Για πολλά χρόνια, επικρατούσε ένας συνεχόμενος “αγώνας δρόμου” προκειμένου κάθε εταιρεία να καταφέρει να βγάλει την επόμενη της συσκευή με μια κάμερα ακόμα υψηλότερης ανάλυσης. Αυτό έληξε άδοξα πριν μερικά χρόνια, αφού οι εταιρίες γνώριζαν εξ αρχής ότι υπάρχουν… όρια στο όφελος που προσφέρει η όλο και μεγαλύτερη ονομαστική ανάλυση. Σε τεχνικούς όρους, μαζί με την ανάλυση μιας κάμερας, θα πρέπει να αυξάνεται και το φυσικό της μέγεθος, προκειμένου η απόδοση της να βελτιώνεται αντίστοιχα, πάντα σε γενικές γραμμές. Το P40 Pro της Huawei είναι από τις συσκευές που για το 2020 αναγνωρίζει ότι τα 108ΜΡ από μόνα τους δεν μπορούν να εγγυηθούν την καλή απόδοση σε μια φωτογραφία, και στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε γιατι συμβαίνει αυτό.
Στην πράξη, όταν το μέγεθος του αισθητήρα μιας κάμερας παραμένει σταθερό, και η ανάλυση της αυξάνεται, αυτό που πρέπει να γίνει, είναι κάθε ένα από τα εκατομμύρια διαφορετικά pixel να… έρθει πιο κοντά το ένα στο άλλο. Αυτό εκτός από αυξημένο κόστος παραγωγής, έχει και συγκεκριμένους περιορισμούς στην απόδοση που θα έχει τελικά μια κάμερα. Η όλο και μικρότερη απόσταση ανάμεσα σε κάθε ένα από αυτά τα “Pixels” (φωτοευαίσθητα στοιχεία στην ουσία) μειώνει την ικανότητα που έχει το καθένα από αυτά να… δει φως αλλά και να ξεχωρίσει σωστά μεταξύ τους τα χρώματα. Αυτό είναι περισσότερο εμφανές σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, είναι όμως και ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν το δυναμικό εύρος ενός αισθητήρα στο σύνολο του.
Μάλιστα, επειδή κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να “δει”, υπάρχει ένα ακόμα μειονέκτημα στο να είναι τοποθετημένα πολύ κοντά μεταξύ τους. Το ηλεκτρικό ρεύμα αυτό δημιουργεί ένα φαινόμενο … ψηφιακού θορύβου, αφού όταν αυξάνεται η ευαισθησία του αισθητήρα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, κάθε ένα από τα Pixel καταλήγει να κάνει… παράσιτα στο διπλανό του.
Για την κάμερα του P40 Pro λοιπόν, η Huawei επέλεξε την σωστή τεχνικά και όχι μόνο “οδό” του να αυξήσει μέχρι ένα σημείο την ανάλυση της βασικής του κάμερας από τα 40 στα 50ΜΡ όμως δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό. Ο αισθητήρας έχει πλέον ένα εντυπωσιακά μεγάλο μέγεθος στο 1/1.33″ και αποτελεί με διαφορά την μεγαλύτερη σε φυσικο μέγεθος που υπάρχει σε οποιοδήποτε Smartphone.
Με αυτόν τον τρόπο, κάθε ένα από τα φωτοευαίσθητα στοιχεία του αισθητήρα των 50ΜΡ έχει περισσότερο “χώρο” από το διπλανό του (αν και συνεχίζουμε να μιλάμε για πολύ μικρή απόσταση στην πράξη) με αποτέλεσμα να μπορεί να … δει πιο σωστά και περισσότερο φως ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.
Ένα καλό παράδειγμα του πως μπορεί να γίνει σωστά αλλά και λάθος η επιλογή μιας κάμερας, είναι το παράδειγμα των S20, S20+ και S20 Ultra της Samsung. Το τελευταίο είναι γνωστό ότι έρχεται με μια εντυπωσιακή στα χαρτιά κάμερα με υψηλή ανάλυση στα 108ΜΡ, όμως για τα άλλα δύο μοντέλα η εταιρεία διατήρησε την ίδια ονομαστική ανάλυση στα 12ΜΡ. Αυτό που έχει αλλάξει όμως είναι το φυσικό μέγεθος του αισθητήρα αυτού, που πλέον είναι στο 1/1.74″ αντί για το 1/2.55″ στο αμέσως προηγούμενο Note 10 Plus. Η Samsung γνωρίζει πολύ καλά και αυτή λοιπόν, ότι ένας ουσιαστικός τομέας βελτίωσης είναι η χρήση αισθητήρων με μεγαλύτερο φυσικό μέγεθος.
‘Ομως η Huawei δεν περιορίστηκε μόνο στην αύξηση της ανάλυσης σε λογικά επίπεδα και του μεγέθους του αισθητήρα σε… πρωτόγνωρα επίπεδα για ένα Smartphone. O αισθητήρας των 50ΜΡ είναι και εδώ RYYB, κάτι που του επιτρέπει να βλέπει έως και 40% περισσότερο φως σε σχέση με έναν πιο… συμβατικό με την ίδια ανάλυση, ακόμα και με τόσο μεγάλο φυσικό μέγεθος. Προφανώς, όλα αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά συνδυάζονται με το “συνηθισμένο” πλέον OIS για την μηχανική σταθεροποίηση της κάμερας.
Η εταιρεία ήταν και η πρώτη που παρουσίασε ένα ξεχωριστό Night mode σχεδιασμένο να βγάζει ακόμα καλύτερες φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το Mode αυτό, βγάζει συνεχόμενες λήψεις για μερικά δευτερόλεπτα, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το φως στο “κάδρο” της φωτογραφίας. Στην συνέχεια επιλέγει τα καλύτερα “στοιχεία από κάθε φωτογραφία, προκειμένου να δημιουργήσει την τελική φωτογραφία. Η τεχνική αυτή ήταν ήδη εντυπωσιακή στο P20 pro όπου και έκανε την εμφάνιση της.
Εκεί όμως που έφτανε στο… όριο τις δυνατότητες αυτού του Smartphone, στο P40 Pro εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο το σημαντικά ισχυρότερο Hardware στο εσωτερικό του. Το Night Mode κάνει χρήση της τριπλής πλέον μονάδας τεχνητής νοημοσύνης του Kirin 990 5G ώστε να κάνει τον συνδυασμό των φωτογραφιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά και με το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.
Τέλος, εδώ υπάρχει ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο. Κατά κανόνα οι περισσότεροι κατασκευαστές Smartphones επιλέγουν για τις συσκευές τους κάμερες που ήδη υπάρχουν από τον κατασκευαστή τους. Η Sony αλλά και η Samsung είναι δύο από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τον μεγαλύτερο αριθμό καμερών για Smartphones. Η επιλογή μιας κάμερας από έναν προμηθευτή που ήδη κατασκευάζεται και χρησιμοποιείται και σε άλλες συσκευές, έχει προφανή οφέλη λόγω του μικρότερου της κόστους. Η Huawei, παραδοσιακά, επιλέγει να χρησιμοποιεί κάμερες που σχεδιάζονται με βάση τις δικές της απαιτήσεις, και που δεν χρησιμοποιούνται σε κανένα άλλο Smartphone. Η εταιρεία το κάνει αυτό, γνωρίζοντας ότι το πραγματικό κόστος για κάθε μια από αυτές θα είναι σημαντικά υψηλότερο, δεν επιλέγει όμως την εύκολη λύση.
Για την βασική κάμερα του P40 Pro, όπως και αυτή του “απλού” P40, η εταιρεία σχεδίασε μια κάμερα με εντυπωσιακά μεγάλο φυσικό μέγεθος, ονομαστική ανάλυση διαφορετική από το συνηθισμένο, αισθητήρα επίσης ανώτερο τεχνικά που μάλιστα έχει και τεχνολογία Dual Pixel για ακόμα πιο γρήγορη εστίαση. Το τελευταίο είναι και η πρώτη φορά που κάνει την εμφάνιση του σε μια κάμερα με τόσο υψηλή ανάλυση.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας