α80 έχει μια κάμερα των 8ΜΡ μόλις, με ένα οπτικό πεδίο 123 μοιρών και ένα f/2.2 διάφραγμα στον φακό της. Συνεχίζει όμως την πολύ κακή παράδοση της Samsung, και δεν έχει Auto focus, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει το σημείο εστίασης της.
Το P30 από την πλευρά του, έρχεται με μια κάμερα των 16ΜΡ, που έχει και αυτή ένα f/2.2 διάφραγμα, έχει όμως και Auto focus. Η μοναδική διαφορά της σε σχέση με αυτή του Α80 είναι το λίγο μικρότερο οπτικό πεδίο. Η διαφορά στην ονομαστική ανάλυση μεταξύ των δύο καμερών, είναι άμεσα εμφανής στην διαφορά που έχουν οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει η κάθε μια τους. Αυτές του Α80 έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα λεπτομέρειας, παρότι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν πιο ζωντανά και έντονα χρώματα. Το P30 από την πλευρά του, προσφέρει φωτογραφίες με περισσότερη λεπτομέρεια, και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερο δυναμικό εύρος.
Η σύγκριση είναι σχεδόν άσκοπη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όμως, για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Η δεύτερη κάμερα του Α80 δεν μπορεί να λειτουργήσει με το Night Mode, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σε ότι μπορεί να της προσφέρει το f/2.2 διάφραγμα και η χαμηλή της ανάλυση.
Το P30 από την πλευρά του, προφανώς και προσφέρει Night Mode και σε αυτή την κάμερα, ενώ έχει και την αυξημένη ανάλυση της σαν επιπλέον «ατού». Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει είναι πάντα πιο φωτεινές, με πιο σωστά χρώματα και αρκετά καλύτερα επίπεδα λεπτομέρειας.
Παρόλα αυτά, με δεδομένους τους περιορισμούς της υπερ ευρυγώνιας κάμερας του Α80, το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από ότι περιμένει κανείς αρχικά. Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα είναι ότι στα 700 ευρώ είναι δύσκολο να δικαιολογήσει κανείς την ύπαρξη μιας κάμερας με τόσο χαμηλή ανάλυση και χωρίς auto focus.
Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στον τομέα του zoom, το P30 παίζει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο. Το Α80 δεν προσφέρει κάποια κάμερα με «τηλεφακό» και περιορίζεται στο ψηφιακό zoom που προσφέρει η βασική κάμερα του. Το P30 από την πλευρά του έχει μια Τρίτη κάμερα των 8ΜΡ με 3Χ οπτικό zoom, που μάλιστα έχει και OIS για πιο σταθερές λήψεις. Η εφαρμογή της κάμερας προσφέρει σαν επιπλέον δυνατότητες και το 5Χ υβριδικό Zoom που συνδυάζει την κάμερα αυτή με δεδομένα από την βασική των 40ΜΡ, αλλά και ένα αστεία καλό 30Χ ψηφιακό zoom.
Στην περίπτωση του A80, η Samsung αναφέρει σαν «Τρίτη» κάμερα τον ToF αισθητήρα. Αυτός είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά και μόνο για να υπολογίζει την απόσταση των αντικειμένων στη φωτογραφία, προκειμένου να μπορεί να «θολώσει» καλύτερα το φόντο στο αντίστοιχο Mode λήψης.
Είναι εμφανές ότι ο τομέας της φωτογραφίας δεν είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θα επιλέξει κανείς το νέο galaxy A80 της Samsung. Το Smartphone προσφέρει την υψηλή ονομαστική ανάλυση της βασικής του κάμερας σαν «εμπορικό» του πλεονέκτημα, που όμως δεν το στηρίζει με την πραγματική της απόδοση.
Η επιπλέον σύγκριση με τις περισσότερες αλλά και σαφώς ανώτερες σε απόδοση κάμερες του P30, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι εκτός από την υψηλή ανάλυση, η κάμερα του Α80 έχει σαν πλεονέκτημα της το ότι… περιστρέφεται.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας