Αρχικη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Kirin 990 από τη Huawei με ενσωματωμένο 5G modem

Kirin 990 από τη Huawei με ενσωματωμένο 5G modem

απο Kostas Gliatiotis

Τον νεότερο, και ανενομενα καλύτερο επεξεργαστή της για Smartphones παρουσίασε πριν λίγη ώρα η Huawei, σε ξεχωριστό keynote κατά τη διάρκεια της έκθεσης IFA 2019 στο Βερολίνο. Ο Kirin 990 5G έρχεται με πολλές και σημαντικές βελτιώσεις, βασικότερη από τις οποίες είναι όμως η ενσωμάτωση του 5G modem.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο επεξεργαστής βελτιώνει όλους τους βασικούς τομείς που έχουν σημασία. Με καλύτερη απόδοση σε 5G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, καλύτερη απόδοση σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και την καλύτερη συνολικά απόδοση αυτή τη στιγμή.

Ο Kirin 990 κατασκευάζεται σε λιθογραφία 7nm με την τεχνική EUV επιτρέποντας επιπλεον βελτιώσεις σε κατανάλωση ενέργειας αλλά και ενσωμάτωση νέων επιμέρους συστημάτων.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες βελτιώσεις του νέου επεξεργαστή, είναι η δυνατότητα του ενσωματωμένου modem να διαχειρίζεται ταυτόχρονα την μετάδοση δεδομένων σε 5G και 4G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να πετύχει υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομενων.

Ταυτόχρονα, ο Kirin 990 5G έχει σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, σε σύγκριση με τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες λύσεις του ανταγωνισμού, εκμεταλλευόμενος προφανώς την ενσωμάτωση του 5G modem .

 

Μια ακόμα καινοτομία είναι η δυνατότητα παροχής 5G συνδεσιμότητας με ταυτόχρονη υποστήριξη για κλήσεις μέσω 4G δικτύου στη δεύτερη κάρτα SIM.

Στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η εταιρεία που καθιέρωσε τη χρήση της σε φορητές συσκευές, έρχεται να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις του νέου της επεξεργαστή.

Η βελτίωση είναι τόσο σημαντική, που ανάλογα με τις συνθήκες και το μοντέλο επεξεργασίας που εκτελείται, ο Kirin 990 μπορεί να προσφέρει έως και 3 φορές καλύτερη απόδοση από τον ανταγωνισμό του.

Στον τομέα της επεξεργαστικής ισχύς, η εταιρεία έχει διατηρήσει την χρήση 8 συνολικά πυρήνων επεξεργασίας, σε μια διαφορετική διάταξη από το συνηθισμένο.

Οι ισχυρότεροι και καλύτεροι Α-76 πυρήνες επεξεργασίας, είναι και εδώ χωρισμένοι σε 2 ομάδες με διαφορετική συχνότητα λειτουργίας. Πλέον όμως κάθε μία από τις ομάδες αυτές έχει το δικό της σετ από δύο μικρούς και αποδοτικούς Α-55 πυρήνες επεξεργασίας.

Η λογική πίσω από αυτή τη διάταξη, είναι η δυνατότητα λειτουργίας μόνο του σετ των πυρήνων που χρειάζεται, ώστε ακόμα και η χρήση των μικρότερων Α-55 να γίνεται μόνο για όσους είναι απαραίτητο.

Φυσικά οι βελτιώσεις συνεχίζονται και στον τομέα της παραγωγής γραφικών. Ο Kirin 990 διατηρεί την ίδια Malo G76 GPU σε διάταξη όμως με 16 μονάδες παραγωγής γραφικών πλέον.

Σε άμεση σύγκριση με τον ανταγωνισμό, και συγκεκριμένα με τον Snapdragon 855 της Qualcomm, η νέα κάρτα γραφικών προσφέρει καλύτερη απόδοση κατά 9%, η εταιρεία ομως δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας κατά 20%.

Όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, η Huawei παραδέχθηκε και δημόσια ότι ο Kirin 990 5G θα χρησιμοποιηθεί στο επόμενο Mate 30 pro. Υπάρχει διαθέσιμη και έκδοση του επεξεργαστή χωρίς υποστήριξη για 5G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, και μικρές διαφοροποιήσεις σε άλλους τομείς, η οποία θα χρησιμοποιηθεί πιθανότατα σε εκδόσεις των συσκευών για χώρες όπου δεν υπάρχει ανάγκη για 5G υποστήριξη.

Όπως ανέφερε η εταιρεία λίγες ώρες αργότερα, «ο Kirin 990 (5G) έχει σχεδιαστεί για να αποφέρει εντυπωσιακά αναβαθμισμένες επιδόσεις, ενεργειακή απόδοση, δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και νέες δυνατότητες στη φωτογραφία, προσφέροντας καλύτερη εμπειρία στους χρήστες smartphone 4G.

Ο Kirin 990 (5G) είναι το πρώτο 5G SoC στον κόσμο και υποστηρίζει την πιο συμπαγή λύση smartphone 5G. Με την τελευταίας τεχνολογίας 7 Nm + EUV διαδικασία κατασκευής, στον Kirin 990 (5G) είναι ενσωματωμένο το 5G, καταλαμβάνοντας μια μικρότερη περιοχή και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Επιπλέον, o Kirin 990 (5G) είναι oπρώτος πλήρης συχνότητας 5G για την υποστήριξη τόσο των μη αυτόνομων (NSA) όσο και των αυτόνομων (SA) αρχιτεκτονικών, καθώς και των ζωνών πλήρους συχνότητας TDD/FDD, επιτρέποντάς του να φιλοξενεί απαιτήσεις υλικού σε ποικίλα δίκτυα και λειτουργίες δικτύου. Με βάση την εξαιρετική δυνατότητα συνδεσιμότητας 5G της Balong 5000, ο Kirin 990 (5G) παρέχει έναν κορυφαίο ρυθμό μέγιστης μείωσης των 2,3 Gbit/s και μια μέγιστη ταχύτητα ζεύξης 1,25 Gbit/s, προσφέροντας απαράμιλλες εμπειρίες 5G στον κλάδο.

Ο Kirin 990 (5G) είναι το πρώτο εμβληματικό SoC που περιλαμβάνει ένα διττό NPU κατασκευασμένο με την αρχιτεκτονική da Vinci, η οποία περιλαμβάνει μεγάλους πυρήνες NPU και μικρούς πυρήνες NPU. Οι μεγάλοι πυρήνες επιτυγχάνουν υψηλή απόδοση και απόδοση ισχύος σε βαριές υπολογιστικές περιπτώσεις, ενώ η μικροσκοπική βασική δομή, η πρώτη στον κλάδο, ενδυναμώνει τις εφαρμογές χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, αξιοποιώντας πλήρως την ευφυή υπολογιστική ισχύ που έφερε η καινοτόμα αρχιτεκτονική NPU.

Από την άποψη της CPU, ο Kirin 990 διαθέτει μια δομή ισχύος τριών επιπέδων, αποτελούμενη από δύο εξαιρετικά μεγάλους πυρήνες, δύο μεγάλους πυρήνες και τέσσερις μικρούς πυρήνες, με κυρίαρχη συχνότητα έως 2,86 GHz. Επιπλέον, ο Kirin 990 χρησιμοποιεί μια GPU Mali-G76 16 πυρήνων και το νέο Smart cache σε επίπεδο συστήματος για έξυπνη διανομή ροής, η οποία μπορεί να εξοικονομήσει αποτελεσματικά το εύρος ζώνης και τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Για εμπειρίες gaming, οKirin 990 (5G) υποστηρίζει ένα αναβαθμισμένο Kirin gaming + 2,0 που επιτρέπει την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ της υποδομής υλικού και των λύσεων, προσφέροντας κορυφαία ομαλή και γρήγορη εμπειρία παιχνιδιού.

Όσο για τη φωτογραφία, ο Kirin 990 (5G) παρέχει το ολοκαίνουργιο επαγγελματικό hardware ISP 5.0 με block-matching και 3D filtering (BM3D) τα οποία συμβάλλουν στην καταγραφή φωτεινότερων και πιο ευκρινών εικόνων χαμηλού θορύβου (noire reduction) σε περιβάλλον χαμηλού φωτισμού. Είναι επίσης το πρώτο που χρησιμοποιεί βίντεο dual-domain video NR για πιο ακριβή επεξεργασία θορύβου για βίντεο.

Επιπλέον, το βίντεο σε πραγματικό χρόνο μετά την επεξεργασία και την απόδοση με βάση την κατάτμηση AI μπορεί να προσαρμόσει το πλαίσιο χρώματος εικόνας ανά καρέ για να φέρει ένα αποτέλεσμα κινηματογραφικής ποιότητας.».

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.