Ακόμα και σχεδόν 6 μήνες μετά την διάθεση του στην αγορά από την Huawei, το P30 Pro αποτελεί μια από τις καλύτερες συνολικά προτασεις στον τομέα της φωτογραφίας. Κάποιες από τις δυνατότητες που έχει σε αυτόν τον τομέα, παραμένουν μοναδικές μέχρι και σήμερα, έστω και αν κάποιες άλλες προσφέρονται πλέον και από τον ανταγωνισμό του.
Ο ανταγωνισμός αυτός περιλαμβάνει φυσικά και το νέο iPhone 11 Pro max της Apple, Που είναι η συνολικά καλύτερη πρόταση της Αμερικανικής εταιρείας για τη χρονιά που μας έρχεται. Είναι και το πρώτο της Smartphone μαζί με το 11 Pro, που έχει τρεις διαφορετικές κάμερες στο πίσω μέρος του, και προσφέρει θεωρητικά ανταγωνιστικές επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα.
Στο συγκριτικό που ακολουθεί, δοκιμάζουμε και συγκρίνουμε την απόδοση κάθε μιας από τις κάμερες στο πίσω μέρος των δύο συσκευών, μαζί με μια μικρή περιγραφή του τι προσφέρει η κάθε μια από αυτές.
Ξεκινόντας από την βασική κάμερα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και το συνολικό αποτέλεσμα, είναι αρκετά διαφορετικά. Το P30 Pro έχει μια μοναδική κάμερα, με ανάλυση 40ΜΡ και έναν RYYB αισθητήρα, που δεν υπάρχει προς το παρόν σε κάποιο άλλο Smartphone της αγοράς. Ο αισθητήρας αυτός μπορεί να δει έως και 40% περισσότερο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ συνδυάζεται με ένα αποδοτικό διάφραγμα f/1.6.
Το iphone 11 Pro max από την πλευρά του, ανήκει στο «στρατόπεδο» των συσκευών που προσφέρουν κορυφαία απόδοση με κάμερα χαμηλότερης ανάλυσης, που παραμένει στα 12ΜΡ. Έχει από την πλευρά του ένα διάφραγμα f/1.8 και όχι κάποια άλλη ιδιαίτερη δυνατότητα. Τα δύο Smartphones προσφέρουν Optical Image Stabilizaiton για τη βασική τους κάμερα, κάτι που στα 40ΜΡ για το P30 Pro είναι επίσης ασυνήθιστο.
Αυτό που έχει σημασία όμως είναι η πραγματική απόδοση στην πράξη κάθε συσκευής. Το P30 Pro βγάζει φωτογραφίες με την τεχνική του Pixel Binning, κάτι που σημαίνει ότι χρηισμοποιεί την πλήρη ανάλυση της κάμερας του για να βγάλει φωτογραφίες στα 10ΜΡ με συνδυασμό πληροφοριών για καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.
Το 11 Pro Max από την πλευρά του, απλά φροντίζει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την δική του κάμερα, και στην πράξη να βγάλει φωτογραφίες με λεπτομέρεια που είναι ανταγωνιστική.
Σε ότι αφορά τα χρώματα τώρα, το P30 Pro προσπαθεί να συνδυάσει στην φωτογραφία όμορφα και ζωντανά χρώματα, προκειμένου να τονίσει το αντικείμενο της. Η λογική αυτή είναι σημαντικά πιο «ήπια» σε σύγκριση με παλαιότερες συσκευές της εταιρείας, με το 11 Pro max από την πλευρά του να στοχεύει πάντα στις πιο φυσικές φωτογραφίες.
Για την δεύτερη κάμερα, η συσκευή της Apple προσφέρει για πρώτη φορά μια κάμερα με υπερ ευρυγώνιο φακό, κάτι που με τη σειρά του δίνει τη δυνατότητα για αρκετά διαφορετικές φωτογραφίες με σημαντικά μεγαλύτερο πλάνο. Η ανάλυση της κάμερας αυτής παραμένει στα 12ΜΡ όπως και στη βασική, και υπάρχει ένα σχετικά περοριστικό διαφραγμα f/2.4. Το P30 pro από την πλευρά του, έχει μια κάμερα με σημαντικά υψηλότερη ανάλυση στα 20ΜΡ, που έρχεται με έναν μεγαλύτερο σε φυσικό μέγεθος αισθητήρα, αλλά και ένα ελάχιστα πιο αποδοτικό διάφραγμα στο f/2.2.
Οι φωτογραφίες έχουν και εδώ παρόμοια «λογική» με την βασική κάμερα, με αυτές του P30 Pro να είναι κατά κανόνα πιο … ομορφές και εντυπωσιακές στο μάτι. Το 11 Pro max έχει σαν πλεονέκτημα το ότι διατηρεί την απόδοση του στα ίδια επίπεδα με τη βασική κάμερα, κάτι που αποτελεί «κατόρθωμα» με αυτή τη χαμηλότερη ανάλυση στα 12ΜΡ.
Οι δύο συσκευές έχουν εντελώς διαφορετική «άποψη» στον τομέα της φωτογραφίας με… zoom αφού προσφέρουν δύο εντελώς διαφορετικές κάμερες. Το 11 Pro max έχει και εδώ μια κάμερα των 12ΜΡ με 2Χ οπτικό zoom που μπορεί να φέρει δύο φορές πιο κοντά το αντικείμενο που θέλουμε να φωτογραφίσουμε.
Το P30 Pro από την πλευρά του, έρχεται με μια κάμερα που δεν έχει κάτι ανάλογο, τουλάχιστον σε αγορές εκτός Κίνας. Προσφέρει 5Χ οπτικό zoom, μέσω ένος περισκοπικού συστήματος με πέντε συνολικά φακούς. Η ανάλυση της είναι χαμηλότερη στα 8ΜΡ, όμως μπορεί να φέρει το αντικείμενο της φωτογραφίας εντυπωσιακά πιο κοντά.
Πρακτικά δεν έχει κάποιο νόημα η σύγκριση σε αυτόν τον τομέα, αφού οι δύο συσκευές βγάζουν φωτογραφίες που είναι πλήρως διαφορετικές μεταξύ τους. Υπάρχει παρόλα αυτά κόσμος που δεν θεωρεί ιδιαίτερα πρακτικό το να μπορεί να φωτογραφίσει κατι από τόσο κοντά όσο με το P30 Pro και προφανως θα επιλέξει μια λύση κοντά σε αυτό που προσφέρει το 11 Pro max.
Για την φωτογράφιση σε χαμηλό φωτισμό τώρα, η Apple προσφέρει επιτέλους το δικό της Night Mode, που συμβάλει σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα. Το 11 Pro max βγάζει συνεχόμενες λήψεις για περίπου 3 δευτερόλεπτα, με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης στο φως, και στη συνέχεια τις συνδυάζει σε μια τελική φωτογραφία.
Η Huawei ήταν η πρώτη που έφερε την συγκεκριμένη τεχνικη στην αγορά των Smartphones, και αναμενόμενα το P30 Pro διαθέτει την καλύτερη έκδοση που έχει να προσφέρει η εταιρεία. Το Smartphone επιλέγει χρόνο λήψης ανάλογα με τις συνθήκες, και μπορεί να είναι από 5 έως και … 25 δευτερόλεπτα.
Το αποτέλεσμα πάντως είναι και τα δύο Smartphones να μπορούν να βγάλουν καταπληκτικές φωτογραφίες σε επίπεδα φωτισμού. Το P30 pro πετυχαίνει πάντα ένα πολύ καλύτερο δυναμικό εύρος ακριβώς επειδή χρησιμοποιεί έναν συνολικά ανώτερο αισθητήρα στην κάμερα του. Το 11 Pro max προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έχει μια κάμερα των 12ΜΡ.
Η κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό τώρα, δεν είναι διαθέσιμη στο Night Mode για το 11 Pro Max, ενώ υποστηρίζεται κανόνικά από το αντίστοιχο Mode του P30 Pro. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να είναι «αστεία» καλύτερες στη συσκευή της Huawei, με αυτές του 11 Pro Max να έχουν επίπεδα θορύβου και χαμηλό φωτισμό που δεν «ταιριάζουν» σε μια συσκευή αυτής της κατηγορίας τιμής.
Αυτό που έχει τελικά ενδιαφέρον στη σύγκριση αυτή, είναι ο τρόπος που η κάθε εταιρεία «προσεγγίζει» τον τομέα της φωτογραφίας. Η Huawei θεωρεί (σωστά κατά τη γνώμη μας) ότι ένα Smartphone πρέπει να έχει διαθέσιμη κάθε πιθανή επιλογή, για όσους έχουν τη διάθεση αλλά και σκοπό να τις εκμεταλλευτούν.
Η Apple από την πλευρά της, σχεδιάζει συσκευές με στόχο την εύκολη και γρήγορη χρήση της κάμερας, από όσους δεν θέλουν να «προσπαθήσουν» για να βγάλουν την καλύτερη δυνατή φωτογραφία. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του καθενός, και τι ζητάει από το Smartphone του, επιλέγει και την κάμερα που τον βολεύει.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας