Αρχικη ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Πως μπορώ να έχω 5G στο Smartphone μου?

Πως μπορώ να έχω 5G στο Smartphone μου?

απο Kostas Gliatiotis

Όπως είναι λογικό, από την στιγμή που είναι ένα νέο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, το 5G απαιτεί Smartphones και όχι μόνο, που να υποστηρίζουν τεχνικά την πρόσβαση σε αυτό.

Επειδή δεν πρόκειται για μια αναβάθμιση ήδη υπάρχοντος δικτύου, δεν υπάρχει (δυστυχώς) και η δυνατότητα αντίστοιχα ενημέρωσης μιας παλαιότερης συσκευής προκειμένου να μπορεί να συνδεθεί σε ένα 5G δίκτυο.

Το κομμάτι ενός Smartphone που παρέχει την σύνδεση σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, είναι λοιπόν διαφορετικό σε αυτά που έρχονται με υποστήριξη για 5G δίκτυα.

Η λίστα με τις συμβατές συσκευές, μέχρι πριν μερικούς μήνες περιλάμβανε μόνο σημαντικά ακριβότερες από το συνηθισμένο, όμως πλέον αυτό έχει αλλάξει σημαντικά. Ακόμα και με χαμηλότερο κόστος
(κατά πολύ μάλιστα), μπορεί να βρει κανείς πλέον Smartphones με πλήρη υποστήριξη για 5G δίκτυα και φυσικά πολλές ακόμα δυνατότητες.

Όμως αυτό από μόνο του δεν… αρκεί, αφού τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας από την πλευρά τους, φροντίζουν να πιστοποιούν ξεχωριστά κάθε «μοντέλο» προκειμένου να διαβεβαιώσουν ότι λειτουργεί σωστά στο δικό τους δίκτυο.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι τουλάχιστον αρχικά, πολλές συσκευές που δηλώνουν ότι έχουν υποστήριξη για 5G δίκτυα, δεν λειτουργούν στην πράξη. Η διαδικασία πιστοποίησης είναι συνεχης από την πλευρά των δικτύων στη χώρα μας και όχι μόνο, κάτι που σημαίνει ότι οι υποστηριζόμενες συσκευές συνεχως θα αυξάνονται.

Ο συνδρομητής τώρα από την πλευρά του δεν χρειάζεται να κάνει κάτι το ιδιαίτερο για να αποκτήσει πρόσβαση σε 5G δίκτυο. Αν η συσκευη του υποστηρίζεται ήδη, αυτόματα θα συνδεθεί σε αυτό, μόλις φυσικά βρεθεί σε σημείο που υπάρχει κάλυψη. Σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάζεται η αποστολή ενός γραπτού μηνύματος για την ενεργοποίηση της πρόσβασης. Αν η συσκευή δεν είναι ήδη πιστοποιημένη από το δίκτυο, ο συνδρομητής λαμβάνει ένα μήνυμα που τον ενημερώνει για αυτό.

Σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς η μοναδική λύση είναι η … υπομονή. Με την διαδικασία πιστοποίησης να συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και τους κατασκευαστές, όλο και περισσότερα Smartphones θα υποστηριχθούν και μάλιστα σύντομα.

Η επόμενη «ενημέρωση λογισμικού» στις περισσότερες από τις συσκευές που υποστηρίζουν 5G δίκτυα αλλά δεν είναι συμβατές, θα έρθει πιθανότατα με την απαραίτητη πιστοποίηση.

Παρότι η διαδικασία αυτή είναι προφανώς μη… ιδανική, είναι και προσωρινή. Τα νεότερα Smartphones που θα κυκλοφορούν επίσημα στη χώρα μας θα έρχονται ήδη «πιστοποιημένα» και έτοιμα να λειτουργήσουν στο νέο 5G δίκτυο κάθε παρόχου.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

1 σχολιο

Γιώργος 03/01/2021 - 15:02

Καλησπέρα, ποιες είναι οι μπάντες που θα πρέπει να υποστηρίζει ένα κινητό για να είναι συμβατό με το 5G στην Ελλάδα ?

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.